Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
ти просто не можеш да објасниш значај Христове Жртве и Васкрсења. уопште ниси у стању да схватиш колика је то пректетница целокупног људског постојања. вододелница историје. па теби и пре и после Христа, све је исто.

- - - - - - - - - -

да Он није умро, онда не би ни било Жртве. да Он није победио смрт онда Његово Тело и Крв не би били лек бесмртности.

Odlicno.
Znaci casa i hleb ne spasavaju.
Vrc Hristova zrtva.
Nekima je ipak cass i hleb spas.
A oni samo ukazuju na zrtvu na Golgoti.
I uzimanjem case i hleba, pozvrdjujemo veru u zrtvu na golgoti.

A opet casom ihlebom ne primamo beamrtnost.

Jer Bozja rec kaze.
Ona dusa koja zgresu umrece.
Ako neko uzima casu i hleba 30 god ,
A onda postane ateista.
Zar ce ostati besmrtan posto je vec uzimao od case i hleba?

Odlicno.
Znaci casa i hleb ne spasavaju.
Vrc Hristova zrtva.
Nekima je ipak cass i hleb spas.
A oni samo ukazuju na zrtvu na Golgoti.
I uzimanjem case i hleba, pozvrdjujemo veru u zrtvu na golgoti.

A opet casom ihlebom ne primamo beamrtnost.

Jer Bozja rec kaze.
Ona dusa koja zgresu umrece.
Ako neko uzima casu i hleba 30 god ,
A onda postane ateista.
Zar ce ostati besmrtan posto je vec uzimao od case i hleba?

Гласниче, ово је тема на којој расправљају православни. ово су питања које се дотичу неких основних начела наше (православне) вере. то не значи да ти као инославан не можеш да изнесеш неку своју опаску. али не можеш да седиш у првом реду.

Ovde je forum religija za sve religije.
Nema rezervacije.
Nema ovde vi dole mi gore.
Ovde su svi jednaki.
Hoces li ti meni da odgovoris ili ne
.

- - - - - - - - - -

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.
I ovaj tekst mi objasni.

- - - - - - - - - -

Gde vam je forum pravoslavlje?

Poslednja izmena:
pa objasnjavaj ti sta cekas..ja cu ti samo upadnem ko sokratica i da ti se obratim sa sumnjicavim i ispitivackim pitanjima ne bi li te nekako pokolebala u tvom sveznalastvu i podstakla na pravi put .od mene vala dosta..:D

Христова Жртва није само историјски догађај, него је и есхатолошка реалност. она се десила у времену, али постоји ванвремено, у вечности. а вечност је Царство Божије. у вечности не постоји време, јер време је творевина. нити вечност подлеже логици времена (или нашег поимања времена). у том смислу и Евхаристија (Причешће Телом и Крвљу Христовом) има есхатолошку (ванвремену) димензију. зато је могуће да једна једина јединствена и непоновљива Христова Жртва на Крсту буде истинска реалност сваке Евхаристије којој ми приступамо. и та Евхаристија је самим тим једна и непоновљива. то је Тајна Вечера. а она је есхатолошки догађај.

Ovde je forum religija za sve religije.
Nema rezervacije.
Nema ovde vi dole mi gore.
Ovde su svi jednaki.
Hoces li ti meni da odgovoris ili ne

Gde vam je forum pravoslavlje?

ти си дакле непристојан. лепо је човек у уводном посту назначио да је ова тама намењена дијалогу међу православним, а не међу припадницима различитих религија. а зашто? зато што православни имају исто теолошко полазиште. нпр. кад говоримо о Евхаристији за нас је Причешће истинско Тело и Крв Христова, а не комеморација као код вас. зато ми са тобом немамо иста полазишта, па стога и не можемо да разговарамо о неким стварима која већ унапред подразумевају сагласност око одређених суштинских ствари. тако је твоје присуство на овој теми уствари саботажа. и ти си тога свестан. али ти то не смета, јер си безобразан.

Hristos je jednom zauvek unro za nas.
Nem potreve filozofirsnju.
Ta zrtva je zauvek dsta.
Noje ju potrebno 8bbavljati.
Jer pna je savrsena i jedonstvena.

Pavle kaze da je Hristos jednpm zauvek prineo sebe.
I nije potrrbno visr nikakvo prinosenje i zrtvovanje istog.

