Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Iz Božije perspektive vaskrsenje se već desilo jer Bog prebiva iznad vremena i svih stvorenih kategorija,on je transcedentan,on vidi svet kao celinu,od njegovog korenskog početka a taj Početak je u Logosu do njegovog kraja koji je opet u Logosu ili kako kaže da Bog bude sve u svemu.
Iz naše perspektive,jer smo u svetu,mi čekamo jer Ga još uvek ne poznajemo kao što On nas zna na kraju u svome Sinu Isusu Hristu i Crkvi kao telu Njegovom.
Tako nekako ja gledam na to pitanje.
Poenta je da za Boga nema vremena,on ne čeka,njemu ne teče neko vreme,on vidi svet iz eshatološke perpsektive ostvarenog u Hristu ili kako kaže Njemu su svi živi.
Upravo to! :ok:
To sam i pisao ranije na temi.
U tom smislu, trenutak zemaljske smrti, za nas predstavlja prelazak iz naše, zemaljske vremenske u Božiju nadvremensku, konačnu, završenu stvarnost.
Prelazak u Eshaton.
U Carstvo koje je prisutno. (U tom smislu i jeste "vaskrsenje u smrti".)
Carstvo koje je došlo k nama još pre 2000 godina.
Carstvo koje i sada predokušamo na Liturgiji.

Hristos je nama obećao vaskrsenje i večni život.
Reč jednu nije pomenuo o nekakvom zasebnom životu duše u "privremenim mestima".
Došao je da život imaju i da ga imaju u izobilju. Jn 10,10
Nikakva "polustanja", "privremena blaženstva", već život u izobilju

Ne znam šta da ti kažem al Hristos kaza Carstvo Nebesko je u vama,ono dolazi ali i jeste,taj unutrašnji preobražaj je predukus i stvarno prisustvo Nebeskog Carstva tj samog Hrista.Ja sam sa vama u sve dane do svršetka sveta,Alfa i Omega.
Slušaj šta kaže Hristos:
„Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijeg i čuvši ga oživjeće...“ (Jov. 5; 25)
I meni je to možda i pivotalna reč Hristova za razumevanje svega ovog.
Pisao sam već o tome...

Čekamo,ali Bog ne čeka. Sada vidimo kao u ogledalo ali onda ćemo poznati kao što bismo poznati kaže ap Pavle.Šta to znači?Kakve nas to Bog poznaje?Kao raspadljive ili kao neraspadljive i vaskrsle u telu Hristovom?
Evo pogledaj takodje sta o ovome kaze i Sv. Isaak Sirin:

А ако душа, налазећи се у телу, док је оно још младо, не може да спознаје и себе саму и тело са којим је повезана, не постаје ли онда она немоћна после раздвајања са телом, када ни ван себе ни у себи самој нема чулних органа које би могла употребљавати као оруђа? Зар душа не пројављује себе само посредством чула тела које је са њом спојено?
Ни у чему нема недостатка ово благословено насеље, ова земља која је у потпуности и у свему савршена; може ли ући у њу душа сама немајући чула и разума? Наравно, ући ће у дан васкрсења, када ће тело савршеног поново примити сва своја чула.
Дакле, када је Творчева рука створила тело и одредила му да слави свог Творца, тада ова нема фрула није издала ни једног звука, док Творац није, најзад, у тело удахнуо душу, која је у њему створила певање. Тада су већ и струне почеле да звуче, и сама душа је задобила у њима реч мудрости.
Када је Господ довршио стварање Адама, узео га је и населио у Рај. Ни душа без тела, ни тело без душе нису могли да уђу тамо, већ су чисти и савршени ушли заједно у ово савршено насеље. Заједно су и изашли из њега, поставши нечисти. А то показује да ће заједно и ући у дан васкрсења.
Адам је био лакомислени чувар Раја, зато што је лукави лопов ушао тамо да га опљачка, и без надзора је оставио плодове према којима је похитао овај други, и уграбио самог становника врта. Господ наш је дошао да потражи Адама, и изашао је (ваплоћењем) и нашао га у шеолу, извео га одатле, и извео у Рај – у она жељена насеља уз рајску ограду где обитавају душе праведних и светих, који тамо очекују своја вољена тела да би, када се отворе врата врта, и тела и душе ускликнуле: Осана! Благословен Који је извео самог Адама и поново га уводи са многима!

