Umri_muski
Legenda
- Poruka
- 68.746
Ima bolji klip koji opisuje sve ubrzano i detaljno od dusana silnog do cao amore Srbija..tu je i tvrtko pomenut, ali ima klip samo za tvrtka...
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Па стави ако је добар.Ima bolji klip koji opisuje sve ubrzano i detaljno od dusana silnog do cao amore Srbija..tu je i tvrtko pomenut, ali ima klip samo za tvrtka...
Zanimljivo je da Bosnjaci krunu Stefana Tvrtka I vezu za neke zapadne uticaje a ona je kako kaze Zeljko Knezevic "racvasta otvorena kruna Nemanjica". (Zeljko Knezevic: "Neobjavljena unikatna vrsta srpskog srednjovekovnog novca sa kraljem na prestolu sa lavljim glavama".)
Mislim na kraljevsku krunu kakva se nalazi na novcima kralja Dragutina, Milutina i kralja Tvrtka. To sam imao na umu kad sam pisao gornji post.Ти помињеш севастократорску круну, након миропомазања.
Mislim na kraljevsku krunu kakva se nalazi na novcima kralja Dragutina, Milutina i kralja Tvrtka. To sam imao na umu kad sam pisao gornji post.
Bosanska kruna na novcu je rascvasta otvorena kruna, al ne mora znaciti da je bila samo takva vrsta krune u opticaju, jer je mogla bit u opticaju poluokrugla zatvorena kruna kao kod kralja Dragutina (koji je na novcu nosio rascvastu otvorenu krunu).Па то је круна из Рима.
Da, s tim se u potpunosti slazem. Srednjovjekovna Bosna i Raska su nesto kao drevni Izrael i Judeja.Иначе, примарна титула Стефана Твртка је била ,,краљ Срба" или у латинској верзији:
Regis Rasie
Bosanska kruna na novcu je rascvasta otvorena kruna,
Браво! Ово је најбоље објашњење односа Босне и Рашке.Srednjovjekovna Bosna i Raska su nesto kao drevni Izrael i Judeja.
Kruna deluje kao da je menjana.Ради се о истој круни, јер је дошла из Рашке. Нема друге круне. Можда је лоша израда на новцу или нешто, али друге осим те која је дошла из Рашке и на коју се позвао Твртко нема.
Ево круне цара ( док је био краљ) Уроша;
Pogledajte prilog 1642661
Добро запажање.Prvi barski arhiepiskop koji je uzeo titulu srpskog primasa bio je arhiepiskop Antonio (1382-1391).
Balšići, u tom momentu feudalni gospodari Bara, bili bili ljuti protivnici Kotromanića. Kasnija zapisana tradicija, zabeležila je da su oni navodno osporavali srpsku kraljevsku titulu kralja Stefana Tvrtka I.
Bosanski ban Tvrtko je bio krunisan za kralja u Mileševi 1377. godine, a prvi barski nadbiskup zabeležen kao primas Srbije javlja se 1382. godine.
Čini mi se da je moguće da postoji ovde neka korelacija.
Kruna deluje kao da je menjana.
Bolje se ovde vidi
Pogledajte prilog 1659239
Kruna Decanskog takodje, kao da se dve krune preplicu.
Ova kruna desno izgleda kao bosanska kruna, a lijevo kao kineska/turkijska.
Pročitah na ovu temu da se Tvrtko nije krunio za kralja u Mileševi već u Milama kod Visokoga. Koje je tvoje mišljenje o tome. Ako je ipak u Mileševi kojoj pomjesnoj crkvi Mileševa u tom trenutku pripada ?Bosanski ban Tvrtko je bio krunisan za kralja u Mileševi 1377. godine, a prvi barski nadbiskup zabeležen kao primas Srbije javlja se 1382. godine.
Pročitah na ovu temu da se Tvrtko nije krunio za kralja u Mileševi već u Milama kod Visokoga. Koje je tvoje mišljenje o tome. Ako je ipak u Mileševi kojoj pomjesnoj crkvi Mileševa u tom trenutku pripada ?
Када пише о крунисању Стефана Твртка на 358 страни Орбин пишеНо током припрема за пут, бан се тешко разболи и од те болести коначно и умре 1357. године. Покопаше га у фрањевачкој цркви Светог Николе у Милешеву у Босни
Све је недвосмислено јасно. Такође, манастир у Милешеву у Србији, Орбин помиње у спису и раније (стр 252) гдје пише да га је дао изградити краљ Стефан Владислав.Након смрти Ђурђа и Балше, заузе он такође и многа мјеста рашког краљевства, од дубровачког и которског приморја све до Милешева, а покори и Влахе с више од стотину њихових насеља. Силно се узохоливши након освајања толиких земаља, Твртка обузе хир и хтједе се окрунити и прозвати краљем Рашке. Поручи то угарском краљу Лудовику, који бејаше врло задовољан тиме, те га 1376. окруни митрополит манастира у Милешеву и његови свештеници, у цркви истога тог мјеста, а он узе име Стефан Мирча.