Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Koji ti je o=to srBski ;)
A Zilote? To se jedan svestenik istripovao da srpski nije pravilno zato sto je pogresno rastumacio da onda treba da
se kaze *srpi* umesto Srbi. A sta je srp? Srp je sprava kojom se zanje psenica, aj misli o tome.
Не секирај се, то ти је црквено-словенски правопис тј. граматика... стара ћирилица - у њему се корен речи не мења, нема једначења гласова по звучности, јер би ми постали Српови а не Сербијани остали...

СерБ-ски, је увек СерБ-љев и СерБ-ијанкси, у свакој редакцији, па чак и у 19нестог века код црквењака

Не секирај се, то ти је црквено-словенски правопис тј. граматика... стара ћирилица - у њему се корен речи не мења, нема једначења гласова по звучности, јер би ми постали Српови а не Сербијани остали...

СерБ-ски, је увек СерБ-љев и СерБ-ијанкси, у свакој редакцији, па чак и у 19нестог века код црквењака
A cuj ne govorimo tako, nisi nikad cuo za jednacenje po zvucnosti? Mi imamo najsavrsenije pismo na svetu, i tebi to nista ne znaci?

A cuj ne govorimo tako, nisi nikad cuo za jednacenje po zvucnosti? Mi imamo najsavrsenije pismo na svetu, i tebi to nista ne znaci?
Говорило се некад по тој граматици, а и данас понеки говоре ... обнављамо и чувамо традицију и ту

Лепо ти лаже човек - исти називи различито појимање... шта ти није јасно у дијалектици смислова и вишезначју назива?
pa eto nije mi jasno, ali nije jasno ni mnogima da demoni u mitarstvima umesto andjela razlucuju ljudske duse

isto mi nije jasno da se knezom ovoga sveta naziva Hristos

isti nazivi, ne razlicitih, vec SUPROTNIH poimanja: dakle, on je svestan da je jedno bozija, a drugo djavolska odrednica, pojam, ali mu to ne smeta, ocigledno ni tebi, badava se vadis na lapsus
написах - Лепо ти Лаже
evo ti jedan bmaxin smajli :p

jel jos ne priznajes da si sateran u cosak, kao justinovci?
шта ти није јасно у дијалектици смислова и вишезначју назива?
nije mi jasno da si postao sledbenik marksa i engelsa, i nemacke filozofske misli... sledujuci za grckom, jedinstvo i borba suprotnosti, ...za tebe su onda bog i djavo jedno, DIJALEKTICARU:p debelo si ti zabrazdio brajko moj

Poslednja izmena:
Дај те каноне и ''дво-одлуке'' сабора, може и на енглеском...

Чекам то, остало је на холду након тога... (може и на енглеском)
pa, link ti je upravo iznad poslednjeg posta
trulski sabor uopste nije nasao za shodno da nabroji knjige novog zaveta, vec je samo potvrdio ranije odluke
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-43242377
Quinisext synod did not compose its own list of canonical Scripture but only ratified earlier decisions, ignoring the fact that the canons of Scripture enumerated by earlier councils and various Fathers were not in agreement, especially with respect to Revelation. For example, Athanasius, Basil the Great and the Synod of Carthage accepted Revelation, while the Council at Laodicea and the 85 Apostolic Canons rejected it. They ratified Aniphilochios’ canon, but it is unclear whether he accepted or rejected Revelation or the catholic epistles

a amfilohije ikonijski ti lepo kaze :

neki vs mnogi, u mom potpisu

Откровење Јованово неки примају. али многи га називају лажним.

pa ako to nije dvostruki kanon, DVOODLUKA, onda sta je? E, TO SU RATIFIKOVALI.

Poslednja izmena:
pa, link ti je upravo iznad poslednjeg posta
trulski sabor uopste nije nasao za shodno da nabroji knjige novog zaveta, vec je samo potvrdio ranije odluke
https://forum.krstarica.com/threads...kovom-stanju-posle-smrti.823932/post-43242377
Quinisext synod did not compose its own list of canonical Scripture but only ratified earlier decisions, ignoring the fact that the canons of Scripture enumerated by earlier councils and various Fathers were not in agreement, especially with respect to Revelation. For example, Athanasius, Basil the Great and the Synod of Carthage accepted Revelation, while the Council at Laodicea and the 85 Apostolic Canons rejected it. They ratified Aniphilochios’ canon, but it is unclear whether he accepted or rejected Revelation or the catholic epistles

a anfilohije ikonijski ti lepo kaze :

neki vs mnogi, u mom potpisu
Ниси ме разумео, мораш тај документ, а не опис неких лудака тог документа да поставиш...