Iz Božije perspektive vaskrsenje se već desilo jer Bog prebiva iznad vremena i svih stvorenih kategorija,on je transcedentan,on vidi svet kao celinu,od njegovog korenskog početka a taj Početak je u Logosu do njegovog kraja koji je opet u Logosu ili kako kaže da Bog bude sve u svemu.
Iz naše perspektive,jer smo u svetu,mi čekamo jer Ga još uvek ne poznajemo kao što On nas zna na kraju u svome Sinu Isusu Hristu i Crkvi kao telu Njegovom.
Tako nekako ja gledam na to pitanje.
Sta je Vaskrsenje? Sta vaskrsava?

Sa pojavom ``filozofa`` koji su imali ``religiju andjela`` koji su u poslanici nazvani ``nauka sveta`` (τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου) i ``nacalstva i vlasti``( ἀρχῆς καὶ ἐξουσίας) i u svemu nipodastavali telo, jela, pica... Epafras odlazi kod Pavla, nalazi ga u suzanjstvu i Pavle pise ovu poslanicu Kolosanima kojom ih vraca na pravi put i stiti od filozofskog uticaja uceci ih da Hriscani krstenjem u Hristu umiru ``naukama sveta`` i oslobadjaju se od te nauke, ustajuci u novi zivot u Hristu u telu njegovom. Ovde dakle apostol ne govori o vaskrsenju iz mrtvih vec o ustajanju, podizanju Hriscanina iz okova starog coveka i novom zivotu u Hristu. Nema eshatologije.
ti onda tvrdis da nacalstva i vlasti, ili komplet andjeoska hijerarhija ne postoji? ja ne da mislim, vec sam nasao da postoji, i da ona nije nikakva filozofija
https://novasvest.com/vesti?id=152&v=andjeoska-hijerarhija-u-pravoslavlju
ali, simptomaticno je da ti negiras NACALSTVA I VLASTI kod andjeoske hijerarhije, isti ti kome su se pomesali heruvim i serafim - sada je jasno zasto, tu si lekciju propustio, brajko moj.

druga stvar kad kazes da nema eshatologije jer se koristi drugi glagol - tu isto pokazujes svoje uskogrudo shvatanje, ali crni vec diskutuje sa tobom; obaska sto sam i ja vec re-replicirao njemu, vidi
Da, s' tim sto bih ja ipak drugacije, tj. preciznije rekao, da je morao da umre da bi vaskrsao iz mrtvih, morao je da bude u poziciji, stanovistu mrtvog, da zauzme tu poziciju lezecu, da bi se podigao, uspravio, ustao - iz mrtvih. Samo bih se ovako izrazio, da ne proizadje da je negativnim - smrcu, pobedio negativno - smrt, vec je Vaskrsenjem pobedio smrt, i to je ta misija sa kojom je i dosao na zemlju, sam rece, da polozi svoj zivot, i opet ga uzme nazad, - tu vlast je dobio od Oca, da to moze da uradi. To je i najvazniji razlog zasto sam ja hriscanin, i zato se trudim da budem maksimalno precizan.

Sta je Vaskrsenje? Sta vaskrsava?
telo vaskrsava, kao i Hristovo, sa sve ranama u koje je rekao da stavi ruke Toma, ali Duhom, jer ne moze telo samo od sebe vaskrsnuti, vec samo Hristom koji jeste vaskrsenje sam, - ja sam vaskrsenje, rece.
Наравно, ући ће у дан васкрсења, када ће тело савршеног поново примити сва своја чула.
ma kakvi, ti prosto ne razumes; kako je telo Hristovo sa rupom od rane, bilo savrseno? ti ne razumes da je telo bez duha nista, Duh je ono sto ozivljuje. U to telesno savrsenstvo veruju JH, umislajuci da je telo kadro vecno da zivi, a nije, vec mora da ostari i umre. TELO JE SLABO, DUH JE SRCAN. Sav si bre szbunjen, zemo, ali to je zato sto preskaces lekcije. Ja kada kazem da verujem Hristu d necu mreti, ne mislim na ovo moje telo, vec na duh, i duhom cu da radim isto ako ne vise od ovoga sto sad radim kuckajuci po tastaturi. Duhom mogu brze da kuckam nego prstima, i brze i vise...prsti su nesasvrseni, i ruka moja je nesavrsena.

E zato imamO prst BOZIJI, i ruKa GOSPODNJA KOME SE OTKRI.

