Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
То је, zapravo, treća :)
Ono što verujem i o čemu tamo pričam.
Nisam se dobro izrazio tada kod definicije opcije, pa sam sad korigovao
Tu je ključno pitanje jesu li svi vaskrsli već tamo u Hristu?Ako je obuhvatio sve grehe od početka do kraja da li je obuhvatio i sve vaskrsle?Pavle kaže vaskrsnusmo sa Hristom,umresmo sa njim etc

Tu je ključno pitanje jesu li svi vaskrsli već tamo u Hristu?Ako je obuhvatio sve grehe od početka do kraja da li je obuhvatio i sve vaskrsle?Pavle kaže vaskrsnusmo sa Hristom,umresmo sa njim etc
Verujem da je na Golgoti sve završeno.
Stvarno okončano.
Bukvalno.
Antiohijski :)
Baš po Hristovim rečima "završi se"

Verujem da je na Golgoti sve završeno.
kako to mislis SVE? valjda mucenje i patnja samo.
Hristos kada je primio VLAST od Oca da polozi svoj zivot i opet ga uzme, ne verujem da je ta VLAST isla u detalje, vec je generalno VLAST sustinska, ne bavi se formom [njome se bave proroci]. Vlast je uvek sustina.

p.s. prvo sam umesto VLAST, napisao svuda - zapovest, pa sam sad editovao [cini mi se da smo i o tome vec diskutovali, o zapovesti].

i onda su bukvalisti krivi sto su bkuvalisti, umesto da vi pazite da neko ne zastrani kao onda sto zastranise
Именеј и Филит,
18. Који у истини погрешише говорећи да је васкрсење већ било; и сметају веру неких.
19. Тврдо дакле стоји темељ Божји имајући овај печат: Позна Господ своје; и: Да одступи од неправде сваки који спомиње име Господње.
20. А у великом дому нису суди само златни и сребрни, него и дрвени и земљани: и једни за част, а једни за срамоту.
21. Ако дакле ко очисти себе од овог, биће суд за част, освећен, и потребан домаћину, приправљен за свако добро дело.

dodatno sledi onda
  • pecat Gospodnji je da On poznaje svoje
  • da se odstupi od nepravde
  • sudovi - jedni za cast, a drugi za sramotu - u velikom domu - sta je veliki dom?

i onda su bukvalisti krivi sto su bkuvalisti, umesto da vi pazite da neko ne zastrani kao onda sto zastranise
Именеј и Филит,
18. Који у истини погрешише говорећи да је васкрсење већ било; и сметају веру неких.
19. Тврдо дакле стоји темељ Божји имајући овај печат: Позна Господ своје; и: Да одступи од неправде сваки који спомиње име Господње.
20. А у великом дому нису суди само златни и сребрни, него и дрвени и земљани: и једни за част, а једни за срамоту.
21. Ако дакле ко очисти себе од овог, биће суд за част, освећен, и потребан домаћину, приправљен за свако добро дело.

dodatno sledi onda
  • pecat Gospodnji je da On poznaje svoje
  • da se odstupi od nepravde
  • sudovi - jedni za cast, a drugi za sramotu - u velikom domu - sta je veliki dom?
Ih pa nisam te ja džaba predložio za pravoslavnog inkvizitora :lol:
Šta znači da je Hristos početak i kraj?Da li to znači da je on početak i kraj svakog bića koje je stvoreno?

Ih pa nisam te ja džaba predložio za pravoslavnog inkvizitora :lol:
Translate inquisitor to
noun
  1. 1. инквизитор

2. 2. истраживач
ja kada istrazujem, ja pazim, a poentu primerom [ Именеј и Филит] iz vremena ap. Pavla sam dao da ne ispadne da je vaskrsenje vec bilo, kad nije
Šta znači da je Hristos početak i kraj?Da li to znači da je on početak i kraj svakog bića koje je stvoreno?
vidis, u tome i jeste problem
On kaze da je Pocetak [u Jevandjelju po Jovanu, to smo diskutovali sa de sistijem, koji kaze da je u problem prevod, i southom, dok to nisi dosao na forum]
Problem, konkretno, ti i ja imamo, jer nismo zavrsili tvoju temu gde je moj odgovor ostao, o dualizmima, pa ti cim kazes POCETAK, odmah lepis i KRAJ, po onoj alfa i omega, prvi i poslednji. Generalno, problem je jer se ne pazi na kontekst, vec bi da se aplikuje na sve linearno. Ako ce im reci, idite od mene, nikada vas nisam znao,...onda im nije ni pocetak ni kraj, a nama bi trebao da bude Pocetak, a kraja nemamo, jer carstvo Boze nema kraja, pa ni mi.

