Povodom devet godina od razaranja Manastira Devič, VEČERNJE NOVOSTI objavile su reportažu Milene MARKOVIĆ, koju u celini prenosim. I, zahvaljujem.
Sećanje igumanije Anastasije, starešine spaljenog manastiraDevič:
Dok živim neće prestati strašan bol progona i susreta sazgarištem svetinje. I danas je teško
I kada dođe čas odlaska iz ovozemaljskog života, ne možebiti rastanka sa bolom onog dana kada su nam manastir spalili - govoriigumanija Anastasija, starešina drevnog manastira Devič, u Drenici. - Ali, mini danas ovde nismo sigurne. Svakog jutra, pitam se: šta nosi ovaj dan? Štadonosi - sutradan?
Kfor se povukao pre, gotovo, godinu. Bezbednost manastira isestrinstva predata je u nadležnost Kosovske policije, kojoj je komanda uPrištini.
- Možemo li verovationome koji nas je palio - kaže tiho igumanija. - Govorim sebi: Gospod je iznadsvih. Molimo mu se da sačuva ovu svetinju.
Oko manastira ledena tišina. U Drenici odavno nema Srba.Preživeo je ovaj manastir - pogrom. Odoleo, da im, poput svetionika, pošaljepriziv. Da je tu luka. I ruka.
- Mi iz ovih zidova, sada, nikud ne mičemo. Nepoverenje je!Ako nas nije, onomad, posle 13 godina čuvanja, odbranila francuska vojska odpalikuća i rušilaca, mogu li - ovi? Zato, samo uz veliku boljku, napuštamomanastir. Manje, lečimo same, oslonjene na molitve, uz mošti JoanikijaDevičkog.
Devet je godina od pogroma Srba sa Kosova i Metohije. Devetoproleće sećanja na 17. mart 2004. godine, kada su albanske horde jurišale nasve što je srpsko. Živote i imovinu. Drevnu baštinu: manastire i crkve. Grobljai grobove. Spomenike kulture i sve korene viševekovnog trajanja srpskog narodana Kosmetu, južno od Ibra.
Na Devič su udarili u prepodnevnim satima, drugog danapogroma. Manastir Svetog Joanikija Devičkog, u kome su mirovale njegove mošti,a nad njim bdelo osam monahinja, opkolilo je više stotina Albanaca.
- Rešile smo: ostajemo. Ovo je naša kuća. Naš prag. Nismomislile na smrt. Mislile smo samo da je od naših života, život svetinje preči -govori mati Anastasija.
Onda se, ispred porte, spustio helikopter francuskog Kfora.Evakuacija. Reporteri "Novosti" tog 18. marta 2004. godine dočekali suigumaniju i sestrinstvo u bazi Francuza, u Kosovskoj Mitrovici. Francuskioficir nam je, u tri rečenice, preneo dramu: "Jedva smo ih ubedili dapođu. Bio je to poslednji trenutak za njihov spas. I, uspeli smo."
Noć se spustila na Kosmet. U večernjim satima, kod mosta naIbru, dočekali smo igumaniju Anastasiju.
"Nemam reči", govorola je slomljeno ta odlučnažena pre devet godina, uzdržavajući se da ne zaplače, dok se oko nje okupljaonarod. I nudio pomoć. Bio je ovo drugi napad Albanaca na manastir. Teži ibolniji od onog u leto 1999. godine, kada su svetinje u Metohiji ostale beznaroda i zaštite. Bolniji, jer ni igumanija Anastasija nije verovala da ćesvetinja odoleti.
Vesti o skrnavljenju srpskog trajanja na Kosmetu -smenjivale su, tog martovskog dana 2004, jedna drugu. Iz Prizrena je javljenoda su Dušanove svetinje - u pepelu. Iz Lipljana - da je narod proteran, anjihovi domovi spaljeni. Istovetne vesti i iz: Gnjilana, Podujeva, Istoka,Vitine, Peći, Orahovca... Iz Prištine je javljeno da je drevna crkva SvetogNikole spaljena. Iz Glogovca, Novog Brda, Uroševca, Đakovice... ne zna se kojaje od koje vesti potresnija.
KRIJEMO SUZE
NAŠ narod se ne vraća - govori tiho igumanija. - Razapet jeizmeđu doživljenog pogroma i neizvesnog povratka. Budućnosti potomstva na svom,vekovnom pragu. Ko može da im garantuje bilo šta u ovo vreme? Niko! Kad omanastirskoj slavi dođu ovde ljudi, razgovaramo dugo. Slušam ja njih. Slušajuoni mene. U neko doba, raziđemo se. A krijemo suze. I oni, i ja.
- Kad je stigla vest da nam je manastir spaljen, a vladikaAtanasije doneo i fotografije, bio je to osećaj kao da smo i mi žive u tojvatri gorele - vraća sećanje mati Anastasija. - Taj osećaj, međutim, nije nasklonuo. Dao nam je novu snagu. Da se vratimo, pa kako nam bude.
Nije znala mati Anastasija da su se napadači dva putavraćali da spale i ono što u jednom naletu nisu uspeli. Konake, radionicu zaizradu krstića, pčelinjak... Sve čime su se bavile monahinje i od čega su,delimično, živele. Spaljivali su sve, samo da se one ne vrate.
- Mi smo, ipak, odlučile da se vratimo - govori mati.
I to je bila drama: okapavale su pred kapijom Kfora uMitrovici. Komandom Unmika... Ma, gde god su stigle, samo da im se omogućipovratak.
- Uveravali su nas da je to nemoguće. Kazali su: Nemateuslova za to. Odgovorila sam: Kakvi uslovi! Mi želimo da se vratimo, to jejedini naš uslov. Onda su Francuzi obećali: Za mesec dana ćemo vam postavitikontejnere u manastirskoj porti, za smeštaj. Ko da čeka taj mesec. Mi nespavamo. Noći prolaze. Kakav je to san, kad nisi kod svoje kuće.
I, vratili su ih, nekoliko dana posle progona. Njih, osammonahinja, do Deviča je pratilo osam puta više vojnika!
Dočekao ih je oskrnavljeni manastir. Razvaljen ćivot SvetogJoanikija. U grobu, gde su bile njegove mošti, paljena vatra. Ikone uparamparčadi. Smrvljene relikvije. Svuda, naokolo, nagoreli zidovi manastira.Spaljen konak.
- Nema tih reči koje bi mogle da opišu bol našeg susreta sasvetinjom u ranama. Šta smo mogle? Prvo smo same raščišćavale ruševine, od nasosam, šest je prevalilo sedmu deceniju života. Ubrzo, monasi iz Dečana,Đurđevih stupova i Pećke patrijaršije, doneli su svećnjak i kandilo. Sveće itamjan.
Trajala je molitva na ruševinama drevnog srpskog manastiraiz 15. veka. Zvonili su glasovi monahinja za pevnicom, koje nema, a činilo seda udara o zvono, dok je spadao garež sa zidova i probijala škrta svetlost krozrazvaljene manastirske prozore. Francuski vojnici koji su dopratili monahinje-povratnike,spustili su oružje. Sudarali su se nemi pogledi vojnika. I potekle suze.Zaustavljale su se na bluzama, na mestu gde vojnicima, za vojničke časti,odličje prikače.
- Nastavili smo život u svojoj kući. U molitvi. Pritekao jei naš narod u pomoć. Obnovili smo manastir i konake. Obnovili, zajedno, dušesvoje. Ali će bol iz marta, pre devet godina, ostati zauvek - neprebol.