Stari Rim

Ko je (po vama) najznacajniji rimski vojskovodja ?

• Sula

glasova: 0 0,0%
  • Marije

• Cezar

glasova: 10 71,4%
  • Scipion

glasova: 3 21,4%
  • Pompej

glasova: 1 7,1%
  • Dioklecijan

• Ukupno glasova
    14
  • Anketa je zatvorena .
C-E-Z-A-R:
Nisam, hteo bih da cujem nesto o toj kinjizi, da se malo zainteresujem.

Kratko o knjizi:

hadrijan2.jpg

1. formacija se zove svinjska glava. Ona je služila za probijanje rimske vojske u neprijateljske redove. Bila je sačinjena od pešadije.

2. formacija se zove kvadratna formacija. Ona se upotrebljavala kada bi rimska vojska bila okružena neprijateljskom. Tako je mogla da odvraća udare neprijatelja sa svih strana.

Prilozi

• roman-pighead.gif
    roman-pighead.gif
    1,8 KB · Pregleda: 12
  • roman-square.gif
    roman-square.gif
    4 KB · Pregleda: 12
Rimski vojnici su morali da vežbaju 2 puta na dan, 3 puta mesečno da marširaju 18 milja u punoj opremi. Svaki vojnik je morao biti u stanju da za 5 sati pređe 20 milja. Oni nikad nisu bili besposleni, njihov komandant im je uvek davao za obavezu da prave put, vežbaju formacije, grade luke...
Vojna oprema je bila teška ukupno 14 kg. Svaka grupa od 8 vojnika je obavezno nosila vojnu opremu, šator, posude za kuvanje, i ostalu opremu.
Vojska je u kolonama marširala sa jednog mesta na drugo. Danju su izviđači na konjima proveravali da li ima neka zaseda i da obezbede pogodno mesto za logor.

Ovako opremljena vojska je pod komandom Gaja Julija Cezara sa 50.000 vojnika pobedila galsku, koja je imala 250.000 vojnika.

(Cezar the man) ;)

Procitaj, ako vec nisi, "Ja Klaudije", "Klaudije i Mesalina" i ostale (pisao Robert Graves). Nisu bas istorijske u pravom smislu reci, ali su ocenjene kao verni prikaz zivota u starom Rimu (1 vne).

Najuticajnija sveštenička oraganizacija Rima je bila grupa devet argura koji su proučavali volju ili nameru bogova, u ranijem periodu ispitivanjem leta ptica a kasnije ispitivanjem utroba životinja.Da bi se ceremonija žrtvovanja uspešno izvela morali su sveštenici da sa velikom preciznošću izgovore reči i pokrete.Suština ceremonije je bila žrtva koja se prinosi žrtveniku, gde posle prinošenja žrtvenih darova, prinosilac žrtve životinju prska vinom, posipa bražnom od pečene pšenice, i ne sekući prelazi nožem preko tela, od glave do repa.u klasičnom rituali posebni lužbenici ubijaju životinju iz koje se vadi iznutrica.Preostali deo tela, sveštenici pojedu.

AKHENATON:
Uzeo sam knjigu.....Ajd malo konkretnije šta ti treba....jer od 90. g. p.n.e. pa do Avgustove samostalne vladavine ima 150 strana...nemam baš vremena a ni nameru toliko da skeniram...
uredu ako može tamo nešto o cezaru prije prvog trijumvirata to mi je najpotrebnije a ostalo ako imaš vremena bilo šta o prvom i drugom trijuviratu će dobro doći

Pa dobro,sad,donekle si u pravu.Ali i ti Huni su pobegli od nekog,tamo iz centralne Azije,ali ne mozemo sada i za njih da kazemo da su uzrokovali pad Rimskog carstva.Kada kazem pad,vise mislim na OPADANJE Rimskog carstva,prvenstveno na unutrasnje uzroke u carstvu.Pravo pitanje je-zasto Rimljani nisu bili tako jaki kao ranijih vekova?

-Pa, verovatno zbog nesposobnosti poslednjih careva,
-Rasta popularnosti Hriscanstva. Ali opet, mogli su se oporaviti, ipak je od priznavanja Hriscanstva do pada Rima proslo 80 godina, ali i to je ostavilo traga.
-Zbog pada morala u drustvu, nisu se vodili osvajacki ratovi.
-Po meni najvise zbog seobe naroda, koja je vecinu nevolja prouzrokovala.

ako se setis jos nekih, navedi, mozda nadjemo pravi razlog pada....:)

...slazem se s prethodnim postom, zaboravio sam navesti mito i korupciju, koja je bila dosta prisutna.

Mnogi istoricari kazu da je jedan od glavnih razloga bilo i opadanje broja stanovnika,a Rimljani nisu mogli nalik danasnjim zapadnim drzavama da povecavaju njihov broj emigracijom iz siromasnih zemalja,mada su se trudili da cak i varvare nasele na slabo naseljenim teritorijama ali na taj nacin dolazilo je i do sve vece varvarizacije carstva,a narocito vojske,najveci broj vojnika u to vreme su bili Germani.Sa opadanjem broja stanovnika dolazi i do opadanja privrede,dolazi do samozatvaranja provincija u ekonomskom smislu.Da nesreca bude veca,u vreme opadanja presusuju bogati zlatni rudnici sa Pirineja,novac sve vise gubi na vrednosti.Zasigurno vam je poznat Dioklecijanov edikt o cenama gde se pokusalo sa obuzdavanjem inflacije i to pod pretnjom smrtne kazne,ali uzalud,stvarnost je jaca i od zakona.Rimsko carstvo sa tako dugim granicama nije ni pomisljalo vise na osvajacke ratove,a bez njih nema ni novih robova,tako da latifundije,velika rimska imanja sve vise prelaze na sistem kolonata,a on je vec polako uvod u feudalnu organizaciju drustva.A sto se tice Hriscanstva,to morate da mi pojasnite-ja smatram da je Konstantin u njemu video jaku vezujucu snagu za citavo carstvo,zato ga je i favorizovao,a ne smemo da zaboravimo da Zapadna Evropa uglavnom crkvi duguje bar kakvo takvo ocuvanje rimske bastine.

Back