Poslednja izmena:
Наравно, ући ће у дан васкрсења, када ће тело савршеног поново примити сва своја чула.
Ti se varas, cula onda ne trebaju, niti cemo se zeniti, niti udavati, vec cemo biti kao andjeli. Telo je onda nebitno, to je lekcija koju cete morati svi da naucite. Telo je nas privremeni ovozemaljski sator, a Gospod nam pripremi nebeske stanove. E, kada na zemlji bude kao na nebu, rasta telo smrtno, propadljivo, trulezeno, ...? Kome cula onda? Onda dodir, vidjenje, glad, nista od toga nije materijalno/telesno, vec duhovno. Duse vase trebaju da budu taj prelaz iz materijalnog u duhovno, zato baratamo dusama zivim i zato je prvo dusevno, a potom duhovno, sto rece ap. PAVLE, NE SMEJU SE LEKCIJE PRESKAKATI, zemo moj, da se ne padne matura i vise nikad ne ustane..
Adam.

Poslednja izmena:
Najnetumačeniji stihovi Novog Zaveta

Matej 27, 51-53

I gle, zavesa u hramu rascepi se na dvoje od gore do dole, i zemlja se zatrese, i stene se raspadoše, i grobovi se otvoriše te vaskrsnuše mnoga tela umrlih svetaca; i izišavši iz grobova posle njegovoga vaskrsenja uđoše u Sveti grad i pokazaše se mnogima.
2 casa rekoh da moramo da razlikujemo [samo ponavljam, ne smetam vam da nastavite];
ovde drzim vasu stranu [tvoju i crnog], a tada kada smo tumacili ovaj stih - south-ovu.

Evo pogledaj takodje sta o ovome kaze i Sv. Isaak Sirin:

А ако душа, налазећи се у телу, док је оно још младо, не може да спознаје и себе саму и тело са којим је повезана, не постаје ли онда она немоћна после раздвајања са телом, када ни ван себе ни у себи самој нема чулних органа које би могла употребљавати као оруђа? Зар душа не пројављује себе само посредством чула тела које је са њом спојено?
Ни у чему нема недостатка ово благословено насеље, ова земља која је у потпуности и у свему савршена; може ли ући у њу душа сама немајући чула и разума? Наравно, ући ће у дан васкрсења, када ће тело савршеног поново примити сва своја чула.
Дакле, када је Творчева рука створила тело и одредила му да слави свог Творца, тада ова нема фрула није издала ни једног звука, док Творац није, најзад, у тело удахнуо душу, која је у њему створила певање. Тада су већ и струне почеле да звуче, и сама душа је задобила у њима реч мудрости.
Када је Господ довршио стварање Адама, узео га је и населио у Рај. Ни душа без тела, ни тело без душе нису могли да уђу тамо, већ су чисти и савршени ушли заједно у ово савршено насеље. Заједно су и изашли из њега, поставши нечисти. А то показује да ће заједно и ући у дан васкрсења.
Адам је био лакомислени чувар Раја, зато што је лукави лопов ушао тамо да га опљачка, и без надзора је оставио плодове према којима је похитао овај други, и уграбио самог становника врта. Господ наш је дошао да потражи Адама, и изашао је (ваплоћењем) и нашао га у шеолу, извео га одатле, и извео у Рај – у она жељена насеља уз рајску ограду где обитавају душе праведних и светих, који тамо очекују своја вољена тела да би, када се отворе врата врта, и тела и душе ускликнуле: Осана! Благословен Који је извео самог Адама и поново га уводи са многима!
Prvo, ovde je Isak potpuno na liniji Jefrema Sirina. Ako se sećaš, već sam postavio Jevremove himnu o raju. Pogledaj šta piše tu. To je na liniji sirijske tradicije o tome da je duša bez tela necelovit entitet koji suštinski niti vidi niti čuje niti išta može da uradi. I ta sirijska tradicija verna je jevrejskoj antropologiji, jevrejskom shvatanju čoveka.

Drugo, "Danas ćeš sa Mnom biti u Raju" kaže Gospod pokajanom razbojniku...

Osnovno pitanje jeste:
- Da li već sada postoji Carstvo Božije?
pitanje - sa cijeg stanovista? ovde je bitno reci i ponoviti ta je Hristos rekao o nebeskim stanovima u
Јован, глава 14
2. Многи су станови у кући Оца мог. А да није тако, казао бих вам; идем да вам приправим место.

