Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa imas reci koje cine recenice, grupisane u pasuse, imas VELIKA SLOVA sta je bitno, imas u zagradama reference [JOVAN tj jevandjelje po Jovanu]

oplavis npr deo teksta Mojsije PODIZE ZMIJU U PUSTINJI, PA KLIKNES DESNIM MISEM GOOGLE SEARCH I CITAS
Ok, treba vise puta procitati i razmisliti nista na prvu loptu.

Ok, treba vise puta procitati i razmisliti nista na prvu loptu.
Hristos sebe poredi sa zmijom koju je mojsije stavio podignuvsi na motku da se ljudi lece od ujeda. Kod Hrista radi se o podizanju na stub/krst srama, raspece, ali mene niko nije hteo da ispravi jer bi bilo jasno da je shvatio ISUSOVO POREDJENJE SEBE SAMOGA SA ZMIJOM, i onda je bespredmetno zmiju porediti sa satanom, poistovecivati je po laznom otkrivenju, ako je jasno da se njegovim raspecem/podignucem na krst mi iscelismo kao jevreji podignucem zmije na stap sto se isceljivase kada pogledavsi na zmiju prodje ih otrov.
.
Na drugoj strani, ja nisam pogresio, jer sa mog stanovista ISUS je prvp sisao nad ad gde sam ja adam bio, pa se potom, vaksrnusvi vazneo-podigao desnicom Bozijom [dela apostolska tako kazu].
dakle zato sam ja povezao ova 2 stiha popeo-podignut na nebo:
Jovan 3,13I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, sin čovječij koji je na nebu.
Jovan 3,14I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba sin čovječij da se podigne.

ali radi se o tome na niko ne sme da kaze da je podignut kao zmija mojsijeva.
postoji tu jos tezista razlictoh kod podizanja:
rimokatolike privlaci na krstu kada je podignut, a nas privlaci na nebo kada se pope ili bi podignut desnicom Bozijom, tako da tumacimo dvojako:
Jovan 12,32I kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi.
Jovan 12,33A ovo govoraše da pokaže kakvom će smrti umrijeti.
Jovan 12,34 Narod mu odgovori: mi čusmo iz zakona da će Hristos ostati vavijek; kako ti govoriš da se sinu čovječijemu valja podignuti? ko je taj sin čovječiji?

Hristos sebe poredi sa zmijom koju je mojsije stavio podignuvsi na motku da se ljudi lece od ujeda. Kod Hrista radi se o podizanju na stub/krst srama, raspece, ali mene niko nije hteo da ispravi jer bi bilo jasno da je shvatio ISUSOVO POREDJENJE SEBE SAMOGA SA ZMIJOM, i onda je bespredmetno zmiju porediti sa satanom, poistovecivati je po laznom otkrivenju, ako je jasno da se njegovim raspecem/podignucem na krst mi iscelismo kao jevreji podignucem zmije na stap sto se isceljivase kada pogledavsi na zmiju prodje ih otrov.
.
Na drugoj strani, ja nisam pogresio, jer sa mog stanovista ISUS je prvp sisao nad ad gde sam ja adam bio, pa se potom, vaksrnusvi vazneo-podigao desnicom Bozijom [dela apostolska tako kazu].
dakle zato sam ja povezao ova 2 stiha popeo-podignut na nebo:
Jovan 3,13I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, sin čovječij koji je na nebu.
Jovan 3,14I kao što Mojsije podiže zmiju u pustinji, tako treba sin čovječij da se podigne.

ali radi se o tome na niko ne sme da kaze da je podignut kao zmija mojsijeva.
postoji tu jos tezista razlictoh kod podizanja:
rimokatolike privlaci na krstu kada je podignut, a nas privlaci na nebo kada se pope ili bi podignut desnicom Bozijom, tako da tumacimo dvojako:
Jovan 12,32I kad ja budem podignut od zemlje, sve ću privući k sebi.
Jovan 12,33A ovo govoraše da pokaže kakvom će smrti umrijeti.
Jovan 12,34 Narod mu odgovori: mi čusmo iz zakona da će Hristos ostati vavijek; kako ti govoriš da se sinu čovječijemu valja podignuti? ko je taj sin čovječiji?
Zmija na Mojsijevom stapu je bila praslika porazenog Satane na krstu. Zato su se Jevreji iscjeljivali gledanjem u porazenog protivnika.