Poslednja izmena:
ja kada istrazujem, ja pazim, a poentu primerom [ Именеј и Филит] iz vremena ap. Pavla sam dao da ne ispadne da je vaskrsenje vec bilo, kad nije
Hristos je vaskrsao a Crkva je njegovo telo kaže SP.Pa sad el to znači da je On vaskrsao a da nije s Njim vaskrslo i njegovo telo?

Hristos je vaskrsao a Crkva je njegovo telo kaže SP.Pa sad el to znači da je On vaskrsao a da nije s Njim vaskrslo i njegovo telo?
Da, vaskrsenje je uvek ZAISTA, jer rece, vidite da nisam duh, vec u telo moje vaskrslo stavi ruku i opipaj moje rane itd, ali diskusija se povela za sveopste vaskrsenje, a da je Hristos vaskrsao telom, duhom nije ni umirao vec je propovedao jevandjelje i mrtvima sisavsi u ad, to znamo iz jevandjelja; i dalje "Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka" iz Nikejskog Simvola vere

Da, vaskrsenje je uvek ZAISTA, jer rece, vidite da nisam duh, vec u telo moje vaskrslo stavi ruku i opipaj moje rane itd, ali diskusija se povela za sveopste vaskrsenje, a da je Hristos vaskrsao, to znamo iz jevandjelja; i dalje "Čekam vaskrsenje mrtvih i život budućeg veka" iz Nikejskog Simvola vere
Znači telo Hristovo nije vaskrslo?

Znaci ne cekamo Vaskrsenje mrtvih?
Čekamo,ali Bog ne čeka. Sada vidimo kao u ogledalo ali onda ćemo poznati kao što bismo poznati kaže ap Pavle.Šta to znači?Kakve nas to Bog poznaje?Kao raspadljive ili kao neraspadljive i vaskrsle u telu Hristovom?

Znaci ne cekamo Vaskrsenje mrtvih?
Čekamo,ali Bog ne čeka.
:ok: To je suština!

Efescima 2
Bog je Hristom oživeo i vas koji ste bili mrtvi zbog svojih prestupa i grehova, u
kojima ste nekada živeli po duhu ovoga sveta, po vladaru vazdušnih sila, po duhu
koji sada dejstvuje u sinovima nepokornosti; među ovima smo i mi svi nekada
živeli u svojim plotskim požudama čineći plotske želje i smeranja, pa smo kao i
ostali po prirodi bili podložni Božijem gnevu. Ali Bog, koji je bogat u milosti,
zbog svoje velike ljubavi kojom nas je zavoleo, oživeo je Hristom i nas koji smo

bili mrtvi u svojim prestupima, - blagodaću ste spaseni, - i s njim je vaskrsao nas
i postavio na nebesima u Hristu Isusu, da u budućim vekovima pokaže preveliko

bogatstvo svoje blagodati - svojom dobrotom prema nama u Hristu Isusu. Jer ste
posredstvom vere blagodaću spaseni, i to nije od vas, - Božiji je dar; ne od dela,
da se niko ne pohvali. Mi smo, naime, njegovo delo, u Hristu Isusu stvoreni za
dobra dela, koja je Bog unapred pripravio - da u njima živimo.

Kološanima 1
Stoga i mi od onoga dana kako smo to čuli ne prestajemo da se molimo Bogu za
vas i da molimo da se vi ispunite poznanjem njegove volje u svakoj duhovnoj
mudrosti i razumevanju, da živite dostojno pred Gospodom i da mu u svemu
budete ugodni, plodonosni u svakom dobrom delu i rastući u bogopoznanju,
jačajući se svakom snagom shodno moći njegove slave - za svako strpljenje i
istrajnost, da s radošću zahvaljujete Ocu koji nas je osposobio da učestvujemo u
nasledstvu svetih u svetlosti. On nas je izbavio od vlasti tame i premestio u
carstvo svog ljubljenog Sina
, u kome imamo izbavljenje, oproštaj grehova
.