Dakle, nije pitanje da li postoji, naravno da postoji vec sada, vec je pitanje da dodje carstvo tvoje, da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu.

pitanje - sa cijeg stanovista? ovde je bitno reci i ponoviti ta je Hristos rekao o nebeskim stanovima u
Јован, глава 14
2. Многи су станови у кући Оца мог. А да није тако, казао бих вам; идем да вам приправим место.

Dakle, nije pitanje da li postoji, naravno da postoji vec sada, vec je pitanje da dodje carstvo tvoje, da bude volja tvoja i na zemlji kao na nebu.

А ако ли ја прстом Божијим изгоним демоне, дакле, стигло вам је Царство Божије.

Nema dva časa.
Isus kaže da "ide čas (JEDAN ČAS) i već je nastao"
zbog drugih koji su propustili
25. Заиста, заиста вам кажем: Иде час и већ је настао, кад ће мртви чути глас Сина Божијег, и чувши оживети.
26. Јер као што Отац има живот у себи, тако даде и Сину да има живот у себи;
27. И даде Му власт да и суд чини, јер је Син човечији.
28. Не дивите се овоме, јер иде час у који ће сви који су у гробовима чути глас Сина Божијег,
29. И изићи ће који су чинили добро у васкрсење живота, а који су чинили зло у васкрсење суда.
da li cas koji je vec nastao nazivas vaskrsenjem [NE PISE VASKRSENJE KOD TOG CASA], i gde je sud potom? nema ga.
e zato, kod drugog casa ne kaze da je vec nastao, vec da po njemu sledi sud SINA COVECIJEG.
A za sud trebaju i apostoli da sednu i sude nad 12 plemena Izrailjovih [isto vidimo jevandjele o ovome]. Je li to bilo? Nije. E, pa molim lepo. Cekamo vaskrsenje i SUD. Drugo je pitanje sto vi necete da verujete da je knez ovoga sveta VEC osudjen, jer ste pobrkali loncice, pa neki aplikuju kneza na Hrista i raspece, jer ne razumeju jevandjelje.

vaskrsenje zivota i vaskrsenje suda - to je drugi cas - eshatoloski, prvi je bio onda, svedoci su posvedocili da su se mnogi mrtvi pokazali. Sad ide sud, sud koji onda nije bio. A vaskrsava se ili za zivot ili za sudonih koji vaskrsnu, a ne kao onda da su vaskrsavali ZBOG DRUGIH da bi se pokazali drugima. sADA ZBOG SAMIH SEBE. pOZNAJ RAZLIKU -DA PRIME SVAKI STO JE ZASLUZIO/ZARADIO, A NE DA SE POKAZE DRUGIMA..

nema vise pokazivanja i dokazivana drugima, vec ce svaki da se podigne da bi on saam primio zasluzzeno. Ja Adam cu da vas naucim pravdi.

grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tijela svetijeh koja su spavala; i izašavši iz grobova po vaskrseniju njegovom uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. .
e, vise nema pokazivanja drugima, vec ce da se ustaje stojeci da se primi zivot vecni ili osuda - kako ne razumes da mrtvac pokazuje drugima da je ziv, a u drugom casu se mrtvacu pokazuje, isti pravac, a suprotno usmerenje,. Ma dok vam se ne pokaze sudom, neba leba. Mora dranje da padne.

Poslednja izmena:
А ако ли ја прстом Божијим изгоним демоне, дакле, стигло вам је Царство Божије.
e, pa ako je stiglo, onda ostaje da vidimo ko je zaista brat Hristov [i vise vas ne nazivam slugama, vec prijateljima - dakle ravnopravno nas priznaje, ali pod uslovom da tvorimo/izvrsimo volju Oca nebeskog]
  • Matej 12,50 Jer ko izvrši volju Oca mojega koji je na nebesima, taj je brat moj i sestra i mati. (kraj poglavlja)
a ovo navodim u kontekstu prvosvestenicke molitve ciji sam deo citirao iznad - da bude volja tvoja.
Ja sam ponudio na svom sajtu to poglavlje rastumaceno, ovde samo kraj poglavlja. Pa, da vidimo druga tumacenja, ako ih ima, i uporedimo sa mojim.

