Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Ne nego ti te odraze učitavaš u Bibliju. A ovo drugo ti ne odgovara, pa zato "nema odraza". U tome je razlika. ;)
To je posebna o kojoj ti nemaš šta puno da napišeš, osim iznerviranosti što neko veruje drugačije od tebe, što niti je znanje, ni argument. ;)
Ne znam čemu ovaj off topic ? Imaš neki komentar na mene?

To je posebna o kojoj ti nemaš šta puno da napišeš, osim iznerviranosti što neko veruje drugačije od tebe, što niti je znanje, ni argument. ;)
Ne znam čemu ovaj off topic ? Imaš neki komentar na mene?
Samo ukazujem na dvostruke aršine. Kad ti sagovornik argumentovano odgovori, tada kažeš apokrif, a kada ti treba za nešto, onda je i apokrif dobar.

Samo ukazujem na dvostruke aršine. Kad ti sagovornik argumentovano odgovori, tada kažeš apokrif, a kada ti treba za nešto, onda je i apokrif dobar.
Vrlo plitko ukazivanje. Naime, na temi o Nefilimima naveo sam otačke izvore, i to NAJRANIJE moguće, koji potvrđuju da su verovali u ono što Enoh piše o događajima u Postanju 6.

Ne sećam se da si osporavao te izvore, tako da bih ovim završio priču na tvoju primedbu i okončao ovaj off topic

Ето видиш како оно што ни на памет није падало Златоустом, светом Григорију, Василију и сличним светитељима, ти имаш част да им попуниш рупе у њиховом и нашем знању...

Шта би ми без вас латиномислећих, остали би са светитељском памећу, светим Предањем и канонима, што сигурно није довољно за правилно ''ерминевтичко'' схватање Светог Писма

pa sigurno nije isus izbacio sedam demona (stilski: krilatih čudovišta) nego sedam grehova.
Јесте, избацио је седам демона. У човека може да уђе више демона.
Причао је отац Јоил који је небројено пута поред моштију Светог Василија Острошког, уз молитвено заступништво Светог Василија Богу, истеривао демоне из људи.

Јесте, избацио је седам демона. У човека може да уђе више демона.
Причао је отац Јоил који је небројено пута поред моштију Светог Василија Острошког, уз молитвено заступништво Светог Василија Богу, истеривао демоне из људи.
Zasto Jolilo?
Pa prica i Isus.
Njemu vise verujem.
A Joilo ne moze da ih prebroji.

Vrlo plitko ukazivanje. Naime, na temi o Nefilimima naveo sam otačke izvore, i to NAJRANIJE moguće, koji potvrđuju da su verovali u ono što Enoh piše o događajima u Postanju 6.

Ne sećam se da si osporavao te izvore, tako da bih ovim završio priču na tvoju primedbu i okončao ovaj off topic
Za vreme Apostola knjiga Enohova je bila vise sacuvana.
Posle njih je mnogo toga izgubljeno i dodano.
Mi nenamo danas knjigu Enohovu koja je bila u vreme apostola

Он и његови другари су у стању да извуку из апокрифа оно што је добро, док ми ето из истих текстова, не само да не умемо да разлучимо маглу, него још увек сричемо слова и листамо речнике шта значе поједине теолошке речи у тим текстовима...

То је предност њиховог одсека на БФ-у... имају и убрзани курсеви за специјано разумевање текстова, ваншколску наставу у престоници Италије

Za vreme Apostola knjiga Enohova je bila vise sacuvana.
Posle njih je mnogo toga izgubljeno i dodano.
Mi nenamo danas knjigu Enohovu koja je bila u vreme apostola
Imamo svitke sa Mrtvog mora koji poprilično dobro vraćaju Prvu Enohovu knjigu. Plus imamo i etiopsko izdanje.
Druga Enohova je već čist gnosticizam i nastala je znatno kasnije

Enoh ima odraze i u Starom i u Novom Zavetu. Mitarskih priča nema ni u jednom. U tome je razlika ;)
Значи књиге које је православна Црква одбацила као отров и смрад, ти видиш као одразне на Свето Писмо... иако једино назив књиге има неке везе са Старим заветом

а житија светих, нпр Успења које је писао апостол Лука и Свети Дионисије Ареопагит, а многи оци са разних страна допуњавали духовним созерцањима, као безодразне апокрифе класификујеш...