On je slika nevidljivoga Boga, prvorođeni sveg stvorenja, jer je u njemu
stvoreno sve što je na nebesima i na zemlji, sve vidljivo i nevidljivo, bili to prestoli,
ili gospodstva, ili poglavarstva, ili vlasti; sve je njegovim posredstvom stvoreno - i
za njega. I on je pre svega i sve u njemu ima svoje postojanje. On je i glava
tela, Crkve; on je početak, prvorođeni iz mrtvih, da u svemu on bude prvi. Jer je

Bog blagoizvoleo da se u njemu nastani sva punina i da njegovim posredstvom
sve izmiri sa sobom, stvorivši mir njegovom krvlju na krstu, te da njegovim
posredstvom izbavi sve što je na zemlji i što je na nebesima

Kološanima 2
Kako ste, dakle, primili Gospoda Hrista Isusa, tako u njemu živite, ukorenjeni i
nazidani na njemu, utvrđeni u veri kako ste poučeni, izobilujući u zahvalnosti.
Pazite da vas ko ne zarobi filosofijom i sujetnom prevarom po ljudskom predanju,
po svetskim stihijama, a ne po Hristu. Jer u njemu telesno obitava sva punina
Božanstva, a vi ste puni u njemu, koji je glava svakog poglavarstva i vlasti. U
njemu ste i obrezani nerukotvorenim obrezanjem, - u skidanju čulnog tela, -
Hristovim obrezanjem, kad ste u krštenju s njim sahranjeni; u njemu ste zajedno s
njim vaskrsnuti verom u delotvornu silu Boga koji ga je vaskrsao iz mrtvih. I vas,
koji ste bili mrtvi zbog prestupa i neobrezanja vaše ploti, oživeo je zajedno s njim,
oprostivši nam sve prestupe na taj način što je izbrisao obveznicu koja je svojim
odredba ma bila protiv nas i uklonio je - prikovavši je na krst
. On je razoružao
poglavarstva i vlasti, javno ih osramotio i pobedio ih na njemu

Kološanima 3
Ako ste, dakle, vaskrsnuti sa Hristom, tražite ono što je gore - gde Hristos sedi s
desne strane Božije
. Mislite na ono što je gore, a ne što je na zemlji. Vi ste,

naime, umrli i vaš život je sa Hristom u Bogu sakriven. Kada se javi Hristos, naš
život, onda ćete se i vi s njim javiti u slavi.

Čekamo,ali Bog ne čeka. Sada vidimo kao u ogledalo ali onda ćemo poznati kao što bismo poznati kaže ap Pavle.Šta to znači?Kakve nas to Bog poznaje?Kao raspadljive ili kao neraspadljive i vaskrsle u telu Hristovom?
Nije lose da, kada koristimo cele ili delimicne stihove iz Pisma, postavljamo i odakle su tacno uzeti i to radi lakse komunikacije.
- Gde pise da Bog ne ceka? Ako ne ceka zasto se naziva Dugotrpeljivim?
- Stih 1.Kor.13. 12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. - je iz Himne Ljubavi a ne iz nekog dela koji se odnosi na Vaskrsenje tako da se ne moze koristiti u tom kontekstu. Pokazi mi jedno jedino tumacenje bilo kog od otaca Crkve koji ove stihove koristi za Vaskrsenje!!!
Bog nas poznaje kakve jesmo sada. Danas. Mene dok ovo kucam i tebe dok citas.

Ako dakle vaskrsnuste s Hristom, tražite ono što je gore gde Hristos sedi s desne strane Boga.(kol,3)

Šta znače ove reči apostola Pavla?Kaže vaskrsnuste,kao da se sveopšte vaskrsenje već desilo.Ja sam Alfa i Omega,početak i kraj kaže Hristos,sve je u Njemu dakle i kraj,strašni sud i vaskrsenje mrtvih.Hristos isti danas,juče i doveka,ne nadopunjuje se novim,sve je već vaskrslo sa Njim i u Njemu?
Kao što je umro za sve grehe koji su se desili ikada od Adama do eshatona,tako je i vaskrsao sa svima koje je spasao od greha i smrti?
Ovo je vrlo zanimljivo hristološko pitanje.