Ni ovo ti nije iz Postanja.

Nego, ako vec doslovno shvatas, kako to Bog kaze Adamu kad se sakrio iza drveca "Adame, gdje si". Zar sveznajuci Bog ne zna gdje je?
Takodje ga pita "ko ti kaza da si go". Kako to?
A sta ima veze da li je iz postanja ili ne ako iz nekoga progovori zli duh?

Ovakvu izjava o ispitivanju Adama sam cesto cuo i totalno je pocetnicka.
Naravno da Bog zna, ali zar ti ne znas da je Adamu dao slobodnu volju onda mu dozvoljava da ju i pokaze.

Prakticno je Adam na sudu, Bog ne upada kao diktator i osudjuje Adama, vec mu postavlja pitanje da ovaj zauzme stav.
Da Boze kriv sam pogresio sam ima li koje resenje?
Ne, Adam se opravdava, nisam kriv. zena je kriva i ti jer si ju stvorio itd.

I tada Bog izrice svoju proesudu.

Isto kao na sudu.

Bog uvek tako postupa ako pratis.
U Bozejm postupanju od pocetka do kraja biblije vidimo uvek sudski proces.

Tebi je taj proces cudan?
Tebi bi bilo normallno da ga je Bog diktatorski uzeo bez sudjenja bez Adamovog stava?
Onda bi ga ti osudio kao diktatorai odbacio religiju.

Pa tvoja crkva veruje u ovaj bukvalni dogadjaj.
A ti kao zastupas Pravoslavlje?
Ne zastupas ti pravoslavlje samo se pretvaras, ti unosis novu nauku a krstis ju tako.
Svetosavlje..
https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/40/?pismo=lat

Poslednja izmena:
Po popovima jutuberima, garant necemo. Vidi samo kolko pratioca imaju. Sigurno su u pravu. :D
Odgovor:
Bog Vam pomogao! Pravo da Vam kažem, draga sestro, ovo pitanje je često kamen spoticanja i među nekim teolozima. Ja mogu iznijeti samo svoje lično mišljenje za koje sam našao potvrdu kod ljudi koji su, za mene lično, veliki teološki autoriteti. Ne vjerujem u ovakve sudove i putovanje duše poslije smrti. Da nam je bilo potrebno da znamo kako to izgleda, pa poučio bi nas Sam Gospod, a ne vjerujem da bi ovo Sveti Jevanđelisti izostavili da ne pomenu u Jevanđeljima. Slikovito prikazivanje putovanja duše poslije smrti, opet po mom mišljenju, trebalo je na neki način da utiče na ljude – kako bi se trudili da budu bolji i manje griješe. Velikom broju ljudi iz vremena kada je priča o mitarstvima nastala, ništa ne bi značilo da im je neko rekao da treba da se boje pakla, jer je pakao nemogućnost podnošenja sile Božije ljubavi. Ali kada im je rekao kako se grešnici u paklu krčkaju u uzavrelom ulju, a đavoli ih trozupcima bockaju kako nebi izašli – to su shvatali mnogo ozbiljnije. U rang s ovom pričom, ja svrstavam i priču o mitarstvima. Mišljenja po ovom pitanju su podijeljena, pa mislim da će biti mnogo negodovanja zbog ovakvog mog odgovora. Samo sam Vam iznio svoje mišljenje, koje se kako vidim slaže sa Vašim. srdačno o Strahinja

https://svetosavlje.org/misljenje-o-mitarstvima/?pismo=lat

Mitarstva ocigledno izmisljeno kao i pakao da plase nepismene ljude u ono vreme.
Danas prevazudjeno i pravi problem.
Odvraca cak ljude.

