- Poruka
- 77.429
A na drugom nebu te čekaju mitarstva. Cvrc
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Na zalost tekst ti nije tacan.Vukov tekst?
A za ovo ostalo, ne znam s kim raspravljaš...
1. Solunjanima 4,13 | Neću vam pak zatajiti, braćo, za one koji su umrli, da ne žalite kao i ostali koji nemaju nada; |
1. Solunjanima 4,14 | Jer ako vjerujemo da Isus umrije i vaskrse, tako će Bog i one koji su umrli u Isusu dovesti s njim. |
1. Solunjanima 4,15 | Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli. |
1. Solunjanima 4,16 | Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije; |
1. Solunjanima 4,17 | A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti. |
Jevrejima 11,38 | Kojijeh ne bijaše dostojan svijet, po pustinjama potucaše se, i po gorama i po pećinama i po rupama zemaljskijem. |
Jevrejima 11,39 | I ovi svi dobivši svjedočanstvo vjerom ne primiše obećanja; |
Jevrejima 11,40 | Jer Bog nešto bolje za nas odredi, da ne prime bez nas savršenstva. |
to je klasicna zamena teza, jer lepo pise da se tamo muce pali andjeli, a ne da ce oni nekoga da muce, tj. neko njima da polaze racune - ta zamena teza je objasnjena u 1. knjizi enohovoj - ovo niko nije cuo do sada, pa eto da znate, istina ne ovim recima, ali je u tome sustina, tj. to je zakljucak iz 1. knj. enohove, zaboravih sad koje poglavljjeA na drugom nebu te čekaju mitarstva. Cvrc
Kako da zaobiđemo to drugo nebo!?to je klasicna zamena teza, jer lepo pise da se tamo muce pali andjeli, a ne da ce oni nekoga da muce, tj. neko njima da polaze racune - ta zamena teza je objasnjena u 1. knjizi enohovoj - ovo niko nije cuo do sada, pa eto da znate, istina ne ovim recima, ali je u tome sustina, tj. to je zakljucak iz 1. knj. enohove, zaboravih sad koje poglavljje
da se mi ljudi popravljamo,usavrsavamo, i da nemamo nikakva posla sa njima [mitarstvima]
lepo, sedi di si ni za di si nisi - sala koja to i nijeKako da zaobiđemo to drugo nebo!?
ne moraju da budu mitarstva, ona su dosla kao posledica ovoga o cemu ti pricam [preuznosenja, penjanja, osvajanja neba], ... ne moras sve da citas, moj sajt samo kreni od ovog pasusa, markiran sa# http://geocities.ws/svetopismo/prokletstvo.htm#letknjNaravno ne verujem u mitarstva
О богаташу и убогом Лазару
ti da si pametan pa da proveris gde god pise plac i skrgut zuba, npr, ovde kod PECI OGNJENERec je samo o peipovedki.
I u prici nena pravislavni niti bilo ko od nas
To su samo jevreji.
Bogati jevreji su u raju a siromasni u paklu.
Sada Hristos samo okrece situaciju.
Onde će biti plač i škrgut zuba, kad vidite Avrama i Isaka i Jakova i sve proroke u Carstvu Božijem, a sebe na polju isterane.
Bogomolj@cti da si pametan pa da proveris gde god pise plac i skrgut zuba, npr, ovde kod PECI OGNJENE
ja cu ili da nestanem kao enoh [i to sam saznao], ili cu da se sakrijem da me niko ne nadje, kad mi kucne cas, samo sin coveciji
spasi i sokhrani, jel znas ti Bogomolj@c да се каже Бог моя защита, ПА КАКО ОНДА спаси и сохрани на английском преводе са bless and save?
ЈА мислим да се ту нешто опет побркало, не да су људи помешали и измешали, него нису могли више
...........i ne znam kako kremirani misle da budu vaskrsnuti ako im nema kosti
polje sa suvim kostima, to ti procitajI... kako onda da mu budu kosti, koje je On stvorio, neophodne?
Jezekilj 37,1 | Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje bijaše puno kosti. |
Jezekilj 37,2 | I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, bijaše ih vrlo mnogo u polju, i gle, bijahu vrlo suhe. |
Jezekilj 37,3 | I reče mi: sine čovječji, hoće li oživjeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, ti znaš. |
Jezekilj 37,4 | Tada mi reče: prorokuj za te kosti, i kaži im: suhe kosti, čujte riječ Gospodnju. |
Jezekilj 37,5 | Ovako govori Gospod Gospod ovijem kostima: gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživjećete. |
Jezekilj 37,8 | I pogledah, i gle, po njima izidoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne bješe u njima. |
Jezekilj 37,9 | Tada mi reče: prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji, i reci duhu: ovako veli Gospod Gospod: od četiri vjetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive. |
polje sa suvim kostima, to ti procitaj
Jezekilj 37,1 Ruka Gospodnja dođe nada me, i Gospod me izvede u duhu, i postavi me usred polja, koje bijaše puno kosti. Jezekilj 37,2 I provede me pokraj njih unaokolo, i gle, bijaše ih vrlo mnogo u polju, i gle, bijahu vrlo suhe. Jezekilj 37,3 I reče mi: sine čovječji, hoće li oživjeti ove kosti? A ja rekoh: Gospode Gospode, ti znaš. Jezekilj 37,4 Tada mi reče: prorokuj za te kosti, i kaži im: suhe kosti, čujte riječ Gospodnju. Jezekilj 37,5 Ovako govori Gospod Gospod ovijem kostima: gle, ja ću metnuti u vas duh, i oživjećete.
a posebno ovo, vidi od 4 vetra
Jezekilj 37,8 I pogledah, i gle, po njima izidoše žile i meso, i ozgo se koža navuče; ali duha ne bješe u njima. Jezekilj 37,9 Tada mi reče: prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji, i reci duhu: ovako veli Gospod Gospod: od četiri vjetra dođi, duše, i duni na ove pobijene da ožive.
pa tema je o covekovom stanju posle smrti, i valjda to ''stanje'' traje sve do vaskrsenja, jel tako?Ne razumem šta dokazuju ili šta osporavaju ili šta pojašnjavanju citati Jezekilja.
