Hellen:
Погледај колико је људи је цео свој живот посветило избегавању бола па зато су неожењени, неудати, немају деце, нису завршили студије које су почели, живе у лошем браку и нису се развели, пију а неће да се лече, дрогирају се...све само да би избегли ЖИВОТ, мислећи да избегавају суочавање са болом!
Jeste, izbegavamo život. Lepe stvari, nesigurnost uzrokovana strahom, koja tako postane deo ličnosti da nas parališe, ne govorim o sebi, gledam ljude.
Ali ja bih volela da se definiše život i strah, najužasniji od svih, strah od nepostojanja, koje nas čeka.
To je strah broj jedan, od koga sve kreće, i u životu vidimo neživot, besmisao.
Bol je podnošljiv, ako mu se ne prepuštamo. Mislim, fizički.
Psihički je tu, nekada je jači, nekada slabiji, ali uvek prođe. To znamo. Ali ono što ne znamo, to nas kompletno užasava, daje životu onu dimenziju koju sam život ne priznaje da ima, onda potražimo odgovor tamo gde ga najglasnije nude i stvorimo novi svet. Jer, strah jeste jedan od prvih, najvažnijih i najsnažnijih nagona, kao takav pokretač sveta na jedan snažan, predvidiv način.
Za sve što jesmo, kao društvo, imamo da zahvalimo strahu...
I kada svaka kriza prestane, ostaje pitanje - čemu sve to?!
Živeti život... Od danas do sutra... Lepo i pametno, daaaa... A šta ako dozvolimo prirodi da pobedi? Priroda nam je dala strah, ali i radoznalost.
ristob:
Generacije koje su se vaspitavale bez ovog organa brzo su se suočile sa strahom od besmislenosti i nihilizma. Masovno pijanstvo, prisutno u skoro svim bivsim komunistickim zemljama, samo je prividno bilo zbog gusenja čovjekove slobode. Pravi razlog je nemanje duhovnog zivota i neshvatanje da je zdrav duhovni zivot jako bitna karika za pravilan odnos prema zivotu svakog covjeka.
Izvinjavam se zbog nerazumevanja citata. Editovaću post.
Želim da skrenem pažnju na to da ti, ja, Patak ili Helen zaista ne znamo šta je zdravo, šta je fizički zdrav život, kamoli duhovno.
Do nedavno je biilo zdravo piti andol svaki dan, a sada provališe da to izaziva neka oboljenja, nisam u toku, ali shvatate poentu? Ni doktori ne znaju, a mi?
M, zdrav duhovni život je ljudska sloboda. To je jedina stvar za koju 100% znam da je dobra za dušu. Duh, kako god...
Prava sloboda se može postići samo bez ičijeg uticaja, ali niko ne želi da živi takvim životom, zar ne? Svima nam treba reći da život koji živimo IPAK ima smisao...?
Postoje cene koje nisam spremna da platim, utehe kojima malo fali da budu vredne slepila, ali im ipak fali. Slepilo je dvosmerno, samo treba izraziti sumnju. Ja glasam za sumnju. Uvek i svuda. Makar bili alkosi

Nekako su povezana ova dva citata...