e, vise nema pokazivanja drugima, vec ce da se ustaje stojeci da se primi zivot vecni ili osuda - kako ne razumes da mrtvac pokazuje drugima da je ziv, a u drugom casu se mrtvacu pokazuje, isti pravac, a suprotno usmerenje,. Ma dok vam se ne pokaze sudom, neba leba. Mora dranje da padne.
trebaju mrtvi da ustanu, ne samo da Boziji prime nagradu, vec STOJECI da prime sud ZLI. TAKO JE PRAVEDNO, ne da se deru lesevi koji leze, vec moraju da se podignu, da stoje, da ne bi slucajno neki rekao kako je u podredjenom, lezecem polozaju.

onda, u prvom veku su ustali da bi drugi primili informaciju o ustajanju iz mrtvih. Ti mrtvi tada koji ustase nisu primili nista, ni vecni zivot, ni sud, vec su samo ustali da bi se pokazali drugima- jel kapiras ti ovo? Sada ide cas, koji jos nije nastao, KADA SE USTAJE DA SE STOJECI PRIMI STA SE ZASLUZILO, a ne da se pokazuje drugima, nema zasta da se pokazuje. GAME'S OVER.
Doktrina o posebnom sudu je izmisljena.
i grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tela svetih koji su pomrli; I izašavši iz grobova, po vaskrsenju Njegovom, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. ...
NJEGOVO, A NE NJIHOVO VASKRSENJE.
P.S. a da ne govorim o south-ovom nerazumevanju glagola i glag. imenica - ustajanje

Poslednja izmena:
Prvo, ovde je Isak potpuno na liniji Jefrema Sirina. Ako se sećaš, već sam postavio Jevremove himnu o raju. Pogledaj šta piše tu. To je na liniji sirijske tradicije o tome da je duša bez tela necelovit entitet koji suštinski niti vidi niti čuje niti išta može da uradi. I ta sirijska tradicija verna je jevrejskoj antropologiji, jevrejskom shvatanju čoveka.

Drugo, "Danas ćeš sa Mnom biti u Raju" kaže Gospod pokajanom razbojniku...

Da secam se, samo sto se opet razmimoilazimo u tumacenju :). Kada ovde kaze sledece:
Govori da dusa ceka Vaskrsenje, jer Vaskrsenje se odnosi na telo. Telo vaskrsava.
Zato malo dalje kaze:
у она жељена насеља уз рајску ограду где обитавају душе праведних и светих, који тамо очекују своја вољена тела да би, када се отворе врата врта, и тела и душе ускликнуле: Осана! Благословен Који је извео самог Адама и поново га уводи са многима!

Zato i kada nas dragi vl.Nikolaj govori o ovim stvarima ima ovakva predanja na umu a i one citate oko kojih se ne slazemo. To cekanje dusa da dodje dan vaskrsenja ( obrati paznju da ni Jefrem ni Isaak ne govore da se ceka dan smrti vec dan vaskrsenja) nije neko stanje spavanja, ni neko negativno, mucno stanje.

Obrati paznju na ove, jednostavno fantasticne, reci sv.Isaaka o tome sta se desava vaskrsenjem. Ovo je veoma bitno:

Тела која садрже у себи крв и воду, достижу тамо чистоту која је једнака самој души. Крила душе, овде оптерећена, тамо постају далеко чистија и уподобљавају се ономе што је у души највише – уму. Сам ум, који се овде немирно креће, тамо је спокојан, попут Божије величине. Душа је по својој вредности изнад тела, а њу по вредности надмашује дух, а изнад духа је скривено Божанство. Али при крају, тело ће се обући у лепоту душе, душа у лепоту тела, а дух ће се уподобити Божијој величини.
Тамо тела бивају уздигнута до ступња душа, душа се узноси на ступањ духа, а дух, стремећи са страхом и љубављу, узлази до висине Божије величине. Не узлеће он сувише високо и не зауставља се сувише дуго на једном; његово задржавање је разумно, а његово лебдење је спасоносно.

Da secam se, samo sto se opet razmimoilazimo u tumacenju :). Kada ovde kaze sledece:
Govori da dusa ceka Vaskrsenje, jer Vaskrsenje se odnosi na telo. Telo vaskrsava.
Zato malo dalje kaze:
у она жељена насеља уз рајску ограду где обитавају душе праведних и светих, који тамо очекују своја вољена тела да би, када се отворе врата врта, и тела и душе ускликнуле: Осана! Благословен Који је извео самог Адама и поново га уводи са многима!

