Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Опет си се залепио... тера те ђаво да погинеш па то ти је...

То што појма немаш ( оно нај нај основније ) гуглати ни по јада ...

како те 'вишње силе ' .. нису 'јавиле'..... како се БАР гоогла ?!

аааа даааа... Ви сте свикли само ручицу пружити на љубљење.. зато сте се и 'удавили' ....

Што се нејавиш неком мантијашу 'заду'нутом' за ИТ

Тешко да ћеш тим фрагментарним изводима и заључцима да било шта јасно схаватиш...

Узми његове књиге па читај, књиге се најбољи докази у шта неко и како мисли...

А за јевсевија, то да је био неутралан је флоскула, духовно познаје само дијалектику, трећа опција је увек промашена...

Држати се по страни, када лете главе са рамена, није уопште похвално

?!

Па зар духовноме не би требало бити чак пожељно да главе од тела растави ..... јер .кад глава одлети 'дух ' се 'ослободи ?!

сетимо се средњега века

баш сте били 'духовници '

Мешаш житија и црквене хронике...

Лепо сам ти све објаснио, и опет ти није јасно ко је писао његово житије...

сва су скоро на старогрчком која су дошла до нас, јер су многа житија и преводи уништени у ратовима... нарочито су балије палиле материјал нпр. запаливши чувену александријску библиотеку, пуну грађе за нашу тематику... а онда чак и јевреји што су нам запалили Цариградску библиотеку, која је била број два после Александријске...

Остала је као највећа библиотека - Ватиканска трећеразредна, пуна бљувотина гностичких и паганских, а данас се већина теолога из ње напаја јеретичким смрадом на папиру

Нађи онда, кад си већ прочито то житије и житије Светог Прохора, он је био наследник апостола у Ефесу

Мешаш житија и црквене хронике...

Лепо сам ти све објаснио, и опет ти није јасно ко је писао његово житије...
pa ja hocu da od tebe nesto naucim
crkvena hronika - to me zanima, hronologija crkve, a ovo zitije su pisali turci - osmanlije - rugaju se voljenom uceniku da je radio u nekom turskom kupatilu
Нађи онда, кад си већ прочито то житије и житије Светог Прохора, он је био наследник апостола у Ефесу
pa, hocu, ali ti valjda znas jos nesto, zasto si skrt na recima, kada sam ja spreman da ucim od tebe?

za sada je jasno da imamo tursko kupatilo
i da kliment aleksandrijski nije znao za to turkso-OSMANLIJSKO zitije, nije ni mogao da zna, kada ga u njegovo vreme nije ni bilo

pa ja hocu da od tebe nesto naucim
crkvena hronika - to me zanima, hronologija crkve, a ovo zitije su pisali turci - osmanlije - rugaju se voljenom uceniku da je radio u nekom turskom kupatilu

pa, hocu, ali ti valjda znas jos nesto, zasto si skrt na recima, kada sam ja spreman da ucim od tebe?

za sada je jasno da imamo tursko kupatilo
i da kliment aleksandrijski nije znao za to turkso-OSMANLIJSKO zitije, nije ni mogao da zna, kada ga u njegovo vreme nije ni bilo
Не можеш учити од мене јер нисам учитељ... ово су само смернице и братски савети ништа више... учење из књига је наш једини пут

Ево ти пар хронологија, које су поред Фотијевих по мени задовољавајуће да се човек превише не збуни због нагињања или ненагињања писца...

1. Созомен, „Црквена историја“;
  2. Теодорит, „Црквена историја“;

2. Теодорит, „Црквена историја“;
  1. Nedostaje mu istorija Crkve do 312 godine... Саламанис Ермије Созомен (Salminius Hermias Sozomen, око 400 – око 450 год.) родом из Газе, касније адвокат у Константинопољу. Написао је Црквену историју у којој се говори о периоду 312 - 425. Крај Историје, који обрађује период између 425. и 439. године, је изгубљен. Ослања се на Сократа Схоластика, ...
  2. Teodorit je kao i mnoga moja braca odbacivao lazno otkrivenje ...Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek)
zilote, da nisi i ti sateran u cosak?