Vecera Gospodnja je secanje na vecnu i savrsenu zrtvu.
Prihvatanje iste.

Sve izvan toga je riäuzenje krvi i tela Gospodnjeg.
Idolopoklonstvo tvari.

ти си дакле непристојан. лепо је човек у уводном посту назначио да је ова тама намењена дијалогу међу православним, а не међу припадницима различитих религија. а зашто? зато што православни имају исто теолошко полазиште. нпр. кад говоримо о Евхаристији за нас је Причешће истинско Тело и Крв Христова, а не комеморација као код вас. зато ми са тобом немамо иста полазишта, па стога и не можемо да разговарамо о неким стварима која већ унапред подразумевају сагласност око одређених суштинских ствари. тако је твоје присуство на овој теми уствари саботажа. и ти си тога свестан. али ти то не смета, јер си безобразан.

Nemoj te niske udarce.
Ja sam ga pustio posle o nisam mu se vise mesao na temu.

Dok ti nisi dosao da me pitas.

Iako ovde nema rezervisanje teme samo za ove ili one, ja nisam vise diskutovao na temu sa njime.

Zasto si mi se obracao?

Onda sam ja nepristojan a ti mi se prvi obratis?

Hoces li da mi odgovoris na pitanja?
Ja sam tebi odgovarao.
Bilo bi ptistojno da i ti meni.
Hvsala.

- - - - - - - - - -

добро, изнео си свој став. сад допусти да ми православни дискутујемо о теми која је за нас од суштинског значаја.

Hocu ja vas da pustim.
Ali ti si poceo.
Sada i ja imam pitanja.
Gore su.
Dva.

Nemoj te niske udarce.
Ja sam ga pustio posle o nisam mu se vise mesao na temu.

Dok ti nisi dosao da me pitas.

Iako ovde nema rezervisanje teme samo za ove ili one, ja nisam vise diskutovao na temu sa njime.

Zasto si mi se obracao?

Onda sam ja nepristojan a ti mi se prvi obratis?

Hoces li da mi odgovoris na pitanja?
Ja sam tebi odgovarao.
Bilo bi ptistojno da i ti meni.
Hvsala.

- - - - - - - - - -

Hocu ja vas da pustim.
Ali ti si poceo.
Sada i ja imam pitanja.
Gore su.
Dva.

за тебе је Евхаристија комеморација. за мене је Евхаристија истинска Жртва. ту даље нема никаквог дијалога. то је као кад се муслимани позивају на Куран, а ја кажем да је Мухамед лажни пророк. ту се сваки даљи разговор прекида. разумеш.

Poslednja izmena:
ovaj jovanov stih jasno kaze da nema raja ono danas mrem i odma idem tamo
I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovečiji koji je na nebu...jovan 3 glava

ceo celcit covek umire kao što je i Hrist umro, i ceo celcit covek će biti vracen..

onda pitanje ako je razbojnik u raju i svi koji pomrese zasto bi pa vaskrsnuli ako su vec tamo..i sto bi im se sudilo..nigde logike..

зар је тако тешко рећи- са Христовим Телом и Крвљу једемо и пијемо Његову смрт, и Његово славно Васкрсење. то је истинска Чаша Спасења, кроз коју умиремо с Њим на Крсту, и Васкрсавамо с Њим у Есхатону.

Slažem se.
Ima li međustanja?

Jeste li razmišljali u ovim kategorijama?
attachment.php

- - - - - - - - - -

ovaj jovanov stih jasno kaze da nema raja ono danas mrem i odma idem tamo
I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovečiji koji je na nebu...jovan 3 glava

ceo celcit covek umire kao što je i Hrist umro, i ceo celcit covek će biti vracen..

onda pitanje ako je razbojnik u raju i svi koji pomrese zasto bi pa vaskrsnuli ako su vec tamo..i sto bi im se sudilo..nigde logike..
Čekaj, ti ovo pišeš kao niko ništa nije rekao na tu temu?
Treba li ja da kopipejstujem svoje poruke?

Dodatak...

