Stereotipi: toplina i kompetentnost: Kako procenjujemo druge na internetu?

Kompetentni. Ali ne učestvujem. Radije čitam.
Mislim da jedni druge mogu upotpuniti u vecini slucajeva, iako me vise interesuju “kompetentni” volim teme gde su i jedni i drugi zastupljeni, kao sto volim teme gde se kombinuju teorija i iskustvo.
Npr sami naucnici se ponekad toliko “udube” u svoje modele da ponekad izgube vezu s realnoscu i dodju do cudnih zakljucaka, tako da uvek je dobro cuti drugacije misljenje, pogled, stil…

Razmišljam o ljudima koje upoznajem uživo. Ne pravim psihološke analize o tim ljudima.

Vreme i druženje pokazuju kakvi su to ljudi, dobri ili loši.

Kao što ne pravim psihološke analize uživo, to isto ne radim ni onlajn.

Mislila sam da će ova tema biti usmerena ka ljudima uopšte, da se neće ocenjivati forumaši koji komentarišu.

Pravilnikom nije zabranjeno pravljenje psihološke analize forumaša, ali bih volela da se uvede to pravilo.

Nisam psiholog i koliko znam, niko od nas koji diskutujemo ovde, nije psiholog.

Neoplanta again je jedini psiholog ovde, mada, koliko znam imamo i neuropsihijatra i dva ili tri lekara na forumu.
Neo, koliko je poznajem, nije pravila psihoanalize forumaša i mislim da je to ok.

Iz navedenih razloga, ne mogu da odgovorim na pitanja iz uvodnog posta.

Takođe, neću komentarisati ni deo jedne rečenice, napisane ovde.

I na kraju, ukoliko se diskutuje o forumu, postoje potforumi namenjeni takvoj diskusiji.

https://forum.krstarica.com/forums/pitanja-o-forumu.313/

https://forum.krstarica.com/forums/predlozi-za-forum.435/

Pravilnikom je, između ostalog, zabranjeno otvaranje tema o drugim forumašima.

Pravilnikom nije zabranjeno pravljenje psihološke analize forumaša, ali bih volela da se uvede to pravilo

Koristio sam SCM okvir da bih prikazao kako se razliciti stilovi komunikacije – toplina i kompetentnost – manifestuju u forumskim interakcijama. Misljenja koje sam izneo o nekim korisnicima bile su posmatracke, sa postovanjem i empatijom, uz isticanje pozitivnih osobina, i ni po kriterijum nije psiholoska analiza.

Nacin na koji si odlucila da obeshrabris ovakav vid diskusije za mene predstavlja ogranicavanje- ali i podcenjivanje (necu komentarisati ni jedan deo recenice).
Ako se ovakva razmena misljenja dozivljava kao neprikladna, iskreno osecam da ne znam da li da nastavim da pisem u takvom okruzenju.
Ovakav preziran ton je za mene neprihvatljiv, narocito jer smatram da sam kontributor ovoga pdf-a.

Jel to tvoj problem i zaduzenje?
Sad odjednom ti brines za pravila foruma i sta je tema, a sta nije?
Lepo izrazi svoje misljenje, a mani se servilnosti,
Ako vec hoces sa se drzis teme, onda izrazi svoje misljenje u vezi kratkih i dugackih poruka, “toplih” i “ konstruktivnih”,
a nemoj mi pisati po nozi i ubedjivati me da vani pada kisa.
Ako ti tema ili neka poruka smeta imas “ prijavi” opciju.
BRAVO!

