gost 336946
Elita
- Poruka
- 23.437
Psalm 9,17 kaže da će se nakon Strašnog suda "bezbožnici vratiti u pakao". Znači da su i do tada bili u njemu.Drugo, gde se u Pismu navodi privremeni raj / pakao i prevremeni sud?
Poslednja izmena:
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Psalm 9,17 kaže da će se nakon Strašnog suda "bezbožnici vratiti u pakao". Znači da su i do tada bili u njemu.Drugo, gde se u Pismu navodi privremeni raj / pakao i prevremeni sud?
Hoces da kazes da je vaskrsnuo pre Hrista?Ja i ne poričem da je izveden iz mrtvih
Ako je bio vaskrsli covek, kako je nestao posle toga?Na osnovu čega to tvrdiš, kad evanđelisti kažu da je na gori bio ČOVEK Mojsije i to ''u slavi''?
Eto uporedi sam neke citate.Misliš da se razbojnik zeznuo u terminologiji? Pa, nije mu zameriti, bio je na samrti.
Sad vidim da praviš razliku između Raj tj Carstvo Nebesko i Carstvo Božije?
Na osnovu čega iz Novog Zaveta to tvrdiš?
Oci kazu da ce samo gledanje Hrista nekom biti raj a nekom pakao.Posle razlucenja od tijela, duse nisu nedjelatne, niti bez svijesti; ovo potvrdjuje jevandjelska prica o Lazaru i bogatasu (Lk. 16, 22-28)… Duse preminulih ne samo da nisu lisene svijesti, nego zadrzavaju i svoja raspolozenja – nadu i strah, radost i tugu, i nesto od onoga sto ocekuju za sebe na buducem Sudu one vec pocinju da predokusaju… One postaju jos zivlje i jos revnosnije proslavljaju Boga.
pre hrista nije bilo vaskrsenjaHoces da kazes da je vaskrsnuo pre Hrista?
Па, Апостолима је отворио "прозор / поглед" у Есхатон, у будући век, у којем је и Царство "у сили" (како каже Еванђеље) и васкрсли ЧОВЕК Мојсије у "слави" (исто какл каже Еванђеље).Hoces da kazes da je vaskrsnuo pre Hrista?
Ako je bio vaskrsli covek, kako je nestao posle toga?
Замолио бих те за те цитате и твоје образложење.Eto uporedi sam neke citate.
Што би значило да им је тело било ограничење или препрека за ту активност?One postaju jos zivlje i jos revnosnije proslavljaju Boga.
Не каже пакао, него ШеолPsalm 9,17 kaže da će se nakon Strašnog suda "bezbožnici vratiti u pakao". Znači da su i do tada bili u njemu.
Prevodi se kao pakao ili ad u grčkom.Што би значило да им је тело било ограничење или препрека за ту активност?
Не каже пакао, него Шеол
Ali znaxcenje nije pajkao.Prevodi se kao pakao ili ad u grčkom.
Ad / Šeol / svet mrtvih nije isto što i pakao / GehenaPrevodi se kao pakao ili ad u grčkom.
https://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=21502#Ad / Šeol / svet mrtvih nije isto što i pakao / Gehena
Da, ali to nije Šeolhttps://www.enciklopedija.hr/natuknica.aspx?id=21502#
Gehena (lat. Gehenna), jedan od biblijskih naziva za pakao. Najprije označava ime doline Ben Hinom (aramejski Ge-hinnam) pokraj Jeruzalema, u kojoj su Judejci prinosili ljudske žrtve, palili djecu u čast božanstvima Moleku i Tofetu. Zbog toga je ta dolina smatrana prokletim mjestom i nazivana dolinom smrti. Poslije je pojam dobio eshatološko značenje i označavao, neovisno o toponimu, vječni oganj, ognjenu peć, pakao ili mjesto kazne i smrti, jednako u kasnijem židovstvu (apokrifnim djelima), u Novome zavjetu (grč. γέεννα) i u islamu (džehenem).
U čemu je razlika? U NZ je iskorišćen jedan toponim kod Jerusalima kao simbol za pakao da bi ljudima bilo jasnije o čemu se priča.Da, ali to nije Šeol
Nema razlike ako obe reci izazivaju istu predstavu u glavi. Reci su samo sinhronizacija da se stvori ista ideja u glavi.U čemu je razlika? U NZ je iskorišćen jedan toponim kod Jerusalima kao simbol za pakao da bi ljudima bilo jasnije o čemu se priča.
Šeol je domen smrti, tačnije stanje smrti.U čemu je razlika? U NZ je iskorišćen jedan toponim kod Jerusalima kao simbol za pakao da bi ljudima bilo jasnije o čemu se priča.
Pa, da. Šeol = Ad (Had) = Svet mrtvihSeptuaginta Šeol prevodi kao Hades.
Nije samo stanje smrti. Pogledaj priču o bogatašu i Lazaru. I dalje mi nisi odgovorio u čemu je razlika izmedju Šeola/Hada i Gehene.Šeol je domen smrti, tačnije stanje smrti.
Gehenu/pakao si već našao definiciju
Pa, da. Šeol = Ad (Had) = Svet mrtvih
Kao što je pakao = Gehena
Ali, Šeol (Ad) ≠ Pakao (Gehena)
Priča o Bogatašu i Lazaru je parabola, nije izveštaj o životu nakon smrti.Nije samo stanje smrti. Pogledaj priču o bogatašu i Lazaru. I dalje mi nisi odgovorio u čemu je razlika izmedju Šeola/Hada i Gehene.
/hvala na pojasnjenjuPriča o Bogatašu i Lazaru je parabola, nije izveštaj o životu nakon smrti.
Šeol je stanje smrti, pakao je stanje mučenja.
I u šeolu si imao mučenje za grešnike, to upravo govori parabola o bogatašu i Lazaru.Priča o Bogatašu i Lazaru je parabola, nije izveštaj o životu nakon smrti.
Šeol je stanje smrti, pakao je stanje mučenja.
tooooooooooooooooooživot bez Božije blagodati kao stanje u Šeolu (paklu).
Nisam siguran da je to tako. Isus im govori u pričama kako bi razumeli, a u konkretnoj priči koristi motiv "naručja Avramovog" koji je razvijen u poznom judaizmuI u šeolu si imao mučenje za grešnike, to upravo govori parabola o bogatašu i Lazaru.
Pa, nije taj psalam opis događanja osobi u Šeolu.Takodje u Psalmu 88 car David opisuje život bez Božije blagodati kao stanje u Šeolu (paklu).
Čak se eksplicitno kaže:
"Mučim se i izdišem od udaraca, podnosim strahote tvoje, bez nadanja sam. Gnjev tvoj stiže me, strahote tvoje razdiru me. Optječu me svaki dan kao voda, stežu me otsvuda".
Svi primeri vraćanja iz smrti u oba Zaveta jesu vaskrsenje, kao oživljavanje, tj. vraćanje u ovaj život.lazar je vaskrsnut radi svedočanstva, zatim je ponovo umro.
ne razumem ovo de sistijevo tumačenje