A cuj gde si video da demoni mogu da uzmu neki materjalni oblik :P
mislim da mojsije nije baš dobro prepisao mit o stvaranju zato je ono sve konfuzno
pa nije konfuzno, pricam vam vec danima da se radi o alibiju, da ljudi lazu o demonima jer im trebaju kao alibi... bilo jer nisu mogli i znali i bili jaki da sacuvaju svoje vlastite zene, pa su im ih navodno pali andjeli krali, bili za koju god drugu materijalnu propast...

ja naravno ne pravdam demone, pa andjelima cemo suditi, MI LJUDI! Ali nemoj da se lazemo, nemojte da mi poturate neke demone, ako ste vi sami krivi, naravno sve kao posledica mog - Adamovog prvobitnog greha.

stvari su proste, ko hoce da razume

pa nije konfuzno, pricam vam vec danima da se radi o alibiju, da ljudi lazu o demonima jer im trebaju kao alibi... bilo jer nisu mogli i znali i bili jaki da sacuvaju svoje vlastite zene, pa su im navodno pali andjeli krali, bili za koju god drugu materijalnu propast
ma da sve su demoni krivi :P
pali andjeli i te fore :P
U pravu si, ljudi grese, ne kaju se pa im onda djavo kriv :P

Poslednja izmena:
Његова Историја цркве представља допуну Јевсевијеве историје. Обухвата време од 323. до 439. године.[2]
...
У црквеној историји не говори много ο догматима вере, јер је сматрао да догмати нису предмет историје; његово дело ће читати и многобошци који догмате не разумеју.

a kada ti ja isto kazem, ti si zbunjen, evo jos juce, kao d sam znao sta ces danas da mi postavis
pa zato nam i jeste vredan svedok, jer se drzao neutralno, od njega uzimamo samo stanje stvari kakvo je bilo, a crkvene dogmate ne
na njega gledamo kao na neutralnog istoricara, prikupljamo samo podatke, sta je tu problem?

Screenshot 2021-09-05 at 01.53.12.png

1. Nedostaje mu istorija Crkve do 312 godine... Саламанис Ермије Созомен (Salminius Hermias Sozomen, око 400 – око 450 год.) родом из Газе, касније адвокат у Константинопољу. Написао је Црквену историју у којој се говори о периоду 312 - 425. Крај Историје, који обрађује период између 425. и 439. године, је изгубљен. Ослања се на Сократа Схоластика, ...
  2. Teodorit je kao i mnoga moja braca odbacivao lazno otkrivenje ...Medju istocnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek)
zilote, da nisi i ti sateran u cosak?
Далеко од тога брате...

Ти нпр не схваташ да то што си се родио после неког историсјког периода, не значи да лошије знаш од савремника тог периода... Бог даје благодат смиренима да разумеју све

Ето и пророк Мојсије је рођен 1900 година пре Христа, па га најављује унапред, плус што је рођен 3100 година од изгнања Адама из раја, па је први описао комплетну историју до сопственог века, до у детаљ и то без икаквог човека или књига да га учи, на гори Синајској...

Смешно је што си нпр. Златоуста или Кирила споменуо као одбацивача Откровења... то што нису сви оци тумачили Откровење, не значи да га нису рачунали у канонске списе Светог писма, плус што ни васељеснка одлука о кодификација није била за времена њиховог житија на земљи... А чак и да је била пре њих (ко што није), опет оно што су сви ЈЕДНОГЛАСНО у Православљу прихватили, нећемо сигурно због сумње или негирања једног човека да одбацимо...

Мораш да схватиш да је црква постепено напредовала у библиотекарству, зато што су штива и настајала у различитим временима, нека у првом веку, нека у другом (као Откровење) и сл...