Misljenja koje sam izneo o nekim korisnicima bile su posmatracke, sa postovanjem i empatijom, uz isticanje pozitivnih osobina, i ni po kriterijum nije psiholoska analiza.
Али јесте коментарисање других чланова. Сваки позитиван коментар о неком другом члану је ризик да неко трећи изнесе негативан став о том другом члану. Негативно коментарисање других чланова се овде не толерише, вероватно зато што се сматра да са собом носи ризик да дође до сукоба, те да сукоби са собом носе ризик да дође до удаљавања људи са форума. То је, уосталом, разлог зашто су теме о форумашима забрањене. Блек Стар је то објаснио овде. По њему, разлог зашто су теме о форумашима забрањене је тај што управа не жели да се бакће модерисањем негативних коментара. По истој логици, требало би да им смета и модерисање негативних коментара на темама које нису о форумашама ( заправо, то би требало још више да им смета, јер такви коментари су додатно офтопик. ) Но, тешко је рећи шта црна кутија заиста мисли.

По мени, ако су негативни коментари забрањени, онда морају бити забрањени и позитивни, јер у супротном добијамо једнострану слику реалности.

Најитније од свега је то што је беспотребан офтопик који непотребно компликује расправу на темам које се баве општим појавама. Кога брига да ли овај или онај члан форума, или јавна личност, поседује ову или ону особину? Какве то везе има с темом?

Prema Modelu stereotipnog sadržaja (SCM), kada upoznamo nekoga novog, uglavnom procenjujemo dve ključne dimenzije:
Toplina i Kompetentnost

Toplina odražava koliko neko deluje prijateljski, pouzdano i dobronamerno. Odgovara na pitanje: „Da li imaju dobre namere?“
Ljudi najpre procenjuju toplinu jer im pomaže da utvrde da li neko predstavlja pretnju ili potencijalnog saveznika.

Kompetentnost odražava koliko neko deluje sposobno, inteligentno, efikasno. Cesto se procenjuje na osnovu percipiranog statusa, znanja i obrazovanja i uspeha.

Na forumima i “online prostoru” gde ne vidimo gestukulaciju, ton glasa itd still pisanja postaje veoma bitan, i ljudi u velikoj meri procenjuju, ali i sami naginju ka jednom od ova dva stila, kombinacija je naravno dobitna nije lako ostvariva.

Toplina se u prepoznaje kroz kratke, duhovite i ponekad emotivne poruke, često uz emotikone, neformalan ton. Preferira bliskost i prijateljsku atmosferu.
Stereotip:
Ovaj stil je nekad potcenjen u raspravama, jer se njihova emocionalna izražajnost pogrešno tumači kao nedostatak znanja, ili manje konpetentnosti ili površnosti.

Kompetentnost se obično prepoznaje u dužim i sadržajnijim porukama, koje sadrže više analitičkog pristupa, stručnih izraza, argumenata i informacija. Still odaje utisak ozbiljnosti, znanja i ponekad autoriteta.
Stereotipi:
Oonekad izaziva otpor ili distancu, jer se njihova ozbiljnost tumači kao arogantna, hladna, pretenciozna.

Kada se stilovi sudare, može doći do nesporazuma, i rasprava jer svaka strana projektuje svoje vrednosti na drugu.

——————
Da li u kumunikaciji na forumu više cenite toplinu ili kompetentnost – i zašto?

Kakve emocije izaziva kod vas jedan ili drugi stil pisanja?

Kako reagujete kada neko piše vrlo duge poruke koje deluju stručno, ali bez topline – da li to izaziva distancu?

I kako kad neko piše vrlo kratke, bez ikakvih informacija, samo njihov sud ili emocije?

Koji stil izaziva više poštovanja kod vas, i u koji tip autora više poverenja?

Koje debate su vam interesantnije: kad se mejusobno “sudare” “topli” ili “kompetentni”?