Мораш да изуглаш на светосављу документ цео, преведен на србски... описи тог документа су далеко од оригиналног текста и тумачења тих одлука на крају сабора

Мораш да изуглаш на светосављу документ цео, преведен на србски... описи тог документа су далеко од оригиналног текста и тумачења тих одлука на крају сабора
ne, vec ti moras da izguglas ako mislis da ja dezinformisem ovde, i da dokazes da si ti u pravu, a ja u ''krivu''

ja sam ovde postavljao i pravoslavnu enciklopediju na ruskom, pa se south opet pravio pametan i prevodio sv. jovana zlatoustog, te je na kraju pobegao kada sam upitao: pa za koga onda tvrdi, koga citira zlatousti da je psevdohrist?

isto kao i ti, pvo nesto dokazuje, pa onda puj pike ne vazi

shvati vec jednom: ja ne kupujem licemerje vase, nego ako mozemo zajedno da dodjemo do istine da diskutujemo, a ako ne, kud koji mili moji

ne, vec ti moras da izguglas ako mislis da ja dezinformisem ovde, i da dokazes da si ti u pravu, a ja u ''krivu''

ja sam ovde postavljao i pravoslavnu enciklopediju na ruskom, pa se south opet pravio pametan i prevodio sv. jovana zlatoustog, te je na kraju pobegao kada sam upitao: pa za koga onda tvrdi, koga citira zlatousti da je psevdohrist?

isto kao i ti, pvo nesto dokazuje, pa onda puj pike ne vazi

shvati vec jednom: ja ne kupujem licemerje vase, nego ako mozemo zajedno da dodjemo do istine da diskutujemo, a ako ne, kud koji mili moji
Па не оспоравам ја Откровење ко протестант, већ ти брате мој...

Узми лепо изгуглај, па ћемо лепо да причамо... пожури, нисам још дуго овде, ал стварно...

Имаш ако те баш занима, да купиш Милашево тумачење свих канона са локалних и васељенских сабора, ако баш хоћеш ултра-православну верзију, где имаш све што тебе занима укратко - и хронологији и околности због којих су посебни канони увођени и сл...

А најбоље је да узмеш и Законоправило светог Саве, оно је још краће, али је историјат свих књига боље описан

ma, danas ga ne osporavaju, niko, naprotov, svi ga zagovaraju, sekte, ...imas odlican tekst:

ali protestanti su potom odustali, tako da ostajemo jedino mi pravoslavni gde je otkrivenje zabranjeno

ja brate pokusavam da ti kazem, da mi imamo spor sa zapadnjacima mnogo ranije nego sto ti mislis, na primer

• Opštepoznato je da spor o filiokve datira još iz 6. (šestog) veka, kada je zapadna crkva počela tvrditi da Sveti Duh proizilazi od Oca i Sina, te svoju, katoličku dogmu učvrstila na Rimskom saboru 810. godine, a istočna, pravoslavna crkva je zadržala shvatanje Carigradskog sabora iz 381. godine da Sin i Sveti Duh proizilaze (rodjeni su) od Oca.
Узми лепо изгуглај, па ћемо лепо да причамо... пожури, нисам још дуго овде, ал стварно...
onda, putuj igumane, ne brini za manastir
Имаш ако те баш занима, да купиш Милашево тумачење свих канона са локалних и васељенских сабора, ако баш хоћеш ултра-православну верзију, где имаш све што тебе занима укратко - и хронологији и околности због којих су посебни канони увођени и сл...
ne bih da od sume ne vidim drvo, ako me razumes
sa tobom sam zapeo oko dijalektike - tvoj gubitak sto to neces da raspravimo, ja mislim da bi ti koristilo.
А најбоље је да узмеш и Законоправило светог Саве, оно је још краће, али је историјат свих књига боље описан
Законоправило је била потупуно нова компилација световног и црквеног права, преузета из византијских извора, али прилагођена друштвеном локалном контексту Србије https://sr.wikipedia.org/wiki/Законоправило

u redu ali zar ne rece sveti sava u zickoj besedi
https://svetosavlje.org/zicka-besed...knjige-sveti-sava-i-kosovski-zavet/?pismo=lat
„Zaista vam kažem: Ko održi reč Moju neće vidjeti smrti vavijek“.

