Стефан Твртко, краљ Србљем и Босне

I šta, kako može da emotivna i nadrndana osoba odgovori nešto sasvim deseto u odnosu na ono što si napisao?

Pa znaju neki ovde kako i ja izgledam kad se razbesnim. Pa opet i odgovor koji je napisan u momentu velikog besa na nešto što ama baš niko nije napisao, tj. bude na doslovno ono što se nalazi u citatu.
Добро, нисмо сви исти, не реагујемо сви исто.

Slažem se. Ali mislim da si pogrešio. Nema nikakve veze sa privremenim emotivnim stanjem ili drndanjem.
Ок, али вас двојица сте доста пута били у расправи на месту и на крају дођете до неког закључка, тако да једно вече (или можда више) не говори о вашем односу у задњих неколико година.

@АнаиванГорд evo vidi ovo npr.

Дакле неко иза псеудонима говори у име целе науке?!?

Ovu rečenicu ponavljaju (sad će me opet verovatno napasti da optužujem svakoga da je deretićevac samo zato što se ne slažem) ovde u principu gotovo isključivo Deretićevi sledbenici godinama. Godinama. Nebrojeno puta sam je u životu čuo ovde. Na starnu koliko je ta rečenica notorna besmislica kao takva — jedno sam vreme mislio da je to samo retoričko pitanje, dok se nije pojavio neko sa doslovnim pitanjem da li ti govoriš u ime cele nauke (???) — kako se postaviti u toj situaciji, kad neko tako nešto napiše.

Evo, hajde, probaj da odgovoriš ti. Šta bi ti rekao da neko napiše eee АнаиванГорд govori u ime cele nauke?

I nije samo do toga, nego npr. kad se svaki stav iznese, on se redovno doživljava kao stav nauke (kao da je nauka nekakva monolitna organska celina) ili obavezno se dodaje opšte prihvaćeno. NickFreak me je čak optužio da sam tezu predstavio kao opšte prihvaćenu...samo zato što je izneta. To je bilo reč o konkretno Budimiru, koji je danas u značajnoj meri i prevaziđen.

I kakav odgovor bilo ko može da pruži kada se suočava sa takvim stvarima? Šta je najbolje reći? Ja sam probao da i NickFreak-u i drugima koji to rade skrenem pažnju da prestanu...ali kad skreneš pažnju 1, 2, 3, 5, 10 puta...šta preostaje? Kako objasniti nekome kome je očigledno jako teško da razume neke tako elementarno logične stvari, koliko je besmisleno tvrditi da je ijedan jedini forumaš ovde ikada bio predstavnik cele nauke? :dontunderstand:

Slažem se sa tim, ali mi deluje da je NickFreak totalno promašio suštinu i onda to pretvorio u krajnje irelevantnu semantičku diskusiju o tome kako bi kalendar trebalo nazivati.

Još mi je čak i stavio u usta ili barem insinuirao da sam tvrdio da bi to trebalo da bude nekakav pežorativ.

I eto ti onda empirijska potvrda onog što sam ti govorio. Kakvo objašnjenje možeš ti dati ili uopšte i treba ako se tako nešto uradi...ako replika uvek bude nešto sasvim 10. i da nema veze sa onim što ti napišeš?

Не мучи човека да зи чува леђа није он кербер.
Чудо да си се тога ухватио а ниси потенвирао да си на две теме отишао у тотални ОФФ..
Мени не смета лично али да је нека твоја тема и крајња намера била осујећена већ би звонио аларм Лекизан ,Лекизам ,модерацијо ,Иване и тд....и тд....
Драго ми је да ти на туђим темама не смета ОФФ нек се изјасни ко шта хоће одрастао сам мушкарац самосталан не треба други да ми намешта ношу док пишким.

Елем поставићу овде читав рад 10 страница отприлике је писао Невен Исаиловић "о новим погледима на босанску историју"
тих 10 страница свако може прочитати хвала Богу човек је бар јасан у томе шта мисли.

То је тема!
https://easyupload.io/3u8fxu

Не знам да ли може овако!
Screenshot_2024_0110_212740.png

Драго ми је да ти на туђим темама не смета ОФФ

Niče, ja u životu nisam sa tobom vodio diskusiju koja nije offtopic. Niti sam video da si ti vodio i sa kim — ikada. Svaka tema na kojoj ti participiraš se rasplini u 60 pravaca, jako da daleko od teme u naslovu.

Ako sam već odlučio da ti nešto repliciram ili odgovorim na nešto što si me pitao, zar nije licemerno pisati eee, na tuđim temama ti ne smeta OFF. Ti kao da hoćeš da kažeš nešto i da tvoja bude zadnja, da te neko pusti da napišeš monolog i da ti niko ne sme replicirati. :D Naprotiv, ja se nikada nisam bunio kada je moderacija brisala i premeštala objave zato što su off, ili kad bi forumaši molili da se stane, međutim moraš da imaš neko razumevanje, posebno zato što je do tebe. Tvoja poruka često ide od Gilgameša do Drugog svetskog rata.