Па човек да умре од смеха...z:D

То је предност њиховог одсека на БФ-у... имају и убрзани курсеви за специјано разумевање текстова, ваншколску наставу у престоници Италије
Којег одсека ? Какви убрзани курсеви ?

kako da ne evo sve verujem šta piše u bibliji i da je zmija i magare pričalo i meledica rastrgla decu.... :D

meledica hahaha
međedica
Па требо би да верујеш скроз...

Ето нпр. верујеш да је жена настала од мушкарца (још од ребра), а види шта се дешава данас, све контра...

Па онда верујеш да је Мојсије на 20 векова пре Христа, знао у детаља да наброји сва имена, родослове, дешавања, која су била 30 векова пре његовог рођења...

Па онда да је Бог прво створио светлост, па тек онда Сунце и месец, а оно данас све контра

реално, кад се мало удубиш у своја убеђења, видећеш да верујеш, али недовољно снажно и искрено према себи...

Зато су се и апостоли молили Богу са ''дометни на вере''...

Бог нека ти благослови да ти се вера оснажи и да породи јасну наду и љубав у Богу

ako brate, svako bira svoj put
Па ако нас је Христос ослободио робовању тами, дај да Га слушамо у свему, а не да смо непостојни у вери, да сумњамо у Његову доброту, слушајући о злу које мора понекад да наведе на злочинце да се опамете...

Ко да Родитељ воли кад бије своју децу да их исправи...

Јесте, избацио је седам демона. У човека може да уђе више демона
ne gledamo isto, ne ulazi nego su sastavni deo tebe.
što se tiče magdalene i njenih demona, te demone je spomenuo solomon

priče sol 6
16. На ово шесторо мрзи Господ, и седмо је гад души његовој:

na osnovu ovih stihova izgrađena je rimokatolička dogma o 7 smrtnih grehova
kod bakotića se spominje "smrtni" a pravoslavlje ne negira grehove samo negira da su smrtna sagrešenja

to su ti magdalenini demoni

Ps.7.
1. Господе, Боже мој! У Тебе се уздам, сачувај ме од свих који ме гоне, и избави ме.
2. Да ми непријатељ не ишчупа душу као лав. Чупа, а нема ко да избави.

Tumacenje ovih stihova od Vasilija Velikog:
2. Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Помислићеш да су ово обичне речи, и да их је у непосредном смислу могао изрећи било ко: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах, спаси ме. Можда, у ствари, и није тако. Онај ко се узда у човека или се насићује нечим житејским, на пример силом, новцем или нечим другим што људи сматрају блиставим, не може да каже: Господе Боже мој, на Тебе се поуздах. Наиме, постоји заповест према којој се не треба уздати у кнеза, и речено је: Нека је проклет човек који се узда у човека (Јер. 17; 5). Као што се нека божанска почаст не сме указивати никоме осим Богу, тако се не треба ни уздати ни у кога другог, осим у Бога, Господа сваке твари. Речено је: Нада моја и песма моја (Пс. 70; 5 и Пс. 117; 14). Зашто се пророк моли да га најпре спасе од прогонитеља, а затим да га избави? Постављање знака интерпункције разјасниће ове речи: Спаси ме од свих који ме Гоне, и избави ме (3) да не зграбе душу моју као лав. У чему је разлика између спасења и избављења? У томе, што је спасење потребно слабима, а избављење онима, који су у заробљеништву. Према томе, онај ко у себи носи слабост али у себи налази и веру, сопственом вером се управља ка спасењу, јер је речено: Вера твоја спасла теје (Лк. 7; 50) и: Како си вepoвao нека ти буде (Мт. 8; 13). Онај пак којем је потребно избављење, очекује да други за њега положи потребну цену. Због тога онај, којем прети смрт, знајући да је један Спаситељ и један Искупитељ, каже: На Тебе се поуздах, спаси ме од слабости и избави ме од ропства. Мислим да храбре подвижнике Божије, који су се током читавог свог живота довољно борили с невидљивим непријатељима, када избегну све њихове прогоне и налазећи се на крају живота, кнез овог века испитује да би их задржао за себе, тражећи хоће ли се на њима наћи нека рана задобијена у време борбе или било каква мрља и отисак греха. Ако се нађе да нису ни рањени ни оскрнављени, упокојиће их Христос. Због тога се пророк моли и за садашњи и за будући живот. Овде каже: Спаси ме од свих који ме гоне, а тамо: избави ме, да не зграбе душу моју као лав. Ово можеш да дознаш и од Самог Господа, Који пред страдање каже: Долази кнез овога света и у мени нема ништа (Јн. 14; 30). Он, Који није починио никакав грех, каже: У Мени нема ништа. За човека је, међутим, довољно ако се одважи да каже: Долази кнез овога света и у мени нема много, а и то што има је мало важно. Опасно је да нам се то догоди када нема ни Спаситеља ни Избавитеља. Уз ова два појма додата су још два: Спаси ме од свих који ме гоне и избави ме да се, када будем ухваћен, не догоди да нема ко да ме избави.