Ap. Pavle nikada nije video Kolosane. Epafras je tamo propovedao po Pavlovom poslanju. Sa pojavom ``filozofa`` koji su imali ``religiju andjela`` koji su u poslanici nazvani ``nauka sveta`` (τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου) i ``nacalstva i vlasti``( ἀρχῆς καὶ ἐξουσίας) i u svemu nipodastavali telo, jela, pica... Epafras odlazi kod Pavla, nalazi ga u suzanjstvu i Pavle pise ovu poslanicu Kolosanima kojom ih vraca na pravi put i stiti od filozofskog uticaja uceci ih da Hriscani krstenjem u Hristu umiru ``naukama sveta`` i oslobadjaju se od te nauke, ustajuci u novi zivot u Hristu u telu njegovom. Ovde dakle apostol ne govori o vaskrsenju iz mrtvih vec o ustajanju, podizanju Hriscanina iz okova starog coveka i novom zivotu u Hristu. Nema eshatologije.
Zato se u poslanici Kolosanima i ne koristi glagol. αναστήση vec u 2.12. ili 3.1 glagol συνεγείρω, jer Apostol ne govori o eshatonu. Procitaj malo detaljnije 2. i 3. glavu i videces da se sve odnosi na unutrasnji preobrazaj coveka. Unutrasnja smrt za greh i unutrasnji preporod srca u Hristu za novi zivot po Hristu.

Nije lose da, kada koristimo cele ili delimicne stihove iz Pisma, postavljamo i odakle su tacno uzeti i to radi lakse komunikacije.
- Gde pise da Bog ne ceka? Ako ne ceka zasto se naziva Dugotrpeljivim?
- Stih 1.Kor.13. 12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки, а онда ћемо лицем у лице; сад знам дјелимично, а онда ћу познати као што бих познат. - je iz Himne Ljubavi a ne iz nekog dela koji se odnosi na Vaskrsenje tako da se ne moze koristiti u tom kontekstu. Pokazi mi jedno jedino tumacenje bilo kog od otaca Crkve koji ove stihove koristi za Vaskrsenje!!!
Bog nas poznaje kakve jesmo sada. Danas. Mene dok ovo kucam i tebe dok citas.
Stavi tumačenje otaca.Apostol Pavle kaže sada i onda šta je onda ako ne eshatološka realnost Nebeskog Carstva?

Ap. Pavle nikada nije video Kolosane. Epafras je tamo propovedao po Pavlovom poslanju. Sa pojavom ``filozofa`` koji su imali ``religiju andjela`` koji su u poslanici nazvani ``nauka sveta`` (τὰ στοιχεῖα τοῦ κόσμου) i ``nacalstva i vlasti``( ἀρχῆς καὶ ἐξουσίας) i u svemu nipodastavali telo, jela, pica... Epafras odlazi kod Pavla, nalazi ga u suzanjstvu i Pavle pise ovu poslanicu Kolosanima kojom ih vraca na pravi put i stiti od filozofskog uticaja uceci ih da Hriscani krstenjem u Hristu umiru ``naukama sveta`` i oslobadjaju se od te nauke, ustajuci u novi zivot u Hristu u telu njegovom. Ovde dakle apostol ne govori o vaskrsenju iz mrtvih vec o ustajanju, podizanju Hriscanina iz okova starog coveka i novom zivotu u Hristu. Nema eshatologije.
Zato se u poslanici Kolosanima i ne koristi glagol. αναστήση vec u 2.12. ili 3.1 glagol συνεγείρω, jer Apostol ne govori o eshatonu. Procitaj malo detaljnije 2. i 3. glavu i videces da se sve odnosi na unutrasnji preobrazaj coveka. Unutrasnja smrt za greh i unutrasnji preporod srca u Hristu za novi zivot po Hristu.
Ne znam šta da ti kažem al Hristos kaza Carstvo Nebesko je u vama,ono dolazi ali i jeste,taj unutrašnji preobražaj je predukus i stvarno prisustvo Nebeskog Carstva tj samog Hrista.Ja sam sa vama u sve dane do svršetka sveta,Alfa i Omega.
Slušaj šta kaže Hristos:
„Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijeg i čuvši ga oživjeće...“ (Jov. 5; 25)