Елем поставићу овде читав рад 10 страница отприлике је писао Невен Исаиловић "о новим погледима на босанску историју"
тих 10 страница свако може прочитати хвала Богу човек је бар јасан у томе шта мисли.

То је тема!

Не знам да ли може овако

Da li se tu nalazi popis tih sumnjivih udruženja?

Da ne bude samo ja pročitam, a ono udruženja nigde tj. opet me ti poslao u pogrešnom pravcu (to se puno puta do sada dešavalo)?

Poslednja izmena:
Чудо да си се тога ухватио а ниси потенвирао да си на две теме отишао у тотални ОФФ..
Мени не смета лично али да је нека твоја тема и крајња намера била осујећена већ би звонио аларм Лекизан ,Лекизам ,модерацијо ,Иване и тд....и тд....
Драго ми је да ти на туђим темама не смета ОФФ нек се изјасни ко шта хоће одрастао сам мушкарац самосталан не треба други да ми намешта ношу док пишким.

То је тема!

Pogledajte prilog 1479366
Evo ti link Niče

http://rih.iib.ac.rs/838/1/14 Pogle... i njeni susjedi u srednjem vijeku, 2019).pdf

Svrha ove Slavenove male grupice ..de.. je u sprovodjenju zakljucaka AVNOJ-A

1704919438595.png

Niče, ja u životu nisam sa tobom vodio diskusiju koja nije offtopic. Niti sam video da si ti vodio i sa kim — ikada. Svaka tema na kojoj ti participiraš se rasplini u 60 pravaca, jako da daleko od teme u naslovu.

Ako sam već odlučio da ti nešto repliciram ili odgovorim na nešto što si me pitao, zar nije licemerno pisati eee, na tuđim temama ti ne smeta OFF. Ti kao da hođeš nešto i da tvoja bude zadnja, da te neko pusti da napišeš monolog i da ti niko ne sme replicirati. :D Naprotiv, ja se nikada nisam bunio kada je moderacija brisala i premeštala objave zato što su off, ili kad bi forumaši molili da se stane, međutim moraš da imaš neko razumevanje, posebno zato što je do tebe. Tvoja poruka često ide od Gilgameša do Drugog svetskog rata.

Da li se tu nalazi popis tih sumnjivih udruženja?

Da ne bude samo ja pročitam, a ono udruženja nigde tj. opet me ti poslao u pogrešnom pravcu (to se puno puta do sada dešavalo)?

Нећу ти на ово последње одговорити али знам да знаш о чему причам о интересним групама које раде по диктату и профилишу их за нешто.

Овом нико из руке орах не би узео а камоли правио неке научне заједнице да такав профил није потребан за нешто а зато сам поставио да се прочита.

Елем хумани људи се рађају хумани..
"хуманисти" колико крви и прекрајања граница жртвовања крвном богу молоку.....
пффффффф сумњиви хуманисти....

То је тема!

Pogledajte prilog 1479366
Па вас двојица нисте нормални:D:D:D
@NickFreak @Q. in perpetuum hibernum

Нећу ти на ово последње одговорити али знам да знаш о чему причам о интересним групама које раде по диктату и профилишу их за нешто.

Овом нико из руке орах не би узео а камоли правио неке научне заједнице да такав профил није потребан за нешто а зато сам поставио да се прочита.

Елем хумани људи се рађају хумани..
"хуманисти" колико крви и прекрајања граница жртвовања крвном богу молоку.....
пффффффф сумњиви хуманисти....

Zašto si napisao osnivač sumnjivih organizacija, ako na to uopšte nisi ni mislio?

Pogledajte prilog 1479376

Pogledajte prilog 1479377

Doktor Isailović u svojim naučnim radovima ponavlja zaključke AVNOJa 80 godina nakon zasedanja i 30 godina nakon propasti komunizma.

EEEEEE to je nauka brale!

Da, to je taj ključni problem zbog kojeg ne razumete i zbog kojeg su takođe vrlo slabi izgledi da ćete ikada biti u mogućnosti da upoznate istoriju.

Iznova i iznova, isto se ponavlja. Polazite od toga da li vam je servirano na tacni ono što želit da čujete. Opet se ponavlja ista taktika.
Željeni rezultat -> panegirički glorifikovati, slaviti, itd.
Neželjeni rezultat -> napadati, ponižavati, prozivati, itd.

Mada, meni ostaje interesantno da, koliko god puta ponavljali s tim pristupom, nikada ne istrajete. I što zamišljate da je istorija nešto drugačije od toga, ne u Srbiji, nego bilo gde u svetu. I da će se to ikada promeniti (neće).

