ИПХ ЗИЛОТ
Elita
- Poruka
- 21.363
То баћко...imam tu knjigu
Pogledajte prilog 1003935
Види тамо у уводу и егзегези и предговору на Дела апостолска, која је година писанија, чини ми се да је 70та!!!
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
То баћко...imam tu knjigu
Pogledajte prilog 1003935
Теби је у последњих пар дана свака друга порука да је неко горд, па ако је пола форума овде гордо, нешто не видим како си ти бољи од тих ?Ти да би разумео смисао житија светих мораш да живиш као и они, у труду, оскудици, сиромаштву и покајању... пошто то данас може и жели мало ко, не треба својим духовним стањем да посежеш за високим темама и размећеш се својим академским звањем, јер никад нећеш савладати дух гордости који напада учене људе...
Свети Теофан Затворник.
Не само да говоре, него и УЧЕ о митарствима... многи учитељи цркве су излагали правилно учење, да се кривоверно не би укоренило међу простодушнију паству...Заборавио си да постоје светитељи који говоре о митарствима.
piše da je luka pisao 63 ili 64 po raspećuТо баћко...
Види тамо у уводу и егзегези и предговору на Дела апостолска, која је година писанија, чини ми се да је 70та!!!
ovi naši su boljiСвети Теофан Затворник.
Свети Игњатије Брјанчанинов
Свети Николај Велимировић
Свети Јустин Поповић ....
А што не помену и нашег ''Адама или Еноха'' него опали по дешњацима у православљу?ovi naši su bolji
Да се вратимо на поруке које си прескочио.Не пола форума, него цео форум је натопљен духом гордости, па и ја са вама скупа - с ким си такав си...
Врло добро познајем ваш факултет, јер сам се дружио са његовим полазницима пре мог преласка у Истинску Цркву... том мом бившем другару, отац је свештеник у СПЦ а стриц Епископ Жички
Пар наших свештеника је имало несрећу да заврше факултет који си и ти завршио, и од њих сам после чуо свашта о дну БФ...
И не само да се размећеш дезавуисањем свих који твој лагани факултетић нису прошли у клупицама, већ нико не би ни знао шта си, да то сам не потенцираш ароганцијом типа : а имаш ли диплому БФ-а неистомишљениче...?
Ти ако не схваташ да си горд, боље да ниси ни уписивао тај факултет
Митарства нису била званично учење Цркве.Кога брига за мишљење полуопагањеног попа из 21ог века...?
Учење о митарству душа након смрти је увек било званично учење Цркве, они који то учење не прихватају, нису део те Цркве, макар били патријарси...
Стани, прво си рекао да је предањски оквир, сада се позиваш на апостола Павла. Ако се позиваш на ап. Павла онда није преко Предања, већ си управо написао да митарства воде порекло из Новог Завета.Није канонски оквир, већ је свето-предањски оквир дакле усмено, приповедајуће, некодификовано предање... апосотол Павле спомиње пале духове тј. началства и власти у ПОДНЕБЕСЈУ са којима људи воде борбу, тако да су твоји аргументиу ''непомињања неких светитеља'' онога што апостол ПАвле помиње - смешни
Ово што пишеш да познајеш ПБФ је пре свега сечење гране на којој седиш. Када ти видиш високе теолошке теме тамо где их нема, све си довољно рекао о свом познавању теологије. И сам си се укопао, нико ти није крив већ ти сам.И не само да се размећеш дезавуисањем свих који твој лагани факултетић нису прошли у клупицама, већ нико не би ни знао шта си, да то сам не потенцираш ароганцијом типа : а имаш ли диплому БФ-а неистомишљениче...?
Мешаш годину писања Јеванђеља и Посланица (све у првом веку писане) и годину кодификације, цензуре и увршћивања разних списа у КАНОНСКИ оквир Светог Писма...piše da je luka pisao 63 ili 64 po raspeću
ali to nije objektivni istorijski datum, o tome ti pričam
razni datumi se spominju za knjige novog zaveta ali uzimam reper kada je nastao ceo nz a to je čini mi se 367 godine od aleksandrijskog.
mislim da se sa tim datumom svi slažu
Ако говориш о Јеванђељима, они су били препозната у другом веку. У време Мураторијевог канона, добар део Новог Завета је већ био препознат као део будућег канона Новог Завета који ће бити званично фиксиран 367.razni datumi se spominju za knjige novog zaveta ali uzimam reper kada je nastao ceo nz a to je čini mi se 367 godine od aleksandrijskog.
ti me apsolutno ne shvataš, ja nemam pojma kad je koja knjiga pisana, prepostavka do najkasnije sto i nešto godina po raspeću. ono što je bitno kada je kanon završen i koje knjige su ušle u nz. apokrife, nekanonske mogu da se čitaju ali su nebitne jer nisu u sastavu. u knjizi Isusov zločin autor knjige je pronašao oko 20.000 zapisa o isusu. ali ušla su četiri u suštini dva. dal je sveti duh ili episkopi čisto dizanjem ruku ne znamМешаш годину писања Јеванђеља и Посланица (све у првом веку писане) и годину кодификације, цензуре и увршћивања разних списа у КАНОНСКИ оквир Светог Писма...