@ISTRAZIVAC9:

Ne sporim ja tvoju slobodu da veruješ u šta god želiš, time i u reinkarnaciju.
Ovde je samo reč to tome da Reinkarnacija i Hrišćanstvo nemaju nikakvih dodirnih tačaka

Prvo ces ti meni odgovoriti na prethodna pitanja, pa onda mozemo dalje, djaba tebi zvanje magistra, Mesija YAHusha je bio Boziji sin, nije imao nikakvog magistrata, :)

Hristos je jednom zauvek unro za nas.
Nem potreve filozofirsnju.
Ta zrtva je zauvek dsta.
Noje ju potrebno 8bbavljati.
Jer pna je savrsena i jedonstvena.

Pavle kaze da je Hristos jednpm zauvek prineo sebe.
I nije potrrbno visr nikakvo prinosenje i zrtvovanje istog.

Vecera Gospodnja je secanje na vecnu i savrsenu zrtvu.
Prihvatanje iste.

Sve izvan toga je riäuzenje krvi i tela Gospodnjeg.
Idolopoklonstvo tvari.

Ok. Tek sad mi je jasno na koji nacin inoverni negiraju Svetu Tajnu Pricesca. Lepo vam je to necastivi smislio i upakovao da mesate Hristovu zrtvu na krstu sa Pricescem. Objasnio bih ti razliku izmedju njih ali mi recenica pre one koja opisuje moj avatar nedozvoljava.

Ali ako budes uporan i lepo zamolis i ako vidim da zaista zelis da naucis nesto, reci cu ti.

Jos povodom reinkatnacije u vezi Hebreja :

U judaizmu je to bilo nepoznato sve do osmog stoljeća prije Krista, kada je počelo usvajanje Karaiti (sektaška židovska skupina) (moguće je, sugerirano, pod utjecajem islamskog misticizma).

.Filozofi su bili prezrivi
Uobičajeni hebrejski izraz za reinkarnaciju je gilgul, "valjanje", to jest, duša se "kotrlja" kroz vrijeme iz jednog tijela u drugo tijelo. Najranije [ne-karajsko] upućivanje na doktrinu je ono o Saadiji [882-942] (Vjerovanja i Mišljenja, vi. 8). Saadija piše:Ipak, moram reći da sam našao određene ljude, koji se nazivaju Židovima, koji ispovijedaju doktrinu metempsihoze, koju oni nazivaju teorijom "transmigracije" duša. Oni time znače da je duh Rubena prebačen u Simeona, a potom u Levi i nakon toga u Judu, nikakva referenca na sinove Jakovljeve nije namijenjena.

Slučajno izučavamo iz Saadijine rasprave da je jedan od razloga zbog kojih su ti ljudi vjerovali u reinkarnaciju (što se ponovno pojavljuje u Kabali) zbog teoloških poteškoća u Bogu koji dopuštaju maloj djeci da trpe. Da su, tvrde, činili zbog grijeha koje su počinili u prethodnom postojanju.

Mistici su bili vjernici
Kabalisti, s druge strane, vjeruju u reinkarnaciju. Zohar [veliki kabalistički tekst iz 13. stoljeća] odnosi se na doktrinu u brojnim odlomcima (npr. Ii. 94a, 99b). Nahmanides [1194-1270], u svom komentaru Knjige o Jobu (Job 33:30), govori o reinkarnaciji kao velikoj tajni i ključu za razumijevanje mnogih biblijskih odlomaka. Kasnija kabala je puna vjerovanja u transmigraciju duša.
Razni grijesi se kažnjavaju posebnim transmigracijama; na primjer, duša pretjerano ponosnog čovjeka ulazi u tijelo pčele ili crva sve dok se ne postigne pomirenje. Za junake Biblije i kasnije židovske povijesti se kaže da su reinkarnacija ranijih heroja. Tako je Kainova duša (Postanak 4,1-16) ušla u tijelo Jetroa i duša Abelova tijela Mojsijeva. Kad su se Mojsije i Jetro susreli u prijateljstvu, ispravili su grijeh uzrokovan otuđenjem dva brata (Izlazak 18,1-12).

Manasseh ben Israel (umro 1657) posvećuje veliki dio svog Nishmat Hayyima (“Duša života”) obrani reinkarnacije. U 21. poglavlju Manasseh primjećuje da je nauk izvorno podučavan Adamu, ali je kasnije zaboravljen. Oživio ju je Pitagora [grčki matematičar i filozof iz 6. stoljeća prije Krista], koji je bio Židov (!), A podučavao ga je prorok Ezekiel.

