STRES, EFEKTI I POSLEDICE I KAKO GA PREVAZICI

Izvinjavam se što možda malo skrećem sa teme, ali nekada mi se učini da ljudi od moderatora na ovoj temi zaista previše očekuju. Kao da žele da ih izlečite tako što ćete da im napišete neki post.
Pa onda i svo svoje nezadovoljstvo u životu iskaljuju na vama......... Kao vas dve ste krive za sve.
Mislim da stvarno nema smisla. Ko je zaista bolestan otićiće kod lekara. Ovo je ipak forum i nije mi jasno šta ljudi u stvari očekuju od pisanja po istom. Možda da odmah ozdrave?

E, stigosmo i do vaznog aspekta ljudskog postojanja: zove se OCEKIVANJA. Ocekivanja su cudna i zanimljiva stvar......Kako nastaju nasa ocekivanja (prevelika, premala, pogresna, iskrivljena, bolesna, zdrava, neuroticna, infantilna)? Kakva su vasa ocekivanja - realna i fantaziona (od sebe, od drugih, od bliznjih, od vaznih ili nevaznih, autoriteta, drzave, prijatelja, partnera, zivota)? Kakvim se pokazuju ishodi (u odnosu na vasa iscekivanja) - da li se poklapaju sa vasim ocekivanjima u vecini slucajeva, ili su sasvim drugaciji u odnosu na vasa ocekivanja? Da li vam neostvarena ocekivanja prave stres - i koliki?

A posle ocekivanja cemo da pricamo o drugoj interesantnoj stvarcici bica ljudskog zvane POTREBA.

Ali prve stvari prvo.

Izvolte.

Evo nešto na temu očekivanja. Šta očekujem od sebe?
Pa očekujem da postanem ono što mogu da postanem (ne baš sve :) naravno).
Mislim da je u životu bitno da čovek ostvari svoje potencijale, da ne traći svoje sposobnosti.
Treba dakle koristiti kapacitete koji su nam dati. Baš bi bila šteta to protraćiti.
I naravno, bitno je da čovek radi ono što voli. Tada se otvaraju neslućene mogućnosti.
Naravno, svestan sa da to u današnje vreme nije baš uvek moguće, ali vredi se potruditi.

PS: Pozdrav za Ines. :) .... I naravno za naše doktorke. ;)

Ja se izvinjavam, neću više kvariti temu, samo još jednom da se slatko nasmejem
d040.gif

WithdrawnWater:
Nije valjda?!?!?!?! :shock:

Ma mora da ti se to samo cini.......! :shock:

Nemoguce da jedan covek ima toliko klonova?!?!? :shock:

(Time bi opravdao SVA moja OCEKIVANJA!) :):):)

shaddow:
Izvinjavam se što možda malo skrećem sa teme, ali nekada mi se učini da ljudi od moderatora na ovoj temi zaista previše očekuju. Kao da žele da ih izlečite tako što ćete da im napišete neki post.
Pa onda i svo svoje nezadovoljstvo u životu iskaljuju na vama......... Kao vas dve ste krive za sve.
Mislim da stvarno nema smisla. Ko je zaista bolestan otićiće kod lekara. Ovo je ipak forum i nije mi jasno šta ljudi u stvari očekuju od pisanja po istom. Možda da odmah ozdrave?
Pa ovo ovde dođe neka paralela onoj temi o devojčici što je maznula gumene bombone.
Odrasla verzija vapaja za pažnjom :?

Eto, jagodica na primer: ona ima NEREALNA ocekivanja od lekara pa samim tim i negativan stav 'kome je jos doktor pomogao..." Naravno, takva banalizacje stvari nije posledica neadekvatnosti lekara (koja svakako opstoji tu i tamo, da se odmah razumemo!) vec njenih negativnih zivotnih anticipacija: "nista ne moze da se uradi.....kad imas problem - niko ti nece pomoci.....pomoc je nemoguce dobiti, kad ti treba nikoga nece biti tu....cak i onaj ko bude bio tu i hteo da pomogne - nece to moci....sabotiraj svakoga ko i pokusa da pomogne jer ce krajnji rezultat biti negativan - i bolje da ni ne dozvolis da se to desi nego da te boli kad se to desi...svet je strasno i nesigurno mesto koje ugrozava....."

hello_world:
sve pada u vodu kad se razbolish

lekari pomazu samo polovicno...ne znam kome je lekar pomogao

Medicus curat, natura sanat - lekar leči, priroda ozdravljuje (isceljuje).
Ima i druga varijanta - lekar ranu previja, a Bog je leči.

Ljudi žive kako žive - puše, piju, ne hrane se redovno/loše se hrane; rađe ce kupiti kutiju cigareta nego 2kg voća, ili dobre krpice nego da odu negde na vikend; ne brinu o sebi, ne rade na sebi - najčešće ni u kom pogledu. Ne bave se sobom, "nemaju vremena" (jer sve je bitnije od najbitnijeg), pa nezadovoljstvo vodi u stres, stres u bolest itd ... I onda dospeju do lekara,a lekar treba da "vadi fleke" koje je dotični "mastio" po sebi godinama, ili ceo život.
Naravno - ima slučajeva i bolesti (veeeliki broj) koji u ovu kategoriju ne spadaju, niti mogu po bilo kom kriterijumu - da se odmah ogradim da nisam na to mislila.
Ali ovo na šta sam ja mislila je dovoljno duboko uvrežen modus vivendi kod nas, da bi se tek tako olako shvatio.

