Stav Biblije prema natprirodnim pojavama i misterijama

• Začetnik teme Začetnik teme EdZR
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Netacno.Biblija je Bozija rijec i ima vrlo jasan stav povodom okultizma.
To ti misliš da je netačno, ali to je ljudski.
Opasno je dočim, što misliš da si neprikosnoveno u pravu.

Onda uzmi Bibliju pa je citaj sam. Vjerovatno ce ti pokazati put kojim treba hoditi.

Hvala na opomeni.
Stvarno, ima već par dana kako nisam. Istina, u mlađim danima sam pravio i duže pauze.

Slazem se sa svim sto si rekao.
Steta sto mnogi ljudi ubijaju Boga u sebi.

Nije šteta nego volja Njegova, sve mi se čini.
Šteta je i to ne mala, što onaj ko pominje ubijanje Boga u sebi u istoj rečenici sebe izuzima.
Koji su to, ti mnogi ljudi? Ti, kako vidim, sebe elegantno iz te mase izuzimaš.
Oprosti mi ako grešim, ali sme li jedan bogobojažljiv stvor da govori o svetinji koja mu je nasvetija, a pre nego je i usta otvorio, za sebe traži izuzeće?
Fariseji.
Eto zašto teške reči.
Praštaj, omaklo mi se. Ljudi smo.

Hvala na opomeni. Stvarno, ima već par dana kako nisam. Istina, u mlađim danima sam pravio i duže pauze. Nije šteta nego volja Njegova, sve mi se čini.
Šteta je i to ne mala, što onaj ko pominje ubijanje Boga u sebi u istoj rečenici sebe izuzima. Koji su to, ti mnogi ljudi? Ti, kako vidim, sebe elegantno iz te mase izuzimaš. Oprosti mi ako grešim, ali sme li jedan bogobojažljiv stvor da govori o svetinji koja mu je nasvetija, a pre nego je i usta otvorio, za sebe traži izuzeće?
Fariseji.Eto zašto teške reči.Praštaj, omaklo mi se. Ljudi smo.
A sto se toliko bavis mnome? :eek:
Pricamo o stavu Biblije prema natprirodnim pojavama i iznosim ono sto pise u njoj. Moze biti da si se ti nasao iznenadjen? I uvredjen?

Sto se tice zrtvovanja ljudi kod Slovena...
Helmold kaze: (I, 25) "скупе се људи и жене с децом, и приносе својим боговима на жртву волове, овнове, а такође и Хришћане. Они сматрају да богови нарочито воле хришћанску крв. После тога свештеник прелива жртву крвљу, да би боље разумео прорицање. Јер по причању многих Словена зли богови се најлакше маме крвљу. Кад се тако по обичају сврши чин принашања жртве, онда сав народ поседа за богате столове, једе, пије, па се за тим весели и игра".

Original postavio MPMcB
Hvala na opomeni. Stvarno, ima već par dana kako nisam. Istina, u mlađim danima sam pravio i duže pauze. Nije šteta nego volja Njegova, sve mi se čini.
Šteta je i to ne mala, što onaj ko pominje ubijanje Boga u sebi u istoj rečenici sebe izuzima. Koji su to, ti mnogi ljudi? Ti, kako vidim, sebe elegantno iz te mase izuzimaš. Oprosti mi ako grešim, ali sme li jedan bogobojažljiv stvor da govori o svetinji koja mu je nasvetija, a pre nego je i usta otvorio, za sebe traži izuzeće?
Fariseji.Eto zašto teške reči.Praštaj, omaklo mi se. Ljudi smo.

A sto se toliko bavis mnome?
Pricamo o stavu Biblije prema natprirodnim pojavama i iznosim ono sto pise u njoj. Moze biti da si se ti nasao iznenadjen? I uvredjen?

Gde piše da se ja "toliko" bavim tobom?
Kažem samo da opasno grešiš kad isecaš i iznosiš detalje po svom.
Ostalo ti je odgovor na pitanje.
A može biti i da sam se našao i. I u, pre isprovociran doduše.