Hasidi vjeruju izričito u doktrinu, a priče se govore o Hasidskim majstorima koji su se sjećali svojih aktivnosti u prethodnoj inkarnaciji.

Tri vrste reinkarnacije
U kabbalističkoj literaturi spominju se tri vrste reinkarnacije:

1. gilgul, vlastita transmigracija, u kojoj je duša koja je prethodno naselila jedno tijelo poslana natrag na zemlju da nastane drugo tijelo.

2. ibbur, “impregnacija”, u kojoj se duša spušta s neba kako bi pomogla drugoj duši u tijelu.

3. dybbuk, općenito kasni koncept, u ​​kojem duša opterećena krivnjom koju vukovi vuku ulazi u ljudsko tijelo kako bi pronašla odmor i mora biti istjerana.

Filozofska poteškoća u cijeloj doktrini reinkarnacije leži u problemu mogućeg značenja koje se može dati identitetu duše koja se reinkarnirala, budući da iskustva tijela određuju karakter duše. Kako duša koja je bila u dva ili više tijela može biti "ista" duša?

[Gershom] Scholem je sugerirao da je upravo ta poteškoća navela Zohara na postuliranje postojanja tzelema ("slike"), svojevrsnog "astralnog tijela" koje ne migrira iz tijela u tijelo i stoga čuva individualni identitet.

Hriscanstvo i reinkarnacija su kao ulje i voda. Nije Isus dosao da preuzme nas greh kako bi se mi radjali i umirali u nedogled vec da bi se nasli u vecnom zivotu.
Reinkarnacija je kontradikcija vaskrsenja i ko to dvoje izjednacuje taj nije dobro razumeo rec i pismo.

Mesija nije apsolutno preuzeo grehe tvoje, jer zasto bi Bog radio sledece:

Propovednik 12, 14 Jer će svako delo Bog izneti na sud i svaku tajnu, bila dobra ili zla.

- - - - - - - - - -

I kakve sve to ima veze sa Hriscanstvom a posebno sa temom?

U cemu je problem :?:

14. Лицемер је спокојан и ћути све док мисли да га нису одгонетнули, будући задовољан славом коју стиче од праведног изгледа. Ако га открију, он изриче увредљиве речи. мислећи да вређањем других сакрије своју срамоту. Упоређујући га са пород аспидиним, реч Писма му као лукавом наређује да роди род достојан покајања, сагласно са оним што изгледа, преобразивши и скривено настројење срца.

СВЕТИ МАКСИМ ИСПОВЕДНИК

Nista nisu shvatio.
Niji nista ne negira.
Novi zavet nema svestenika koji prinose zrtve.
Hrista ubijaju svaki vikend i jedu ga i poju mu krv.
Bog nije uveo kanibalizam.
Upravo su sev takvim stvarima bavili narodi Hananske zemlje zbog cega ih je Goapod protetao iz Izraila.
A i kod nas.
500 god pod turcima.
Onda proba.
Onda 50 god pod komunizmom.
Onda se ooet masovno prelazi na kanibalizam.
Pa ode Krajna pa Kosovo pa seo Bosne.
Pa razdvajanje sa Srbima u Bosni.
Pa se izgubi mnogo u gori pa Majedoniji.
Pa ce V vodina..A i ona opuste, ogronan izvor hrane.
Pa sela opustese od cega se prezivljava u krizno doba.
Pa ceka zemlja osiromasu.
Iko zna sta sve jos dolazi.

- - - - - - - - - -

Gde su blagoslovi?

Ti Mesiju "ubijas" slavljenjem rimske dubote, koja pripada rimskom bogu Saturnu, :)

Jos povodom reinkatnacije u vezi Hebreja :

U judaizmu je to bilo nepoznato sve do osmog stoljeća prije Krista, kada je počelo usvajanje Karaiti (sektaška židovska skupina) (moguće je, sugerirano, pod utjecajem islamskog misticizma).

