Stari Rim

Ko je (po vama) najznacajniji rimski vojskovodja ?

• Sula

glasova: 0 0,0%
  • Marije

• Cezar

glasova: 10 71,4%
  • Scipion

glasova: 3 21,4%
  • Pompej

glasova: 1 7,1%
  • Dioklecijan

• Ukupno glasova
    14
  • Anketa je zatvorena .
Nashe znanje o vizantijskoj kulturi je i dalje pomalo rupichavo,ali ta kultura jednostawno NIJE ista kao i Rimska...ima veoma slabe konekcije sa Rimskom...I to se sve vishe primetjuje vremenom...A ja Vizantiju smatram jednim tuzhnim zadnjim koprcajem velikog rimskog carstva...iako je toliko dugo istrajala,uopshte nije imala ni slavu ni potencijal rima...i nemojte me pogreshno shvatiti,dosta bitaka je Vizantija pobedila,ali billo je samo pitanje kada tje pasti...Chudom,odrzhala se oko 1000 godina,ali na kraju je svedena na maximalno malu drzhawu...i pokorena od strane Osmanlija...

DeteSunca:
Zar nije Hannibal antes Portas, ili sam ja nesto utripovao!

Jos jedna me stvar zanima- da li je tacno da su Rumuni nastali tako sto su Rimljani jednom plemenu pobili sve muskarce i naselili svoje vojnike da se zene sa zenama tog plemena! Inace je Rumunski najslicniji starom Latinskom jeziku!

E to je najvec a greska koja se pravi.Nije Hannibal antes portas, to je iskvarena verzija.Pravilno je: Hannibal ad portas!Nisi nista istripovao jer se na takvu gresku moze naici cak i u nekim ozboljnijim knjigama.

Sto se tice Rumuna ne bih mogao da rpihvatim tezu da su Rimljani nekom tamo plemenu pobili sve muskarce i naselili svoje muske da se tamo zene i radjaju decu.Moguce je da imaju neke leksicke dodirne tacke(Rumuni) i ostali Latini, ali ne verujem da su Rumuni latinskog porekla.

Oximoron:
Nashe znanje o vizantijskoj kulturi je i dalje pomalo rupichavo,ali ta kultura jednostawno NIJE ista kao i Rimska...ima veoma slabe konekcije sa Rimskom...I to se sve vishe primetjuje vremenom...A ja Vizantiju smatram jednim tuzhnim zadnjim koprcajem velikog rimskog carstva...iako je toliko dugo istrajala,uopshte nije imala ni slavu ni potencijal rima...i nemojte me pogreshno shvatiti,dosta bitaka je Vizantija pobedila,ali billo je samo pitanje kada tje pasti...Chudom,odrzhala se oko 1000 godina,ali na kraju je svedena na maximalno malu drzhawu...i pokorena od strane Osmanlija...
Ako stvarno mislis da se drzave CUDOM odrzavaju 1000 godina (halo, to je jedan milenijum!!!!!) onda stvarno nemamo o cemu da pricamo! Romejsko Carstvo se odrzalo zato sto je bilo privredno razvijenije od Zapada koje je palo pod vlast varvara! Gradjani Romejskog Carstva su se ponasali i ziveli kao stari Rimljani! NIKADA, kao sto sam vec pomenuo, nisu svoju zemlju nazvali Vizantija, a nadam se da znas odakle potice to ime!

Rujevit:
E to je najvec a greska koja se pravi.Nije Hannibal antes portas, to je iskvarena verzija.Pravilno je: Hannibal ad portas!Nisi nista istripovao jer se na takvu gresku moze naici cak i u nekim ozboljnijim knjigama.

Sto se tice Rumuna ne bih mogao da rpihvatim tezu da su Rimljani nekom tamo plemenu pobili sve muskarce i naselili svoje muske da se tamo zene i radjaju decu.Moguce je da imaju neke leksicke dodirne tacke(Rumuni) i ostali Latini, ali ne verujem da su Rumuni latinskog porekla.
Hvala ti na digresiji, korisna je :-D ! O Rumunskom poreklu stvarno nisam adekvatan da raspravljam, osim sto sam cuo tu glasinu! Svejedno, znas li slucajno odakle ta izvanredna slicnost Rumunskog i Latinskog?

@DeteSunca, nema na cemu i drugi put

Pravo da ti kazem nisam ni ja kvalifikovan da raspravljam o poreklu Rumuna i slicnosti njihovog jezika sa latinskim.Ako nesto vise saznam javicu ti.Evo ako naidje Akhenaton, mislim da bi on mogao nesto vise da ti kaze o tome.Ja o tome ne bih raspravljao jer pre svega nisam kvalifikovan za to, a i navukao bih 'srdzbu' pojedinih.

vazon:
Морали су да приме Хришћанство? Дај.... Група од 12 сиромашних рибара из прашњаве провинције је приморала најјачу светску империју на нешто...? Али ово није тема, па о томе можемо на другом месту...

.

:D siromashni ribari...
e batice

jel ima neko o justinu apostatu
, o njegovom spaljivanju isusovih moshti i misterioznoj smrti...

