Stazama Leptira

hqdefault (1).jpg
Dan je otpočeo zbrda-zdola. A to baš ne volim!
Nisam imala poseban plan za danas. Smenjuju se oblaci i sunce. Sparina. U glavi lelujanje. Ni ovako ni onako.
Ne 'drži me mesto' ali nisam nervozna. Muzika mi, po občaju, prija.
Kada nesvesno biram Bluz za današnju plej listu, znam da je to ono moje 'ni ovako ni onako'. E, sada, hoće li prevagnuti Ovako, ili Onako, to ni sama ne znam do kraja dana.
Pokušavam da kontrolišem misli. Selektujem i dajem prvo na opstanak samo lepim mislima. One druge, pri prvom naletu u moju glavu, ubijam. Ne dam im da se roje!

Kasno popodne. Samo jakom voljom teram sebe da se provozam biciklom.
Spremila sam biciklo, obukla se sportski, uzela flašicu vode, telefon (mada ga izbegavam).E, da, setih se zelene mreže za hvatanje leptira. Pre neki dan sam je držala u rukama , a danas je nema.
Izgubila sam dosta vremena tražeći mrežu za leptire, ali kao da je propala u zemlju. Nema je!
Malo mi je falilo da me sve to izbaci iz takta, ali 'znam za jadac', odbacih i tu pomisao. I kao da se ništa desilo nije, otisnuh se u sunčano popodne!

Sunčano, topao vetar duva, kosa mi leluja na sve strane. Vetar mi miluje lice, prija mi sunce u kosi, prija mi...

Kada sam podosta odmakla od kuće prema izletištu i vodi, osetih dobro poznat miris. Miris bagrema.
Kraj tog bagremara sam prolazila i ranije ali ga nikad nisam zapazalila na ovaj način . Ni rascvetale bulke (moje oniljeno poljsko cveće)

Nisam mogla da odolim, slikala sam bulke, žito koje leluja na vetru, golo šiblje prepuno cvetova divljeg šipka. Mreže se više nisam sećala.
Ustvari, šta bih danas radila sa tom mrežom? Jurila leptira?!
Ponekada imam utisak da sam leptir ulovljen u mreži života, da mi je mreža tesna. Srećom, taj osećaj je samo ponekad!

Sunce na zalasku boji nebo iza moje kuće. Sve je ružičasto, crveno, ne znam - možda purpurno.U grudima još osećam bagremov miomiris, u glavi ono jutrošnje 'niovakonionako', ali, znam, spasiće me mojih pet tibetanaca. Oni uvek donose mir, jasne misli i dobar san.

Na zelenu mrežu za hvatnje leptira više ne mislim, ostajemo samo ovo purpurno predvečerje, ja i staze leptira...

Poslednja izmena od moderatora:
Добри људи... они који не повређују друге чак и када јесу од истих повређени.
Добри људи, они којима срце задрхти на неправду и тугу других иако њих лично не погађа.
Добри људи - спремни да кажу истину и када може да им наштети.
Добри људи. Они спремни да се моле за срећу других..
Добра жена, човек пре свега. Хоћу да мислим да си добро, одлично. ❤️🍀

I posle svega

I posle svega – otići treba...
Al' kuda krenuti? Put koje luke?
U ime čega trajati opet
i kome pružiti dve tople ruke?
I posle svega – voleti treba...
Al' kako voleti? Pesmom? Tišinom?
Plaćaju se ljubavi nezaboravom,
a putevi bolom i prašinom.

Violeta Milićević

Evo, ne znam, ne mogu da zbrojim, ne umem...
Koliko sam puta otišla u nadi da te negde usput izgubim i sebe pronađem.
Koliko sam puta prekršila reč, pa se iznova klela u „nikad više“.
Koliko sam se puta na deliće lomila, pa skupljala i sastavljala.
Koliko sam puta, samo, pomislila...
Da mi je, da te u mojim mislima nije.
Da si mi u rukama, na grudima, u jutrima...
I k’o po kazni, pokoravam se ovim željama, čekanjima,
Nadam se da ću pre nego što te u sećanju izgubim uspeti da te zagrlim.

