STRES, EFEKTI I POSLEDICE I KAKO GA PREVAZICI

baki 75:
Prosla sam kroz nesto isto ili slicno. Borila sam se sama mesecima, konacno odem na razgovor kod psihijatra, veruj mi posle toga pola mojih muka je nestalo. Znaci sve ide iz glave. Jedno vreme sam pila lekove za smirenje. Pocela od tad da nosim uvek flasicu s vodom i neki slatkis...kuci sam jurila s posla nisam htela nigde da skrecem, tripovala sam da ce mi pozliti, bila sam stalno u grcu...narocito sam panicila kad je toplo vreme, velike vrucine kao ovih dana...stekla sam i strah od zatvorenog prostora jer se plasim zaguslj8ivog vazduha...e vremenom kada sam vec imala par puta te napade panike na ulici i shvatila da ja to prezivim, da mi nije nista vec samo i samo moj trip, polako je pocelo da prolazi...treba vremena al vidis kako napredujes...Kod mene je sve nastalo kao posledica dugogodisnjih problema u porodici....znas kad sebi pricas mogu ja to, mogu, a onda puknes...krenulo je kao anemija pa do tih napada panike...Ispitaj se da li si i ti im ala neki stres? Razgovori tu puno pomazu s osobama u koje imas poverenja, neko ko ce te razumeti. Polako, bice sve dobro.Zapamti te moje reci i veruj mi . ;)

Palo mi je na pamet da, posto sam fizicki zdrava onda je definitivno iz glave, da recimo jedan dan sebe nateram da odem negde dalje i ako me uhvati panika da umesto da jurim nazad kuci ostanem i vidim sta ce dalje biti. Pa ako padnem u nesvest, nek padnem pa da zavrsim time. Nesto po principu isterivanja fobije tako sto cu se suociti sa njom (kao recimo kad ljude koji se plase visine lece tako sto ih odvedu na vrh neke visoke zgrade i sl.). Jel to ima logike? I da li ce mi to pomoci ili cu posle toga definitivno da poludim?

Mackic:
Palo mi je na pamet da, posto sam fizicki zdrava onda je definitivno iz glave, da recimo jedan dan sebe nateram da odem negde dalje i ako me uhvati panika da umesto da jurim nazad kuci ostanem i vidim sta ce dalje biti. Pa ako padnem u nesvest, nek padnem pa da zavrsim time. Nesto po principu isterivanja fobije tako sto cu se suociti sa njom (kao recimo kad ljude koji se plase visine lece tako sto ih odvedu na vrh neke visoke zgrade i sl.). Jel to ima logike? I da li ce mi to pomoci ili cu posle toga definitivno da poludim?

Naravno, pokusaj ne bih mogla da ti posavetujem bas da li da radis to postupno mic po mic il npr. da odes s nekim (vidi da li ti je lakse da taj neko zna za tvoj problem ili ne) da odes negde dalje da bi se suocila sa strahom...Vidi kako ti odgovara...Znam sigurno da NE BI poludela i ako te uhvati napad panike, bila bi oznojana, mokrih dlanova, al bi shvatila da ti se nista strasno nije desilo a to je najvaznije zar ne? Vidim da si hrabra, da imas volje i zelje za boljitkom veruj da ce ti biti bolje :wink:

jaoo...ogovarate me dok nisam tu? :lol:
Ma kakvo doziranje, istresem se ALI NASUMIČNO - tu i tamo :lol: Šala naravno, ali da: dešavalo mi se da pomalo strepe od mene (i da mi to kažu!) :shock: Zašto, nemam pojma, baš sam ljubazna & fina UVEK :P

Šta ću kad sam prirodni generator nemira (koji na ponekog deluje stresno) :D

btw. to je KNJIGA, a ne ja, pomenuh već, teorija ;)