Кодификацију Светог Писма на универзалном (васељенском) нивоу Цркве, чини ми се да је извршена за време Цариградског императора Јустина (Србина), а он је живео у 6 том веку (можда грешим, ако је била и пре њега, причам напамет, јер ми нису овде личне књиге, а на нету нема ништа на срБском)...

Оно што тебе буни је што књига Откровења није била у свим помесним црквама прихваћена, нпр. била је прихваћена јер је била позната Ефеској цркви у којој је столовао свети Јован Богослов, а нпр. пошто није била позната у Сиријској (Антиохијској) цркви, испада да је свесно одбацивана - што је класичан схоластички нонсенс...

Tako je ali mora svestenik da osvesta i ne smes ti da teras nego svestenik. Naravno nadljudsku snagu ali i covek kada
je u opasnosti kao i majka koja stiti dete. Seti se slucaja kad je majka podigla kamion da spase dete.
Нема то везе са тим што ти пишеш.
Демонизованог човека који има надљудску снагу не може да задржи један човек, већ више људи.
На пример, демонизовани има такву снагу да савија металне новчиће као да су чепови од плуте.

Нема то везе са тим што ти пишеш.
Демонизованог човека који има надљудску снагу не може да задржи један човек, већ више људи.
На пример, демонизовани има такву снагу да савија металне новчиће као да су чепови од плуте.
Ajde ne tripuj se, nikad to nisi video.

Рекао ми је човек који је то лично видео.
Lagao te je. To su gluvi telefoni i tripovi. Demoni nemaju apsolutno nikakvu moc da ti daju nikakvu snagu znanje niti natpirodne moci.
To moze samo Sveti Duh. Ono sto demoni mogu je dusevna bolest. Ako trazis djavoimane idi u ludnicu pa isteruj odatle.
Recimo epilepsija nastaje kada je oceva ili majcina porodica duboko zagrezla u zlo pa se prenosi na decu.
Ali i kada izgubis nekog za koga si jezivo vezan kao recimo majku.
Sta se desava? Padnes u nesvest treses se i ide pena na usta, to je djavoimnost

Ти нпр не схваташ да то што си се родио после неког историсјког периода, не значи да лошије знаш од савремника тог периода... Бог даје благодат смиренима да разумеју све
Mozda je Sozomen razumeo bolje od savremenika, ali to nije napisao, a Написао је Црквену историју у којој се говори о периоду 312 - 425.
Ti dakle, jedino ako citas misli, bolje shvatas od mene koji NE CITAM TUDJE MISLI.
Смешно је што си нпр. Златоуста или Кирила споменуо као одбацивача Откровења... то што нису сви оци тумачили Откровење, не значи да га нису рачунали у канонске списе Светог писма,
Nisu ga ni citirali, a istovremeno su citirali grcke filozofe - dakle, kao da ne postoji, u 4. veku.
пошто није била позната у Сиријској (Антиохијској) цркви,
kada nije bila poznata?
, зато што су штива и настајала у различитим временима, нека у првом веку, нека у другом (као Откровење) и сл...
a jel, knj. otkrivenja je iz 2. veka?

zilote, muljas opasno!
u 4. veku je vec svima bila poznata knj. otkrivenja
Свети Амфилохије Иконијски (грч. Αμφιλοχίου του Ικονίου) био је епископ у Иконији, на југу Мале Азије у периоду између 340. и 395. године.
Свети Амфилохије, земљак, друг и пријатељ светог Василија Великог, Григорија Богослова и других великих светитеља из четвртог...
KAZE, uporedjujuci ''neke'' naspram ''mnogih"
https://otacmilic.com/sveti-amfilohije-ikonijski-iz-poslanice-sevlemu-2/
Откровење Јованово неки примају. али многи га називају лажним.
Ово нека ти буде истинити богонадахнути канон списа.

dakle, mozda nisu znali svi za knj. otkr. u 2. veku, ali u 4. su znali; nije posteno zilote sto muljas.