Iskustva i mišljenja?
Tema je odlična! Hvala što si je postavio... vidim da se najmanje govorilo o temi, jer se i ovde, kao i na svakoj drugoj
lepoj temi može naći neko ko lepotu teme ne shvata, pa je izvrće dotle dok ne postane servilan "vlasti", što je odavno
okarakterisano kao čist spam... Bogu hvala, pa ima onih koji su, bez lične zabrinutosi "šta bi bilo, kad bi bilo", sasvim
dobronamerno pristupili temi, prodiskutovali je i pozdravili... Mislim da je tema sasvim benigna i dobrodošla za one koji
nemaju problema da odgovore na nju... Prenaduvavanja, loše tumačenje teme, nabeđivanja da je neko hteo to i to, što
je najstože zabranjeno, je opšta sprdačina koja je odvukla komunikaciju na nepotrebnu, čak glupu stranu... Divim se
tvojoj zreloj pristojnosti i uljudnosti koja ti pomaže da plivaš u vodama ovakve teme... Zaista želim da si ti nama živ i zdrav
i da svojom živom energijom razmrdaš ovaj učmali, ponekad rigidan ptf... i ne samo ovaj...

Na pitanjca tvoja ću krtko odgovoriti... računam na tvoju inteligenciju koja shvata reči u letu, čak i kada nisu izgovorene,
hahahh
- cenim podjednako... korisne su obe
- divljenje
- dijarejom
- kratko i jasno treba umeti
- podjednako poštujem i znanje i toplinu
- ne volim ratove, niti vređanja...znači, sudari moraju imati "ono nešto" što me privlači...
- mislim da malo ima "sudara" koji su na nivou... pre će biti da su pri dnu...
:vzagrljaj:

Kako reagujete kada neko piše vrlo duge poruke koje deluju stručno, ali bez topline – da li to izaziva distancu?
Konkretno samo na pdf u istorija ovde citam duge poruke sa paznjom.
Podaci koje nahvatam po netu su uglavnom jasni,koncizni i relativno kratki.
Kada je u pitanju nesto licno privatno to pažljivije pročitam.
Btw čitao sam da profesionalni psihijatri treba povremeno da idu kod kolege na kontrolu;)
E i da dodam ne izaziva distancu jednostavno izbegavam predugacke teme koje se umesto u 10,15 rečenica razvuku na 100 pa i vise.

čitao sam da profesionalni psihijatri treba povremeno da idu kod kolege na kontrolu
Od nekoliko psihologa koje sam upoznao- vecina su odustali od posla zbog depresije, jedan je pak otisao na pregled kod psihijatra i zalio se kako ama bas nista vise ne oseca kad radi s pacijentima- a ovaj mu je rekao: odlicno, postao si profesionalac.

Bio sam zaduzen za obuku (ukljucujuci i integrisati radnika u ekipu itd), par puta godisnje bih obucavao nekoga i obuka bi trajala par nedelja, nakon nekih 15ak godina sam rekao da vise ne mogu psihicki da izdrzim, generalno niko ne izdrzi jako dugo, jednostavno iscrpljuje iz tebe i zadnji eon snage. Koliko god volio psihologiju- nikad se ne bih bavio time, ni da me placaju suvim zlatom.

Od nekoliko psihologa koje sam upoznao- vecina su odustali od posla zbog depresije, jedan je pak otisao na pregled kod psihijatra i zalio se kako ama bas nista vise ne oseca kad radi s pacijentima- a ovaj mu je rekao: odlicno, postao si profesionalac.

Bio sam zaduzen za obuku (ukljucujuci i integrisati radnika u ekipu itd), par puta godisnje bih obucavao nekoga i obuka bi trajala par nedelja, nakon nekih 15ak godina sam rekao da vise ne mogu psihicki da izdrzim, generalno niko ne izdrzi jako dugo, jednostavno iscrpljuje iz tebe i zadnji eon snage. Koliko god volio psihologiju- nikad se ne bih bavio time, ni da me placaju suvim zlatom.
Nemoj pogrešno da shvatiš, molim te, ali, pade mi na pamet ona rečenica: "E, da mi je da uđem malo u tvoj mozak, pa da se odmorim", hahahaah Nekada i meni dođe da pomislim tako, hahahah

Nemoj pogrešno da shvatiš, molim te, ali, pade mi na pamet ona rečenica: "E, da mi je da uđem malo u tvoj mozak, pa da se odmorim", hahahaah Nekada i meni dođe da pomislim tako, hahahah
Ako mi ne objasnis bolje, onda cu verovatno pogresno shvatiti.
Podsetila si me na kliz slagalica, igra asocijacija.
Intuicijom procenjujem druge na forumu

Ne toliko toplinom ili njihovim argumentima
Kako to funkcionise?