Sto se tice zrtvovanja ljudi kod Slovena...
Helmold kaze: (I, 25) "скупе се људи и жене с децом, и приносе својим боговима на жртву волове, овнове, а такође и Хришћане. Они сматрају да богови нарочито воле хришћанску крв. После тога свештеник прелива жртву крвљу, да би боље разумео прорицање. Јер по причању многих Словена зли богови се најлакше маме крвљу. Кад се тако по обичају сврши чин принашања жртве, онда сав народ поседа за богате столове, једе, пије, па се за тим весели и игра".

Kanda kaže. Oli mu verovati ili ne?
Sloveni su vukli dosta od keltske tradicije, mada nisu bili toliko svirepi.
Ubijanje neprijatelja, naročito verskih, beše u to vreme nešto, ako ne uobičajeno, onda dosta rasprostranjeno. Malobrojni hrišćani tada veoma miroljubivi predstavljali su lak plen, pa pomenuti scenario za to doba i prostore slovenskih zemalja nije neverovatan. Kao što to obično biva, račun za proganjanje hrišćana iz sporta poravnat je nešto kasnije i malo dalje, od Konstantinove darovnice i ustoličenja rimske crkve, gušenja katarske jeresi, preko inkvizicije, sve do Makartija, ali to je istorija čoveka.

Elem,čudi me da niko nije pomenuo, možda i jeste negde pre, da biblija obiluje navodima o NPIM više nego Hari Poter.
Naravno, poređenje je neumesno, ali u bibliji prema onim NPIM koje neposredno prepričava, dominira stav koji bi se mogao sažeti rečima, kojima se nakon nekog događaja u kom su od nevernika ostale samo sandale ili sl. bilo sveštenik bilo Bog sam obraća svim ostalima: "Eto jel' sad vidite kolika je moć i ko joj veruje + plaši je se = pokorava se, imaće je na svojoj strani, takoreći na izvolt'e"
Ništa novo i danas izgleda dosta naivno.
Osim toga, biblija navodi mnoge stvari koje nisu čitljive svima koji samo znaju da čitaju, što je jedan od razloga, njene trajnosti i aktuelnosti
Moglo bi se reći, da je biblijski tekst veoma slojevit i ta slojevitost ne biva narušena time što je uglavnom nakaradno i tendenciozno nedosledno prevođena i uređivana više puta. Baveči se tomtematikom lako se dolazi do zaključka da se biblija samo površno drži pamfleta o držanju naroda u pokori pomoću filmskih trikova.
Unutra ima mnogo čega drugog, što pomenuti stav o NPIM, koji svi čitaoci vide jednostavno marginalizuje, kao nebitnu sitnicu kojom se bave samo još oni koji ne znaju ili neće da znaju da postoji još jako mnogo, uzvodno doduše.
Biblijski tekst je stoga jednostavno neizbežan za svakog ezoterika.

Poslednja izmena:
Pa zašto se onda ne razumemo???

Zašto pominjemo Biblijske legende?

Znamo da je kod nas hrišćana Isus idol i da treba da idemo njihovim duhovnim putem. Da ne treba težiti materijalnom bogatstvu i da u prirodi imamo svega što nam treba.

To je dovoljno.

Ne treba da ti Isus bude idol, Isus nije tvoj Bog vec njegov "izaslanik" koji je dosao da te podseti da ne sumnjas.
Ja ne znam kako da objasnim moju percepciju Biblije, al evo da pokusam.To o cemu pise Biblija ja verujem da se desilo, naravno to sto ti danas citas iz knjige se prenosilo kao predanje usmenim putem hiljadama godina, nesto usmeno nesto pismeno.Negde sam procitao da Jevreji prave neki softver koji ce omoguciti koliko sam ja shvatio da pokaze koliko je razlicitih ljudi uticalo na pisanje Biblije.
Mislim da je sustina naci smisao, tada ces zavoleti sebe kad volis sebe voleces i druge, kad volis druge svi vole tebe :)
To se u narodu danas popularno kaze HARIZMATICAN...to je sinak energija :)

