Stilizacija grba i zastave Srbije?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
images

A na grb da stavimo njega

И без обзира који је симбол на врху грба: круна, петокрака или неки трећи али пристојан симбол, зар не!?
ПС: Српкињо, заборавила си ћирилицу. Србија се осећа и кроз ћирилицу јер је наша од памтивека.

Sve pisem cirilicom sem na kompu jer mi je lakse na latinici da ne moram da menjam....Pozdrav

Vlada Srbije je objavila na svom sajtu kompletnu knjigu standarda srpskih simbola tj. knjigu standarda za:
drzavnu zastavu srbije
narodnu zastavu srbije
mali grb srbije
veliki grb srbije
zastavu predsednika srbije
zastavu predsednika skupštine srbije
umetnuti grb sa 4 ocila
tekst himne bože pravde

svi fajlovi zastava srbije kao i grbova srbije su objavljeni u nekoliko formata i sa detaljnim uputstvima kako se izradjuju srpska obeležja, u kojim nijansama boja, veličinama i svemu ostalom što je neophoodno da se nesto standardizuje... Jos jednom svaka čast autoru na ovako detaljo odradjenom poslu... jbbg, da je malkice bolje odradio taj kljun imao bi 99% podršku, ali i ovako je ok... hvala i gospodinu Graham Bartramu direktoru svetske baze zastava (The World Flag Database) na čije je insistiranje Vlada i objavila ove standarde na svom sajtu, jer bi u suprotnom to bilo za nekih 2-3 godine... jbbg, mora da se odradi nesto kad traže stranci... :D

link za preuzimanje: http://www.media.srbija.gov.rs/medsrp/slike/grbovi_zastave_standarte_srbije.zip

link do stranice opisa standardizovanih simbola srbije na sajtu srpske vlade: http://www.srbija.gov.rs/pages/article.php?id=12084

Одлично!

Da se ja pitam, zastava bi izgledala nekako ovako.... bez krune naravno:

index.php

Уф, Лима, види, разумем те, лепо кажеш да гласно размишљаш, весео је овај орао. Знам и ко га је радио и где је био предлог, тако да ми је јасно и зашто није прошао. Зато и нема кринове јер није био предлог за Србију. Нагледао сам се и мајци са сличним решењем (само промењен уметнути штит да буде баш грб кнежевине). То једноставно није српски грб, нема кринова.

Ево, да се само ја питам и да сам био 1882. у позицији да лупим шаком о сто и да буде како ја кажем, Застава Србије би била хералдички стег грба Србије. Ништа више, ништа мање. пошто у демократији тешко да ико може да буде у таквој позицији и пошто смо се накупили и нововековне историје и традиције од тад, сад је готово: тробојка мора због последња два века, орао мора због средњег века, крст са оцилима морај јер се изборио у међувремену да буде искључиви знак Срба (а не вепрова глава, потковице итд.) а кринова има највише од све хералдика међу Србима у средњем веку, без њих ништа.

Ко не осећа хералдику, нек се у њу не меша. Не може лого, бре, да буде државни грб. Пољаци и Чеси чак ни под комунистима нису дали да им се склоне њихови орлови и лававо него се само изнад додала петокрака! Е то је љубав према земљи, а не јусгословенска беспућа и српске издаје.

ко осећа хералдику али сматра да је његов укус најбитнији на свету, нек направи себи грб па нек мења своју заставу до миле воље, ако хоће и на свака два дана.

За круну: нисмо је имали на застави само кад смо били вазали, да ли Турцима, да ли фашистима. Кад се сабере и одузме, свако се дичи оним што има, тако се и Србија дичи својом државношћу. волим ја Словаке, лепа је њихова застава, али да су имали краља, мислите да се не би нашла круна на застави. О Словенцима и да не причам.

кога интересује мало више о "како, зашто, ти ће ми кажеш, а", ево му ово:

http://www.ljubodraggrujic.com/my site/Srpski/etalon/o grbu srbije i radu na njemu.htm

За химну иста ствар, само мало ипак можда опуштенија. Ја волим Боже правде, волим и једну верзију Востани Сербие. Волим и Марш на Дрину, ал то је марш. Ој Србијо, мила мати певам у кафани. А најомиљенија ми је Расло ми је багрем дрво (код мене се тако пева, не бадем) и Сунце жеже запара је љута, па нећу да то буде химна.