Ljiljana Nikolić

Gledala sam one koje volim kako odlaze, zauvek.
Gledala sam one koje sam volela kako mi okreću leđa.
Gledala sam i one koji me nikada nisu voleli kako mi prilaze na prstima.
Bilo mi je teško, lomila sam se na deliće, pa sakupljala.
Ipak, najgore mi je bilo kada sam u ogledalu gledala lik nepoznate žene i molila je da mi vrati mene.
Preživi čovek štošta; pregura, iznese, izdrži, stisne zube, popusti, otpusti!
Al’ preživeti sebe u najgorim trenucima i izboriti se sam sa sobom u olujama... uh!
Nijedno čekanje ne pada teže od onog - kad čekaš da se sebi vratiš!

Ljiljana Nikolić

Danima sam bez inspiracije. Sama sebi sam kao skroz utišan radio.Nije baš isključen ali je utišan.
Ima li razlike kada se ionako muzika ne čuje?
Pronašla sam Ovde na temama neka svoja pisanja, polako ću ih preneti u ovaj blog.
Možda naleti i inspiracija, a možda se sasvim ugasim.

20.7. 2020.

Pisano na temu zadate reči.

titraj
dlan
teskoba
suton
svitanje
---------------
Posle noćašnjeg nevremena, i grmljavine koja je trajala do svitanja, osvanuo je tmuran dan.
Probudila se umorna, okupana znojem.Prozor je bio zatvoren zbog grmljavine, sparina zarobljena u sobi iscrpila joj je svu snagu.
Jutarnji ritual ispijanja kafe prekinut je dolaskom nenajavljenog gosta koji je samo protutnjao ovog jutra, nezadržavajući se, ali dovoljno da je izbaci iz svakodnevnog jutarnjeg mira.
Vreme se menjalo; od oblačnog, sunčanog sa 'prženjem', do teških oblaka praćneih obilnim pljuskom koje je, opet, oteralo sunce obećavajući ostatak dana lepim.
Smena godišnjih doba u nekoliko sati prepodneva, narušen jutarnji mir ispijanja kafe, titraji koje je osećala u stomaku, stvaralo joj je teskobu.
Pila je popodnevnu kafu, slušala laganu muziku, pokušala da se opusti i pripremi za sutrašnje obaveze.
Rosa po travi, od malopređašnjeg pljuska, svetlucala je pod sunčevim zracima prelamajući kapi u spektar najlepših boja.
Duboko je udahnuhla, tehnikom disanja pokušala da smiri titraje i otera teskobu.
Nije bila sujeverna. Ni iz radoznalosti nikada se nije upuštala u tumačenjje saveta za zabavu iz revijalnih časopisa, ali danas, onako napeta, dugo je gledala u svoje ruke. Ruke. Dlan. Linije. Kao kroz maglu, sećala se da postoje dve važne linije; linija srca i linija života.
Njen dlan nije bio mnogo izbrazdan linijama. Jedna isprekidana i jedna kraća linija.
Napravila je mali buketić od kadife, nevena, anemone, asparugusa.Asparagus i anemona su uobličili buketić.
Malo će odmoriti, nadala se da će je san okrepiti.Posle sna, u suton, odeneće taj buketić.

Još jednom je pogledala svoj dlan. Nije znala koja je linja života.

Ananas,
Pesak,
Amazon,
Favela,
Amajlija.
------------------------

Dosada ili radoznalost? Ne znam. Mnoge stvari ne znam, ne poznajem. Ponekada mi se čini da sebe najmanje poznajem.
Ali ja ne bih bila ja kada bih bila obična, uramljena.
Oduvek sam iskakala iz svih okvira, a opet, dobro uklopljena u većinu životnih standarda.
Moj um, moje misli, nad njima niko nema kontrolu. Ponekad ni ja.

Grickajući krupno isečen sočan i zreo ananas čiji sok mi se slivao niz ruku, prišla sam tastaturi da izgugam i vidim šta je 'Favela', Retko kada guglam, nije baš ni da znam sve, pre bih rekla da me baš ne mame pojmovi i nepoznate stvari.
A naša generacija, poprilično obaveštena, oslonjena na sebe, svoje znanje i iskustva.
Iz iskustva se najbolje uči. I reči ne moraju biti pompezne i mistične da bi se izrazilo osećanje.
Što jednostabnije - to bolje!
Za Amazon sam čula proteklih godina i, moram priznati, i to sam guglala.Guglala i oduševljavala se. Razgledala, čudila se cenama, i svakojakim sitnicama koje imaku praktičnu namenu, samo ih je trebalo izmisliti.

