Strah i kako ga prevazići

• Začetnik teme Začetnik teme drbob
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Strah je koristan i zdrav.
Zdravo je sve što vodi jačanju života.
Bolesno je sve što vodi slabljenju života.
Strah - stanje pojačane pažnje i opreznosti a koje se pokazuje kao korisno u slučajevima kada na primjer na pješačkom prelazu direktno u mene ide vozilo brzinom od oko 80 km na sat, odnosno 20 metara u sekundi, gdje u trenutku opažam njegovu širinu i buduću putanju i to gdje vozač gleda i vidi li me uopšte i onda se zavisno od situacije bacam naprijed ili nazad - a sve to u trenutku. Strah je vjerovatno zaslužan za to što nikad nijesam bio prosut po pješačkom prelazu a imao sam priliku da budem, ali sam reagovao na opisani način pa nijesam.
Suprotno od strah je duševni poremećaj.

Maravilloso:
Strah je koristan i zdrav.
Zdravo je sve što vodi jačanju života.
Bolesno je sve što vodi slabljenju života.
Strah - stanje pojačane pažnje i opreznosti a koje se pokazuje kao korisno u slučajevima kada na primjer na pješačkom prelazu direktno u mene ide vozilo brzinom od oko 80 km na sat, odnosno 20 metara u sekundi, gdje u trenutku opažam njegovu širinu i buduću putanju i to gdje vozač gleda i vidi li me uopšte i onda se zavisno od situacije bacam naprijed ili nazad - a sve to u trenutku. Strah je vjerovatno zaslužan za to što nikad nijesam bio prosut po pješačkom prelazu a imao sam priliku da budem, ali sam reagovao na opisani način pa nijesam.
Suprotno od strah je duševni poremećaj.

..c,c,c,c,c,c...... :roll:
you must be crazy :roll:

Dobro Vece svima.
Tema me zaintrigirala da se registrujem...
Skoro sam sa jednim drugarom polemisala o strahu...
Strah je emocija kao i bilo koja druga, lepa ili ruzna(sta kod to ruzna znacilo)
Samo od pamtiveka nas uce da je strah nesto ruzno, neko neprijatno osecanje, a ja mislim da to nije tako, strah je samo emocija, od koje ne treba da bezimo, ne treba da je iskorenimo treba da se naviknemo na njega, zapravo treba da ga postavimo u nasu sluzbu...
I kao sto je vec neko napisao, on nam zaista moze pomoci, treba a shvatiti kao saveznika, partnera koji nas prati kroz zivot, svaki put kada ga osetimo on nam nesto zeli reci, upozorava, "hej pred tobom je bitna situacija", situacija toliko nabijena energijom, da se telo i um uzbude, a mi smo to nazvali strahom.
I ne mislim da se prosvetljeni ljudi ikad oslobode te emocije, samo nauce da ona nije losa, pretvore je u svog saveznika ili savetnika, koji je na svoju stranu mocan! ali svakako koristan.
eto toliko za ovo prvo pisanije ;)
pozdrav

Hm, mnogo različitih stavova, mnogo različitih gledišta... Filozofije malo.
Strah.
Da li nas strah sputava, ili nas goni napred? Koliko smo otvoreni za nova saznanja? 'Tabula rasa' briše naša iskustva i znanja, ne bih rekla da je to korisno u praksi. Za opstanak. Jer, onda bi smo sigurno nastradali na pešačkom prelazu. :p
Ne, ja i dalje mislim da što više znanja, to manje straha. To veća sloboda. U mislima, rečima, i delima. Kada znamo da će naša leva noga slediti desnu, onda koračamo bez straha od pada, zar ne? Ni ne razmišljajući o tome, zar ne? Jer ZNAMO, i ISKUSILI smo u praksi. Koračamo bez straha od boli prilikom pada. Jer bol je ključna reč. Ključna emocija. Kroz život nas usmerava izbegavanje straha od boli. :) Otprilike. :D

Ko zaista odraste nikad ne potcenjuje ni sebe, ni druge
Ja sam mislila na otupeli, to su oni koji su okusili, ali odustali iz ovih ili onih razloga. Ravnodušni mogu da budu samo oni koji nemaju nikakve spoznaje. Ni u teoriji, ni u praksi.

Vlasnici? Svoga znanja, da. Sebe, ne. Tvorci? Teško. Mnogi odustaju.

Ko od ove dečurlije ima hrabrost da se suoči sa svojim potencijalima? :) Pa ni njihovi roditelji to nisu u stanju. Ili su ravnodušni. :) Ili otupeli. :evil:

A tek kod emocija nema ni upravljača ni tvorca

Znam da ništa ne znam. :-P

zainteresovana:
Hm, mnogo različitih stavova, mnogo različitih gledišta... Filozofije malo.
Strah.
Da li nas strah sputava, ili nas goni napred? Koliko smo otvoreni za nova saznanja? 'Tabula rasa' briše naša iskustva i znanja, ne bih rekla da je to korisno u praksi. Za opstanak. Jer, onda bi smo sigurno nastradali na pešačkom prelazu. :p
Ne, ja i dalje mislim da što više znanja, to manje straha. To veća sloboda. U mislima, rečima, i delima. Kada znamo da će naša leva noga slediti desnu, onda koračamo bez straha od pada, zar ne? Ni ne razmišljajući o tome, zar ne? Jer ZNAMO, i ISKUSILI smo u praksi. Koračamo bez straha od boli prilikom pada. Jer bol je ključna reč. Ključna emocija. Kroz život nas usmerava izbegavanje straha od boli. :) Otprilike. :D
Tabula rasa stanje uma, pri kojem se spoznaje da tek uz apsolutno odsustvo straha čovek počinje da živi pravim životom, ne eliminiše znanja i iskustvo, nego ih nadopunjava.
Da, znanje smanjuje strahove, ali jedino mudrost ih može eliminisati.

elhean@gmail.com:
i onda u miru svi poumiremo od dosade... :-|

stah je zacin.

Original postavio ristob

Tabula rasa stanje uma, pri kojem se spoznaje da tek uz apsolutno odsustvo straha čovek počinje da živi pravim životom, ne eliminiše znanja i iskustvo, nego ih nadopunjava.
Pravi život nije dosada.

ristob:
Pravi život... nijesam znao da to postoji...
Pravi život za koga? Sigurno za tebe...
Pa što onda ne živiš tim životom... legneš na neki krevet i dosljedno iskuliraš svaku opasnost koja vreba tebe i one do kojih ti je stalo?
Nije mi jasno šta onda radiš na forumu...

drbob:
Mnoge stvari u životu uradimo ili ne zbog straha.Zašto se plašimo?Da li je strah urođen ili stečen?
Naučno je dokazano da se rađamo sa dva straha,a to su: strah od pada i strah od buke.
Kako odrastamo ta dva straha nestaju ,ali se javlja mnogo drugih,stečenih strahova.
Ako smo uspeli da pobedimo ta dva urođena straha,zašto ne bi smo mogli i one koji su stečeni?
Šta vi mislite o tome i kakva su vaša iskustva?
Strahove je najbolje prevazici tako sto naucis da plivas. Neko to odradi spontano, a ponekog je potrebno baciti.

Back