Stereotipi: toplina i kompetentnost: Kako procenjujemo druge na internetu?

Banovic Strahinja

Ističe se
Poruka
2.717
Prema Modelu stereotipnog sadržaja (SCM), kada upoznamo nekoga novog, uglavnom procenjujemo dve ključne dimenzije:
Toplina i Kompetentnost

Toplina odražava koliko neko deluje prijateljski, pouzdano i dobronamerno. Odgovara na pitanje: „Da li imaju dobre namere?“
Ljudi najpre procenjuju toplinu jer im pomaže da utvrde da li neko predstavlja pretnju ili potencijalnog saveznika.

Kompetentnost odražava koliko neko deluje sposobno, inteligentno, efikasno. Cesto se procenjuje na osnovu percipiranog statusa, znanja i obrazovanja i uspeha.

Na forumima i “online prostoru” gde ne vidimo gestukulaciju, ton glasa itd still pisanja postaje veoma bitan, i ljudi u velikoj meri procenjuju, ali i sami naginju ka jednom od ova dva stila, kombinacija je naravno dobitna nije lako ostvariva.

Toplina se u prepoznaje kroz kratke, duhovite i ponekad emotivne poruke, često uz emotikone, neformalan ton. Preferira bliskost i prijateljsku atmosferu.
Stereotip:
Ovaj stil je nekad potcenjen u raspravama, jer se njihova emocionalna izražajnost pogrešno tumači kao nedostatak znanja, ili manje konpetentnosti ili površnosti.

Kompetentnost se obično prepoznaje u dužim i sadržajnijim porukama, koje sadrže više analitičkog pristupa, stručnih izraza, argumenata i informacija. Still odaje utisak ozbiljnosti, znanja i ponekad autoriteta.
Stereotipi:
Oonekad izaziva otpor ili distancu, jer se njihova ozbiljnost tumači kao arogantna, hladna, pretenciozna.

Kada se stilovi sudare, može doći do nesporazuma, i rasprava jer svaka strana projektuje svoje vrednosti na drugu.

——————
Da li u kumunikaciji na forumu više cenite toplinu ili kompetentnost – i zašto?

Kakve emocije izaziva kod vas jedan ili drugi stil pisanja?

Kako reagujete kada neko piše vrlo duge poruke koje deluju stručno, ali bez topline – da li to izaziva distancu?

I kako kad neko piše vrlo kratke, bez ikakvih informacija, samo njihov sud ili emocije?

Koji stil izaziva više poštovanja kod vas, i u koji tip autora više poverenja?

Koje debate su vam interesantnije: kad se mejusobno “sudare” “topli” ili “kompetentni”?

Iskustva i mišljenja?

Vrlo lose procenjujem ljude ovde, izgleda.
Svuda najvise cenim iskrenost.
Koliko lose da zvuci bolja je od bilo koje lazi koja nas privremeno ususka u nekakav osecaj lazne sigurnosti ili srece.
Procenjujemo svi, teze je proceniti ljude nego sto se misli.

Usput, tebe bih svrstao u kategoriji “toplih” i sasvim ti dobro lezi taj stil pisanja, nekad kad si inspirisana znas lepo “ukrasiti” forum nekim porukama, vidi se da tezis prijateljstvu i srdacnim odnosima, nekad kad te neko “povredi” onda znas reagovati zestoko- ali to je vise samoobrana, imas dobru osobinu da nisi zlopamtilo,
cini mi se da imamo zajednicku osobinu da ponekad reagujemo burno kad “osecamo” sa neko pokusava sa nas ogranici, ili kad da nas “izbaci” iz tima ili dijaloga.

Procenjujemo svi, teze je proceniti ljude nego sto se misli.

Usput, tebe bih svrstao u kategoriji “toplih” i sasvim ti dobro lezi taj stil pisanja, nekad kad si inspirisana znas lepo “ukrasiti” forum nekim porukama, vidi se da tezis prijateljstvu i srdacnim odnosima, nekad kad te neko “povredi” onda znas reagovati zestoko- ali to je vise samoobrana, imas dobru osobinu da nisi zlopamtilo,
cini mi se da imamo zajednicku osobinu da ponekad reagujemo burno kad “osecamo” sa neko pokusava sa nas ogranici, ili kad da nas “izbaci” iz tima ili dijaloga.
Valjda je normalno braniti sebe kada se osetis ugrozenim.
Moje reakcije ponekad mozda deluju drugima prenaglasene ili burne, ali to sam ja.
Mozes da me volis takvu ili ne - na tebi je.

Mislim da pamtis neke stvari koje sam podelila ovde sa vama, zajedno smo ih analizirali, ti i ja.
(Ako se ne varam, neke slicne situacije smo prosli..)
I nakon svega toga, i posle mnogo vremena i stvari koje su mi se desile nakon toga, ja mislim da je moja samoodbrana mlaka, nikako burna.
Ili, lepse bi bilo da se kaze ne bezobrazna kao napadi koje primam.