Ovaj ananas mi je zarobio levu ruku, kuckam desnom, nabadam slovo po slovo. Jeste da brzo kucam, ali desna bez leve je kao svitanje bez praskozorja, dan bez suca, drvo bez lišća, zima bez snega, brak bez ljubavi.

Na desnom domalom prstu urezan trag prstena amajlije koji je godinama bio zalog.
Šta je zalog? Ima li ljubav zalog?
Nespretno uhvaćena brava i pokšaj zatvaranja vrata, u brzini prsten zakačen o bravu ivicom se duboko zario u prst. Nije bilo rešenja osim da se prsten iseče.
Na domalom prstu desne ruke urezan trag prstena kao amajlija.
Prsten u nekoj keramičkoj ćasi čeka da se smilujem i odnesem ga na poravku.

Danas je bio vetrovit i oblačan dan.Nebo se poigravalo oblacima koji su se kotrljali i smenjivali, od belih do onih tamnih , pretećih , teških.
Hladan vetar iritirao je kožu, oči, nosio je sve pred sobom.

Moj kraj nije peskovit, ali kada gledam mesto gde je godinama bila moja amajlija, slike su duple, oči suze, Izgleda da je ipak vatar nosio i zrno peska koje mi sada stvara problem.
Da nije tog zrna peska u mojim očima, ne bi bilo ni suza.
Svi znaju da nikada ne plačem.

Junak našeg doba
Susret
Dodirni mi kolena
Olovka
Telefon
Pravo jesenje popodne. Opalo lišće prekrilo trotoare, kiša lenjo tapka po njemu. Ulične svetiljke odavno popaljenje, bledi snopovi svetlosti teško se probijaju kroz sumaglicu, i sitnu jesenju kišu, osvetljavajući stazu prekrivenu lišćem.
Vlaga mi se uvukla u kosti stvarajući neku jezu.
Dočekala me je toplina stana. Svetlost u svim prostorijama obasjala je jarke boje zidova.
Na prozore sam navukla crvene drapere i osetila sigurnost i mir.
Pojačala sam radio koji ostaje uključen čak i kada nisam kod kuće.
Volim kada se vratim kući da me dočeka tiha muzika.
'plavo nebo žuri u stan
žuti leptir mazi moj vrat
jutro njiše vetar, dodirni mi kolena
to bi' baš volela..'
Bože, od kada nisam čula ovu pesmu?! Šta više, i kada pravim svoju plej listu ne bih se setila da je odaberem, ni ovu, ni pesme sične ovoj nastale u istom peroidu. A volela sam ih. Nekada.
Pomalo se menjam, kriterijumi postaju strožiji, više neću nego što hoću, sve manje stvari želim, sve sporije i sve tiše mi prija.
Naziva me prijateljica. Razgovor se protegao i postaje mi dosadno mada je neopisivo volim, ali nije mi sada ovako promrzloj i od ovog sivila depresivnoj do preduge priče.
Nadam se da ne primećuje moje blago nestrpljenje.
Radi u inostranostransvu, došla je na odmor. Želi susret. I ja želim da je vidim.
Ne možemo da uklopimo termine. Za sledeću nedelju još ne znam raspored kada bih mogla da se nađem sa njom.
Diktira mi svoj srpski broj. Tražim olovku. Imam ih tuce ali sada kada mi treba, nijedna ne piše.
Ipak, jedna siva grafitna olovka, 'olovka sa srcem' kako je nazivam, otkotrljala se ispod zvučnika. Viri samo srce.
Zapisujem njen telefon, pozdravljamo se.
Pozdrav mi donosi olakšanje.

Završava se još jedan sasvim običan dan. U ovoj večeri ja sa svojim strepnjama, nadama, htenjima, dilemama, srćom i tugama.
Ja, kao žena, kao maslačak, kao leptir, kao paučina i kao stena. Kao svaki junak našeg doba.

poezija
sonet
Petrarka
katren
fabula
---------------------

Mirno nedeljno veče. Dan je bio isto tako lep, miran, ugađao mi svakojako.
Mokra, jedva prosušena kosa širi svež miris i pada mi preko očiju dok kucam.
Pomalo me dekocentriše jer ni sama ne znam šta bih pisala.Dobra fabula priče, ili dosadašnji život sa dobrom fabulom?
Život je ponekad prava poezija sastavljen samo od katrena,teče lagano i okreni - obrni uklapa se i rimuje sa svim i svačim- Ponekada je sklopljen od soneta, sve zaviši da li imamo nekoga kao što je Petrarka imao svoju Lauru.
Najčešće, život je drama; pomalo komičan, sve češće sa tragičnim završetkom.
Dok nas inspiracija diže u nebo, ispusujemo redove onako kako mi želimo, onako kako smo raspoloženi dok pero klizi belom hatrijom
Sveže oprana još vlažna kosa i gel protiv bolova kojim sam namazala koleno, hlade mi kožu i telo. Inspiracija nikako da naiđe, iako sam mislila da je volja dovoljna da slova poteku kao bujica.