"U moru zna~ajnih politi~kih i ekonomskih vesti, u javnosti je potpuno neprime}eno
pro{la informacija da je na jednoj od posledwih sednica srpske vlade usvojen novi
izvornik odnosno kwiga standarda za grb i zastavu Srbije.
Autor svojevrsno novog grba i zastave
je profesor Qubodrag Gruji}, koji je, uz
kqu~nu pomo} i savete arhitekte
Dragomira Acovi}a, zavr{io ovaj
obiman, naporan i zna~ajan posao.
«Na izvorniku, tj. kwizi standarda za
grb i zastave Srbije i wenih zvani~nika,
radio sam prvih {est meseci ove godine.
Sva izobra`ewa su predata do kraja
marta. Malo kasnije je do{ao na red
zavr{ni rad na kwizi standarda, koja
ima 48 stranica. Komisija je taj etalon
usvojila jednoglasno 16. aprila»
obja{wava profesor Gruji}.
On dodaje da su kona~no sve boje na
grbu i zastavi kodifikovane i wihove
numeri~ke vrednosti date u skalama. Tako
je plava boja, kako ka`e autor, kona~no
tamnija u odnosu na ranije verzije.
«Prou~ili smo stotine orlova iz na{e
istorije, napravili smo ~itavu studiju
kqunova i ocila. Grb u dosada{woj
upotrebi je bio samo radna verzija
zasnovana na Kralovom radu od pre 120
godina» ka`e profesor Gruji}.
Po wegovim re~ima, krin i noge orla
su bili te{ki za me|usobno postavqawe.
«Prijatna mi je ideja da orao ide da
zgrabi krinove, da ka`emo, u wihovoj
odbrani» pri~a autor.
Krila su napravqena da suptilno
pokazuju da su blago savijena ka unutra, tj.
da je orao zaista u poletu.
«Posle dana i dana eksperimentisawa, vrat orla je ostao skoro bez ijednog pera. Ta
pera su bila prenatrpana i zbuwuju}a na zastavi. Kruna je pripijena uz grb. Nema vi{e
dvodimenzionalne krune ise~ene na pola. [ar je plav, biseri i fleroni logi~ni, ali
ipak dovoqno stilizovani. Na velikom grbu resice su trodimenzionalne i vrlo vidqive»
zakqu~uje profesor Gruju}."

iz magazina OCILO

Poslednja izmena:
Ја сам ово цртао, наравно под супервизијом комисије, која је усвојила једногласно предлог, а Влада 11.11.2010. Сва питања упутите мени и пљујте само мене. Наравно, то боли, пошто сам патриота и ово радих као врхунску част коју један хералдичар може да има, да помогне како зна својој земљи. Иначе, мени је хералдика посао.

Дозволите ми да вам дам неке информације:

Хералдика је врло егзактна наука која постоји скоро 900 година. Наш модерни грб је израстао из грба Кнежевине Србије (да не улазимо сада одакле српски крст, тј. крст са четири оцила у кантонима на таквом грбу, то је изузетно компликована прича). Када је Србија постала краљевина, наш познати хералдичар Стојан Новаковић је дао младом немачком уметнику Ернсту Кралу да изради скице, које је он доста произвољно урадио по свом укусу. Почетне идеје су биле да Србија добије грб са више поља и претензија на разне територије, али је због политичке ситуације (увек та ситуација…) одлучено да се врати двоглави орао кога баштинимо из средњег века, а да му се на груди стави уметнути штит са грба кнежевине. Кринови, или љиљани, такође су средњовековно српско обележје (не дајте се ту преварити пропагандом да их својатају неке друге екс-Ју нације), па и они нађоше своје место на том грбу. Павиљон, тј. плашт на Великом грбу, јесте обележје државе или краља. И тако нама Немац нацрта грб.

Падом династије Обреновић такав грб је био сумњив првих неколико година док наш мудри краљ Петар није рекао да је то ипак наш грб и омиљен у народу. Доласком Краљевине СХС на уметнутом штиту су додата поља за Хрвате и словенце, крин се мистериозно изгубио а круна на павиљону постаде круна са крунисања краља Петра I. Доласком СФРЈ, сатрто је све што је личило на српско, крст са српског штита уклоњен.

Такво стање је постојало све до 2004. када је препоруком враћен у употребу грб из 1882. његова вертија у оптицају следећих шест година, колико је мени познато, била је само радна верзија, са неколико хералдичких неправилности. Коме недостаје она наказа из СФРЈ, слободно нек се пресели у СФРЈ. Ја, као Србин и патриота, нећу на такве коментаре ни да одговарам.