Stavi tumačenje otaca.Apostol Pavle kaže sada i onda šta je onda ako ne eshatološka realnost Nebeskog Carstva?
12. Јер сад видимо као у огледалу, у загонетки.
Објашњава оно што је речено о детету и показује да је наше садашње знање некако тамно, а да ће тада бити јасније. Сада, каже, видим у огледалу. Будући да огледало довољно јасно показује предмет који се у њему одражава, додаје: у загонетки, како би с највећом тачношћу показао непотпуност тог знања.
А онда ћемо лицем у лице…
Не говори то зато што Бог наводно има лице, него да би на тај начин показао јасност и очигледност знања.
Сад знам делимично, а онда ћу познати као што бих познат.
Удвостручено унижава њихову гордост, показујући да је садашње знање непотпуно и да оно није наше сопствено. Нисам ја, каже, познао Бога, него је Он Сам познао мене. И као што је Он сада познао мене и Сам снисходио ка мени, тако ћу и ја тада далеко више познати Њега, него сада. Онај који седи у тами не види сунце и не стреми његовој прекрасној лучи. Светлост му се, међутим, показује својим прекрасним блистањем и, када примети сунчево сијање, тада и он сам стреми ка светлу.
Дакле, речи као што сам познат не значе да ћемо познати Бога онако као што је Он познао нас, него да ћемо, као што Он сад снисходи ка нама, и ми усходити ка Њему. Ево једног поређења.
Неко је нашао одбачено дете, племенито и прекрасно. Он га је признао, подигао и узео себи, бринуо се о њему, изврсно га одгајио и најзад му подарио богатство и увео га у царску палату. Дете, док је младо, ништа од тога не осећа и не познаје човекољубље оног, који га је одгајио. Међутим, када одрасте, истог тренутка прихвата свог доброчинитеља и узвраћа му доличном љубављу. Ево ти пример и објашњење онога, што је прикривено изражено у реченоме.
Imas konkretno ovde od Sv.Teofilakta. Ne mogu se ove reci iz Himne Ljubavi prenositi na Dan Vaskrsenja.

Ne znam šta da ti kažem al Hristos kaza Carstvo Nebesko je u vama,ono dolazi ali i jeste,taj unutrašnji preobražaj je predukus i stvarno prisustvo Nebeskog Carstva tj samog Hrista.Ja sam sa vama u sve dane do svršetka sveta,Alfa i Omega.
Slušaj šta kaže Hristos:
„Zaista, zaista vam kažem, da dolazi čas i već je nastao, kada će mrtvi čuti glas Sina Božijeg i čuvši ga oživjeće...“ (Jov. 5; 25)

Pitanje je zasto mislis da su duse koje cekaju Vaskrsenje, odbacene ili u nekom negativnom, losem stanju?

Sta ima lose u ovome iz katihizisa Sv.Nikolaja Velimirovica?
Када ће бити опште васкрсење?
Накрају света. када нађе Бог да је број спасених и изабраних испуњен.

У каквом су стању душе мртвих до васкрсења?
To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи.

Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење?
Тзв. Посебним или Привременим судом.

Када бива Посебан суд?
Одмах после смрти личности.

На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука?
На последњем општем суду, који ce зове и Страшни суд.

Када ће бити Последњи суд?
Накрају света, после васкрсења мртвих.

Каква је разлика између Посебног и Последњег суда?
На Посебном суду суди се само души једне личности, а на Општем последњем суду биће суђено zаједно и души и телу.

Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству?
Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу.

Има ли још који разлог?
Има. Оне чекају да буду сједињене са својим васкрслим телима, као и Христос. Мноштво људских бића разликоваће се од мноштва анђела у Царству небеском што ће бити у духовним телима, докле су анђели потпуно бестелесни.

Којим судом је осуђена душа на привремено блаженство, односно на привремено мучење?
Тзв. Посебним или Привременим судом.

Када бива Посебан суд?
Одмах после смрти личности.

На коме се суду одређује вечно блаженство или вечна мука?
На последњем општем суду, који ce зове и Страшни суд.
Jedna jedina referenca iz Pisma nema za ovo.

S druge strane, Jevrejima 9:27 govori da postoji JEDAN SUD
I kao što je ljudima određeno da jednom umru, a zatim sud

Зашто не би душе праведника одмах после одласка из овог живота уживале вечно блаженство у Небеском царству?
Зато што оне чекају на све нас остале, на које оне нису изгубиле успомену и за које се увек и ватрено залажу.
Osnovno pitanje jeste:
- Da li već sada postoji Carstvo Božije?

У каквом су стању душе мртвих до васкрсења?
To је стање које претходи вечном блаженству или вечним мукама, према њиховим делима докле су били у телима на земљи.
Nema referenci Pisma ni za "stanja koja prethodne"

Iz Božije perspektive vaskrsenje se već desilo jer Bog prebiva iznad vremena i svih stvorenih kategorija,on je transcedentan,on vidi svet kao celinu,od njegovog korenskog početka a taj Početak je u Logosu do njegovog kraja koji je opet u Logosu ili kako kaže da Bog bude sve u svemu.
Iz naše perspektive,jer smo u svetu,mi čekamo jer Ga još uvek ne poznajemo kao što On nas zna na kraju u svome Sinu Isusu Hristu i Crkvi kao telu Njegovom.
Tako nekako ja gledam na to pitanje.

Back