Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zašto bi se to odvajalo, kad nam se u Evanđelju obećavaju
  • Kontinuitet života i
  • Vaskrsenje
?

I kako mitarstva logična, kad su u toj postavci demoni nezavisni javni tužioci, anđeli branioci po službenoj dužnosti, Bog sudija lišen emocija?

Priča o mitarstvima daje prevelika stvarna prava demonima. Oni su tu deo pravnog sistema, maltene.

Priča o mitarstvima gubi iz vida osnovne činjenice, da su:
- demoni oni koji varaju, a
- ljudi oni koji su prevareni

Pa mitarstva postavljaju stvari naglavačke: naime, tu se sudi prevarenima, a kaznu u vidu mučenja sprovode upravo varalice. Niđe veze

Tu kao da nigde ne postoji Bog koji je, nas radi, umro na krstu.
I čemu smrt na krstu, ako se, posle toga, vlast nad dobrim delom ljudi predaje demonima?

Pomozite mi da razumem, ako mislite da je ovo učenje nešto mnogo važno
Samo kazem da mislim da nije to odvajanje duha od duse tako lako..ako se kaze da ide duh bogu on mora prvo dusu da otkaci koja se bori da ne ode..

Pedagogija za žive na ovom svetu.
"Čuvenih" 20 Teodorinih mitarstava (koji se često uzimaju maltene kao dogma) jesu solidna pedagoška paralela sa Lestvičnikovom Lestvicom duhovnog uzrastanja i "hijerarhije" grehova kao smetnji
ja kada sam se bavio grehovima, lizao sam prah kao zmija, sto se kaze, nije bilo nikakvog uzrastanja, nego sam se kidao
- to je kjedna stvar, a druga stvar koja me buni kako moze biti ikakve pedagogoje ako u nesto ne verujemo svi, npr. ti i ja?
Pa, oni su imali upravo jedno i samo jedno polje (drvo poznanja) za ispoljavanje svoje slobodne volje.
ovo isto nema logike, jer Bog je nama dao slobodnu volju, a rekao da ne jedemo sa drveta saznanja dobra i zla, a to ja shvatam da smo mogli svoju slobodnu volju da ispoljavamo bilo gde drugde; na primer, ako ti kazem, ne skaci u bunar, skaci gde god drugde hoes, ja ti time ne ogranicavam slobodnu volju, pa mi nije jasno zasto ej vezujes za to JEDNO drvo, kao da je ono bilo jedino

• posebni i opsti sud
  • prvo i drugo vaskrsenje
  • prva i druga smrt
sve su to djavolske diverzije, tj. pokusaji diverzije nase vere - ja sve verujem u JEDNO, a djavo bi da razdeli svakom, pa zato koristi ta lukavstva i razdvaja, razmisli sam koliko su stvari bile JEDNOstavne, proste, i ko ih je i zasto iskopmplikovao

Konkretno, ako molim Boga za svoje preminule roditelje, duboko sam uveren da je Bog to ustrojio tako da im je molitva, koju govorim sada, pomogla i kada su bili deca i kada su prolazili kroz životne izazove, ali i u času njihove smrti.
zanimljivo stanoviste vremeplova, ali ja sam odustao od te ideje - da se molim da proslost, i opet kazem, vreme tece u napred

U kontekstu smrti čoveka, 40 bi mogao značiti punoću tog procesa umiranja.
pa sta bi, ne valja sto sam kopirao sa viki, nema u trebniku tacno 3,9 i 40 dan ?
znaci za zivota kazem coveku da za da, gresim sto vas moljakam, kunjenje ne dolazi u obzir, a za mrtve treba vise truda, zato molimo i pominjemo, jer nas oni ne mogu cuti, vec samo sveti

Poslednja izmena:
I kako mitarstva logična, kad su u toj postavci demoni nezavisni javni tužioci, anđeli branioci po službenoj dužnosti, Bog sudija lišen emocija?

Priča o mitarstvima daje prevelika stvarna prava demonima. Oni su tu deo pravnog sistema, maltene.