Грб није промењен: блазонски (тј. опис) је потпуно исти како стоји у закону. Само Скупштина може да мења грб. Још једно, грб из 1882. је радио Немац Крал а верзија у употреби од 2004. на основу Краловог цртежа је била само радна верзија која уопште није била намењена да буде званична. Дакле, досадашњи цртеж (емблазон) је био немачки. Па ви видите шта браните.

Орао у нашој историји никад до тад се није цртао природно. Погледајте све примере пре тога и после тога у Краљевини СХС и потом Краљевини Југославији, ако вас не мрзи. Сад ме слободно питајте за неке верзије орла до сад, постављајте слике, а ја ћу вам све одговорити одакле такве слике. Много ћете се изненадити кад видите шта сте све сматрали за српског орла, а он је заправо немачки или из Мале Азије!

Слику коју овде видимо је теродимензионални уметнички приказ. У еталону, узворнику, нема сенчења.

Последњи пут смо имали кодификован грб и заставу у Краљевини Југославији, у такозваном еталону. Ако хоћемо да будемо озбиљна држава (а живим у нади да ту делите жељу са мном), потребно је прописати тачну употребу не само грба.

Тако да еталон, или књига стандарда, или изворник сад прописују следеће категорије:
Мали грб колорни приказ (са вредностима скала)
Мали грб колорни приказ
Мали грб колорни приказ – конструктивна мрежа
Мали грб колорни приказ – редукција
Мали грб колорни приказ – осенчена верзија
Мали грб конструкција
МАЛИ ГРБ КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ
Мали грб негатив
МАЛИ ГРБ ЛИНЕАРНИ ПРИКАЗ
Мали грб шрафура
Мали грб златотиск
Велики грб колорни приказ
Велики грб колорни приказ
Велики грб – редукција не знам како!
Велики грб осенчена верзија
Велики грб контрастне површине
Велики грб негатив
Велики грб линеарни приказ
Велики грб шрафура
Велики грб златотиск
УМЕТНУТИ ШТИТ колорни приказ
УМЕТНУТИ ШТИТ колорни приказ осенчена верзија
УМЕТНУТИ ШТИТ контрастне површине
УМЕТНУТИ ШТИТ негатив
Уметнути штит линеарни приказ
УМЕТНУТИ ШТИТ шрафура
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОЛОРНИ ПРИКАЗ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОЛОРНИ ПРИКАЗ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОНСТРУКЦИЈА
ДРЖАВНА ЗАСТАВА КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ, ДРЖАВНА ЗАСТАВА НЕГАТИВ
ДРЖАВНА ЗАСТАВА линеарни и шрафура
Народна застава колорни приказ (са вредностима скала)
Народна застава колорни приказ
Народна ЗАСТАВА КОНТРАСТНЕ ПОВРШИНЕ, ДРЖАВНА ЗАСТАВА
Народна застава НЕГАТИВ
Народна застава линеарни приказ и шрафура
Стандарта председника Републике колорни приказ
Стандарта председника Републике колорни приказ
Стандарта председника Републике контрастне површине
Стандарта председника Републике негатив
Стандарта председника Републике линеарни приказ
Стандарта председника Републике шрафура
Стандарта председника Скупштине колорни приказ (са вредностима скала)
Стандарта председника Скупштине колорни приказ
Стандарта председника Скупштине контрастне површине
Стандарта председника Скупштине негатив
Стандарта председника Скупштине линеарни приказ
Стандарта председника Скупштине шрафура

Оригинал изворника има 42 стране и чува се у Влади РС.

Sto si mu isplazio jezik, ko da ce da baldise. Uvuci ga do ivice kljuna.

ma odakle pravo dacicu ***** mu materina da menja grbove...nije im nasledstvo dedino

Nit' je Dačić promenio grb, nit' je GRB PROMENJEN!!! Grb je samo STILIZOVAN, jer je rešenje iz 2004-te (koje je nacrtano još 1994.godine) bilo samo RADNA VERZIJA koja je korišćena po PREPORUCI (a ne ZAKONU). Tek 2009-te je Srbija dobila Zakon o državnim simbolima po kome je Nadodna Skupština zadužila Vladu Srbije da usvoji KNJIGU STANDARDA državnih simbola...

Poslednja izmena:
Rešenje levo koje je bilo RADNA VERZIJA (iz 1994.) je bilo sa mnogo grešaka... pa kruna LEBDI u vazduhu, JEZICI takodje, previše detalja na krilima i vratu, pa pri umenjenju ORAO postaje CRN umesto BEO, glave orla su premale, ocila "pogrešno nacrtana", ORAO umesto dvoglav je DVOVRAT itd... Slika ispod govori više od reči:

poredjenjegrbasrbije.jpg

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back