.Filozofi su bili prezrivi
Uobičajeni hebrejski izraz za reinkarnaciju je gilgul, "valjanje", to jest, duša se "kotrlja" kroz vrijeme iz jednog tijela u drugo tijelo. Najranije [ne-karajsko] upućivanje na doktrinu je ono o Saadiji [882-942] (Vjerovanja i Mišljenja, vi. 8). Saadija piše:Ipak, moram reći da sam našao određene ljude, koji se nazivaju Židovima, koji ispovijedaju doktrinu metempsihoze, koju oni nazivaju teorijom "transmigracije" duša. Oni time znače da je duh Rubena prebačen u Simeona, a potom u Levi i nakon toga u Judu, nikakva referenca na sinove Jakovljeve nije namijenjena.

Slučajno izučavamo iz Saadijine rasprave da je jedan od razloga zbog kojih su ti ljudi vjerovali u reinkarnaciju (što se ponovno pojavljuje u Kabali) zbog teoloških poteškoća u Bogu koji dopuštaju maloj djeci da trpe. Da su, tvrde, činili zbog grijeha koje su počinili u prethodnom postojanju.

Mistici su bili vjernici
Kabalisti, s druge strane, vjeruju u reinkarnaciju. Zohar [veliki kabalistički tekst iz 13. stoljeća] odnosi se na doktrinu u brojnim odlomcima (npr. Ii. 94a, 99b). Nahmanides [1194-1270], u svom komentaru Knjige o Jobu (Job 33:30), govori o reinkarnaciji kao velikoj tajni i ključu za razumijevanje mnogih biblijskih odlomaka. Kasnija kabala je puna vjerovanja u transmigraciju duša.
Razni grijesi se kažnjavaju posebnim transmigracijama; na primjer, duša pretjerano ponosnog čovjeka ulazi u tijelo pčele ili crva sve dok se ne postigne pomirenje. Za junake Biblije i kasnije židovske povijesti se kaže da su reinkarnacija ranijih heroja. Tako je Kainova duša (Postanak 4,1-16) ušla u tijelo Jetroa i duša Abelova tijela Mojsijeva. Kad su se Mojsije i Jetro susreli u prijateljstvu, ispravili su grijeh uzrokovan otuđenjem dva brata (Izlazak 18,1-12).

Manasseh ben Israel (umro 1657) posvećuje veliki dio svog Nishmat Hayyima (“Duša života”) obrani reinkarnacije. U 21. poglavlju Manasseh primjećuje da je nauk izvorno podučavan Adamu, ali je kasnije zaboravljen. Oživio ju je Pitagora [grčki matematičar i filozof iz 6. stoljeća prije Krista], koji je bio Židov (!), A podučavao ga je prorok Ezekiel.

Hasidi vjeruju izričito u doktrinu, a priče se govore o Hasidskim majstorima koji su se sjećali svojih aktivnosti u prethodnoj inkarnaciji.

Tri vrste reinkarnacije
U kabbalističkoj literaturi spominju se tri vrste reinkarnacije:

1. gilgul, vlastita transmigracija, u kojoj je duša koja je prethodno naselila jedno tijelo poslana natrag na zemlju da nastane drugo tijelo.

2. ibbur, “impregnacija”, u kojoj se duša spušta s neba kako bi pomogla drugoj duši u tijelu.

3. dybbuk, općenito kasni koncept, u ​​kojem duša opterećena krivnjom koju vukovi vuku ulazi u ljudsko tijelo kako bi pronašla odmor i mora biti istjerana.

Filozofska poteškoća u cijeloj doktrini reinkarnacije leži u problemu mogućeg značenja koje se može dati identitetu duše koja se reinkarnirala, budući da iskustva tijela određuju karakter duše. Kako duša koja je bila u dva ili više tijela može biti "ista" duša?

[Gershom] Scholem je sugerirao da je upravo ta poteškoća navela Zohara na postuliranje postojanja tzelema ("slike"), svojevrsnog "astralnog tijela" koje ne migrira iz tijela u tijelo i stoga čuva individualni identitet.
Ovo što si postavio ne zavređuje osvrt.

Tražio sam ti:
- direktna biblijska svedočanstva o veri u reinkarnaciju
- direktna svedočanstva prvih hrišćana koji potvrđuju veru u reinkarnaciju

Pošto si tvrdio da postoje obe vrste svedočanstva koja takvu veru potvrđuju.

:bye:
:kafa:

To je ispunjenje hebrejskog praznika obrtani snop.
Treci po redu..