@АнаиванГорд je li vidiš o čemu govorim? I ti kažeš potrebno je postavljati objašnjenja, da bi oni koji ne čitaju i koje objašnjenja ne zanima, pročitali? :D

Jedino što im je bitno jeste da li je prepričavanje istorije dogmatski uklopljeno u narativ koji tretiraju kao religiju. I ništa dalje od toga; tu se završava cela percepija istorije, koja je samo poligon za zloupotrebu tj. kako bi njom mitomanisali.

Da, to je taj ključni problem zbog kojeg ne razumete i zbog kojeg su takođe vrlo slabi izgledi da ćete ikada biti u mogućnosti da upoznate istoriju.

Iznova i iznova, isto se ponavlja. Polazite od toga da li vam je servirano na tacni ono što želit da čujete. Opet se ponavlja ista taktika.
Željeni rezultat -> panegirički glorifikovati, slaviti, itd.
Neželjeni rezultat -> napadati, ponižavati, prozivati, itd.

Mada, meni ostaje interesantno da, koliko god puta ponavljali s tim pristupom, nikada ne istrajete. I što zamišljate da je istorija nešto drugačije od toga, ne u Srbiji, nego bilo gde u svetu. I da će se to ikada promeniti (neće).

@АнаиванГорд je li vidiš o čemu govorim? I ti kažeš potrebno je postavljati objašnjenja, da bi oni koji ne čitaju i koje objašnjenja ne zanima, pročitali? :D
Ја друже не знам шта да ти кажем... Једино да почнеш да дајеш изјаве :D :D

Ја друже не знам шта да ти кажем... Једино да почнеш да дајеш изјаве :D :D

Kratak odgovor je jednostavan: ne treba ama baš ništa. Oni nikakvog uticaja nemaju ni na šta, neće svoje stavove nikada ni promeniti (nemaju uticaja u tom smislu, ne na druge, nego čak ni na same sebe).

To ti je kao da smo izašli na književno veče i da komentarišemo Never Let Me Go. I onda ima jedan član glupe koji stalno tako lupeta gluposti, dere se na sve učesnike, priča da je štamparska greška na str. 107 u dnu posledica tajne zavere skrivenog publiciste koji na taj način šalje neku poruku zato što želi da zaustavi nas 7 da diskutujemo o toj knjizi...ne možeš tu ništa, pustiš ga da se izdere i da nastavi život u svom malom svetu.

Jer na kraju dana, zemlja će nastaviti da se obrće, kao što je i uvek do sada, i bez njih, idemo dalje...

Zašto si napisao osnivač sumnjivih organizacija, ako na to uopšte nisi ni mislio?

Да мислио сам и одговорио ти у складу са поштовањем форума и закона дакле да би дао директан одговор на то питање морао бих приложити доказе а то сигурно нећу радити са мобилног.

Коле 11 је већ повезао неке ствари. Није то тако ни тешко ни неоствариво али ту се ради о паралелном систему испод система које систем не бира али је нужно обраћен на њих...

Заправо припрема се терен да се оправда оно што ће се десити и да то подржи научна заједница.
Која није битна већ фингирани појединци који заврте точак и похебу све поруше са степеница као што ти нас хебеш у здрав мозак овде по форуму годинама.
🤣🤔

Јој Боже припадала је та Босна Драгутину Немањићу Твртко је доживео као и Лазар крунисање Стефана

Није. Припадале су му Усора и Соли, Босна никада.

Бан Стипан II Котроманић Усору и Соли узима око 1320, као и Хум.

Poslednja izmena:
Screenshot_2024_0110_191258.png

Screenshot_2024_0110_191338.png

Дакле откуд неки специјални статус Босне у оквиру Србије и самссталност од 950.?

Одакле идеја да је била самостална па припојена Србији?
Зашто није користио унакрсно Ајхардове податке где се Срби налазе на крајњем западу данашње Босне а не ондашње диж читаве римске Далмације и у Панонији.

Дакле сам почетак приче фикција аутора без икакве потврде с тим да Ајхардови подаци су мало и старији од Порфирогенитових старији догађаји од Властимира.

Даље повеље не бих коментарисао јер ми је намера и наратив аутора јасан!
Избегавање Ајхарда овде и непостојање Хрвата и Босне а постојање Мораваца ,Боема и Тимочана ,Гундускана ,Абодрита причу окреће на сасвим други колосек.

То није био његов задатак.

Pogledajte prilog 1479434
Pogledajte prilog 1479435

Дакле откуд неки специјални статус Босне у оквиру Србије и самссталност од 950.?

Bosna je nešto u posebno u okviru srpske države u DAI. To se vidi i iz teksta, Porfirogenit posebno govori o njoj i ako išta, barem je taj detalj u Porfirogenitovom spisu jasan.