Zato i kada nas dragi vl.Nikolaj govori o ovim stvarima ima ovakva predanja na umu a i one citate oko kojih se ne slazemo. To cekanje dusa da dodje dan vaskrsenja ( obrati paznju da ni Jefrem ni Isaak ne govore da se ceka dan smrti vec dan vaskrsenja) nije neko stanje spavanja, ni neko negativno, mucno stanje.

Obrati paznju na ove, jednostavno fantasticne, reci sv.Isaaka o tome sta se desava vaskrsenjem. Ovo je veoma bitno:

Тела која садрже у себи крв и воду, достижу тамо чистоту која је једнака самој души. Крила душе, овде оптерећена, тамо постају далеко чистија и уподобљавају се ономе што је у души највише – уму. Сам ум, који се овде немирно креће, тамо је спокојан, попут Божије величине. Душа је по својој вредности изнад тела, а њу по вредности надмашује дух, а изнад духа је скривено Божанство. Али при крају, тело ће се обући у лепоту душе, душа у лепоту тела, а дух ће се уподобити Божијој величини.
Тамо тела бивају уздигнута до ступња душа, душа се узноси на ступањ духа, а дух, стремећи са страхом и љубављу, узлази до висине Божије величине. Не узлеће он сувише високо и не зауставља се сувише дуго на једном; његово задржавање је разумно, а његово лебдење је спасоносно.
Isus razbojniku obećava boravak u Raju rečju "danas".
Imajući u vidu okolnosti u kojima mu je to rekao (naime, obojica su u agoniji smrti na krstu), ne bih se usudio da reči "našeg dragog" Hrista razvodnjavamo tumačenjima alegorija, metaforama i drugim stilskim figurama.

U stvari, Hristos mu čak ni ne obećava, Hristos mu TVRDI, "AMIN, AMIN" (zaista, zaista) da će tog dana, tog istog dana s njim biti u RAJU.

Tačka.
Nikakve duše, daleko bilo mitarstva, demoni koji optužuju, anđeli koji brane, nikakva privremena stanja, privremeni sud.
Ništa od toga Hristos nikad nije ni pomenuo.

RAJ DANAS je ono što Hristos njemu daruje

Poslednja izmena:
stvarno poetski, da predjemo svi u pesnike onda, moze biti u pesnistvu je spasenje?
to stepenovanje je bas u duhu nivoa u videoigricima, stvarno je potrefilo vreme danasnje, kao ides kroz nivoe do konacnog savladavanja igrice, plus poetika u igranju dok hover-ujes tezeci visim nivoima

Blaženi nišči duhom, jer je njihovo carstvo nebesko, rekao je Gospod Hristos.
to smo znali i bez poetike
da cekamo vaskrsenje to isto svi znamo, ali se odredjujemo prema onima koji su ustali da se pokazu mnogima, onda kada je Hristos vaskrsnuo u onaj NJEGOV cas - ja tvrdim da cekamo drugi cas, a de sisti se ne slaze - sta ti kazes povodom toga, jesu li ovi, KOJI SU USTALI vaskrsnuli kao i Hristos ili nisu? Zasto kaze NJEGOVO vaskrsenje, a ne i njihovo?

i grobovi se otvoriše, i ustaše mnoga tela svetih koji su pomrli; I izašavši iz grobova, po vaskrsenju Njegovom, uđoše u sveti grad i pokazaše se mnogima. ...

Poslednja izmena:
Isus razbojniku obećava boravak u Raju rečju "danas".
Imajući u vidu okolnosti u kojima mu je to rekao (naime, obojica su u agoniji smrti na krstu), ne bih se usudio da reči "našeg dragog" Hrista razvodnjavamo tumačenjima alegorija, metaforama i drugim stilskim figurama.

U stvari, Hristos mu čak ni ne obećava, Hristos mu TVRDI, "AMIN, AMIN" (zaista, zaista) da će tog dana, tog istog dana s njim biti u RAJU.

Tačka.
Nikakve duše, daleko bilo mitarstva, demoni koji optužuju, anđeli koji brane, nikakva privremena stanja, privremeni sud.
Ništa od toga Hristos nikad nije ni pomenuo.

