Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Apostol koji se čitao na današnjoj Liturgiji

4. Ali Bog, koji je bogat u milosti, za premnogu ljubav svoju, koju ima k nama,
5. I nas koji bismo mrtvi od grehova ožive s Hristom (blagodaću ste spaseni),
6. I s njim vaskrse i posadi na nebesima u Hristu Isusu.
7. Da pokaže u vekovima koji idu preveliko bogastvo blagodati svoje dobrotom na nama u Hristu Isusu.
8. Jer ste blagodaću spaseni kroz veru: i to nije od vas, dar je Božiji.
9. Ne od dela, da se niko ne pohvali.
10. Jer smo njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog naped pripravi da u njima hodimo.

Kako vam se ovo čini?

7. Da pokaže u vekovima koji idu preveliko bogastvo blagodati svoje dobrotom na nama u Hristu Isusu.
10. Jer smo njegov posao, sazdani u Hristu Isusu za dela dobra, koja Bog naped pripravi da u njima hodimo.

Kako vam se ovo čini?
skroz tacno da je vera dar njegov bez obzira na delo koje si ucinio pa si navodno zbog toga i dobio tu veru..

Nego neka mi neko objasni ovu fantaziju...oni su gore, da li duše, neka duhovna tjelesa, i borave u raju ili na nebu. Isus dolazi po drugi puta sa zvukom trube i onda ustaju mrtvi. Što će ti onda odozgor da skače u svoje grobove pa da opet uskrsavaju - eto čemu vodi zagrobni život. Drugo pitanje, ako je Lazar, Isusov prijatelj uživao gore negdje u raju, zašto da ga Isus ponovo vraća dole na zemlju - Da se opet smrtno razboli, i još k tome su ga Židovi htjeli ubiti jer je bio dokaz Isusovog čuda. Pa eto sad vi meni objasnite.

Nego neka mi neko objasni ovu fantaziju...oni su gore, da li duše, neka duhovna tjelesa, i borave u raju ili na nebu. Isus dolazi po drugi puta sa zvukom trube i onda ustaju mrtvi. Što će ti onda odozgor da skače u svoje grobove pa da opet uskrsavaju - eto čemu vodi zagrobni život. Drugo pitanje, ako je Lazar, Isusov prijatelj uživao gore negdje u raju, zašto da ga Isus ponovo vraća dole na zemlju - Da se opet smrtno razboli, i još k tome su ga Židovi htjeli ubiti jer je bio dokaz Isusovog čuda. Pa eto sad vi meni objasnite.
To su i moja pitanja u vezi sa uobičajenom predstavom o zagrobnom životu

To su i moja pitanja u vezi sa uobičajenom predstavom o zagrobnom životu

Ti mi se činiš iskren onda. Isto tako ako će se zli mučiti vječno u paklu, onda zlo traje zauvijek. Bog ih prži još jače, a ovi hule na njega. A i kako ćeš ti uživati u raju, a ovamo ti se brat prži. Drugo, Isus kaže evo dolazim i sa sobom nosim platu, da svakome platim prema njegovim djelima. Pa kako onda da ti nakon smrti dobiju odmah platu?

Ono što pišem na ovoj temi, a i što nastojim da potkrepim biblijskim i otačkim stavovima, jeste da:
1. Čovek i je celina duše i tela,
2. Po smrti na ovom svetu, nema privremenog samostalnog bivstvovanja duše van tela, već ceo čovek u trenu dolazi u ono što nazivamo "Strašni Sud" i "Drugi Dolazak" i "Eshaton"

Ti mi se činiš iskren onda. Isto tako ako će se zli mučiti vječno u paklu, onda zlo traje zauvijek. Bog ih prži još jače, a ovi hule na njega. A i kako ćeš ti uživati u raju, a ovamo ti se brat prži. Drugo, Isus kaže evo dolazim i sa sobom nosim platu, da svakome platim prema njegovim djelima. Pa kako onda da ti nakon smrti dobiju odmah platu?
Nekako sam eshatološki optimista.
Čvrsto verujem da svako dobro delo, svaka dobra reč, molitva, suza i uzdah biće ono što Bog nikako neće izostaviti.

Ali, nisam ubeđen u apokatastazu, tj. univerzalno spasenje.
Tj. spaseni jesmo SVI, ali se to neće svideti baš svima.
Bog će biti sve u svemu, Njegova ljubav biće jedina i očigledna istina.

Ali, biće ljudi i anđela koji će to i tada odbijati.
Primer:
1. Anđeo Lucifer i
2. čovek Ljubo Miloš.

Prvi je apsolutno svestan već ovde i sada, ali i od samog svog početka, činjenice Boga. Pa, opet, ništa to ne utiče.
Drugi će u liku Hrista uvek videti lica svih žrtava koja je klao i za njega će to biti mučenje.

Kako vam se ovo čini?
Jel ovo iz biblije

http://samopismo-forum.net/index.php?/topic/304-apokastazisapokstaza/&tab=comments#comment-4977

Prvi puta kada sam čuo za apokastazu nisam znao što je to pa sam našao na internetu...evo na ovom forumu ima ta tema.
heheh,
De_Sisti pa jel ti onda sledis za origenom i ovim ucenjem, kad kazes da ce svi spasti?
a duh iako ide bogu
ja ponavljam ovde po ko zna koji put da duh ne ide k bogu automatski, jer sta ce mu svi?
propovednik na jednom mestu pita, ko zna, zapravo ko tvrdi to
19 Jer šta biva sinovima ljudskim to biva i stoci, jednako im biva; kako gine ona tako ginu i oni, i svi imaju isti duh; i čovek ništa nije bolji od stoke, jer je sve taština.
20 Sve ide na jedno mesto; sve je od praha i sve se vraća u prah.
21 Ko zna da duh sinova ljudskih ide gore, a duh stoke da ide dole pod zemlju?

da bi ponovio da je to TASTINA
7 I vrati se prah u zemlju, kako je bio, a duh se vrati Bogu, koji ga je dao.
8 Taština nad taštinama, veli propovednik, sve je taština.
prestanite da mastate, o tasti, nije niko uz pomoc tastine dosao do Boga, ne budite smesni

Semitski pastiri su bili jako maštoviti priznajem, ali su ovde na polju recikliranja duše nekako ostali nedorečeni ?
Mogli su da se vežu za koncept klasične reinkarnacije i mirna Bačka ?
Ali nisu.
Hteli su da se razlikuju od tog istočnjačkog koncepta, kako ih ne bismo optužili da su PLAGIJATORI.