Da, čeda moja ljubljena, šta je pouzdanije i pravednije od ove reči koju Hristos sam posvedočava i potvrđuje istinom? Šta je bolje od ovoga: ne okusiti smrti doveka? Jer samo to neokušanje smrti već je daleko od greha, ...

i ti sad hoces da kazes da je sveti sava verovao u dve smrti i dva vaskrsenja kao sto kaze lazno otkrivenje? ja bas ne bih rekao.

Poslednja izmena:
danas ga niko od protestanata ne osporava, samo je kod nas zabranjeno na svetoj liturgiji, tako da nemoj da me ubrajas u protestante bezveze

nadji mi ko ga osporava danas i onda me ubroj u njih, a do tada zapamti KOD NAS PRAVOSLAVNIH JE ZABRANJENO JEDINO

ali protestanti su potom odustali, tako da ostajemo jedino mi pravoslavni gde je otkrivenje zabranjeno
е пази, понављам, нико не зна будућност него га жели. Дакле пророчанство у визији је само вожња и инспирација
да наметнеш своју вољу другима. Бог те вози кроз интуицију и наводи те тамо где он жели уколико му то дозволиш

е пази, понављам, нико не зна будућност него га жели. Дакле пророчанство у визији је само вожња и инспирација
да наметнеш своју вољу другима. Бог те вози кроз интуицију и наводи те тамо где он жели уколико му то дозволиш
Vidi, bata ziki je dosao dotle da te propituje za madam blavacku; za alistera narkomana sam ti vec rekao..
dakle, postojalo je vreme kada se prorokovalo, starozavetnim svetim prorocima Bozijom. pa je onda doslo vreme hriscanstva i vise nema da se prorokuje, nego da se ispunjavaju ta stara prorocanstva pocev od Hrista, potom apostola itd

dakle oni su - Hristos i apostoli poceli da ispunjavaju ta prorocanstva, ali ih ima jos neispunjenih, a svi proroci potom su lazni jer:

Luka 16:16 Zakon i Proroci su do Jovana; od tada se Carstvo Božije blagovesti, i svaki se trudi da udje u njega.

ti ne moras da verujes ovo sto Hristos rece, neka vozaju druge umesto tebe, ako mislis da su ''boziji'' proroci, ali nema sanse da me nisi razumeo... evo ti jos
  1. Dopuna: Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu sa uklanjanjem proroka i nečistog duha
proslo je vreme prorokovanja, sada je vreme ispunjavanja isprorokovanog, ali samo od svetih proroka Bozijih iz starog zaveta; dar duha je drugo, i to sam objavio
  1. Dopuna: Darovi Duha - proroštvo i govorenje jezicima za generaciju 1. veka

za alistera narkomana sam ti vec rekao..
е чуј, ту грешиш, у то време су сви експериметисали, па тако и он. Фора је била да се рокаш а не навучеш
тј вежбање само контроле. Човек са јаком вољом је слободан од наркоманије, у томе је фазон,
можеш да прекинеш кад хоћеш.
ti ne moras da verujes ovo sto Hristos rece, neka te vozaju ako hoces, ali nema sanse da me nisi razumeo... evo ti jos
  1. Dopuna: Zaharija 13 i paralele u Novom Zavetu sa uklanjanjem proroka i nečistog duha
прочитаћу.
Твој брат у Љубави, Бранимир
1. Ради штоти је Воља
2. Љубав је закон, Љубав под сопственом Вољом, не како ветар дува
Ако ту ниси препознао Бога, и ИСХС шта да ти радим ЧП

1. Ради штоти је Воља
to ti je satanizam de fakto;
ja radim sto mislim da je ispravno, plus se trudim da ispravljam
imam slobodnu volju, ali je kao zapeta puska, ili napet luk, samo jedna strela je potrebna, parafraziram njegosa iz luce m.