...i, tako dolazimo do teme OČEKIVANJA :wink:
Od lekara po pitanju zdravlja, od drugih po pitanju svega ostalog.
A od sebe ... ? :roll: Hm. Malo ili nimalo. Budite iskreni pa podjite od sebe.

Najveći stres imam zbog neispunjenih očekivanja prema samoj sebi. Sebi često zadajem ogromne zadatke, nerealne ciljeve i onda kada to ne ispunim stresiram se strašno....Naravno, jasno mi je da treba da spustim kriterijume, ali ja to ne umem. Uvek kada nešto planiram, zaboravim da u taj plan stavim i vreme za odmor, zabavu....i sl. Tu postoji dve opcije- ili se striktno držim svog plana, i onda sam pod stresom jer nemam odmora i minut vremena za sebe, ili malo skrenem sa plana i onda se nerviram što se ne držim onog što sam zacrtala....
Što se drugih tiče, retko imam prema nekome neka velika očekivanja, sad kad razmislim- možda samo prema momku, a od drugih gotovo nikad ništa ne očekujem (ili bar ne svesno).

PS. Hahaha, tek sad videh šta je Elle napisala, kao da sam odgovorila na njeno pitanje :-D Pozz Elle

Hvala Dr, WithdrawnWater i shaddow na odgovorima.

oko očekivanja i potreba - da li su očekivanja (od sebe, od drugih) naše "veštačke" potrebe, čijeg "diktata" možemo (i treba) da se oslobodimo?
dok su potrebe nešto realno, čijim prepoznavanjem i ispunjenjem pravimo od sebe zadovoljne ljude?

pozdrav svima koji svojim znanjem doprinose diskusiji.
tema je lepa (i korisna ovom srcu pod stresom).

uzgred, koliko mogu nestručno da procenim, uzrok mog stresa je odbijanje da se prilagodim nekim situacijama na poslu i u životu, onda kada se one kose sa mojim vrednosnim sistemom. mislim da mi tu prilagođavanje ne bi donelo smirenje.
mislim da bi pravo rešenje bila promena.

WithdrawnWater:
Eto, jagodica na primer: ona ima NEREALNA ocekivanja od lekara pa samim tim i negativan stav 'kome je jos doktor pomogao..."
......sabotiraj svakoga ko i pokusa da pomogne jer ce krajnji rezultat biti negativan
....svet je strasno i nesigurno mesto koje ugrozava....."

Čekaj bre, jel hoćeš da kažeš da je hello_world, u stvari jagodica? :shock:

Ovo mi deluje kao: "Želim da dobijem pomoć, ali se plašim da je neću dobiti... Pa je onda bolje da ja u startu odustanem do traženja pomoći, nego da budem odbijena. I besna sam na njih što neće da mi pomognu.... svi su oni isti. Eto, jadna ja, a samo sam tražila da mi pomognu."

Ovakav način razmišljanja zaista ne vodi rešavanju problema.
Da ne govorim o tome da je u psihoterapiji prvi i osnovni princip to da je klijent motivisan da zajedno sa terapeutom dođe do rešenja. (Da li grešim?) O pozitivnom transferu da i ne govorim.

I treba razmisliti, da li ovo možemo da posmatramo i kao "igranje igre". Čini se kao da osoba iscenira čitavu situaciju, tako da na kraju ispadne žrtva. Osoba od svega ovoga može imati značajnu sekundarnu psihološku dobit, pre svega potvrđivanjem svog "životnog skripta", međutim, na taj način sve više se udaljava od stvarnog rešavanja problema.

Da li su u ovom slučaju OČEKIVANJA, takva da "ti samo treba da odigraš ulogu koju sam ti nametnuo, kako bih ja potvrdio ono što MORAM sebi da potvrdim". U ovom slučaju lekar tu i nema mnogo uticaja. On je samo objekat koji služi da osoba ostvari ono što je sebi zacrtala i pre nego što se uopšte i srela sa njim. Dakle, mogao je na tom mestu da bude bilo koji drugi lekar isti bi rezultat postigao..... Jer, na kraju krajeva, "svi su oni isti", zar ne?

...ocekivanja su valjda nase projekcije buducnosti...pa sad ako se potrudi covek i najludje snove moze da pretvori u stvarnost...eto ja znam lika koji igra loto i misli da ce ubosti valjda sedmicu - ja mu kazem da je to porez na budale a on meni nikad se ne zna :)
...a mogao bi kad se vec kocka kao oni "kockari" iz Las Vegasa da se vise potrudi - smislili nacin da se obogate a kockarnice zaviju u crno :)

Ma meni su interesantna očekivanja ljudi koji dođu na forum i obrate se za pomoć, i onda očekuju da im neko ovde magičnim štapićem reši sve probleme. Ukoliko napišeš nešto što se toj osobi slučajno ne svidi, e onda si babaroga i da ne citiram šta sve još. Čini mi se da ljudi ponekad zaista imaju prevelika očekivanja od ovog foruma. Mada, pre bih rekao da se tu radi o igranju igre, što sam i opisao i nekom od prethodnih postova na ovoj temi.

I potpuno razumem WW. Pa jel to što je psihijatar znači da treba da dozvoli da neko pljuje po njoj?!?

PS: Malo sam nervozan, pa se oslobađam stresa. :)

Back