Sreten Žujović
Elita
- Poruka
- 24.255
Две верзије стега српског царства - Грујић
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
То је тачно, то сам и раније писао. Али у хералдици и даље није правилно имати две црвене на грбу. Тај термин треба поправити, не видим шта је проблем у томе.пурпурна/порфирна боја није ништа друго до тамна и врло специфична нијанса црвене. у члану 6. уредбе и стоји да се ''црвена тамна користи само за порфиру'' те се дају прецизни стандарди те боје са шифрама у различитим графичким системима.
Голе ноге су на већини приказа који се доводе у везу са Србијом.кад се већ позиваш на ''национални правац'', чуди ме да ниси истакао замерку што орао нема подигнута крила, јер се такав приказивао од 16. до друге половине 19. века у свим нашим хералдичким зборницима, на рељефима и печатима. голе ноге орла су управо одлика немачке хералдике, против које ти наводно дижеш глас.

Тежи се да државни грбови имају линије? То је за мене ново.напротив, уопште се не тежи одсуству линија (посебно не у случају државних грбова).
за хералдику линије и те како постоје. границе између поља није могуће приказати без линија, осим уколико се не ради о рељефној представи грба или о сенчењу шаржи како би се добио утисак треће димензије, а то би нужно довело до употребе различитих нијанси исте боје (што је, како и ти сам горе кажеш- ''у хералдици неправилно'') иначе, такав стил, кад су у питању државни грбови, сматра се непримереним. у златно доба хералдике (14. и 15. век), линије су још више доминирале цртежом, јер би у противном грб изгледао као размазана флека боје на некој површини. линије шаржама дају обрисе и детаље који се другачије не могу представити.
Лепота уметничког приказа је уз још неке наводе, признаћеш, субјективна категорија. Мени је стари емблазон лепши.што се тиче Грујића и његовог дела, управо је он грб Србије ослободио непотребних и сувишних линија (које су оптерећивале Кралов емблазон), што је целу композицију учинило чистијом, складнијом и лепшом. ипак, за љубитеље осенчених тродимензионалних приказа грба- постоји и таква варијанта
Не тврдим, преносим једно виђење. Као што, уосталом, ни ти не можеш тврдити да је та застава била над Скопљем, иако се сви ту слажемо.ма хајде, српска поморска застава у 14. веку
чак и заставе поморских држава (република Венеције и Ђенове) нису биле ништа друго него грбовни банери (млетачке трговачке галије су биле власништво државе). иначе, на истом том портолану Angelinа Dulcertа се поред заставе над Скопљем, налази и застава мађарског краља изнад Будима на којој се налази грб Анжујаца. дакле, и ту се ради о грбовном банеру. или ти можда тврдиш да је и то поморска застава?
што се тиче аутора, наведи ми макар двојицу.
Још једно савремено виђење. Наводно, инспирисано решењем са раније помињане карте.![]()
![]()
Две верзије стега српског царства - Грујић
То је тачно, то сам и раније писао. Али у хералдици и даље није правилно имати две црвене на грбу. Тај термин треба поправити, не видим шта је проблем у томе.
Голе ноге су на већини приказа који се доводе у везу са Србијом.
Тачно је да се у једном периоду орао Немањића приказивао подигнутих крила, као што је тачно и да постоје симболи из средњег века где су орлови спуштених крила. Одлука о данашњем положају орла је Стојана Новаковића. И овај детаљ нема никакве везе са нашим разговором јер су и Крал и Грујић нацртали крила орла у истом положају. Ипак, Грујић им је због израженог раменог дела дао германскији изглед, када смо већ код тога.Одлике немачке хералдике су познате. Ако си пажљивије читао моје коментаре видео си да нисам ни за ни против њих. Када бих правио нови грб или емблазон, тада бих био за или против. Овако пишем о ономе што постоји.
![]()
Тежи се да државни грбови имају линије? То је за мене ново. Има радова из области хералдике који говоре супротно.
Има примера у којима су баш чланови СХД критиковали решења која граде линије, по њиховој процени. Најизраженије у случају грба СРЈ, иако знам да је Ацовић учествовао у његовом доношењу. И не мислим само на Палавестрино одбачено решење.
Лепота уметничког приказа је уз још неке наводе, признаћеш, субјективна категорија. Мени је стари емблазон лепши.
Не тврдим, преносим једно виђење. Као што, уосталом, ни ти не можеш тврдити да је та застава била над Скопљем, иако се сви ту слажемо.
Нисам написао у 14. веку. Текстови које сам читао се односе на каснији период, што је и мене зачудило (независност?). Што се тиче извора - у питању је фељтон Новог гласника који се дотакао дунавске шајкашка флотиле. Аутори: Ђукановић, Милићевић и Стевовић. Списак је можда некомплетан.

Momak.. ne mlati.. idi kao radi nesto![]()
Могао би да устане у 6 ујутру и копа њиву цео дан, по овом сунцу.![]()
Да видиш какво би мишљење имао сутра...![]()
jel može ručni rad u wc-u? javi kad izadješ...
Jel? A tebi kad bi čovek dao dve guske ti bi se prvi izgubio
Не. Мени човек кад да 2 гуске ти се изгубиш.![]()
Reci mu,on ima problem s mozgom,tesko ce to ukapirati,ali vredi pokusati ))))
E ovako nesto mi treba kod kuce,za rakiju,bas je dobro.
Ni meni nije jasno kako ti koji napadaju stilizaciju iz 2010. ne shvataju da bukvalno pljuju na sam grb države Srbije. Reći za bilo koji/kakav srpski grb da je FAŠISTIČKI, za mene je NAJVEĆA moguća uvreda.
Nažalost Ivana, potpuno si u pravu.Ni meni nije jasno kako ti koji napadaju stilizaciju iz 2010. ne shvataju da bukvalno pljuju na sam grb države Srbije. Reći za bilo koji/kakav srpski grb da je FAŠISTIČKI, za mene je NAJVEĆA moguća uvreda.
Ako novosti kao jedne od najčitanijih dnevnih novina i posle dve godine nastavljaju RUŠENJE i degradiranje srpskih simbola, logično je sumnjati da se iza te "akcije" krije neko/nešto.
Podsećanja radi, novosti su i 2004. bile protiv PREPORUKE za korišćenje grba Kraljevine Srbije kao grba R.Srbije.
Evo teksta iz 2004. --> Grb sa krunom za Republiku
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.289.html:160629-Grb-sa-krunom-za-Republiku