Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Pa, spasenje je milost...
Čemu Veliki Sud? To je suočavanje sa Hristom i našim odgovorom na njegov dar spasenja...

Magistre, ako ne kapiras kako spasenje funkcionse procitaj sta je S&W napisao, sofizme zadrzi. :)

A mi nemamo slobodnu volju, moze se reci da smo duboko uslovljeni nasom genetikom i iskustvima.

To isto krisnovci kazu za Krisnu.
A spasenih ima I mimo hriscana I krisnovaca.
Pa onda, sta su to Hrist I Krisna, kada ih ljudi nalaze I bez da ih po imenu traze?

Ima onaj crkveni vic koji kaže kako Bog uvodi ljude u raj i pokazuje im sve lepote i krasote raja...
Livade, šume, reke, ptice, gradove...
I pokazuje im jednu tvrđavu...
A ovi ljudi ga pitaju: "šta je ono... ko tamo živi?"...
A Bog im odgovori: "pssssst, tiho, molim vas... tamo žive pravoslavci, oni misle da su jedini u raju..." :)

Mi imamo slobodnu volju ,svakom coveku je to dato

Pise u nekim starim knjigama.

Nova istrazivanja pokazuju da smo duboko uslovljeni genetikom karakteristikama i ranijim iskustvima.

Ono sto nazivamo slobondom voljom je racionalizacija, vec donete odluke.

- - - - - - - - - -

Šta "sofizme", Pustose?
Šta to ti meni prebacuješ?
Šta je moj sofizam?

Citaj S&W, zna covek sta govori.

Nema spasenja bez Hrista..
Na osnovu cega tvrdis da ima spasenja mimo Hrista?

Nema spasenja van Hrista..
Ali Hristos će svakom dati šansu da ga upozna...

- - - - - - - - - -

Citaj S&W, zna covek sta govori.

Bojim se da je problem što ti ne razumeš šta ja govorim i što ne shvataš moju i SW saglasnost...
A to je iz razloga, što ti ovu temu ne živiš, nego joj pristupaš rekreativno.
I toj neobaveznosti pristupa izvodiš lake, ali plitke i netačne zaključke...

Pa, spasenje je milost...
Čemu Veliki Sud? To je suočavanje sa Hristom i našim odgovorom na njegov dar spasenja...

sud je na grckom kriza,znaci da ce sav ljudski rod proci kroz pravednu proveru..recimo osecanja misli dela sve to prolazi kroz nepostednu proveru..sve ovo je u licnosti u tom jezgru i zato je neizbezno da u ovom zivotu prodjemo i u svojim osecanjima i u veri i u delima nedelima kroz krize kroz iskusenja..nije moguce da ne dodju sablazni veli gospod..

sud je na grckom kriza,znaci da ce sav ljudski rod proci kroz pravednu proveru..recimo osecanja misli dela sve to prolazi kroz nepostednu proveru..sve ovo je u licnosti u tom jezgru i zato je neizbezno da u ovom zivotu prodjemo i u svojim osecanjima i u veri i u delima nedelima kroz krize kroz iskusenja..nije moguce da ne dodju sablazni veli gospod..

Dobro, je li ovo pojašnjenje-dopuna mog stava ili kontraargument? Nisam razumeo :)

Bojim se da je problem što ti ne razumeš šta ja govorim i što ne shvataš moju i SW saglasnost...
A to je iz razloga, što ti ovu temu ne živiš, nego joj pristupaš rekreativno.
I toj neobaveznosti pristupa izvodiš lake, ali plitke i netačne zaključke...

Pusti mene i moju plitkost.

Obrati paznju na kontradiktornosti u Bibliji ili nemoj.

U sustini nemamo. Izbori se donose na podsvesnom nivou.

