- Poruka
- 131.190
Za mene je u hororu najbitnija atmosfera, kada se strava više naslućuje nego što se eksplicitno prikazuje, odnosno opisuje, ne mogu da me uplaše razna čudovišta i prolivanje krvi. Zato je teško naići na kvalitetan horor, pogotovo na filmu, većina se svodi na tu banalnost, površnost... U književnosti je situacija donekle bolja, ima dosta kvalitetnih pisaca, pogotovo starijih, mada i poneki novi koji ne zaostaje mnogo za najvećim majstorima horor proze.Pre par nedelja gledala sam neke review-e Kinga na yt.
Ono što me je najviše zbunilo, među ljudima koji su se prvi put sreli s Kingom, bilo je očekivanje STRAHA. Ne znam šta njima strah znači,. rekla bih, nakon što sam ih odslušala, neka novelizacija Paranoramal Activity i sličnih majmunskih jump scares-a. Rekla bih, jer ne umem razumeti to što njima znači "strah".
Žalili su se da King uopšte nije "strašan", više je "neprijatan i nelagodan".
?
Možda stravu tumačim drukčije (sigurno), ali za mene je prava strava UPRAVO u neprijatnosti i nelagodi. Ne plaše me zombiji ni bacanje raskomadanih tela po zidovima. Hostel je budalaština. "Gore" može biti umetnost, stvarno može, i ja ga volim kad se kao umetnost prikazuje; ali to nije slučaj s Hollywood-om. Njemu je "gore" jeftina zabava miliona, i posle prvog šoka postaje naprosto dosadan. Nije mi jasno kako iko vidi stravu u tome, ali svakom svoje.
Ne znam kako bih bolje objasnila svoj stav spram Kinga, nego (pomalo čudno) pominjanjem jednog posve drugog pisca, a to je Dan Simmons. Ko je ikad čitao Leto noći, znaće o čemu pričam, ko nije ... Isti je razlog usled kojeg smatram da su Azijci u stanju napraviti mnogo bolje horore nego Zapad. Za mene je strava u onome što se krije ispod uobičajenosti i "normalnosti"; i realnost koja se može drukčije tumačiti. Strava je u posve "normalnim" ljudima, ne zombijima i vampirima, koji se ponašaju i odaju utisak neprijatnosti i nelagode, i kako vreme više prolazi, sve većeg dojma neprijatnosti koji najzad prerasta u otvoren užas, gađenje... Za mene je strava običnost koja očas posla može prerasti u nakaznost, i iza čijeg se uobičajenog lica nakaznost krije i samo nagoveštava. Flowers in the attic, naprimer? Ili, nevinije, We have always lived in the castle. Za mene je TO strava, ne zombi apokalipa i slične gluposti.
U pravu si da je strava upravo u "normalnim" ljudima, videti kako se u odgovarajućim okolnostima od doktora Džekila postaje mister Hajd.