Priča o mitarstvima gubi iz vida osnovne činjenice, da su:
- demoni oni koji varaju, a
- ljudi oni koji su prevareni

Pa mitarstva postavljaju stvari naglavačke: naime, tu se sudi prevarenima, a kaznu u vidu mučenja sprovode upravo varalice. Niđe veze
pa znas i sam da su andjeli kazne kada ih je andrej kesarijski protumacio iz knj. otkrivenja, po njegovom misljenju, kako sam kaze, ogradjujuci se od drugih misljenja - demoni - to je razlog zasto smo uopste i dosli u ovu situaciju, svakom razumnom jasno da nesto nije u redu... ja sam ostavio posebnu temu na svom sajtu, upravo iz tog razloga, Ko ce suditi svetu: andjeli ili ljudi? - ne samo da demoni nece sudti, nego ni andjeli, vec ljudi, sveti, ali na kraju proizilazi da oni koji veruju pogresno ima njima da padnu u ruke, jer su to sami hteli vlastitom zloverom/prevarom...

Mi, de sisti, sad ne mozemo nista od toga da iznegiramo, vec samo da pustimo da svakome bude prema njegovoj veri, i mozemo samo da slegnemo ramenima.

Poslednja izmena:
Samo kazem da mislim da nije to odvajanje duha od duse tako lako..ako se kaze da ide duh bogu on mora prvo dusu da otkaci koja se bori da ne ode..
ne ide duh k bogu, vec u jezerce, jer sta ce bogu kojekavi strokavi duhovi? Spaseni idu k Bogu samo kroz Hrista, znaci samo hriscani, a svaku duh ne ide, vec sam citirao Propovednika da je to vasa tastina nad tastinama.

ne ide duh k bogu, vec u jezerce, jer sta ce bogu kojekavi strokavi duhovi? Spaseni idu k Bogu samo kroz Hrista, znaci samo hriscani, a svaku duh ne ide, vec sam citirao Propovednika da je to vasa tastina nad tastinama.
ko zna gde ide duh i na kraju recenice znak pitanja kod propovednika..a vec kad putuje ili gore ili dole neki put mora da predje..e jedino ako si pobrkao ko svedoci duha sa dahom..

ti strokavi duhovi vecu muku imaju da se otkaci od tela i od svoje prljave duse..Teska borba dok ne ulegne u jezerce

pa znas i sam da su andjeli kazne kada ih je andrej kesarijski protumacio iz knj. otkrivenja, po njegovom misljenju, kako sam kaze, ogradjujuci se od drugih misljenja - demoni - to je razlog zasto smo uopste i dosli u ovu situaciju, svakom razumnom jasno da nesto nije u redu... ja sam ostavio posebnu temu na svom sajtu, upravo iz tog razloga, Ko ce suditi svetu: andjeli ili ljudi? - ne samo da demoni nece sudti, nego ni andjeli, vec ljudi, sveti, ali na kraju proizilazi da oni koji veruju pogresno ima njima da padnu u ruke, jer su to sami hteli vlastitom zloverom/prevarom...

Mi, de sisti, sad ne mozemo nista od toga da iznegiramo, vec samo da pustimo da svakome bude prema njegovoj veri, i mozemo samo da slegnemo ramenima.
Mani me Otkrivenja. Ne zanima me ta debata... ;)

Ko nam sudi?

44. A Isus povika i reče: Ko veruje u mene, ne veruje u mene, nego u Onoga koji me je poslao.
45. I ko vidi mene, vidi Onoga koji me je poslao.
46. Ja u svet dođoh kao svetlost, da svako ko veruje u mene ne ostane u tami.
47. I ko čuje moje reči i ne veruje, ja mu ne sudim; jer ne dođoh da sudim svetu, nego da spasem svet.
48. Ko odbacuje mene, i ne prima reči moje, ima sebi sudiju: reč koju ja govorih, ona će mu suditi u poslednji Dan.
49. Jer ja ne govorih sam od sebe, nego Otac moj koji me posla on mi dade zapovest šta da kažem i šta da govorim.
50. I znam da je zapovest njegova život večni. Što god, dakle, ja govorim, ovako govorim kako mi je rekao Otac.