А то, да ли је година мање или више тачан датум писанија, није много битно...
Много је битно, да неко 3, 4 деценије након свих догађаја напише књигу, која се са исто тако другим Јеванђељским књигама, апсолутно слаже по духу у смисловима... зато и треба да знаш да је Свето Писмо БОЖИЈЕ А НЕ ЉУДСКО ДЕЛО...
Апокрифе је свим Хришћанима забрањено канонима да читају, Црква је увек одвраћала верне од квазицрквених писанија...ti me apsolutno ne shvataš, ja nemam pojma kad je koja knjiga pisana, prepostavka do najkasnije sto i nešto godina po raspeću. ono što je bitno kada je kanon završen i koje knjige su ušle u nz. apokrife, nekanonske mogu da se čitaju ali su nebitne jer nisu u sastavu. u knjizi Isusov zločin autor knjige je pronašao oko 20.000 zapisa o isusu. ali ušla su četiri u suštini dva. dal je sveti duh ili episkopi čisto dizanjem ruku ne znam
pa jel nestor stradao samo što je rekao da je marija hristorodica a ne bogorodica. realno nije pogrešio a šta je mislio pod tim pojmom je druga stvar
ako si jak u veri ne treba ništa da te odvraća. život je ionako pun iskušenja nevezano za knjigeАпокрифе је свим Хришћанима забрањено канонима да читају, Црква је увек одвраћала верне од квазицрквених писанија...
Рекох ти да Божији Промисао руководи Светим Писмом и Црквом, нема потребе да се много секираш око његове аутентичности...
Да се вратимо на поруке које си прескочио.
Промакло ти је следеће - ако сматраш да су иконостаси настали тако што је некоме било забрањено да гледа у жене, историја не каже да се то тако десило. Стога, смисао житија светих није да буду 100% исторично дело.
Митарства нису била званично учење Цркве.
Већина предања је негде записано, а званично учење би било да је донесена саборна одлука и да постоје канони о томе.
Стани, прво си рекао да је предањски оквир, сада се позиваш на апостола Павла. Ако се позиваш на ап. Павла онда није преко Предања, већ си управо написао да митарства воде порекло из Новог Завета.
Ово што пишеш да познајеш ПБФ је пре свега сечење гране на којој седиш. Када ти видиш високе теолошке теме тамо где их нема, све си довољно рекао о свом познавању теологије. И сам си се укопао, нико ти није крив већ ти сам.
Што си јачи у вери, то схваташ да си све слабији у њој, и да ти је много помоћи потребно да у њој останеш...ako si jak u veri ne treba ništa da te odvraća. život je ionako pun iskušenja nevezano za knjige
to se samo uteruje strah mirjanima
Sale, pokajanje i ljubav prema Hristu prelaze mitarstva ko da ih nema. Dusu punu ljubavi prema svom Bogu niko i nista ne moze zaustaviti. Mi ih se na neki nacin mozemo plasiti samo zato sto jos uvek nemamo tu ljubav. Mitarstva su u sustini nista.ja pojma nemam šta će biti, samo verujem da ću se odmoriti
ako iz pakla kroz pakao u pakao mi smo već prokleti a da ni ne znamo to.
i džabe vam sva ova priča
nema raja i večnog odmora nema ni boga, kroz mitarstva se ne može proći
ko kaže da može taj laže sebe
- Митарство празнословља
- Митарство лажи
- Митарство осуђивања и клевете
- Митарство стомакоугађања
- Митарство лењости
- Митарство крађе
- Митарство среброљубља и тврдичлука
- Митарство лихварења
- Митарство неправде
- Митарство зависти
- Митарство гордости
- Митарство гнева и јарости
- Митарство злопамћења
- Митарство убиства
- Митарство чарања
- Митарство блуда
- Митарство прељубе
- Митарство содомије
- Митарство јереси
- Митарство немилосрђа
p. s. mi smo po ovome stvoreni od nekog zlog bića koji ima za svrhu da se zajebava sa tvorevinom
ponaša se kao mi kad smo bili klinci i kidali muvi krila i nabijali joj čačkalicu.
Ima jos jedan stih koji Oci pominju u vezi Mitarstava ali ga nisam postavljao jer znam da to neces prihvatiti i erminisati po svom shvatanju, ali evo:Ako prevariše Hrista i Apostole i ostale svete koji nisu verovali u mitarstva, biram da budem prevaren.![]()
To nisu mitarstva.Ima jos jedan stih koji Oci pominju u vezi Mitarstava ali ga nisam postavljao jer znam da to neces prihvatiti i erminisati po svom shvatanju, ali evo:
Jn.14. 30. Нећу више много говорити с вама, јер долази кнез овога свијета, и у мени нема ништа.