Znam da ništa ne može na silu, pogotovo ne pisanje i ljubav.
Za jedno i za drugo moraš biti spreman i teba da 'klikne'.
Večeras očigledno nema klika.

Prozor je odškrinut, ulazi miris večeri pomešan sa mirisom bagrema.Ovo je druga noć zaredom da čujem pesmu zrikavaca
Možda inspiracija i naleti. Ko to zna?!

Mogu sve da naučim, mogu sve da radim, kad se dobro pripremim, mogu svugde da budem, ako moram, ali ako u meni nema gladi za tom vrstom znanja, za tim poslom, tim mestom ili tim ljudima onda nema podudaranja, tako važnog da bi i lekcija i posao dali ploda. Zato mi nemoj nuditi društvo ako sam sama, jer nisam usamljena. I nemoj mi poklanjati ništa što ti ne tražim, jer ono što je za tebe sreća za mene je možda teret koji nosim samo da bih ti udovoljila, a u stvari jedva čekam da pobegnem, da se vratim sebi. Nemoj svojim aršinom meriti moje zadovoljstvo. Nemoj, molim te. Svi smo mi ovde da bismo ispunili neke svoje praznine, ali, znaš, praznina je jedna, a punina ima onoliko koliko i ljudskih duša. Ako me ispuniš onim što ti smatraš savršenim možda ćeš mi postati neprijatelj, ni kriv ni dužan, jer mi ne ostavljaš prostor da u sebe udahnem sopstveni život. Bez toga, svako zadovoljstvo postaje usud, a ja to neću. Ja volim sebe. Ako me i ti voliš, samo me pusti da budem tu gde jesam, sa tim što jesam. Ne možeš drvo povesti na put oko sveta, kako bi mu zahvalio što je lepo i što ga voliš, ali ga možeš zagrliti, nasloniti se na njega, ubrati slatke plodove, uživati u hladovini... Možeš sve sto hoćeš osim ga da vodiš sa sobom. Na put svako ide sam. Ako je put u visinu, razume se. Jer mene samo on i interesuje. Svi drugi putevi tek su izlet sa uvek kupljenom povratnom kartom.

Brankica Damjanović

Mogu sve da naučim, mogu sve da radim, kad se dobro pripremim, mogu svugde da budem, ako moram, ali ako u meni nema gladi za tom vrstom znanja, za tim poslom, tim mestom ili tim ljudima onda nema podudaranja, tako važnog da bi i lekcija i posao dali ploda

Ima ovde mnogo boljih pisaca od mene. Objavljujem na svom FB nalogu, ovde ne želim da smetam
Nikada nisam svoje pisanje upoređivala sa pisanjem drugih.
Isto tako, nikada nisam pisala da bih se bilo kome dopala.
Imam samo ovaj kutak na blogovima.
Pišem po inspiraciji, pišem ovde kada mi se nešto piše a da to nije forumska tema.

Nemam fb nalog, nemam naloge na drugim sajtovima.
Spala knjiga na jedno slovo koje mi je ponekada opterećujuće.
Ne razmišljam o tome da li me, i koliko, ovde vole i da li im smetam.

Ne vidim razlog zašto bi ti, Čuvaru, bilo kome smetao?!
Sa poslednjim nalogom imao si svoj kutak koji je bio lepo primljen i propraćen.
Barem sam ja tako videla i doživela.

Nikada nisam svoje pisanje upoređivala sa pisanjem drugih.
Isto tako, nikada nisam pisala da bih se bilo kome dopala.
Imam samo ovaj kutak na blogovima.
Pišem po inspiraciji, pišem ovde kada mi se nešto piše a da to nije forumska tema.

Nemam fb nalog, nemam naloge na drugim sajtovima.
Spala knjiga na jedno slovo koje mi je ponekada opterećujuće.
Ne razmišljam o tome da li me, i koliko, ovde vole i da li im smetam.