:D Da li u kumunikaciji na forumu više cenite toplinu ili kompetentnost – i zašto?
Предност дајем компентенцији, но ипак ми је занимљивија дискусија ако није једносмеран и крут саговорник.
Kakve emocije izaziva kod vas jedan ili drugi stil pisanja?
Стил не изазива никакве емоције, само суштина написаног, евентуално.
Ја сам ,,читач" и не уносим превише емоција у писање на форуму.
Ако ме тема занима радо читам, у супротном само прескочим.
I kako kad neko piše vrlo kratke, bez ikakvih informacija, samo njihov sud ili emocije?
Те прескачем још пре.
Koji stil izaziva više poštovanja kod vas, i u koji tip autora više poverenja?
Рекох, само суштину извлачим.
Не бих назвала поверењем, али поштујем доследност, интегритет код особе, мада таквих нема много.
Koje debate su vam interesantnije: kad se mejusobno “sudare” “topli” ili “kompetentni”?
Опет зависи од теме. Лично волим да дискусија буде и духовито саркастична, тако је најзабавније.
Ипак је ово интернет, а не научна трибина.
Iskustva i mišljenja?
Укратко, врло брзо проценим саговорника, према томе са некима никад не улазим у интеракцију а са некима врло радо.
Даћу и пример @Umri_muski и ја смо данима дискутовали на теми о м-ж односима размењујући болесно дуге постове 😆 а било је јако забавно.

Исто тако забавна ми је брза размена кратких порука са брзомислећим саговорником.
Спорост и гуглере избегавам.

Спорост и гуглере избегавам.
Ovo je interesantan komentar, mislim da hvata razliku izmedju 2 vrste diskusije- jedne gde je cilj spontanost i brzi odgovor i drugi gde su bitnije cinjenice i argumenti, medjutim ovo su dve razlicite kategorije- a kategorija “ sporih i guglera” apsolutno razumem zasto nekog smeta, a recimo meni vise odgovara i vise je cenim jer tu se obicno radi o strategiji i nadmudrivanju i argumentima- tu retko kad ima zabave i zna biti iscrpljujuce za ucesnike;
no tu se radi o razlicitom tipu ljudi- npr vecinu tema ovde “naprave” za kratko vreme- i mnoge te teme imaju mnogo pregleda,
dok recimo meni treba najmanje nekoliko sati, pa i vise- jer kad “odaberem” temu i napravim okvir- krecem u istrazivanje i uporedjivanje podstaka itd- i vecina tih mojih tema su poprilicno neuspesne- no ja sam u procesu naucio nesto novo, a mozda i nekom bude korisno.
Vecina na forumu ceni spontanost- no ja cenim trud i ulozen napor;
dve razlicite kategorije ljudi.

Ovo je interesantan komentar, mislim da hvata razliku izmedju 2 vrste diskusije- jedne gde je cilj spontanost i brzi odgovor i drugi gde su bitnije cinjenice i argumenti, medjutim ovo su dve razlicite kategorije- a kategorija “ sporih i guglera” apsolutno razumem zasto nekog smeta, a recimo meni vise odgovara i vise je cenim jer tu se obicno radi o strategiji i nadmudrivanju i argumentima- tu retko kad ima zabave i zna biti iscrpljujuce za ucesnike;
no tu se radi o razlicitom tipu ljudi- npr vecinu tema ovde “naprave” za kratko vreme- i mnoge te teme imaju mnogo pregleda,
dok recimo meni treba najmanje nekoliko sati, pa i vise- jer kad “odaberem” temu i napravim okvir- krecem u istrazivanje i uporedjivanje podstaka itd- i vecina tih mojih tema su poprilicno neuspesne- no ja sam u procesu naucio nesto novo, a mozda i nekom bude korisno.
Vecina na forumu ceni spontanost- no ja cenim trud i ulozen napor;
dve razlicite kategorije ljudi.
Па сад, деловаће надобудно али брзи,спонтани а садржајни одговори мени говоре да имам интелигентног и широког саговорника. Труд и напор ми делује гломазно и као потреба да се остави утисак на саговорника а не да се уђе у суштину.