Ono što ne deluje uverljivo jeste da se Bosna razdvojila, citiram, relativno brzo po smrti kneza Časlava. On navodi u fusnoti str. 32-34 Ćirkovićeve istorije. Valjalo bi pogledati šta na tim stranicama piše Ćirković.

Tačno jeste da je istorija Bosne između sredine X i sredine XII veka pod velom značajne maglovitosti, ali razlog zašto sam uveren da je taj zaključak najverovatnije pogrešan jeste pečat kralja Konstantina Bodina. Da je tačno to što piše tu Isailović, valjda bi na pečatu stajalo Diokleje, Srbije i Bosne, a ne Diokleje i Srbije. Isto tako ne bi do XII i XIII stoleća opstala takva tradicija, odnosno sećanje pripadnosti Bosne srpskoj državi.

Одакле идеја да је била самостална па припојена Србији?

Prošli smo to već više puta. Tezu je razvio u novije vreme Tibor Živković: https://pdfcoffee.com/tibor-ivkovi-o-poecima-bosne-u-ranom-srednjem-vijeku-pdf-free.html

Po njoj, Bosna je bila jedna od slavinija tj. slovenskih državica, koja je nekako do 822. godine (ili po mišljenju nekih, a što Tibor odbacuje, do 743. godine) potpala pod vlast srpskog kneza. Time se objašnjava posebni status Bosne u okviru srpske države u ranom srednjem veku.

Poslednja izmena:
Ono što ne deluje uverljivo jeste da se Bosna razdvojila, citiram, relativno brzo po smrti kneza Časlava. On navodi u fusnoti str. 32-34 Ćirkovićeve istorije. Valjalo bi pogledati šta na tim stranicama piše Ćirković.

Da, vidim. Sad se podsetih. Dakle, to je jedno tradicionalno tumačenje u srpskoj istoriografiji još od ranije.

Tada se osamostalila bosna.jpg

Piše Ćirković u Istoriji srednjovekovne bosanske države Tada se osamostalila i Bosna.

Koliko je osamostaljenje Bosne posle smrti Časlava rasprostranjeno uverenje svedoči da u uvodnom delu svoje knjige o Kotromanićima to piše čak i Fajfrić: Nakon Časlavljeve smrti, počele su smutnje u Raškoj, što je Bosna iskoristila i osamostalila se.

https://www.rastko.rs/istorija/zfajfric-kotromanici.html

Ovaj stav, rekao bih, proizvoljan je zaključak. Ali ne može se pripisati Isailoviću, kao da ga je on doneo.

Poslednja izmena:
Bosna je nešto u posebno u okviru srpske države u DAI. To se vidi i iz teksta, Porfirogenit posebno govori o njoj i ako išta, barem je taj detalj u Porfirogenitovom spisu jasan.

Tačno jeste da je istorija Bosne između sredine X i sredine XII veka pod velom značajne maglovitosti, ali razlog zašto sam uveren da je taj zaključak najverovatnije pogrešan jeste pečat kralja Konstantina Bodina. Da je tačno to što piše tu Isailović, valjda bi na pečatu stajalo Diokleje, Srbije i Bosne, a ne Diokleje i Srbije. Isto tako ne bi do XII i XIII stoleća opstala takva tradicija, odnosno sećanje pripadnosti Bosne srpskoj državi.

Prošli smo to već više puta. Tezu je razvio u novije vreme Tibor Živković: https://pdfcoffee.com/tibor-ivkovi-o-poecima-bosne-u-ranom-srednjem-vijeku-pdf-free.html

Po njoj, Bosna je bila jedna od slavinija tj. slovenskih državica, koja je nekako do 822. godine (ili po mišljenju nekih, a što Tibor odbacuje, do 743. godine) potpala pod vlast srpskog kneza. Time se objašnjava posebni status Bosne u okviru srpske države u ranom srednjem veku.
Нема никакве логике јер како је сам превео наглашавајући дословно ЗЕМЉИЦЕ од два или три града.
Тотално ми сумануто и рсзмишљање убицирање 3 полиса у неку прошлост и независност јер чини ми се а исправи ме ако грешим у " О церемонијама" не помиње ни архонта Босне а помиње архонта Моравије.
То све говори да се Босна није уоквирила у 10. веку чак ни на ниво Травуније , Диолије , Захумља у смислу неке аутономије.

Оно што се да наслутити да су античка утврђења градови то се види и код Хонијата дакле мени изгледа да је под земљицом сматрао управне јединице са неколико утврђења које могу самостално функционисати у смислу да има све остале природне и географске услове једино не знам који би реч нашао у грчком систему подтеме или клисуре. Омеђана Дрином и Савом иза планина.

Ово сам из главе бубнуо нисам сигуран.

Back