Poslednja izmena:
Ne treba da ti Isus bude idol, Isus nije tvoj Bog vec njegov "izaslanik" koji je dosao da te podseti da ne sumnjas.
Ja ne znam kako da objasnim moju percepciju Biblije, al evo da pokusam.To o cemu pise Biblija ja verujem da se desilo, naravno to sto ti danas citas iz knjige se prenosilo kao predanje usmenim putem hiljadama godina, nesto usmeno nesto pismeno.Negde sam procitao da Jevreji prave neki softver koji ce omoguciti koliko sam ja shvatio da pokaze koliko je razlicitih ljudi uticalo na pisanje Biblije.
Mislim da je sustina naci smisao, tada ces zavoleti sebe kad volis sebe voleces i druge, kad volis druge svi vole tebe :)
To se u narodu danas popularno kaze HARIZMATICAN...to je sinak energija :)

Ja sam već našao smisao i ne treba mi za to jevrejski softver.
Isus je moj idol. Njegov lik i njegova žrtva. Bog je samo stvoritelj.

Kao što to obično biva, račun za proganjanje hrišćana iz sporta poravnat je nešto kasnije i malo dalje, od Konstantinove darovnice i ustoličenja rimske crkve, gušenja katarske jeresi, preko inkvizicije, sve do Makartija, ali to je istorija čoveka.

Који год у Њему стоји не греши; који год греши не виде Га нити Га позна. (1.Jovanova 3,6)

@ YHWH Mogo sam se umorio, i nisam te iskren da budem razumeo, mozes malo da mi bolje objasnis pitanje :)

Ja sam već našao smisao i ne treba mi za to jevrejski softver.
Isus je moj idol. Njegov lik i njegova žrtva. Bog je samo stvoritelj.

Idola ne bi trebalo da imas pa ni Isusa, Mojsije je dobio od Boga na Sinaju 10 zapovesti jedna od njih govori i o tome.
Tih deset zapovesti su pravila po kojima covek treba da zivi.I najveci nevernik kada to procita slozice se sa tim da je to u najmanju ruku moral.
Ja se trudim da se time rukovodim u zivotu i bar malo ga olaksam :)

@ YHWH Mogo sam se umorio, i nisam te iskren da budem razumeo, mozes malo da mi bolje objasnis pitanje :)

Idola ne bi trebalo da imas pa ni Isusa, Mojsije je dobio od Boga na Sinaju 10 zapovesti jedna od njih govori i o tome.
Tih deset zapovesti su pravila po kojima covek treba da zivi.I najveci nevernik kada to procita slozice se sa tim da je to u najmanju ruku moral.
Ja se trudim da se time rukovodim u zivotu i bar malo ga olaksam :)

Da. Nemoj imati drugog idola osim Gospoda Boga svoga.

Da li je Isus Bog apostola Tome?

Kada ga je Isus uverio u svoje Vaskrsnuce Toma je rekao "Gospod moj i Bog moj", ja ne mislim da se on Isusu obratio sa Bog moj.
Kasnije ga je Gospod poslao u Indiju da siri veru i da je i sam obnovi, sto je u uradio.
Taj deo govori o sumnji, i kako se ona otklanja, evo recimo ovo sto sada mi radimo je upravo to, ovim pisanjem dok drugi citaju otklanja se sumnja i utvrdjuje vera. :)

Poslednja izmena:
Kada ga je Isus uverio u svoje Vaskrsnuce Toma je rekao "Gospod moj i Bog moj", ja ne mislim da se on Isusu obratio sa Bog moj.
Kasnije ga je Gospod poslao u Indiju da siri veru i da je i sam obnovi, sto je u uradio.
Taj deo govori o sumnji, i kako se ona otklanja, evo recimo ovo sto sada mi radimo je upravo to, ovim pisanjem dok drugi citaju otklanja se sumnja i utvrdjuje vera. :)

I Bog moj..... :rtfm:
A kad Isus kaze: Ja i Otac jedno smo?

I Bog moj..... :rtfm:
A kad Isus kaze: Ja i Otac jedno smo?

Pazi ovo je vec igra interpukcije, jel to Isus pita Tomu" Ja i Otac jedno smo?" ili ti to pitas mene pa si stavio upitnik?

Kako god mislio ovo je moje shvatanje tog dela. Ako Toma sumnja u Isusa sumnja i u Boga jer je Isus njegov sin.ZAto Isus i kaze Ja i Otac jedno smo.
Zato ga je i poslao u Indiju da siri a samim ti i utvrdi svoju veru ka Bogu.

Back