опет оно што су сви ЈЕДНОГЛАСНО у Православљу прихватили,
Te iste godine, ovu Atanasijevu preporuku - poslanicu crkvama usvaja i crkveni Sabor u Laodikeji. Rimska crkva takođe usvaja ovaj, Atanasijev, kanon na svom Koncilu 382. godine pod papom Damaskusom. Do Sabora u Kartagini 397. godine sve knjige Staroga i Novoga zaveta su kanonizovane, uključujući i Otkrivenje. Odluke ovog Sabora su potvrđene na sledećem Saboru u Kartagini 419. godine. Međutim, smatra se da je kanon Novoga zaveta konačno prihvaćen i usvojen od strane svih crkava tek na drugom trulonskom (Ljuinisehtine) Saboru u Carigradu 692. godine, ali i tamo su usvojena dva kanona Novoga zaveta: jedan sa Otkrivenjem a drugi bez Otkrivenja Jovanovog.

1. laodikijski sabor odbija knjigu otkrivenja, rim je prihvata Te iste godine, ovu Atanasijevu preporuku – poslanicu crkvama usvaja i crkveni Sabor u Laodikeji. ALI BEZ OTKR.
  2. kartagina je na zapadu, zapadnija od rima cak
  3. cak 300 godina kasnije mi imamo 2 kanona na trulskom saboru, u carigradu, sa i bez knj. otkr.
kakvo crno jednoglasje? pa mi i dan-danas imamo deuterokanonske knjige

Pravoslavne crkve[uredi - уреди | uredi kôd]​

Pravoslavne crkve su ranije svoj kanon Staroga zaveta saobražavale u skladu sa proširenjima i nabrajanjima crkvenih otaca Atanasija Aleksandrijskog (koji priznaje kao kanonsku knjigu Varuhovu)[8], Grigorija Bogoslova, Kirila Jerusalimskog i drugih, što je kasnije preuzeo sv. Sava i objavio u svom Zakonopravilu. Međutim, za razliku od toga, danas među teolozima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi postoje dve struje: sa jedne strane su oni koji smatraju da je pravi kanon Staroga zaveta takozvani palestinski - uži kanon (kakav imamo objavljen u prevodima Đure Daničića i dr Luja Bakotića); dok drugi, teolozi mlađe generacije, smatraju da treba prihvatiti takozvani aleksandrijski - širi kanon. Ovaj širi kanon obuhvata sve knjige užeg kanona i apokrifne knjige, koje su u kanon ušle na osnovu razmatranja mnogih crkvenih otaca: Vasilija Velikog, Kirila Aleksandrijskog, Jefrema Sirca, Jovana Zlatoustog itd.

prihvatili smo knjige van biblije, a lazno otkrivenje odbacili, ja i moja braca, kao npr. sv. zlatousti itd
Do sredine četvrtoga veka, više nije bilo nikakve sumnje u autentičnost novozavetnih tekstova, osim u Otkrivenje, koje nije bilo na spisku knjiga Novoga zaveta na Saboru u Laodikeji 367. godine.

za problem autenticnosti je znao da ce doci jos apostol

To je naravno stvaralo i problem prvovekovnim čitaocima u vezi prepoznavanja originalnih Pavlovih pisama sa jedne, i raznih pisama koja su poticala od lažnih učitelja – sa druge strane. Zbog toga je apostol imao praksu da poslednjih nekoliko reči ispisuje svojeručno – rukopisom koji je bio poznat crkvama kojima su poslanice bile upućivane. On u vezi te svoje prakse, uvedene zbog sprečavanja mogućnosti da vernici budu obmanuti, kaže: ''Pozdrav mojom rukom, Pavlovom.'' (Kol. 4:18); ili: ''Pozdrav je mojom rukom, Pavlovom. To je znak u svakoj poslanici; tako pišem.'' (2. Sol. 3:17; naglasak moj).18 https://dobravijest.files.wordpress.com/2013/10/stamenkovic_1-pismo_predanje1.pdf

Poslednja izmena:

Back