ko zna gde ide duh i na kraju recenice znak pitanja kod propovednika..a vec kad putuje ili gore ili dole neki put mora da predje..e jedino ako si pobrkao ko svedoci duha sa dahom..
"Duh" je "dah životni"

pa ja to i ponavljam non-stop, da Propovednik pita, a ne tvrdi
ali, evo pitanje za tebe, kada vec kazes da duh putuje negde -kako su tela svetitelja netrulezna, koji to kvalitet ostaje u njima ako im duh ode? sta je to cime se ljudi isceljuju i posle njihovog upokojenja, ako im duh ode? -to su ti sve dokazi da duh ne ide nikuda, vec da svetitelji zadzavsi zalog Duha Svetoga svetoga svojim duhom, a naravno sa Bozijom voljom, cine cuda i posle upokojenja
ti strokavi duhovi vecu muku imaju da se otkaci od tela i od svoje prljave duse..Teska borba dok ne ulegne u jezerce
mi se salimo, naravno, ali u tome i jeste demonizam sto kaze Hristos citiram- ''a kad necisti duh izadje iz coveka, ide, ...'', te djavolove sluge danas isto zagovaraju izlazak iz tela tzv oob.
.

Mani me Otkrivenja. Ne zanima me ta debata... ;)

Ko nam sudi?

44. A Isus povika i reče: Ko veruje u mene, ne veruje u mene, nego u Onoga koji me je poslao.
45. I ko vidi mene, vidi Onoga koji me je poslao.
46. Ja u svet dođoh kao svetlost, da svako ko veruje u mene ne ostane u tami.
47. I ko čuje moje reči i ne veruje, ja mu ne sudim; jer ne dođoh da sudim svetu, nego da spasem svet.
48. Ko odbacuje mene, i ne prima reči moje, ima sebi sudiju: reč koju ja govorih, ona će mu suditi u poslednji Dan.
49. Jer ja ne govorih sam od sebe, nego Otac moj koji me posla on mi dade zapovest šta da kažem i šta da govorim.
50. I znam da je zapovest njegova život večni. Što god, dakle, ja govorim, ovako govorim kako mi je rekao Otac.
je te sad nisam forsirao, vec idem istom tvojom logikom, a vidis i sam da ne samo da ne sude andjeli kazne, ni demoni, vec cak ni ljudi, uopste nikakva LICA - pa, kako je to moguce? a ni mene ne zanima tebata o teatralnim bajkama.
a sta bi onda znacilo nisam prisutan telom ali jesam duhom..i to nekolko puta u bibliji imamo ove reci..
ja ne znam gde to imamo da neko nije prisutan telom u prvom LICU - ja [navedi ako mozes]
Mi smo imali debatu o prepoznatim licima prisutnim kod Hristove slave.
"Duh" je "dah životni"
Zanimljivo da su zapadnjaci svuda preveli Duh kao vetar, dasak vetra, SLEDECI ZA GRCIMA, npr. ovde https://biblehub.com/john/3-8.htm
wind
πνεῦμα (pneuma)
Noun - Nominative Neuter Singular
Strong's Greek 4151: Wind, breath, spirit.
to ti je sustina ruaha daha zivotnog koji je udahnut u coveka, jel bez disanja nam nema zivota, ali to nije Duh, mi smo zivi i pre nego prodisemo, kada otvorimo matericu... nije sustina rodjenih Duhom u disanju, tu vi gresite svi, jer je sustina da ne znas ni otkuda dolazi, ni kuda ide [Jovan 3,8].