Doso racun na naplatu.

Samo sirenje istine se isplati na kraju.

A sta ima veze da li je iz postanja ili ne ako iz nekoga progovori zli duh?

Ovakvu izjava o ispitivanju Adama sam cesto cuo i totalno je pocetnicka.
Naravno da Bog zna, ali zar ti ne znas da je Adamu dao slobodnu volju onda mu dozvoljava da ju i pokaze.

Prakticno je Adam na sudu, Bog ne upada kao diktator i osudjuje Adama, vec mu postavlja pitanje da ovaj zauzme stav.
Da Boze kriv sam pogresio sam ima li koje resenje?
Ne, Adam se opravdava, nisam kriv. zena je kriva i ti jer si ju stvorio itd.

I tada Bog izrice svoju proesudu.

Isto kao na sudu.

Bog uvek tako postupa ako pratis.
U Bozejm postupanju od pocetka do kraja biblije vidimo uvek sudski proces.

Tebi je taj proces cudan?
Tebi bi bilo normallno da ga je Bog diktatorski uzeo bez sudjenja bez Adamovog stava?
Onda bi ga ti osudio kao diktatorai odbacio religiju.

Pa tvoja crkva veruje u ovaj bukvalni dogadjaj.
A ti kao zastupas Pravoslavlje?
Ne zastupas ti pravoslavlje samo se pretvaras, ti unosis novu nauku a krstis ju tako.
Svetosavlje..
https://svetosavlje.org/dogmatika-pravoslavne-crkve-tom1/40/?pismo=lat
Eto kad odbacis teoriju evolucije ovo sa Svetosavlja mozes da razumes.

Po popovima jutuberima, garant necemo. Vidi samo kolko pratioca imaju. Sigurno su u pravu. :D
ja pojma nemam šta će biti, samo verujem da ću se odmoriti
ako iz pakla kroz pakao u pakao mi smo već prokleti a da ni ne znamo to.
i džabe vam sva ova priča
nema raja i večnog odmora nema ni boga, kroz mitarstva se ne može proći
ko kaže da može taj laže sebe

1. Митарство празнословља
  2. Митарство лажи
  3. Митарство осуђивања и клевете
  4. Митарство стомакоугађања
  5. Митарство лењости
  6. Митарство крађе
  7. Митарство среброљубља и тврдичлука
  8. Митарство лихварења
  9. Митарство неправде
  10. Митарство зависти
  11. Митарство гордости
  12. Митарство гнева и јарости
  13. Митарство злопамћења
  14. Митарство убиства
  15. Митарство чарања
  16. Митарство блуда
  17. Митарство прељубе
  18. Митарство содомије
  19. Митарство јереси
  20. Митарство немилосрђа

p. s. mi smo po ovome stvoreni od nekog zlog bića koji ima za svrhu da se zajebava sa tvorevinom
ponaša se kao mi kad smo bili klinci i kidali muvi krila i nabijali joj čačkalicu.

Poslednja izmena:
ja pojma nemam šta će biti, samo verujem da ću se odmoriti
ako iz pakla kroz pakao u pakao mi smo već prokleti a da ni ne znamo to.
i džabe vam sva ova priča
nema raja i večnog odmora nema ni boga, kroz mitarstva se ne može proći
ko kaže da može taj laže sebe

1. Митарство празнословља
  2. Митарство лажи
  3. Митарство осуђивања и клевете
  4. Митарство стомакоугађања
  5. Митарство лењости
  6. Митарство крађе
  7. Митарство среброљубља и тврдичлука
  8. Митарство лихварења
  9. Митарство неправде
  10. Митарство зависти
  11. Митарство гордости
  12. Митарство гнева и јарости
  13. Митарство злопамћења
  14. Митарство убиства
  15. Митарство чарања
  16. Митарство блуда
  17. Митарство прељубе
  18. Митарство содомије
  19. Митарство јереси
  20. Митарство немилосрђа
Hvala Sale, to sve treba da odbacis za zivota, kroz razna zivotna iskusenja. Prvo nesvesno, a onda svesno.