Ne ..izbori su licne prirode i slobodno se donose
Ja biram da li zelim da brinem o spasenju svoje duse ,niko drugi....
Ja se pitam

- - - - - - - - - -

Znaci da bi pristupili spasenju,mi donosimo tu odluku da li to hocemo ili ne -izbor ,a sa druge strane postoje uslovi sta i kako ...sve mozemo da cinimo ali nije nam sve na korist sto kaze apostol ...tako meni to deluje

Pusti mene i moju plitkost.

Pustio bih ja tebe, ali nećeš ti mene. :lol:
Molim te, nemoj se samonametati za tutora..

Obrati paznju na kontradiktornosti u Bibliji ili nemoj.
Eto, odgovorio sam ti već za ono o Pavlu, a evo i nastavak

Istorijsko kriticni pristup. Hrostos je to rekao, tj. zapisano je, kad je postalo ocigledno da nece doci za zivota prve generacije. :)

Pavle je SVE naucio od Isusa. Neko je tu precenio sebe ili Pavle ili Isus.

.

Kao što ti rekoh, Pavle se NADAO, a ne nagađao, da će Hristos doći za njegovog života.
Hristos je rekao da taj trenutak niko ne zna. Niko.

Sto nas dovodi do pitanja, da li mozemo verovati viziji Stefana Prvomucenika? :think:
Odnosno bilo kojoj viziji
U kom smeru vučeš temu?

Dobro, je li ovo pojašnjenje-dopuna mog stava ili kontraargument? Nisam razumeo :)

mozda na ovo sto si reko o daru spasenja kao odgovoru na velikom sudu i znaci ovo moje sto sam napisala ali to nisam bila sigurna pa sam zato malo vise objasnila sta znaci sud ..evo stihova iz biblije usput..
Svakog će delo izaći na videlo; jer će dan pokazati, jer će se ognjem otkriti, i svako delo pokazaće oganj kao što jeste.
Jer. 23:29, 1 Pet. 1:7
14 I ako ostane čije delo što je nazidao, primiće platu.

15 A čije delo izgori, otići će u štetu: a sam će se spasti tako kao kroz oganj

znaci sta..suocavanje sa stvarnoscu,oganj ispitivanja,prociscavanje ili sagorevanje...nebotresni dogadjaj..za iskrenog hriscanina radost a za druga stanja ljudi otudjenih od boga nevolja i tuga..

Ne ..izbori su licne prirode i slobodno se donose
Ja biram da li zelim da brinem o spasenju svoje duse ,niko drugi....
Ja se pitam

- - - - - - - - - -

Znaci da bi pristupili spasenju,mi donosimo tu odluku da li to hocemo ili ne -izbor ,a sa druge strane postoje uslovi sta i kako ...sve mozemo da cinimo ali nije nam sve na korist sto kaze apostol ...tako meni to deluje

Ok, ako ti tako kazes.

Samo sto su nova istrazivanja mozga pokaza da nemamo dobro shvatanje koncepta slobodne volje.

mozda na ovo sto si reko o daru spasenja kao odgovoru na velikom sudu i znaci ovo moje sto sam napisala ali to nisam bila sigurna pa sam zato malo vise objasnila sta znaci sud ..evo stihova iz biblije usput..
Svakog će delo izaći na videlo; jer će dan pokazati, jer će se ognjem otkriti, i svako delo pokazaće oganj kao što jeste.
Jer. 23:29, 1 Pet. 1:7
14 I ako ostane čije delo što je nazidao, primiće platu.

15 A čije delo izgori, otići će u štetu: a sam će se spasti tako kao kroz oganj

znaci sta..suocavanje sa stvarnoscu,oganj ispitivanja,prociscavanje ili sagorevanje...nebotresni dogadjaj..za iskrenog hriscanina radost a za druga stanja ljudi otudjenih od boga nevolja i tuga..

Sve to stoji.
To i ja verujem.