U boldovanom. U opisu molitve Proroka i za sadasnji i za buduci zivot. Taj isti za koga se moli Prorok i koji ce traziti dusu njegovu je onaj koji je i Hristu prilazio pred stradanje trazeci ima li u njoj nesto za njega. Ali... nema nista. To su mitarstva. To je carinik koga zeli prorok izbeci i trazi pomoc za to.

Kako cemo mi traziti pomoc ako ne verujemo da ce carinik doci? Zar smo veci od proroka samo zato sto verujemo u neko tamo optimisticko bogoslovlje?
Ako ja dobro čitam ovo što si izdvojio, sv. Vasilije govori o poslednjem iskušenju u času smrti, a ne o zagrobnom putu duše. To je na liniji Agiorita i njegovog opisa tog trena. A ovo "zadržava" je na liniji onoga što tvrdi Dvojeslova, a Rouz loše prevodi. Dvojeslov kaže da oni žele i nastoje da čovek završi sa njima u mučenju koje je njima namenjeno, a na da oni skidaju nekoga sa mitarstva, nizvode u pakao gde su oni vlast, pa da tamo oni muče nekog kako tvrdi "blažena Teodora".
Ja ovde ne vidim da Vasilije piše ni o kakvim kesicama dobrih dela što se vagaju nasuprot gresima, pa ako prođemo merenje, Bog je maltene dužan da nam obezbedi ulazak u raj.
Naprotiv, on ističe veru u Spasitelja i Iskupitelja.

P.s. I dalje sam pod utiskom tvoje tvrdnje o mitarstvima u Starom Zavetu

Poslednja izmena:
Gledam šta o mitarstvima piše Tihomirov

Gospod Isus Hristos Koji Sam nevidljivo izvršava sud nad pojedinačnim ljudskim dušama uz pomoć anđela pušta na njega i „opadače braće naše“ (Otk, 12,10) – zle duhe da bi se sva dela duše bespristrasno ocenjivala.

I onda citira sv Vasilija Velikog

„I treba, kaže sv. Vasilije Veliki, Sud Božiji da bude nenasilan, i da liči na one ljudske sudove, u kojima optuženi ima pravo na opravdanje, da bi videvši svoja dela jasno i dobivši zasluženu kaznu potvrdio nepobitnost sudova Božijih, priznavši da je kazna pravedna, ili da, budući pomilovan, vidi da mu je oprošteno po zakonu i redu“.

Demoni su mu potrebni radi nepristrasnosti? A par redaka dole navede primer kako demoni bezočno lažu...
Bože sačuvaj... :(

Где си ти видео суђење без сучељавања обе стране?

Ако је Бог праведни судија, мислиш да би било праведно да на парницу не позовеш и тужиоца и браниоца само зато што си Судија који све зна, чак и унапред?

Па баш због ограничености својих створења, Бог пред свима и јавно изриче своје судове, јер је све откривено само Богу, али не и људима и анђелима... сети се да су апостоли говорили да ''делимично пророкују и делимично знају'' а имали су највише духовних дарава спрам осталих

Poslednja izmena:
Ne nego ti te odraze učitavaš u Bibliju. A ovo drugo ti ne odgovara, pa zato "nema odraza". U tome je razlika. ;)
bice da mitar ekipa ima neku svoju bibliju, kao i sekte sto imaju svoje; plus sto su neki poceli da se ponasaju ruzno, vredjaju i brane nekima - south r. saletu npr. da diskutuje sa mnom
Juda 1,14Ali i za ovakve prorokova Enoh, sedmi od Adama, govoreći: gle, ide Gospod s hiljadama svetijeh anđela svojijeh

Back