Стојадин или кец?

Alter_Ego_

Stara legenda
Poruka
89.156
Да ли сте Заставу 101 звали "Стојадин" или "Кец"?

1673537044383.jpeg

Ја сам тај ауто звао Стојадин, и мислим да сам први пут израз "Кец" чуо од друга који је, тј. чија је породица имала два баш стара Стојадина, тј. Кеца, један са троја врата. Купили за ситне паре, а добро су служили, с обзиром на километражу и стање у коме су били и цену за коју су купљени.

Буквално сам тек у својим двадесетим чуо за назив "Кец".

Nisu bili loši.
Sem toga svako koga je zanimalo mogao je da osposobi auto još za nekoliko kilometara.

Ja sam imao naizgled običnog "keca"/"Stojadina" ali pod haubom italijanski "frizirani" motor.

Godinama sam ga vozio i bez veze prodao a bio je kao nov, u perfektnom stanju.

sećam se u gepeku je uvek bilo rezervnih delova, a najviše mu je pucala sajla za kvačilo. čekić se nosio da se udari starter jer su četkice gubile kontakt. šrafciger da se prozor ne otvara sam od sebe.. set suvih kablova za svećice jer se gasio ako uleti u veću baru posle kiše.
jednom mi je pukao nosač auspuha na autoputu pa sam skinuo kaiš sa pantalona da ga zavežem.
brave su bile samo za ukras.
sećam se pored FONa neko parkirao keca iste boje, "otključam", udjem i sednem, reko ovo nije moj auto :)

najveća misterija je bila kada se doda jači gas, kec se gušio. sve živo smo izmenjali, karburator, svećice, razvodnu kapu, kablove, creva i ništa. tek na kraju u rezervoaru oko plovka ima mrežica oko koje se nakupilo mulja. skinuli to i stavili filter na ulaz u karburator i vozi Miško..

ali bilo je i lepih uspomena :)

Sajla kvačila je isključivo pucala zbog nestručne montaže. Kada je menjaju ljudi je uvrnu umesto sa dva ključa da je dotežu. Razvodnu kapu prsneš sa vd pred zimu i nema vlage. Ili je zbudžiš u kesu. Itd itd. Toliko malo jednostavnih fora ali ljudi to nisu iebali ni 3%

Sećam se ujaku na jugu 45 trokira gasi se. Ja da pogledam svećice one se odvrnule tj nije ih ni zategao.

Posle preštolovao karburator jugo se nije čuo, trošio 4-5 litara.

sećam se u gepeku je uvek bilo rezervnih delova, a najviše mu je pucala sajla za kvačilo. čekić se nosio da se udari starter jer su četkice gubile kontakt. šrafciger da se prozor ne otvara sam od sebe.. set suvih kablova za svećice jer se gasio ako uleti u veću baru posle kiše.
jednom mi je pukao nosač auspuha na autoputu pa sam skinuo kaiš sa pantalona da ga zavežem.
brave su bile samo za ukras.
sećam se pored FONa neko parkirao keca iste boje, "otključam", udjem i sednem, reko ovo nije moj auto :)

najveća misterija je bila kada se doda jači gas, kec se gušio. sve živo smo izmenjali, karburator, svećice, razvodnu kapu, kablove, creva i ništa. tek na kraju u rezervoaru oko plovka ima mrežica oko koje se nakupilo mulja. skinuli to i stavili filter na ulaz u karburator i vozi Miško..

ali bilo je i lepih uspomena :)
Kad me uhvati nostalgija, takve priče su mi najsmešnije, avanture sa kecom :D

Back