Ја сам ово цртао, наравно под супервизијом комисије, која је усвојила једногласно предлог, а Влада 11.11.2010. Сва питања упутите мени и пљујте само мене. Наравно, то боли, пошто сам патриота и ово радих као врхунску част коју један хералдичар може да има, да помогне како зна својој земљи. Иначе, мени је хералдика посао.
Дозволите ми да вам дам неке информације:
Хералдика је врло егзактна наука која постоји скоро 900 година. Наш модерни грб је израстао из грба Кнежевине Србије (да не улазимо сада одакле српски крст, тј. крст са четири оцила у кантонима на таквом грбу, то је изузетно компликована прича). Када је Србија постала краљевина, наш познати хералдичар Стојан Новаковић је дао младом немачком уметнику Ернсту Кралу да изради скице, које је он доста произвољно урадио по свом укусу. Почетне идеје су биле да Србија добије грб са више поља и претензија на разне територије, али је због политичке ситуације (увек та ситуација…) одлучено да се врати двоглави орао кога баштинимо из средњег века, а да му се на груди стави уметнути штит са грба кнежевине. Кринови, или љиљани, такође су средњовековно српско обележје (не дајте се ту преварити пропагандом да их својатају неке друге екс-Ју нације), па и они нађоше своје место на том грбу. Павиљон, тј. плашт на Великом грбу, јесте обележје државе или краља. И тако нама Немац нацрта грб.
Падом династије Обреновић такав грб је био сумњив првих неколико година док наш мудри краљ Петар није рекао да је то ипак наш грб и омиљен у народу. Доласком Краљевине СХС на уметнутом штиту су додата поља за Хрвате и словенце, крин се мистериозно изгубио а круна на павиљону постаде круна са крунисања краља Петра I. Доласком СФРЈ, сатрто је све што је личило на српско, крст са српског штита уклоњен.
Такво стање је постојало све до 2004. када је препоруком враћен у употребу грб из 1882. његова вертија у оптицају следећих шест година, колико је мени познато, била је само радна верзија, са неколико хералдичких неправилности. Коме недостаје она наказа из СФРЈ, слободно нек се пресели у СФРЈ. Ја, као Србин и патриота, нећу на такве коментаре ни да одговарам.
Грб није промењен: блазонски (тј. опис) је потпуно исти како стоји у закону. Само Скупштина може да мења грб. Још једно, грб из 1882. је радио Немац Крал а верзија у употреби од 2004. на основу Краловог цртежа је била само радна верзија која уопште није била намењена да буде званична. Дакле, досадашњи цртеж (емблазон) је био немачки. Па ви видите шта браните.
Орао у нашој историји никад до тад се није цртао природно. Погледајте све примере пре тога и после тога у Краљевини СХС и потом Краљевини Југославији, ако вас не мрзи. Сад ме слободно питајте за неке верзије орла до сад, постављајте слике, а ја ћу вам све одговорити одакле такве слике. Много ћете се изненадити кад видите шта сте све сматрали за српског орла, а он је заправо немачки или из Мале Азије!
Слику коју овде видимо је теродимензионални уметнички приказ. У еталону, узворнику, нема сенчења.
Последњи пут смо имали кодификован грб и заставу у Краљевини Југославији, у такозваном еталону. Ако хоћемо да будемо озбиљна држава (а живим у нади да ту делите жељу са мном), потребно је прописати тачну употребу не само грба.
Тако да еталон, или књига стандарда, или изворник сад прописују следеће категорије:
Мали грб колорни приказ (са вредностима скала)
Мали грб колорни приказ
Мали грб колорни приказ – конструктивна мрежа
Мали грб колорни приказ – редукција
Мали грб колорни приказ – осенчена верзија
Мали грб конструкција
МАЛИ ГРБ КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ
Мали грб негатив
МАЛИ ГРБ ЛИНЕАРНИ ПРИКАЗ
Мали грб шрафура
Мали грб златотиск
Велики грб колорни приказ
Велики грб колорни приказ
Велики грб – редукција не знам како!
Велики грб осенчена верзија
Велики грб контрастне површине
Велики грб негатив
Велики грб линеарни приказ
Велики грб шрафура
Велики грб златотиск
УМЕТНУТИ ШТИТ колорни приказ
УМЕТНУТИ ШТИТ колорни приказ осенчена верзија
УМЕТНУТИ ШТИТ контрастне површине
УМЕТНУТИ ШТИТ негатив
Уметнути штит линеарни приказ
УМЕТНУТИ ШТИТ шрафура
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОЛОРНИ ПРИКАЗ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОЛОРНИ ПРИКАЗ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОНСТРУКЦИЈА
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ, ДРЖАВНА ЗАСТАВА НЕГАТИВ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА линеарни и шрафура
Народна застава колорни приказ (са вредностима скала)
Народна застава колорни приказ
Народна ЗАСТАВА КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ, ДРЖАВНА ЗАСТАВА
Народна застава НЕГАТИВ
Народна застава линеарни приказ и шрафура
Стандарта председника Републике колорни приказ
Стандарта председника Републике колорни приказ
Стандарта председника Републике контрастне површине
Стандарта председника Републике негатив
Стандарта председника Републике линеарни приказ
Стандарта председника Републике шрафура
Стандарта председника Скупштине колорни приказ (са вредностима скала)
Стандарта председника Скупштине колорни приказ
Стандарта председника Скупштине контрастне површине
Стандарта председника Скупштине негатив
Стандарта председника Скупштине линеарни приказ
Стандарта председника Скупштине шрафура
Оригинал изворника има 42 стране и чува се у Влади РС.