ali, evo pitanje za tebe, kada vec kazes da duh putuje negde -kako su tela svetitelja netrulezna, koji to kvalitet ostaje u njima ako im duh ode? sta je to cime se ljudi isceljuju i posle njihovog upokojenja, ako im duh ode? -to su ti sve dokazi da duh ne ide nikuda, vec da svetitelji zadzavsi zalog Duha Svetoga svetoga svojim duhom, a naravno sa Bozijom voljom, cine cuda i posle upokojenja

mi se salimo, naravno, ali u tome i jeste demonizam sto kaze Hristos citiram- ''a kad necisti duh izadje iz coveka, ide, ...'', te djavolove sluge danas isto zagovaraju izlazak iz tela tzv oob.
.
ne moras da

.
imas primer u bibliji jasan ako je hrist predao duh svoj bogu kako je moguce ako je duh vetar disanje da mu telo ne vidi truljenje..nemoguca misija

je te sad nisam forsirao, vec idem istom tvojom logikom, a vidis i sam da ne samo da ne sude andjeli kazne, ni demoni, vec cak ni ljudi, uopste nikakva LICA - pa, kako je to moguce? a ni mene ne zanima tebata o teatralnim bajkama.

ja ne znam gde to imamo da neko nije prisutan telom u prvom LICU - ja [navedi ako mozes]

Zanimljivo da su zapadnjaci svuda preveli Duh kao vetar, dasak vetra, SLEDECI ZA GRCIMA, npr. ovde https://biblehub.com/john/3-8.htm
wind
πνεῦμα (pneuma)
to ti je sustina ruaha daha zivotnog koji je udahnut u coveka, jel bez disanja nam nema zivota, ali to nije Duh, mi smo zivi i pre nego prodisemo, kada otvorimo matericu... nije sustina rodjenih Duhom u disanju, tu vi gresite svi, jer je sustina da ne znas ni otkuda dolazi, ni kuda ide [Jovan 3,8].
seti se sebe kao malog..to unutra sto je uslo a ne znas odakle je stiglo isto je kao i sad ona sustina i ne znas kuda ce da ode kad mres..mislim da je jezgro licnosti u tom duhu ..upecani haha

ne moras da

imas primer u bibliji jasan ako je hrist predao duh svoj bogu kako je moguce ako je duh vetar disanje da mu telo ne vidi truljenje..nemoguca misija
Pa On je mogao sa 100 postotnim samopouzdanjem da preda duh svoj Bogu Ocu, ali nama je to nemoguce - to je sustina hriscanstva da nam nema spasa ni idenja kod Boga Oca osim jedino kroz Hrista, koji rece da niko ne dolazi do Oca osim kroz Njega. Sv. Stefan na samrti se moljase Bogu i rece, Gospode Isuse PRIMI DUH MOJ.
A na drugoj strani su ti demonske nauke ovih koji sa onim knezom vladaju u vetru, astralni putnici - njima je duh vetar, disanje, i sl., zar ne vide da sam ispravio de sistija?

Pa On je mogao sa 100 postotnim samopouzdanjem da preda duh svoj Bogu Ocu, ali nama je to nemoguce - to je sustina hriscanstva da nam nema spasa ni idenja kod Boga Oca osim jedino kroz Hrista, koji rece da niko ne dolazi do Oca osim kroz Njega. Sv. Stefan na samrti se moljase Bogu i rece, Gospode Isuse PRIMI DUH MOJ.
A na drugoj strani su ti demonske nauke ovih koji sa onim knezom vladaju u vetru, astralni putnici - njima je duh vetar, disanje, i sl., zar ne vide da sam ispravio de sistija?

wind
πνεῦμα (pneuma)
imas u otkrivenju prva glava bejah u duhu haha..a ovo prisutan duhom a ne telom.u 1 koricanima peta glava..namuci se da nadjem

a ne razumem.ovo za te astralne putnike..oni su kao gospodari svog duha pa ga isceraju iz tela ..jel tako nekako