Ne vidim razlog zašto bi ti, Čuvaru, bilo kome smetao?!
Sa poslednjim nalogom imao si svoj kutak koji je bio lepo primljen i propraćen.
Barem sam ja tako videla i doživela.
Zbunila si me ovim što si napisala.

Moguće je da sam ja omašio. U svako slučaju, mogu li da dobijem odobrenju da na tvom blogu u komentarima ponekada postavim poneku svoju priču?
Čuvaru, zašto bi na mom, ili bilo čijem, Blogu postavljao priče kada možeš da imaš svoj Blog, ili temu ( kao što si imao)?

Verujem da bi većini forumamaša, kao i meni, bilo zadovoljstvo da čita tvoje priče.

Ako si baš rešio da nemaš registrovan nalog i ne želiš protiv sebe, nemam ništa protiv, samo ako si inspirisan : ) .

УГАО СНИМАЊА

"Господине инспекторе"
"Зашто ме прекидаш, имам ли ја право да на миру попијем кафу? Где гори"
"Имате наравно, него."
"Шта него?"
"Знате оно самоубиство од јуче?"
"Оно на Бањици или оно скакање са моста?"
"Вождовац."
"Шта је са Вождовцем, мислио сам да је то чист случај."
"Наши су данас вршили претрес стана."
"Требам ли ја да ти извлачим речи из уста или ћеш се коначно наканити да ми кажеш у чему је проблем? Јел то неко познат? Рођак неког политичара или мафијаша?"
"Ништа од свега тога шефе, нашли смо опроштајно писмо у стану. Насловљено је на вас."
Инспектор се тргнуо, нека непријатна језа почела је да му се шири телом. Коверат је био отворен. Извукао је папир из њега и почео да чита. Већ после пар минура схватио је о коме се ради и пребледео.
"Колико је људи прочитало ово писмо?" упита он.
"Само ја, шефе."
"Заборави на њега, ја ћу се побринути. "

"СТОП, СТОП, СТОП. ПОПЕ ШТА СЕ ДЕШАВА СА ТОБОМ? ЗАР ЈЕ ТОЛИКО ТЕШКО ОСВЕТЛИТИ СЦЕНУ У КАНЦЕЛАРИЈИ? МОМЦИ, ЗА ДАНАС ЈЕ ГОТОВО. ПОПЕ, ПОНЕСИ СУТРА СА СОБОМ ЛУКСАМЕТАР, НЕМАМ НА РАСПОЛАГАЊУ ТОЛИКО ПАРА ДА ПОНАВЉАМ НАЈПРОСТИЈЕ СЦЕНЕ."

