Drugi deo
Trčeći pored kola, u stopu nas je pratio, lajući, ker Džimi, želeći poslednji put da iskaže svoju privrženost ocu, ali snaga poče da ga izdaje. Zatim je još dugo trčao u galopu iza kola, tako da su mu ogromne uši ritmički oscilovale gore-dole, kao u orla krila, hladeći ga i razagoneći prašinu. Shvatio sam da mu je to poslednja i najvažnija trka u životu. U jednom trenutku, na retrovizoru, postepeno nestade i njegova glava u oblaku prašine iza kola. To nije bio samo trenutak rastanka sa tim neobičnim i vernim psom, nego je i simbolično predstavljao odlazak iz sveta kojem sam svim bićem pripadao; konačno i zauvek. Srećom, tata to nije mogao videti. Koliko se u tom trenutku osećao bespomoćno i jadno, ostaće zanavek skriveno u njegovoj vernoj psećoj duši. Zamišljao sam ga kako, najpre, staje i gleda za kolima, cvileći i povremeno lajući, a zatim podvijenim repom i, onako, s noge na nogu, odlazi u obližnju šumu da tuguje, cvili i zavija. Ostaće tako do sumraka, a možda i do duboko u noć, jer šuma je ostala njegovo poslednje utočište.
Iz tih razmišljanja prenu me „fića” poskakivanjem i urlanjem motora, upozoravajući da mu kretanje po tom seoskom džombastom putu ne odgovara, i da bi trebalo nešto da preduzmem. Kada posle nekog povećeg uspona napustismo nekada ušoreni deo sela i popesmo se na zaravan, odakle se selo videlo kao na dlanu, otac reče: „Ako ti nije teško, malo bih izašao iz kola. Tek onako.” Stadosmo. On, uz mali napor, iziđe, oslanjajući se na štap. Pođe nekoliko koraka ispred nas, a zatim se netremice zagleda u panoramu sela. Nas dvojica takođe.
Nalazili smo se na putu pored seoskog groblja. Bila je to zaravan vulkanskog porekla, uzdignuta iznad sela više desetina metara. Selo se nalazilo na blago talasastom zemljištu, sa školom i opštinom na najuočljivijem delu i videlo se jednim pogledom. Preostale kuće, većinom izgrađene oskudnim sredstvima posle rata, samo su nagoveštavale konture predratnog sela. Nismo ničim hteli da remetimo taj trenutak u kojem je otac nastojao, kako sam pretpostavljao, da još jednim pogledom obuhvati prostor gde je proveo gotovo ceo život. Da li je bilo moguće da se pri tome ne seti bar nekih ključnih događaja iz burnog života u tom kraju? Oni ispred naše kuće, koji su nas ispratili, nisu se još bili razišli. Mogli su nas i videti.
Ostalo mi je nepoznato kako to izgleda, kada čovek u jednom trenu želi da vidi, oseti, uporedi ili zapamti sve ono što je činilo njegov život u proteklih četrdesetak godina. Verovatno je u tome bilo mnogo ličnog, neostvarenog, vezanog za ljude i događaje i njegov unutrašnji svet. Pade mi na pamet da, možda, upoređuje ono što je nekada prvi put ugledao sa ovog mesta, kada je kao petnaestogodišnjak došao sa roditeljima i četiri sestre - neprohodan teren, koji je trebalo krčenjem, stopu po stopu, osvajati, nekadašnji izgled kućica pripremljenih za naseljenike - i ovog sada, kako na kraju izgleda. Možda izgled mesta '41. godine, kada smo, kao poslednji u selu, sa pretovarenim kolima - najpotrebnijim stvarima, po kišovitom sumraku - jedva izašli uz ovu uzbrdicu, ili izgled onog razorenog sela, posle povratka iz višegodišnjeg izgnanstva.
U pitanju su ljudi sa donjih fotografija