a ne razumem.ovo za te astralne putnike..oni su kao gospodari svog duha pa ga isceraju iz tela ..jel tako nekako
Da, imas npr. kod ap. Pavla https://wwwyu.com/biblija/49efe002.htm
2 U kojima nekad hodiste po veku ovog sveta, po knezu koji vlada u vetru, po duhu koji sad radi u sinovima protivljenja;
[obrisa mi se ostatak] - znaci bilo meditacijom posle treceg oka, bilo mucenjima [silom ili milom, bezboznistvo se radi]
imas u otkrivenju prva glava bejah u duhu haha..a ovo prisutan duhom a ne telom.u 1 koricanima peta glava..namuci se da nadjem
pitanje je u kom duhu [a rekao je de sisti da nece sad o otkrivenju], a za korincanima, setih se, ali to ti je isto, mi fizicki nismo zajedno, ali jesmo duhom, u komunikaciji, mislima itd -ne izlaxi niko od nas duhom iz tela, da bi se dopisivali

Poslednja izmena:
  • posebni i opsti sud
  • prvo i drugo vaskrsenje
  • prva i druga smrt
sve su to djavolske diverzije, tj. pokusaji diverzije nase vere - ja sve verujem u JEDNO, a djavo bi da razdeli svakom, pa zato koristi ta lukavstva i razdvaja, razmisli sam koliko su stvari bile JEDNOstavne, proste, i ko ih je i zasto iskopmplikovao
ovde bih se mogao složiti:
jedna smrt, jedan sud, jedno vaskrsenje,

zanimljivo stanoviste vremeplova, ali ja sam odustao od te ideje - da se molim da proslost, i opet kazem, vreme tece u napred
Kako onda tumačiš ovo?
Predodređenje, DA, ali ne kalvinističko (protiv slobodne volje), nego pravoslavno-hrišćanskog (na osnovu i uzimanjem u obzir slobodne volje).
Pred-određenje, pred-uređenje, pred-ustrojenje, PLAN, na osnovu pred-znanja.

Isaija
Koji od početka javljam kraj i izdaleka šta još nije bilo; koji kažem: namera moja stoji i učiniću sve što mi je volja

Korinćanima, prva
Него говоримо премудрост Божију у тајни сакривену, коју предодреди Бог прије вијекова за славу нашу, Коју ни један од кнезова овога века није познао; јер да су је познали не би Господа славе разапели.

Rimljanima
А знамо да онима који љубе Бога све помаже на добро, њима који су позвани по намери: Јер које унапред позна, унапред и одреди, да буду саобразни лику Сина његова, да он буде Прворођени међу многом браћом. А које унапред одреди, оне и призва; а које призва оне и оправда; а које оправда оне и прослави.

Efescima
Kao što nas izabra kroz njega pre postanja sveta, da budemo sveti i pravedni pred njim u ljubavi. Odredivši nas napred kroz Isusa Hrista sebi na posinaštvo, po ugodnosti volje svoje, na pohvalu slavne blagodati svoje, kojom nas oblagodati u ljubaznome, u kome imamo izbavljenje krvlju njegovom, i oproštenje greha, po bogastvu blagodati njegove koju je preumnožio u nama u svakoj premudrosti i razumu, pokazavši nam tajnu volje svoje, po ugodnosti svojoj, koju napred pokaza u njemu, za uredbu izvršetka vremena, da se sve sastavi u Hristu što je na nebesima i na zemlji; u njemu, kroz kojega i naslednnci postasmo, napred određeni bivši po naredbi Boga koji sve čini po savetu volje svoje, da bismo bili na hvalu slave njegove, mi koji smo se napred uzdali u Hrista, kroz kojega i vi, čuvši reč istine, Evanđelje spasenja svojega, u kojemu i verovavši zapečatiste se Svetim Duhom obećanja,

pa sta bi, ne valja sto sam kopirao sa viki, nema u trebniku tacno 3,9 i 40 dan ?
znaci za zivota kazem coveku da za da, gresim sto vas moljakam, kunjenje ne dolazi u obzir, a za mrtve treba vise truda, zato molimo i pominjemo, jer nas oni ne mogu cuti, vec samo sveti
To da li je zemaljskih 40 dana ujedno i 40 nebeskih... Sumnjam.
To je tren.
40 dana, kao što rekoh, jeste verovatno metaforičkih, 40 kao biblijska metafora za punoću nečega

Back