Pored dubokog utiska koji, sama po sebi, izaziva oštećena freska sa prethodne fotografije, za mene je imala i višestruko značenje. Najpre, jer je poticala iz Manastira, koji za ljude iz tog kraja predstavlja posebnu svetinju i kulturnoistorijski spomenik, a zatim što sam taj vandalski čin povezao sa dubokim sećanjima iz prošlosti, na način kako ga pamte svi Srbi iz tog kraja. Ko zna koliko sam puta u prošlosti pročitao čuvenu pesmu Simonida, pesnika Milana Rakića (1876 – 1938), koji je na maestralan način opevao sličan postupak uništavanja naših čuvenih fresaka. Samo da napomenem, da je za njegov pesnički opus, književni kritičar Jovan Skerlić rekao da su u pogledu tehnike, poslednja reč umetničkog savršenstva u stihu…
Tešio sam se da ti događaji iz pesme pripadaju mračnoj prošlosti i da se to više nikada neće ponoviti. Međutim, potomci tih neljudi nastavljaju da završavaju posao koji nisu stigli da urade njihovi preci. Nije bitno da li su u pitanju: Turci, Poturčenjaci, Albanci ili Šiptari. Već što taj čovečji talog podržavaju i oni koji sebe smatraju da su oličenje ljudske duhovnosti i kulturnog napretka. Za takav postupak teško je naći reči kojima bi taj svet mogao da shvati svoj zločinački čin. I ne samo to. Pre neki dan državni sekretar te velike sile reče, da je za njih Tačijevo Kosovo više od spoljne politike te zemlje, da je to za nju iznad svega njeno porodično pitanje. Taj gaf nije zabeležen u istoriji diplomatije. Tu spada i njen suprug i njegov „pušački skandal.
Zbog istorijskog značaja koji ima naše kulturno nasleđe, ne samo za našu naciju, već i šire, dužni smo da se svim mogućim sredstvima borimo da to očuvamo, i pored toga što u ovom trenutku to izgleda vrlo teško. Pri tome moramo shvatiti činjenicu, da današnje vreme čini samo jedan tren u dugom istorijskom postojanju naše nacije i kulture, i da se stvari moraju promeniti na bolje.
U znak sećanja na tu čuvenu pesmu, navodim samo njenu prvu strofu:
Iskopaše ti oči, lepa sliko!
Večeri jedne na kamenoj ploči,
Znajući da ga tad ne vidi niko,
Arbanas ti je nožem izbo oči.