'sa mog sajta':EVO:
PONOVNI DOLAZAK SINA ČOVEČIJEG, TJ. GOSPODA JE OČIGLEDAN SVIM PLEMENIMA NA ZEMLJI KOJA SU PROPLAKALA, ALI ON SABIRA PREKO ANDJELA IZABRANE SVOJE OD 4 VETRA (Matej 24,31; MARKO 13,27)
Takodje u Knjizi Enohovoj u 18 poglavlju referiše o ugaonom kamenu i 4 vetra, koji se nesumnjivo odnose na 1. i 2. dolazak Gospodnji, tj. Sina Čovečijeg
Ali, poenta jeste priča o Bogatašu i Lazaru, nije izveštaj sa onog sveta, već parabola.О богаташу и убогом Лазару
19. Човјек пак неки бјеше богат и облачаше се у скерлет и у свилу, и сјајно се весељаше сваки дан.
20. А бјеше неки сиромах, по имену Лазар, који лежаше пред вратима његовим гнојав,
21. И жељаше да се насити мрвама које падаху са трпезе богатога; а још и пси долажаху и лизаху гној његов.
22. А кад умрије сиромах, однесоше га анђели у наручје Авраамово; а умрије и богаташ, и сахранише га.
23. И у паклу, налазећи се у мукама, подиже очи своје и угледа издалека Авраама и Лазара у наручју његову.
24. И он повика и рече: Оче Аврааме, смилуј се на ме и пошаљи Лазара нека умочи у воду врх од прста својега да ми расхлади језик; јер се мучим у овоме пламену.
25. А Авраам рече: Синко, сјети се да си ти примио добра своја у животу своме, а тако и Лазар зла; сада пак он се тјеши, а ти се мучиш.
26. И поврх свега тога, постављена је међу нама и вама провалија велика, да они који би хтјели одовуд к вама пријећи, не могу; нити они отуда к нама прелазе.
27. Тада рече: Молим те пак, оче, да га пошаљеш дому оца мојега;
28. Јер имам петорицу браће: нека им посвједочи да не би и они дошли на ово мјесто мучења.
29. Рече му Авраам: Имају Мојсеја и пророке, нека њих слушају.
30. А он рече: Не, оче Аврааме, него ако им дође неко из мртвих, покајаће се.
31. А он му рече: Ако не слушају Мојсеја и пророке, ако неко и из мртвих васкрсне, неће се увјерити.
........Матеј 16,19-31
+ + +
Jevanđelski izveštaj o ovom događaju razjašnjava nam temu ''Stanovište Pravoslavne Crkve o čovekovom stanju posle smrti'' u sledećem:
1... Život posle života počinje odmah posle smrti. Bogataš je umro, a na ovom svetu žive ostavio svoje petoro braće.
2... Sva sećanja duša zadržava jasno kao u svom zemaljskom životu. Bogataš se seća i svojih postupaka i postupaka svoje braće i Lazarevog ponašanja.
3... Pakao i raj postoje. Duša po upokojenju odlazi ili tamo ili onamo.
4... U paklu se duša nalazi u mukama.
5... Pokojni, sveti ljudi (Avram), živi su i u stanju su da susretnu novodošle upokojene ljude i komuniciraju s njima.
6... Ko je ovde blagovao i uživao i bio nemilostiv prema ljudima, u zagrobnom životu će se mučiti.
7... Ko je ovde bi trpeljiv, biće spašen svojim trpljenjem.
8... Duhovno uzrastanje se nastavlja. Bogataš uviđa kako se loše ponašao.
9... Duša oseća ljubav i tamo kao i ovde. Bogataš se iz ljubavi prema braći zalaže za njihovo poučavanje u ispravnom ponašanju.
10... Vaskrsenje Hristovo, najupečatljiviji događaj u istoriji, nije dovoljan podsticaj da se čovek vrati od zlih dela. Primer je apostol Juda.
11... Kako stari zavet ima Mojsija i proroke, tako novi ima Hrista. Ko ne sluša sz neće ga vaskrsenje preobratiti da sluša.
Ali, poenta jeste priča o Bogatašu i Lazaru, nije izveštaj sa onog sveta, već parabola.
"tako govore protestanti" zove se "argument po asocijaciji" i predstavlja logičku grešku.Tako govore protestanti. Nemoj im snishoditi.
+
Gde piše, ili gde to Crkva tvrdi,
da se priča o Bogatašu i Lazaru ne može shvatiti onako kako je napisana?
Zašto bi to tako trebalo tumačiti da nešto iz Sv.Pisma zaslužuje ovakav a nešto drugo onakav pristup i tumačenje?
Ne postoji rangiranje po značaju ili po nekom drugom kriterijumu stihova Sv.Pisma.
Celokupno četvorojevanđelje i sve poslanice - sve je dobro za poučavanje u veri, u Bogopoznanju.
Ništa ne treba izostaviti i ništa zapostaviti i ničemu ne sme da se da tumačenje suprotno zapisanom i pročitanom.
*
Priča o Bogatašu i Lazaru nikako im se ne sviđa jer im se ne uklapa u njihova namicanja o životu posle smrti i o eshatološkoj svrhovitosti ljudskog življenja. Ali, Crkva već 2000 godina tvrdi jedno isto na tu temu, navedenu u 11. tačaka u #448.