Поп се без речи упутио ка излазу из студија.
Режисер га је гледао подсмешљиво и обратио се главном глумцу.
" Бато, ко је уопште овај човек? Чиме је то заслужио да ради на сваком мом "факинг" пројекту? Зар нису могли да ми нађу неког млађег? Овај не уме ни да прича, кад год га видим очекујем да ми се деси неки малер."
"Полако Мали, није снимање филмова у овој земљи почело са тобом. Има нас који смо крвнички радили да би се ти сад шепурио својим наградама. Добар си режисер али си лош човек. Нико ти не спори да си командант али победе нећеш извојевати ако понижаваш и оне најниже по чину."
"Добро бре матори, нисам мислио ништа лоше, бар ме ти знаш. Ко је уствари тај човек."
"Дуга је то прича и нема срећан крај. Да ли си сигуран да желиш да је чујеш?"
"Наравно да желим. Ко зна, ако ми се свиди можда и снимим филм о њој."
"Поп је потомак једне од најстаријих београдских породица, која је овој земљи подарила много знаменитих људи. Као једино мушко био је пажен од гомиле тетки, стрина и ујни. Сви су очекивали да ће уписати правни факултет и бити адвокат као његов отац и деда али Поп је уписао Академију због ње."
"Поп је глумац?"
"Концентриши се. Нисам рекао да је био глумац, Поп је сувише искрен да би био то. Био је камерман, њему је у суштини било свеједно шта ради само да буде покрај ње."
"Које сад ње?"
"Јел ти седиш на ушима Мали, заљубио се."
"А тооо.. и није завршио."
"Опет брзаш, завршио је и не само то. Био је најбољи у класи. Чуо си за Милана Поповића?"
"Наравно да сам чуо, он је легенда. Штета што је умро, волео би да сам радио са њим."
"Није умро, то је Поп због кога си данас прекинуо снимање."
"Ауууу...ово постаје све занимљивије. Причај даље."
"Нема ту шта пуно да се прича. Годинама су били добри дух овог града. Сви су их волели и препознавали. Он ју је обожавао а она је имала очи само за њега. Сви су очекивали да дипломирају и да се узму."
"Када се то дешавало?"
"Крајем педесетих, у време када смо почели да се отварамо" рече Бата и заћута. Пребирао је по својим мислима као да не жели да се сећа.
"И?"
"Е па о том и постоје различите теорије. Ја ћу ти испричати само оно што сигурно знам.
Једног дана осванула је вест да се она удала за режисера филма који је снимала."
"Шта је он урадио?"
"Наизглед ништа осим што је прихватао сваки понуђени пројект. Једини услов је био да је снимање што даље од Београда. Тих година се много снимало у Југославији, режисери су се отимали о њега."
"Може ли то мало сажетије, морам да мењам план снимања за сутра а већ сам у заостатку због овог твог неспособњаковића."
"Наравно да може. Поп је једног дана потпуно нестао, чаршија је причала свашта па је замукла. Након пар година, када су га сви већ заборавили појавио се на снимањима, не више као камерман. Старији су га једва препознавали, потпуно се променио, као да је живот ишчилео из њега а млађима није ни стало да се бакћу прошлошћу као ни ти сада. Она је у међувремену постала дива, родила ћерку и развела се."
"За данас оволико, наставићемо сутра", рече режисер и крете без поздрава.
"Усијана главо", помисли Бата, кратко одмахну главом посматрајући режисера како седа у кола и креће изван студија.
Он се упутио се ка граду, обећао је баки да ће јој купити колаче. Ни сам није знао зашто бака захтева да кремпите, које је обожавала буду баш из посластичарнице која се налазила покрај Кнеза.
"Бако, а само знаш колико је овде тешко наћи место за паркирање никада ми то не би тражила али за моју баку ћу и ту жртву поднети."
Имао је пуно среће да у првом покушају пронађе слободно место, затим је кренуо ка посластичарници. Морао је да призна сам себи да су им кремпите биле врхунске. Док је стајао у реду да поручи учинило му се да је угледао Попа како улази у суседну зграду.
"Невероватно, шта би тражио лик попут њега у строгом центру. Немогуче је да станује овде.", помисли али му саобраћајна гужва одвуче мисли на другу страну. Убрзо је потпуно заборавио на њега. За то време Поп је откључавао огромна улазна врата у зграду, био је једини од станара који је користио кључ. Није користио интерфон, у стану није било никога да притисне дугме и пусти га унутра.
"Добар дан, господине Поповићу", обрати му се прелепа млада жена, пропуштајући га да уђе у зграду.
"Замолила вас је бака ако имате времена свратите до ње. Покварила јој се ноћна лампа а она ни за живу главу не би допустила ником осим вама да је такне. Каже да сте ви чаробњак и куне се да је видела да је лампа сама од себе прорадила када сте јој се приближили" није му дала да одоговори.
"Хоћу, сигурно. Госпођа Арсенијевић је моја стара пријатељица. Само да залијем шамадореу и спакујем кофер. Знате ја сутра путујем, Марија је добила одмор и моћићемо да одемо на Блед. Тамо смо провели диван викенд након завршетка снимања. То је онај филм за који је добила награду у Берлину." изговорио је у једном даху али више није имао ко да га чује. Девојка је отишла низ улицу, одмахнуо је главом и наставио уз степенице. Није користио лифтове Марија их се плашила. Застао је пред свога стана. Бакарна плочица већ промењене боје са натписом Поповић, уливала му је сигурност. Био је то његов дом.
"Мораћу да подмажем браву, овако шкрипи као у кадру неког нискобуџетног хорора", помисли Поп и отшкрину врата, запљуснуо га је мирис помало налик на музеје које више нико не посећује. Устајали ваздух се мешао са тешким мирисом коже. Луксуз који је одавно проживео своје најбоље дане. Зидови препуни фотографија са којих је гледала једна једина особа у старинским рамовима и једна брдска палма којој је очигледно пријао полумрак у коме се стан купао, били су једине нелогичности у савршеном складу који је цртала мртва рука неког заборављеног архитекте из прошлог миленијума
"Стигао сам", по навици изговори он, не обазирући на то како је сабласно зазвучало. Из кесе коју је оставио извадио је парче бурека, јогурт у чаши и кремпиту. Спустиио је тацну паралелно са доњом ивицом столa, постављајући у исто време прибор и сипајући јогурт у белу шољу. Колач је оставио у фрижидер на коме се искрзала боја уклапала са поломљеном ручком на вратима.
"Ти се нешто љутиш на мене, а да заборавио сам са те залијем", обратио се брдској палми која је некако одударала од целокупне атмосфере у стану.
"Престани да се дуриш немаш разлога. Рекао сам ти да ћемо те Марија и ја понети са собом ма куда будемо ишли. Сутра она долази и крећемо." настављао је прекидајући реку речи, халапљивим залогајима.
"И шта те брига што ја сваки дан једем бурек. Рекао сам ти сто пута да и Марија то исто ради. Имали смо собицу у Булевару, изнад бурегџијске радње. Ја сам устајао свако јутро пре предавања и доносио јој врућ бурек и јогурт. Прво бисмо водили љубав а онда доручковали. Не буди безобразан, шта тебе брига са ким Марија сада спава. Не спава ни са ким. Па шта ако је удата, она воли само мене и никада ме не би преварила, намћоре један. Ти си само једно љубоморно дрво. Не лупетај, ти никада ниси био у собици на Булевару. Није истина да ме је тамо варала са оном карикатуром од човека. Не желим више да разговарам са тобом."
Полако је завршавао јело, опрао суђе и поређао тачно онамо одакле их је узео. Тишина је поново освојила стан, време у стану одавно је престало да тече. Поп се преселио на малену терасу гледајући залазак сунца над Земуном, покушавајући да се сети географије његових улица. Није успевао.
"Сутра када дођеш, све ствари ће се вратити на своје место." помисли и насмеши се. Био је сигуран да се Марија баш њему смеши са свих оних фотографија које су као записи покривали зидове у стану. Свуда их је било осим у спаваћој соби. Осим кревета тамо ничега није било., непримерена белина зидова доприносила је сабласном утиску који је остављала. Поп је у то моменту изашао из купатила и упутио ка њој. Застао је код једног од Маријиних портрета.
"Уморан сам Марија. Идем да спавам, спремио сам све шта нам треба. Молим те немој да касниш, нема више изговора. Време је да кренемо, срећа нас одавно чека."