ODLIČAN način za oslobađanje od stresa je - more + sunce + spa.
Morženje, dakle, najduobniji sport - ako ste u CG i konobar neće da dođe do vađeg suncobrana, da vam šapnem trik :arrow: samo skinite gornji deo bikinija! lol:

evo mene, dobro moj narode, vidim niste mnogo 'zgresili' dok sam bila odsutna, a ja malo destresirala (no cim se vratim ovde i naletim na Acu ja se opet istresiram!:( )

dakle, mackic: pomenuto stanje lici na formiranje agorafobije, moj ti je savet da se obratis psihijatru. A mozes d apokusas i sama da jednostavno izadjes napolje i krenes, pa kud puklo da puklo: najgore sto moze da ti se desi je da ti se nesvesti i da moras da sednes na trotoar i sacekas pomoc, zar ne? Infarkt dobiti neces, umreti neces, ni pasti u nesvest ko sveca (to se retko d ane kazem nikad ne desava), prema tome - pokusaj. Ako zaista ne mozes da savladas taj strah - vreme je da se obratis specijalisti za lecenje fobija, odnosno psihijatru.

WithdrawnWater:
evo mene, dobro moj narode, vidim niste mnogo 'zgresili' dok sam bila odsutna, a ja malo destresirala (no cim se vratim ovde i naletim na Acu ja se opet istresiram!:( )

dakle, mackic: pomenuto stanje lici na formiranje agorafobije, moj ti je savet da se obratis psihijatru. A mozes d apokusas i sama da jednostavno izadjes napolje i krenes, pa kud puklo da puklo: najgore sto moze da ti se desi je da ti se nesvesti i da moras da sednes na trotoar i sacekas pomoc, zar ne? Infarkt dobiti neces, umreti neces, ni pasti u nesvest ko sveca (to se retko d ane kazem nikad ne desava), prema tome - pokusaj. Ako zaista ne mozes da savladas taj strah - vreme je da se obratis specijalisti za lecenje fobija, odnosno psihijatru.

Ali ne razumem zasto sad imam toliki strah (tj znam ali ne znam), jer sam ja oduvek volela da visim napolju iz bilo kojih razloga, prakticno od kad sam prohodala, i uvek sam volela da se setam i sl. Kako je moguce da jedan strah moze toliko da me promeni (a nisam bila u zivotnoj opasnosti pa da me totalno izbaci iz takta).

Mackic: kad bi neko uspeo da odgovori u psihijatriji na pitanje zasto se javlja fobijski strah (mimo teorija i pretpostavki) dobio bi Nobelovu nagradu. sigurno postoji neki razlog zasto bas sad, neki svesni ili nesvesni okidac...A moze i da ne postoji. To ti je zivot - uvek se neko pita "A zasto bas ja, zasto bas meni da se ovo desi..." Stvari se prosto desavaju.

Spock: i ja se pitam zasto se u skoli ne izucava predmet 'Mentalna higijena' nego palamude sa Gradjanskim vaspitanjem (kopje se svodi na kucno vaspitanje) i verskom nastavom (koja se takodje svodi na kucnu politiku o religiji i verovanju u globalu). No eto - valjda je vaznije da klinci nauce kako je Eva nastala od rebra Adamovog, nego da ih zastiotimo od stresa, bolesti zavisnosti, seksualno prenosivih bolesti...Ko ce ga znati, mozda sam ja luda (sada ce, sto bi reko Shaddow, mnogi to sa zadovoljstvom potvrditi! :) )

Slazem se sa time da bi trebalo takve predmete uvesti u nastavu kao obavezne, pogotovo za decu sa ovih prostora. Mada se onda dolazi do pitanja ko bi takve predmete predavao? Mnogo je navodnih profesora koji ce tako nesto ili da otaljaju ili da predstave kompletno drugacije (tipa - samo u slucaju ako niste normalni idite kod psihijatra, u suprotnom nemate tamo sta da trazite) i sl.

Betty:
das vratim n apočetak.......pa nije sve u pravilnom disanju i nepijenju kafe, www....:lol:
Najbolji recept: promena :idea:

Evo nešto za Betty da prevaziđe stres:

c020.gif

Back