Hvala Sale, to sve treba da odbacis za zivota, kroz razna zivotna iskusenja. Prvo nesvesno, a onda svesno.
ništa ja ni ne prihvatam zdravo za gotovo a ova mitarstva može doći samo od zla tako da nemam šta da odbacim.
to je moje mišljenje pa kome se ne sviđa da ne misli da mu kontriram kao što je ovde običaj.
ali pre svega mislim da su izmišljena od strane zlonamernih ljudi da dolije dodatni strah i pritom lakše manipulišu.
čudite se kovid mafiji šta rade, samo kopiraju već smišljeno. a vamo šatro vakcina se trudi da spašava živote a onamo bog je ljubav.
a u prevodu ebaćemo vam kevu.
mnogo je licemera na ovom belom svetu, ne verujte u sve i svašta.
verujte i prizivajte ljubav i dobrotu a gadove slobodno pljunite ne misle vam dobro.

i šta sad
jel ćemo prolazit ta mitarstva ili ne :D
Па мора да испуниш услов да би пролазио кроз царине, аусвајс крштења у истинској (Православној) Цркви ти треба... Имаш у житију светог Василија Новог, да само православци иду на митарства, остали иду у вечне муке по кратком поступку...

Ови из лажне цркве ни не иду на митарства, за одлазак у пакао кривоверцима нема препрека...

Дакле постоје две лествице, једне на горе које се зову царинарнице, а друге надоле, где паклена тамница има своје филијале и подземне нивое вечних мука...

i šta vam je to podnebesje, nešto kao podzemlje samo na nebu?
jel to malo kompilacija grčke mitologije?
prolazi se kroz pakao do tartra
Отприлике тако и део је ''небеског света'' - духовног

Небеса су рај... нпр. чак и рај има већ степене раја тј. НЕБО НЕБЕСА...

Поднебесје (оно испод раја) означава ВАЗДУШНИ ПРОСТОР изнад земље (јер у састав нашег привременог света земљској је и опажајно небо тј. ваздушни простор, који је први на граници између раја и земље), и није део материјалног света, већ вечног света - духовног...

Да би се тај простор угледао, морају човеку да се отворе духовне оче - и оне се сваком човеку отворе након смрти, а светим људима - ПРЕ СМРТИ...

Зато нам свеци и јављају ''шта то има тамо'', да би се спремили овде за битку тамо

Poslednja izmena:
podnebesje, sama rec kaze, "ispod neba". A sta je ispod neba nego Zemlja :P
није под-небље (под небом), већ под небесима - под-небесје... мало је збркано на српском, јер су синоними

То мало збуњује -

небеса су ''хевенс'' тј. рај, а небо је ''скај''

Отприлике тако и део је ''небеског света'' - духовног

Небеса су рај... нпр. зак и рај има већ степене раја тј. НЕБО НЕБЕСА...

Поднебесје (оно испод раја) означава ВАЗДУШНИ ПРОСТОР изнад земље, и није део материјалног света, већ вечног света - духовног...