:( ja nemam skener

Чини ми се да овде неко врло мало зна о Византији.
Да није било те "јадне" државе која је "пропадала" хиљаду година, данас не би било ни нас ни европске културе. Арапи су извршили невероватно јак напад на Цариград у 7. веку. Мислим да је опсада трајала годину дана... Византинци су их поразили и отерали. То је био први пут да је неко зауставио надирање Арапа. Да они нису успели да се одбране, цела Европа би за 150 година постала Арапска и Муслиманска...

Такодђе, да није било Византије, ти неби знао да кажеш 3 реченице о том паганском Риму којем се толико дивиш. Управо су Византинци вековима чували све књиге из антике и да није било њих да преписују све то, ми данас не би имали ни једно дело из антике.

Ово су ти два примера која су ми прво пала на памет. Има их безброј. Цело човечанство дугује Византији као мало којој цивилизацији. Ако те занима зашто, крени да проучаваш историју Византије. Крајње је занимљива.

@crow

Немој ми рећи да верујеш у све те глупости око светог грала, Да Винчијевог кода, остале бапске приче и завере Хришћана?

vazon:
Да није било те "јадне" државе која је "пропадала" хиљаду година, данас не би било ни нас ни европске културе. Арапи су извршили невероватно јак напад на Цариград у 7. веку. Мислим да је опсада трајала годину дана... Византинци су их поразили и отерали. То је био први пут да је неко зауставио надирање Арапа. Да они нису успели да се одбране, цела Европа би за 150 година постала Арапска и Муслиманска...

Такодђе, да није било Византије, ти неби знао да кажеш 3 реченице о том паганском Риму којем се толико дивиш. Управо су Византинци вековима чували све књиге из антике и да није било њих да преписују све то, ми данас не би имали ни једно дело из антике.

Ово су ти два примера која су ми прво пала на памет. Има их безброј. Цело човечанство дугује Византији као мало којој цивилизацији. Ако те занима зашто, крени да проучаваш историју Византије. Крајње је занимљива.

@crow

Немој ми рећи да верујеш у све те глупости око светог грала, Да Винчијевог кода, остале бапске приче и завере Хришћана?

naravno da ne...
hriscanstvo je samo jedna od poluga vladara iz senke
kao i islam i komunizam...

a trip o nekoj jevrejskoj... lakog morala shto je s nekim drugim... neshto :)
i da je to posebno, naravno da to smatram gluposcu.

a kakve veze Apostat ima s tim. ne vidim...
a ja lijepo pito.

a vizantiju mi nikad nismo voleli. dal je bitna i koliko, to je brate za diskusiju.
mi smo s njima bili non-stop u ratu, a oni nas uvek smatrali za nize od nas...

uostalom, nije tema.

vazon:

Arapi ne bi stigli ni do Carigrada da se veliko Rimsko carstvo nije raspalo.Da su napad zapocheli 3 veka ranije bili bi pokosheni na pochetku svoga prodora.Vizantija je doista brinula o prepiskama ali chinjenica je da je rimsko carstvo imala veliki broj pisanih dokumenata koji su chitavi i dan danas.

Naziv Vizantija uveden je u 16 veku da bi se lakse razlikovalo istocno os zapadnog carstva. Vizantinci su se be smatrali romejima i trudili se da ocuvaju tradiciju i kulturu Rima, ali im to bas i nije polazilo za rukom, zbog politickih razloga, sve vecom ekspanzojom hriscanstva i niz drugih razloga.

Da li je Vizantija zapravo Rim, ili nije- vecita je dilema izmedju vizantologa, a jos veca dilema je kada se Vizantija izdvojila u kulturoloskom smislu od Zapadnog rimskog carstva i sta treba uzeti za pravi pocetak Vizantije, da li 395. godinu i podelu Rimskog carstva, da li pad Zapadnog rimskog cartva 476., Justinijanovo doba ili neki sasvim deseti momenat. Nazalost, o svemu tome vizantologija jos nema pouzdan i opsteprihvacen odgovor.

Један од првих римских царева, не сећам се тачно који, саградио је специјални јавни ВЦ у којем би се сакрио са својим слугама. Чекали су да у нужник уђе неки мушкарац који се допадао цару. Потом су га хватали, одвлачили, а затим га је цар силовао.
Када је овај исти цар занемоћао услед старости, више није могао да јури младиће по јавним ВЦ, па су му зарад његовог задовољења доносили бебе које сисају, те их је он прислањао на пенис који су сирота деца сисала.
Какве болесне идеје.

Има тих болештина везаних за Рим колико год хоћеш! :)

Иначе, први ребус направио је Кикерон (илити Цицерон). На латинском се пистаћ каже слично као и његово име, па је он место потписа цртао пистаћ.

-Ave Cezare, pozdravljaju te oni koji ce umreti !
ovaj pozdrav su gladijatori upucivali rimskim carevima pred pocetak borbe u koloseumu.

Gladijatori su se pre borbi obucavali u specijalnim skolama. Tu su ucili da rukuju najrazlicitijim vrstama oruzja.
Postojalo je nekoliko vrsta gladijatora :

Recijarijus - bez oklopa, naoruzan trozuocem i mrezom za hvatanje protivnika.

Sekutori - naoruzani macevima, nosili su stitove i slemove.

Samniti - naoruzani macevima i velikim stitovima.

Tracani - zakrivljene sablje i okrugli stitovi.....

Rimljani su posebno voleli da posmatraju borbe njihovih zarobljenih neprijatelja i gladijatora obucenih u rimsku vojnu odecu. ;)

Back