Почео си тему бавећи се општим појавама, а онда си у једном од наредних постова прешао на коментарисање чланова. Ако је тема о форумашима, онда мора бити дозвољено да се сваки изнети став о неком форумашу може оповргнути од стране другог. У супротном, дискусија постаје једнострана. А то је сасвим могућ исход ако узмемо у обзир да се негативни коментари на рачун чланова на овом месту не толеришу.

Почео си тему бавећи се општим појавама, а онда си у једном од наредних постова прешао на коментарисање чланова. Ако је тема о форумашима, онда мора бити дозвољено да се сваки изнети став о неком форумашу може оповргнути од стране другог. У супротном, дискусија постаје једнострана.
i licemerna :)

Samo napred gospodine :ok: ,
. Tema će postati puno zanimljivija

Почео си тему бавећи се општим појавама, а онда си у једном од наредних постова прешао на коментарисање чланова. Ако је тема о форумашима, онда мора бити дозвољено да се сваки изнети став о неком форумашу може оповргнути од стране другог. У супротном, дискусија постаје једнострана. А то је сасвим могућ исход ако узмемо у обзир да се негативни коментари на рачун чланова на овом месту не толеришу.
Naravno da se moze opovrgnuti od strane drugih nisam nigde naveo suprotno, uvodna tema je- uvodna, a tema obuhvata sve “procenjuvanje”, stilove pisanja i kako se to odnosi na forum u celini i odnose izmedju forumasa itd…
Smatram da dosta konflikta na forumu upravo proizilazi iz stila pisanja.
Tako da ja sam izneo svoje misljenje o drugim clanovima- i oni mogu izneti misljenje i kritike na moj racun,
uvek se trudim da podignem i kvalitet dijaloga, transparentnost i pomocu transparentnosti da dodje do boljih i iskrenijih odnosa i smanjenje konflikta.

Koliko lose da zvuci bolja je od bilo koje lazi koja nas privremeno ususka u nekakav osecaj lazne sigurnosti ili srece.
Puno toga se može nastaviti na tvoj post.. za dve teme ima materijala.
Razočaraš se ? Ili te kasnije oduševe ?
Čega bude više? (Idealista ili skeptik ? :)
Greška (mada sam i sam bio takav). Strogo vaspitanje (kažnjavanje za laži) - ispravi ako grešim.
O lažima ne znaš dovoljno. One su važna mreža koja povezuje, ako su pozitivne...
Ako ti toliko daješ značaja istini ili laži, slabo ti je samopouzdanje (ako zavisiš od tuđih reči - šta drugi misle o tebi ).

Greška (mada sam i sam bio takav). Strogo vaspitanje (kažnjavanje za laži) - ispravi ako grešim.
Ne bih se slozio, za istinski dobre odnose-iskrenost je preduslov, zaista bliski ljudi su nan oni s kojima mozemo razgovarati iskreno, a i posvadjati se pa da opet “propricamo” za vrlo kratko vreme.

“Pozitivne lazi” i komplimenti su orudje, u kojem nije cilj iskren medjuljudski odnos, vec je vid manipulacije.

Naravno da se moze opovrgnuti od strane drugih nisam nigde naveo suprotno, uvodna tema je- uvodna, a tema obuhvata sve “procenjuvanje”, stilove pisanja i kako se to odnosi na forum u celini i odnose izmedju forumasa itd…
Tako da ja sam izneo svoje misljenje o drugim clanovima- i oni mogu izneti misljenje i kritike na moj racun,
Поштујем твој став, али мораш да узмеш у обзир и став управе, као и перцепцију чланова шта управа очекује од њих. Теме које се баве форумашима су забрањене на форуму. Неко може да дође и да изнесе другачији став у вези Бирдике. То није проблем. Међутим, проблем је што је релативно висока вероватноћа да ће му пост евентуално бити обрисан, посебно ако у посту намерава да каже нешто негативно о Бирдики. Из тог разлога може доћи до устручавања. Али онда остаје једностраност . . . док неко из управе не примети и коначно не реагује. Но, питање је да ли би уопште дошло до те реакције. То се овде никад не зна.

Поштујем твој став, али мораш да узмеш у обзир и став управе, као и перцепцију чланова шта управа очекује од њих.
O stavovima uprave treba da razmislja uprava- a njima je u interesu dobra komunikacija i diskusija medju clanovima.
Niko zdravig razuma ne treba da slepo sledi niti pravila niti autoritete- jer pravila su tu da olaksaju, a ne da otezavaju koegzistenciju, sve treba uvek preispitati, biti kreativan, donesti nove ideje- da slepo slusamo autoritete pa cak i naucne- i dan danas bi se lecili pijavicama.

Теме које се баве форумашима су забрањене на форуму. Неко може да дође и да изнесе другачији став у вези Бирдике. То није проблем. Међутим, проблем је што је релативно висока вероватноћа ...
Ovde se objave (postovi) bave forumašima a u vezi odgovora na temu.

Back