Jer ne posla Bog Sina svojega na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroz njega. Koji u njega vjruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer nije verovao u ime Jedinorodnoga Sina Božijega.
Ko moju reč sluša i veruje Onome koji me je poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život

Pustio bih ja tebe, ali nećeš ti mene. :lol:
Molim te, nemoj se samonametati za tutora..

Eto, odgovorio sam ti već za ono o Pavlu, a evo i nastavak

Kao što ti rekoh, Pavle se NADAO, a ne nagađao, da će Hristos doći za njegovog života.
Hristos je rekao da taj trenutak niko ne zna. Niko.

U kom smeru vučeš temu?

Nisam nikome tutor, mozda nekad predjem meru i za to se izvinim.
Uglavnom volim do postavljam pitanja i sebi i drugima.

---------

Pavle je pisao pre nego sto su napisana Jevandjelja.
Pavle kaze - doci ce pre moje smrti.

Tekst napisan 30-tak godina kasnije kaze "Niko ne zna"

-----------

Postavljam pitanja.
npr.
Pavle se oslanja na vizije i gresi. Da si samo on gresi, kad se oslanja na vizije?

E, sad, mozes li da objasnis kako se to teme zive, a ako se zive da se to odnosi na sve teme pravednika ili samo na pojedine privilegovane?
Satira ili zaista pitanje?

P. S. Da li si razmisljao sta ce Isus da pomisli, i kako ce da reaguje, kad vidi na tvom celu nekakav cudan znak, a ne pravoslavni krst?
P.S. Da li ce tu sansu da ga se upozna pruziti i muslimanima, katolicima i agnosticima. Sumnjam da ce ateistima ta sansa biti pruzena.

Na tu dilemu, neki mogući odgovor bi bio...

Tada će reći Car onima što mu stoje sa desne strane: Hodite blagosloveni Oca mojega; primite Carstvo koje vam je pripremljeno od postanja svijeta.
Jer ogladnjeh, i dadoste mi da jedem; ožednjeh, i napojiste me; stranac bijah, i primiste me;
Nag bijah, i odjenuste me; bolestan bijah, i posjetiste me; u tamnici bijah, i dođoste mi.

Tada će mu odgovoriti pravednici govoreći: Gospode, kada te vidjesmo gladna, i nahranismo? Ili žedna, i napojismo? Kad li te vidjesmo stranca, i primismo? Ili naga, i odjenusmo?
Kad li te vidjesmo bolesna ili u tamnici, i dođosmo ti?

I odgovarajući Car reći će im: Zaista vam kažem: kad učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste.

Sve to stoji.
To i ja verujem.

Jer ne posla Bog Sina svojega na svet da sudi svetu, nego da se svet spase kroz njega. Koji u njega vjruje ne sudi mu se, a koji ne veruje već je osuđen, jer nije verovao u ime Jedinorodnoga Sina Božijega.
Ko moju reč sluša i veruje Onome koji me je poslao, ima život večni, i ne dolazi na sud, nego je prešao iz smrti u život

mislim da nema tog coveka ma koliko je svetac u zivotu koji ce reci e necu biti na sudu...

Sve to stoji.
To i ja verujem.

I najvaznije ko ispuni :) slusati ali i ispuniti na delu,jer vera bez dela je mrtva ....celo Pismo se fantasticno nadovezuje

- - - - - - - - - -

mislim da nema tog coveka ma koliko je svetac u zivotu koji ce reci e necu biti na sudu...

Svi ce biti na Sudu ...neka nam je Bog u pomoci

I najvaznije ko ispuni :) slusati ali i ispuniti na delu,jer vera bez dela je mrtva ....celo Pismo se fantasticno nadovezuje

- - - - - - - - - -

Svi ce biti na Sudu ...neka nam je Bog u pomoci

ni ljubav ni vera ili bilo koja druga vrlina nista ne pada s neba..zato se i kaze da je ljubav dar boziji jer je plod naseg htenja i podviga..sav bog i sav covek su potrebni za spasenje..da oba ucestvuju u spasenju..

Back