у томе је фазон,
можеш да прекинеш кад хоћеш.
reci ne drogama, bolje, nikad ne znas koja doza je misomor

to ti je satanizam de fakto;
ja radim sto mislim da je ispravno, plus se trudim da ispravljam
imam slobodnu volju, ali je kao zapeta puska, ili napet luk, samo jedna strela je potrebna, parafraziram njegosa iz luce m.
није сатанизам Бог ти је дао слободну вољу да будеш какав хоћеш. Ја сам изабрао да будем као Исус.
2. постулат елиминише сатаниѕам а то је да је и ЉУБАВ закон и да је по контролом ВОЉЕ.
Дакле замка сатанизма је у томе да те навлачи на несрећну љубав коју је немогуће имати
ако поштујеш ова два закона

није сатанизам Бог ти је дао слободну вољу да будеш какав хоћеш. Ја сам изабрао да будем као Исус.
2. постулат елиминише сатаниѕам а то је да је и ЉУБАВ закон и да је по контролом ВОЉЕ.
Дакле замка сатанизма је у томе да те навлачи на несрећну љубав коју је немогуће имати
ако поштујеш ова два закона
ma za zakone se obrati:
  • jevrejima, tj. judaistima, starozavetni zakon, mozes i subotarima, glasniku itd
  • ili mitar ekipi, gde su zakonici demoni, npr. southu
  • ili sacekaj noine zakone, koji opet nije moja krv adamova
  • ili veruj u karmicki zakon, zna glista i ini

ali do sada si vec morao da naucis da mi hriscani smo iznad svakog zakona, ne postujemo niti jedan zakon, jer niti jedan nije za nas napisan [imas u jevandjelju argumente ili kod apostola pavla]

daklem, kada neko zine o zakonu nekom, ja odmah znam da nije moj

ali do sada si vec morao da naucis da mi hriscani smo iznad svakog zakona, ne postujemo niti jedan zakon, jer niti jedan nije za nas napisan [imas u jevandjelju argumente ili kod apostola pavla]

daklem, kada neko zine o zakonu nekom, ja odmah znam da nije moj
ма немој подлежеш кривичном,прекршајном и Божјем закону. 10 заповести + 2 ИСХС љуби Бога и Ближњег.
Нешто си се забунио

ма немој подлежеш кривичном,прекршајном и Божјем закону. 10 заповести + 2 ИСХС љуби Бога и Ближњег.
Нешто си се забунио
pre ce biti da si se ti zabunio, jer ako ti nekoga ljubis/volis, jer tako pise u zakonu, a ne zato sto je to tvoja slobodna volja, vec ti je zapovedjeno, onda...opet nisi moj

jel nama hriscanima treba zapovest: ne ubij? pa valjda znamo da je ubijanje zlo, nisu nam svrake pamet popile kao nekima

mi smo iznad zakona u smislu da imamo vise kriterijeme/standarde, i sam Hristos je postavio vise kriterijume... culi ste da je kazano, a ja vam kazem... i ako neko samo pogleda tudju zenu sa zeljom , ...

znaci, gledam i ja sa estetske strane, ali ne zamisljam da je moja, ili da bi mogla da bude moja, jer vec imam svoju zenu, nije posteno... pa ako je ne gledam pozudno, ili pohotno to znaci da nikad i ne mogu da budem neveran, tako da je moja zena sigurna u mene

Poslednja izmena:
a ne zato sto je to tvoja slobodna volja, vec ti je zapovedjeno
па шта је рекао ИСХС?
ајмо рекапитулација
много причамо
Ѻтче нашъ, иже єси на небесҍхъ,да свѧтитсѧ имѧ Твое,да прїидетъ царствїе Твое:да будетъ волѧ Твоѧ,якѡ на небеси, и на земли.хлѣбъ нашъ насущный даждь намъ днесь,и остави намъ долги нашѧ,якоже и мы ѡставлѧемъ должникѡмъ нашымъ:и не введи насъ во искушенїе,но избави насъ ѿ лукавагѡ.Аминь.

па шта је рекао ИСХС?
ајмо рекапитулација
много причамо
Ѻтче нашъ, иже єси на небесҍхъ,да свѧтитсѧ имѧ Твое,да прїидетъ царствїе Твое:да будетъ волѧ Твоѧ,якѡ на небеси, и на земли.хлѣбъ нашъ насущный даждь намъ днесь,и остави намъ долги нашѧ,якоже и мы ѡставлѧемъ должникѡмъ нашымъ:и не введи насъ во искушенїе,но избави насъ ѿ лукавагѡ.Аминь.
pa, da , da dodje ovde na zemlji carstvo nebesko, a ne da se mitar ekipa pentra na nebo, pa ako prodje mitarstva, prodje, a ako ne....opet da nam podvaljuju pale andjele

pa, da , da dodje ovde na zemlji carstvo nebesko, a ne da se mitar ekipa pentra na nebo, pa ako prodje mitarstva, prodje, a ako ne....opet da nam podvaljuju pale andjele
па то та молитва је магија. кад би се сви често молили еее где би били.

Back