I kako vidimo, "bog" im nije baš sasvim jasno objasnio šta biva sa njihovom dušom posle smrti ?

C,c,c, c ?;)

A ovo?
ispada da je crkva to delo..znaci prvo vera koja je stigla blagocu bozijom u duse i telo svetaca apostola pa tek onda hodi se u delo dobro a to je crkva ..stvarno predodredjeno tamo iza zavese pre nego li i stigise u svet..carska poslanica
mozda ti drugacije ovo vidis pisi

SMRT = kao SPAVANJE - NESVJESNOST
kad čovjek umre
umre zato jer mu je Bog Otac JHVH
uzeo svoj dah-duh životni,
tijelo se raspadne,
a DUH čovjeka ide u stanje spavanja
NESVJESTAN je
do – uskrsa – bilo prvog za spašenike
bilo drugoga za ne spašenike

duhovi svih mrtvih su zajedno
u nekom „skladištu“

SMRT = SPAVANJE

==========================

1. SAMUELOVA 28,15

Samuel upita Šaula: "ZAŠTO SI POMUTIO MOJ MIR dozivajući me gore?" A Šaul odgovori: "U velikoj sam nevolji jer su Filistejci zavojštili na me, a Bog se okrenuo od mene i ne odgovara mi više ni preko proroka ni u snima. Zato sam dozvao tebe da me poučiš što da činim.

PSALAM 3,6

Sad mogu leć` i USNUTI, i onda ustat` jer me Jahve drži.

PSALAM 17,15

A ja ću u pravdi gledati lice tvoje, i JEDNOM KAD SE PROBUDIM, sit ću ga se nagledati.

PSALAM 22,30

Njemu će se jedinom klanjati svi koji SNIVAJU U ZEMLJI, pred njim se sagnuti svi koji u prah silaze. I moja će duša za njega živjeti,

JOB 19,26

A KAD SE PROBUDIM, k sebi će me dići: iz svoje ću puti tad vidjeti Boga.

MUDRE IZREKE 3,24

Kad legneš, nećeš se plašiti, i KAD ZASPIŠ, SLATKO ĆEŠ SNIVATI.

PJESMA NAD PJESMAMA 7,10

Usta su tvoja kao najbolje vino. Koje odlazi ravno dragome mome kao što teče na usnama USNULIH.

IZAIJA 26,19

Tvoji će mrtvi oživjeti, uskrsnut će tijela. PROBUDITE SE I KLIČITE, STANOVNICI PRAHA! Jer rosa je tvoja - rosa svjetlosti, i zemlja će sjene na svijet dati.

DANIEL 12,2

Tada će se PROBUDITI MNOGI KOJI SNIVAJU U PRAHU ZEMLJINU; jedni za vječni život, drugi za sramotu, za vječnu gadost.

NZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZNZ

IVAN 11,11

To reče, a onda im dometnu: "Lazar, prijatelj naš,

SPAVA, NO IDEM PROBUDITI GA.

DJELA APOSTOLSKA 7,60

Onda se baci na koljena i povika iza glasa:

"Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh!" Kada to reče, USNU.

1. KORINĆANIMA 15,6

Potom se ukaza braći, kojih bijaše više od pet stotina zajedno;

većina ih još i sada živi, a NEKI USNUŠE.

1. KORINĆANIMA 15,18

Onda i oni koji USNUŠE U KRISTU, propadoše.

1. KORINĆANIMA 15,20

Ali sada: KRIST USKRSNU OD MRTVIH, PRVINA USNULIH!

1. KORINĆANIMA 15,51

Evo otajstvo vam kazujem: svi doduše nećemo USNUTI, ali svi ćemo se izmijeniti.

EFEŽANIMA 5,14

Zato veli: "PROBUDI SE, TI ŠTO SPAVAŠ, USTANI OD MRTVIH

i zasvijetljet će ti Krist.

1. SOLUNJANIMA 4,13

Nećemo da budete u neznanju, braćo, o onima koji su USNULI,

da ne tugujete kao drugi koji nemaju nade.

1. SOLUNJANIMA 4,14

Doista, ako vjerujemo da je Isus umro i uskrsnuo,

onda će Bog i one koji USNUŠE U ISUSU, privesti zajedno s njime.

1. SOLUNJANIMA 4,15

Ovo vam uistinu velimo po riječi Gospodnjoj: mi živi, preostali za Dolazak Gospodnji, nećemo preteći onih koji su USNULI.

Poslednja izmena od moderatora:
Heheh, ti ne čitaš ono što zaista piše, već ono što bi voleo da piše
tebe covek ne sme ni da pita prosto pitanje, a ja isto kao i diskut
kainos
nikad cuo za apokastazu, pa ko velim, da pitam
ali, ko zna sta moze da se izrodi, mozda i bolje da me ostavis u neznanju
jer ja ako se rasplinem na sve moguce jeresi i jeretike [jeresijarsi. ], nema nista od posla

Poslednja izmena:

Back