"Бато, да ли си се чуо са Попом, јутрос није дошао на посао. Мораћу да ангажујем неког клинца из Задруге. Уосталом, колико година има Поп? Време му је за пензију. Таман да купи пристојну одећу и обућу. Оно што носи је из прошлог века.", режисер се обратио глумцу.
"Не лупетај Мали. Поп не ради зато што му треба лова, већ зато што воли њу и филм."
"Добро, доброоо...а како ти уопште ти знаш толико о њему?"
"Исте године смо сво троје уписали Академију. Проживели и преживели смо много тога заједно, доброг и лошег. Требао сам да кумујем њему и Марији а онда је све отишло доврага. Уосталом зашто ја ово теби говорим када ти то не можеш да разумеш, усијана главо", одбруси Бата, окрете се и крену на сет.
Режисер зачуђено слегну раменима и више за себе прошапута:"И моја бака се зове Марија.",
„Добро вече бакана,стиже твој омиљени унук.“
„Да ли си ми донео кремпиту?“, упита га она.
„Важнија јој је кремпита од рођеног унука, људи моји“, глумио је увређеност, „Наравно да јесам, купио сам је још јуче али сам имао проблема на послу. Морао сам да прекинем снимање због Попа. Цео дан сам му тражио замену а јутрос се господин није ни појавио на послу, ако овако настави мораћу да га отпустим.“
„Ко је Поп?“, упита га Марија.
„Милан Поповић, некада је био камерман а сада ради расвету.Кажу да је некада био мајстор свог посла Да ли га познајеш?“
У моменту је спустила кашичицу којом je jela и одгурну тацну са кремпитом од себе, стварајући забуну код унука.
„Не знам, можда. Знаш ли колико сам ја филмова снимила, када бих се сећала сваког камермана, хајдемо у дневну собу да попијемо чај.Донела сам нови из Енглеске, свидеће ти се.. Соња, молим те спреми нам по шољицу оног новог чаја па онда можеш да кренеш кући. Не бацај ми кремпиту, касније ћу је појести.“

Back