Kor
Poznat
- Poruka
- 7.634
Jeste, Norveska je od teske sirotinje dosla u situaciju da bude najbogatija i najuredjenija drzava. Sto se Rusije tice, stoji to sto si napisao i to je stvar koga je tamosnje rukovodstvo svesno, Zbog toga zadnjih 10-ak godina oni cine napore da ovladaju novim tehnologijama koje bi trebale da preuzmu primat u odnosu na sirovinski sektor. To doduse ide dosta kilavo jer se dosta ulozenih sredstava pokrade. Paradoksalno ali ce ih ova pad cene nafte naterati da mnogo brze diversifikuju privredu.Pa ne sporimo se,zasto bi?
Sto se tice Rusije,nju ne mozemo,iz niza razloga uzimati za primjer.Dovoljno je reci da izvoz nafte i plina cini 70%izvoza i 52%budzetskih prihoda.Rusija je,kao i Norveska(koju isto ne treba uzimati za primjer prakticki nikad)petro-drzava,istina u nesto manjem obimu nego drzave Zaljeva,ali opet-to cini okosnicu.Tko kaze drugacije naprosto laze.Druge post soc drzave nemaju takve resurse i zato sam ih i uzeo kao bolji primjer.
Kada smo kod pada cene nafte, on je usledio nekloiko dana posle Soroseve izjave da se protiv Rusije treba boriti niskom cenom nafte. To ce naravno Ruse dobro da pogodi ali se nece ponoviti scenario koji je prethodio rusenju SSSRa iz cistog razloga sto je sada Rusija kapitalisticka drzava i regulise ekonomska pitanja po zakonima trzista.
Sto se tice standarda,uopce je nezahvalno usporedivati standard na polu-zatvorenom trzistu ex yu i danasnjem globaliziranom svijetu,samo,opet sam stajalista da se danas razlika izmedu Z.Europe i Hrvatske(a narocito Slovenije)smanjila u odnosu na 70-te i 80-te.Sto se tice hr turizma,on je bio i prije rata i poslije,tek smo 2006-7. dostigli broj nocenja od prije rata.BDP po glavi ipak nesto govori.
Da li su ljudi srecniji sada ili su bili ranije? Sama priroda kapitalizma je takva da izaziva dosta stresa kod ljudi i samim tim kvari dozivljaj srece.
U danasnjem svetu postoji samo nekoliko istinski nezavisnih drzava, tako da je prica o nekakvij nezavisnosti zamazivanje ociju. Ja sam misljenja da ni SAD nisu nezavisna drzava vec su pod kontrolom Izraela.Sto se tice nezavisnosti Hrvatske,dobro znas da su to sve skupa gluposti,moze se reci da je Hrvatska u okviru nesvrstane
YU je bila nezavisna iz cistog razloga sto je u Yalti dogovoreno da bude 50/50 interesna sfera istoka i zapada.Yu bila "nezavisnija"nego sto je danas,integrirana unutar EU,ali to je promasaj celog fudbala s obzirom na trendove u cijeloj Europi,globalizaciju.
Tako je. Od ostalih su tu jos Rusija, Kina i vecim delom Indija i Brazil. Bila je i Libija ali vise nije.Nezavisna je onda jedino Sjeverna Koreja koja "ne izvrsava nicija naredenja" i eventualno Island-miko otocna drzava specificna i izdvojena od ostatka kontinenta.
Pa ti krediti i jesu bili razlog znacajnog poboljsanja standarda u SFRJ, a ne nekakva mudra ekonomska politika socijalistickog samouopravljanja. Isto tako su znatn podigli standard mnogi narodi istocne Evrope (Baltikxe drzave, Madjarska, Poljska). Covek bi naivno pomislio da su te zemlje ulaskom u EU procvetale a kada se bolje pogleda, iza svega stoje krediti koje ipak treba vratiti.A krediti su bili problem i bivsoj Yu i danas su u njenim nasljednicima.Uostalom,Hrvatska nema problema sa otplatom duga-bar zasad.MMF nismo zvali iako ga je zvao dobar dio drzava u Europi pa i Srbija.Mozda bolje da jesmo.
A sto se tice Zimmermana,nekako odbijam povjerovati da je bas tu korijen svega,uzevsi u obzir silne konferencije,potpise,uskracivanje potpisa,kontakt grupe,Vancea,Owena i peezde materine koje su bile.
Da su EZ i SAD bili dobronamerni, rekli bi nekako ovako... Dobro, gospodo,primamo vas u EU ali vi treba da odradite to, to i to... Ionako je YU bila u boljem stanju da postane deo EU nego Bugarska i jos neke zemlje. Ne, nisu to uradili nego su forsirali dezintegrativna resenja.
Ako se izmene Ustava Srbije mogu smatrati objavom kraja Jugoslavije, isto se tako Ustav iz 1974 moze smatrati objavom kraja Srbije. Zamisli kako bi to izgledalo da je u Hrvatskoj uvedena institucija SAP i da, recimo imas Istru i RSK za pokrajine koje uvek mogu preglasati ostatak Hrvatske. Da li bi ti rekao da je to OK? Niko normalan ne bi voleo da bude podstanar u spostvenoj kuci.Rat se mogao zaustaviti 1989,90,91,92,93,pocevsi od Ustava Srbije 89,do ukidanja Sap-ova,onda ukidanja konstitutivnosti Srba od strane Hr, itd itd.
I sve bi to lepo bilo da Vojvodina i Kosovo nisu predvidjeni kao nezavisne drzave 1928 godine. Zato ja govorim da proces dezintegracije Srbije jos nije zavrsen i da ce i Vojvodina doci na red.
Jovic? ili Kadijevic? Ako je ovaj drugi u pitanju, imas na ovoj stranici deo iz njegove knjige i lepo se vidi da Gorbacov nije ni pomisljao da pruzi neku pomoc za JNA, odnosno SFRJ. Nije hteo da ga primi.Kad je Alija sa Cimermanom petljao oko proglasenja neovisnosti i ustavnog uredenja BIH rat je trajao vec godinu dana.Zimmerman,a i ostali politicari iz Europe,SAD i Rusije su u barem 10 navrata davali svom favoritu garancije kako se one druge sile nece umjesati.Isto kao sto je Jovic isao u Moskvu na "konzultacije".
Napisao sam ono sto dobro znam i iz jednog izvora bliskog tadasnjem vrhu drzave. Srbija nije zelela rat u BiH jer su joj sankcije bile unapred pripremljene. Znalo se to pola godine pre pocetka rata u BiH. Zato i dolazi do povlacenja JNA iz BiH 19.05.1992 da bi se izbegle vec spremljene sankcije. Medjutim, ocigledno je da nije nikako moglo proci bez sankcija koje su uvedene nakon insceniranog granatiranja reda za hleb u kome je poginulo skoro polovina Srba iako ih je tada u gradu ostalo ne vise od 10%.