Да би се тај простор угледао, морају човеку да се отворе духовне оче - и оне се сваком човеку отворе након смрти, а светим људима - ПРЕ СМРТИ...
Zilot vazdusni prostor iznad zemlje je za ptice ne za ljude :P
i isto je materjalno kao bilo sta drugo. POtom dovodis ljude u zabludu da postoje sveti i obicni ljudi kako im se ne bi otvrile duhovne oci :P

Zilot vazdusni prostor iznad zemlje je za ptice ne za ljude :P
i isto je materjalno kao bilo sta drugo. POtom dovodis ljude u zabludu da postoje sveti i obicni ljudi kako im se ne bi otvrile duhovne oci :P
Кажи то пилотима, астронаутима и Жељку Митровићу са ''џет пековима'':)

Па духовни свет је истанчан, наравно да ће се у истанчанијем простору земље граничити са земљом... митарства и јесу ''границе'' и нормално је да се налазе у граничном простору

Уосталом, земаљско небо је и створено, да би тежили повратку у нашу рајску отаџбину... нпр. ноћу кад је земља у мраку, небо тако рећи ''светли'', јер је једино ноћу јасније уочава од земље...

Пробај једном у мрклом мраку да гладаш звездано ведро неба, па ћеш ме можда и разумети, зашто је небо главни тј. врховни део земље...

Poslednja izmena:
Па мора да испуниш услов да би пролазио кроз царине, аусвајс крштења у истинској (Православној) Цркви ти треба... Имаш у житију светог Василија Новог, да само православци иду на митарства, остали иду у вечне муке по кратком поступку...

Ови из лажне цркве ни не иду на митарства, за одлазак у пакао кривоверцима нема препрека...

Дакле постоје две лествице, једне на горе које се зову царинарнице, а друге надоле, где паклена тамница има своје филијале и подземне нивое вечних мука...
ma de ćeš gore kad ne možeš proći?
opet vi raznoliki pravoslavci se čvrsto držite jevrejštine. hrist je dao sebe za tebe da bi ti podmićivao carinike? ako veruješ u hrista, njegovu ljubav prema tebi i u skladu sa tim živiš kakva onda mitarstva i bakrači. on ima vlast i na zemlji i na nebu, ako si pravedan nema suda, a ako nisi puna kuća stanova pa gde te smesti.
ne boj se nećemo se svi zgomilati u jedan stan :D

Да би се тај простор угледао, морају човеку да се отворе духовне оче - и оне се сваком човеку отворе након смрти, а светим људима -
svece proglašava crkva, ako bi sagradio tri manastira bio bi svetac a ne moram znati o bibliji ništa :D
kao što su nemanjići gradili državu i crkvu

Мени најјачи онај Де Систијев ''гуру'' фратер-Ђуровић, што проповеда ''безгрешну мастурбацију'' грчко-римским стилом (Живи у Риму - грчећи се ...:))... сва срећа, још их учи ''теорију''

Кад схватиш који олош проповеда непостојање митарстава, није ни чудо што не верују у духовне царине, трујући фантазијама неуке и неочишћене од греха

Poslednja izmena:
ma de ćeš gore kad ne možeš proći?
opet vi raznoliki pravoslavci se čvrsto držite jevrejštine. hrist je dao sebe za tebe da bi ti podmićivao carinike? ako veruješ u hrista, njegovu ljubav prema tebi i u skladu sa tim živiš kakva onda mitarstva i bakrači. on ima vlast i na zemlji i na nebu, ako si pravedan nema suda, a ako nisi puna kuća stanova pa gde te smesti.
ne boj se nećemo se svi zgomilati u jedan stan :D
Збачени смо са небеса тј. из раја смо отерани надоле...

Зато и морамо да се успињемо, ти ко да си заборавио са се Христос се телом вазнео изнад неба небеса, изнад целог раја?

Мораш кроз образце Христове поимати Хришћанство, не би се Бог у телу уздизо у рај џаба, да тако и не мора

Мени најјачи онај Де Систијев ''гуру'' фратер-Ђуровић, што проповеда ''безгрешну мастурбацију'' грчко-римским стилом (Живи у Риму - грчећи се ...:))... сва срећа, још их учи ''теорију''

Кад схватиш који олош проповеда непостојање митарстава, није ни чудо што не верују у духовне царине, трујући неуке и неочишћене од греха покајањем
a ti nisi šetao majmuna i ebo si samo dva tri puta koliko da se razmnožiš :hahaha:

Back