RAJ DANAS je ono što Hristos njemu daruje
Da, ali ne kaze da ga je vaskrsao. Ne kaze danas cu te vaskrsnuti.

tacno tako, a ti imas izbor, jedan ili dva casa, jer je ocigledno da de sisti kada pominje razbojnika na krstu govori o tom jednom, a ne slaze se sa mnom da cekamo drugi cas sveopsteg vaskrsenja, a da to onda nije bilo vaskrsenje, kada se mnogi koji ustase pokazase drugima, vec je samo Hristos vaskrsnuo; to nikako ne moze biti taj cas smrtni, jer je cas vaskrsenja Hristovog bio u nedelju
eto, pa ako vam smetam sto sam rastvorio problem... na dane, i na casove

Koju glavu pre toga, kod Jovana, rekao je da "ide čas i već nastao", čas u kojem će svi ustati na reč Sina Božijeg, jedni ustati u vaskrsenje života, drugi u vaskrsenje suda.

Evanđelista Matej govori o onima koji su vaskrsli u dan Hristovog stradanja.

Vaskrsli život jeste onaj "život u izobilju" o kojem Hristos i govori kod Jovana

tacno tako, a ti imas izbor, jedan ili dva casa, jer je ocigledno da de sisti kada pominje razbojnika na krstu govori o tom jednom, a ne slaze se sa mnom da cekamo drugi cas sveopsteg vaskrsenja, a da to onda nije bilo vaskrsenje, kada se mnogi koji ustase pokazase drugima, vec je samo Hristos vaskrsnuo
eto, pa ako vam smetam sto sam rastvorio problem...
Bogu je to jedan čas.
Nama je to vremenska razlika

Evanđelista Matej govori o onima koji su vaskrsli u dan Hristovog stradanja.
kako su mogli da vaskrsnu u dan stradanja, kad ni on sam nije vaskrsao u taj dan, vec u nedelju?a da ne ponavljam opet da se kaze njegovo, a ne njihovo vaskrsenje, pametnom jasno zasto, jer su ustali iz mrtvih, nisu vaskrsnuli

ustali su da se pokazu drugima, a vaskrsenje je ustajanje da bi se pokazalo onima koji ustaju, da prime sud, ili vecni zivot; onda, u onom casu su ustali da daju svedocanstvo o ustajanju iz mrtvih, a kada, u buducem casu ustanu svi da prime bilo sud bilo vecni zivot, to ce biti vaskrsenje. koje cekamo.

daju vs primaju - razlikuj ta dva casa, po tome da li se daje ili prima, da li se ustavsi pokazuje drugima [u svetom gradu onda], ili se njemu, ustavsem pokazuje njegov Bog [svakom svoj], vecni zivot ili vecna osuda, po tom drugom casu

mi znaci, nemamo svedocanstvo sta je bilo sa tim mnogima koji su se pokazali mnogima u svetom gradu ustavsi iz mrtvih, jesu li spaseni ili osudjeni, jer suda nije bilo; sad je sud ovome svetu, sad ce biti isteran knez ovoga sveta napolje - taj navod su pokazali da ne razumeju, cak aplikujci ga na Hrista neki [ava justin] - south i jeroh su se cak postavili sa suprotnim razumevanjem, a sta je tvoje razumevanje povodom kneza ovoga sveta koji je osudjen?

Poslednja izmena:
ide čas i već nastao", čas u kojem će svi ustati na reč Sina Božijeg, jedni ustati u vaskrsenje života, drugi u vaskrsenje suda.
ako su ustali u vaskrsenje suda, gde je onda taj sud, gde je sin coveciji, gde su apostoli da sednu na 12 prestola i sude...? ustali su i pokazali se mnogima na zemlji, zasto onda nije bilo i suda na zemlji? ne, jevandjelista ne kaze da su vaskrsnuli vec samo da je Hristos vaskrsnuo, a ovi da su ustali iz mrtvih da bi se pokazali, zbog vere, a onaj buduci, drugi cas sveopsteg vaskrsenja je ispunjenje vere svacije, ali sin coveciji hoce li je naci, kad dodje, da je ispuni? zato ja insistiram na drugom casu, ne zameri mi, molim te.

da ne ostanem duzan za Boziju dugotrpeljivost, negde se postavilo pitanje, pa evo odgovora

ljudi, ona je za vas, a nije za kneza ovoga sveta koji je vec osudjen, tu ne trazite svedocanstva mnogih, nego verujte Hristu u jevandjelju koji to rece. I priznajte da ste pogresili sledujuci za avom Justinom i njegovim pogresnim razumevanjem.

Poslednja izmena:

Back