Па сад, деловаће надобудно али брзи,спонтани а садржајни одговори мени говоре да имам интелигентног и широког саговорника. Труд и напор ми делује гломазно и као потреба да се остави утисак на саговорника а не да се уђе у суштину.
Zavisi od kategorije i nivoa diskusije, na teskim i zahtevnim temama je vrlo tesko dati brz, spontan i sadrzajan odgovor,
neke diskusije same po sebi traze “istrazivackog” rada- tj u nekim diskusijama na visokom nivou kad iznosis neku tezu se cesto ocekuje da se teza potkrepi dokazima, prikaze dokaz ili objasni metodologija rada,
naravno ovde ne govorimo o krstarici.

Да. Те две врсте разговора су 1) женска врста која се ослања на интуицију и карактерише је брзина, квантитет, спонтаност, површност и ширина, и 2) мушка врста која се ослања на разум и коју карактеришу спорост, квалитет, промишљеност, дубина и уска фокусираност. У феминизираним друштвима, какво је ово наше, више се цени ова прва, због чега постоји опште мишљење да је ова друга врста досадна. Ипак, забава је релативан појам. Ниједна од те две врсте дискусија саме по себи нису ни забавне ни досадне.

1) женска врста која се ослања на интуицију и карактерише је брзина, квантитет, спонтаност, површност и ширина, и 2) мушка врста која се ослања на разум и коју карактеришу спорост, квалитет, промишљеност, дубина и уска фокусираност.
Ne verujem da je ovo tacno, zene i muskarci cesto imaju razlicite teme- no oslanjanje na intuiciju i brzinu je nesto sto je nevezano za pol npr praktikuju pripadnici oruzanih snaga i vojnici se treniraju da reaguju instinktivno.
Tako da zavisi dosta od okoline i navika.
Na krstarici bih rekao da u proseku vise zene pisu promisljenije i “sporije” poruke

Ne verujem da je ovo tacno, zene i muskarci cesto imaju razlicite teme- no oslanjanje na intuiciju i brzinu je nesto sto je nevezano za pol npr praktikuju pripadnici oruzanih snaga i vojnici se treniraju da reaguju instinktivno.
Tako da zavisi dosta od okoline i navika.
Na krstarici bih rekao da u proseku vise zene pisu promisljenije i “sporije” poruke
Политички коректно није. Савремена пропаганда је да не постоје разлике. Међутим, довољно је да се погледа форум да исте постану уочљиве. Мада, зависи ко гледа, како и шта.

Није речено да мушкарци не практикују брзо размишљање. Речено је да је, статистички гледано, споро размишљање присутније код мушкараца.

У односу на женски, мушки мозак је боље прилагођен за споро размишљање, нешто слабије за брзо. Наравно, верујем да постоје и варијације унутар полова. Нису сви мушки мозгови исти, као ни женски.

Што се тиче Крстарице, рекао бих да жене, по правилу, размишљају карактеристичо женски.

Ima razlika u emotivnom procesuiranju i polovi imaju sklonosti ka odredjenim temama, no to je sasvim druga stvar- ovo sto ti tvrdis bi znacilo da se muskarci vise oslanjaju na prefrontalni korteks, a zene na limbicki deo mozga- no zapravo zene koriste i jedan i drugi deo vise, dok muskarci koriste vise neke druge delove mozga,

https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/sex-differences-brain-anatomy

https://www.j-alz.com/content/women-have-more-active-brains-men

https://www.scientificamerican.com/article/his-brain-her-brain-2012-10-23/

Back