Postavi sebi pitanja: Ko je taj knez koji dolazi? Zasto li dolazi? Sta ce traziti od Gospoda i sta je to nista cega Gospod nema?
Vec u sledecem stihu nam kaze kako se taj knez izbegava: 31. Него да зна свијет да љубим Оца, и као што ми заповједи Отац, онако творим. Pa evo prolaznice za mitarstva. Ovo nam je rekao da bi smo i mi isto cinili. Ljubili Boga i ispunjavali Njegove zapovesti. O tome i Oci govore da tu ljubav niko i nista ne moze zaustaviti jer ta ljubav po prirodi ima hrabrost.
Molim te, nemoj ovakva učitavanja.Ja shvatam da ti se mitarstva ne uklapaju u verovanje da nema sveopsteg Vaskrsenja
Prvo, nećemo mešati pristupe. Govorimo o mitarstvima.i da ih u tom slucaju vidis kao Boziji sud, ili neki njihov sud, ali mitarstva nisu sud. Oni samo odvode dusu coveciju tamo d\gde joj je mesto, tamo gde je zasluzila da bude do Drugog Hristovog suda i sveopsteg Vaskrsenja. O tome je Marko Efeski govorio o tome i Avgustin govori kada kaze, ono sto sam vec postavljao: «Smrt se stvara zlom samo u tome šta za njom sledi, i oni koji umiru ne treba da se brinu o tome šta će se sa njima desiti zbog čega umiru; nego umirući treba da se brinu o tome kuda će biti primorani da idu» Opet se upitaj: Ko ce ih primorati, kako ce ih primorati i gde ce ih primorati da idu?
Čak i kad ne bih verovao u to da fizičkom smrću čovek ulazi u sveopšte vaskrsenje, verovao bih ovo što zastupa RIA (postojanje u sećanju Božijem) ili bih prosto rekao ''ne znam''Kada ne bi verovao tom pojedinacnom vaskrsenju, lako bi mogao shvatiti ucenje o mitarstvima![]()

Samo onda kad bih zaboravio da postoji Novi Zavet, kad bih zaboravio njihovo gnostičko poreklo, kao i činjenicuda ga nije ispovedala Rana Crkva, da ga nije ispovedao hrišćanski Zapad, da ga nije ispovedala ni većina Istoka
Izvini, hoces mi reci sta su ziloti, verujete u sta?Што си јачи у вери, то схваташ да си све слабији у њој, и да ти је много помоћи потребно да у њој останеш...
То је особина смиреноумља, које/ је темељ вере у пракси
Светосавци...Izvini, hoces mi reci sta su ziloti, verujete u sta?
Naravno prvo je odlazak u pustinju, pa gladovanje od 40 dana, pa iskusavanje djavola, potom propovedanje i borba sa farisejima. Krajnje mitarstvo je mucenistvo cime se popeo na merdevine.znači i hrist je prolazio mitarstva![]()
Vidim.Апокрифе је свим Хришћанима забрањено канонима да читају, Црква је увек одвраћала верне од квазицрквених писанија...
Рекох ти да Божији Промисао руководи Светим Писмом и Црквом, нема потребе да се много секираш око његове аутентичности...
Tamno, besno, odbojno...
pa ako justin popovic aplikuje kneza ovoga sveta kao da je Hristos, a vekovima ranije andrej kesrijski kao da je lucifer, onda je jasno da postoje vasi teolozi koje ja ne priznajem, i svako ko iole poznaje hriscanstvoПрво пишеш "ми теолози", па онда крећеш у "ваши теолози".
od kada vidim da su vasi teolozi popadali, obrukali seТо да ли ти хоћеш да полаже нешто, то је сад питање за неку другу тему, него од када си постао теолог ?
skoci ovde, pa vid, ako ....Свети Јустин Поповић ....
i kada izdvojim vreme i detaljno izucim, hOces li opet pobeci od pitanja -
kako avva Justin tumaci da je knez Hristos, a sveti Jovan Zlatousti tumaci da je satana, obojica tumace isto iz jevandjelja po Jovanu?
ja znam kako - iz nerazumevanja, iz blefa i glume da ste razumeli, a niste, pa vi kazete paradoks, jer necete da prihvatite tumacenje svetog Jovana Zlatoustog da se radi o satani koji Je isteran NAPOLJE, izbacen, a ne Hristu, da se radi o knezu ovoga sveta, o satani, a ne o Hristu, kako tvrdi avva Justin. Zabrazdili ste debelo, i ima da priznate, ne zvao se ja ...