Stari Rim

Ko je (po vama) najznacajniji rimski vojskovodja ?

• Sula

glasova: 0 0,0%
  • Marije

• Cezar

glasova: 10 71,4%
  • Scipion

glasova: 3 21,4%
  • Pompej

glasova: 1 7,1%
  • Dioklecijan

• Ukupno glasova
    14
  • Anketa je zatvorena .
Gaj Krasijan je bio vojnik u Cezarovoj vojsci. Pred jednu bitku Cezar ga je pitao sta misli o bitci.

On je odgovorio:
-Cezare sjajno ces pobediti, a mene ces pohvaliti zivog ili mrtvog.

Odmah posle toga se bacio usred neprijateljskih trupa. Hrabro se borio i pobio mnoge neprijatelje, ali ga je jedan ubio.
Tako je odrzao obecanje.

ima puno primera hrabrosti rimskih vojnika, napisite jos neke !!! :grin:

Evo nesto iz Spartakovog ustanka (73-71 god. pre n.e.). Predudna bitka desila se u Apuliji, 71god. pre n.e.. Pred borbu, Spartaku su doveli konja, on je odbio da ga jase, uzeo je mac i zaklao ga rekavsi da ako pobede bice mnogo dobrih konja, ali ako izgube nece mu biti potreban ni sopstveni. Zatim je pojurio na neprijateljske legije koje je predvodio Marko Licinije Kras u nadi da ce se probiti do samog Krasa. Pri tom je pobio mnoge Rimljane, ali je poginuo u blizini Krasa. Potom se Spartakova vojska raspala, a Kras je razapeo na krst duz via Appia izmedju Rima i Kapue oko 6000 pobunjenika.

Ili iz Treceg punskog rata (149-146god. pre n.e.). Posto su Rimljani opseli Kartaginu i potom usli u nju, 6 dana se vodila borba na njenim ulicama. Suocen sa porazom, Hazdrubal je izasao iz svoje kuce i kleknuo pred Scipionom Mladjim i molio ga da mu postedi zivot. Scipion je to odbio, a Hazdrubalova zena ga je cinicno pogledala i bacila u vatru sestoro dece i sebe.

Kako je Publije Kornelije Scipion dobio nadimak Afrikanac ?

Bitka kod Zame je zavrsena tek kada su rimska i numidjanska konjica napale Hanibalove vojnike sa ledja. Hanibal je nakon toga bio prinudjen da se preda i sklopi mir sa Rimljanima. Scipion je zbog te pobede dobio nadimak AFRIKANAC.

Kada je sirijski kralj Antioh IV Epifan napao Egipat, egipatski kralj je zatrazio pomoc od Rimljana. U Egipat je upuceno poslanstvo sa zahtevom da se on smesta povuce iz Egipta. Antioh ih je ljubazno primio na sta je diplomata reagovao iscrtavanjem kruga oko njega, rekavsi da mora odluciti pre nego sto izadje iz istog. Sirijski kralj je ostao zbunjen i ubrzo se potom povukao sa vojskom iz Egipta.

jel mi mozete pomoci...

kako biste u duhu nasheg jezika preveli i napisali nesto o - "Princeps Senatus" = "Primus Inter Pares"
Ja sam prevela kao "Prvi Senator(predsjednik)="Prvi medju jednakima"
ovo meni zvuchi kao neka titula... dajte nesto napisite u vezi ovog!

Mislim da je Marije morao dobiti bar neki glas.Lako je bilo Cezaru da osvoji Galiju i pripremi osvajanje Egipta,posto je Marije izvrsio neophodnu reformu vojske.Sula mi je takodje zanimljiv,ne toliko zbog svojih osvajanja(ne znam bas mnogo o tome),koliko zbog,za danasnje vreme,neshvatljivog postupka.Osvojio je vlast,poubijao sve svoje politicke protivnike,sredio stanje u drzavi,ucvrstio sebe na tronu,i dosavsi u poziciju o kojoj svaki danasnji politicar sanja,jednostavno sisao s vlasti i predao rimsku drzavu rimskom narodu.Fascinantno!Ako neko zna nesto vise o tome bilo bi lepo da ga cujemo.

Back