Pogledaj da ti ne pisem po temi.

https://forum.krstarica.com/entry.php/29767-7-JEVREJSKA-PRAZNIKA-KOJA-SU-UKAZIVALA-NA-ISUSA

- - - - - - - - - -

Jedna dimenzija je tumačenje događaja, druga dimenzija je sam događaj,
Mislim da sam jasno ukazao da me prvenstveno zanima sam događaj
U tom smislu, u trenutku Hristove smrti neki ljudi su vaskrsli i pokazali se živim ljudima?
Zašto oni ne spavaju, čekajući Hristov drugi dolazak i opšte vaskrsenje?
Taj događaj nije predstava, već ukazivanje nove stvarnosti nastale Hristovom smrću

Jedna dimenzija je tumačenje događaja, druga dimenzija je sam događaj,
Mislim da sam jasno ukazao da me prvenstveno zanima sam događaj
U tom smislu, u trenutku Hristove smrti neki ljudi su vaskrsli i pokazali se živim ljudima?
Zašto oni ne spavaju, čekajući Hristov drugi dolazak i opšte vaskrsenje?
Taj događaj nije predstava, već ukazivanje nove stvarnosti nastale Hristovom smrću

Vidi.
Kada sam ti pomenuo Izrailski praznik obrtani snop.
Snop psenice ili ...
Treba odma da ti na um dodju Hristove reci.
Nisam dosao da ukinem stari zavet i proroke, vec da ispunim.

I sada kada pricamo o ovome sto pitas.

Pitamo se kako je Isus ispunio 7 hebrejskih praznika.
Kako svetinju, njene zrtve i sluzbu u njoj. Itd.

Onda ces videti da je ispunjenje treceg praznika obrtani snop.
Isus ga je ispunio kada je umro i kada je mala grupa vernih vaskrsla u trenutku njegove smrti.
Ne svi verni iz svih vekova.
Mala grupa.
Jer predstavljaju samo jedan snop zetve, prvinu.
Oni su doziveli raspadanje i vaskrsli su i sa njime otisli u nebo kao prvina zetve.

Oni ne mogu da spavaju, oni su vaskrsli za vecni zivot u svojim telima.

Sta je sa ostalima.
Petar kaze oni jos cekaju.
Cekaju da se zetva zavrsi da jos mnogi prihvate Hrista i onda na dan zetve kako kaze Hristos, budu odneseni u njegove zitnice.

Isus cesto govori u pricama.
I kaze da je zemlja njiva a psenica spaseni.

Ovi sto su sa Hristom otisli na nebo.
Oni su obrtani snop.
Prvina.
Garancija za ostalu zetvu.

Razumes?

Rec spavaju nisu izmislili sektasi jer ti je strana pa takp mislis.
U celoj bibliji ju nalazimo.
U Starom zavetu.
U Novom Isus i apostoli jako cesto.

Rec spavaju nije bukvalna.

Vec simbolicki opis stanja mrtvih.
Ne svesnost.
A i ko spava, ustace.

Recju spavanje, Hristos i apostoli ukazuju na ustajanje.
Nece zaivek biti mrtvi znaci.
Vaskrs.

Poslednja izmena:
Slažem se.
Ima li međustanja?
li razmišljali u ovim kategorijama?
Pogledajte prilog 528676

то је отприлике оно у шта Виларет (anajade) верује. имамо стварање света (почетак времена) и имамо крај света (Страшни суд). унутар тог временског тока постоје људи, који живе и умиру, очекујући Други долазак Христов, кад ће их Господ васкрснути из мртвих. и то је сав домострој спасења у очима већине православних хришћана. спасење без Христа. зато овај графикон има један фундаментални недостатак. на њему није приказан најепохалнији догађај у историји творевине, чудеснији и од самог стварања света- Оваплоћење Бога у Телу, тренутак кад је вечност ушла у време. и нису приказани Васкрсење и Вазнесење Христово, кад је у Христу (Христом) творевина победила смрт, и кад је узнета у вечност. тога нема. зато графикон није добар.

(уз још једну опаску- вечност и време се не додирују у почетку стварања, јер је свет створен из ничег, а не из вечности.)

међутим, овде се за нас (у реалности наше садашњости) постављају два суштинска питања:
- да ли је вечност присутна у времену? и ако јесте, на који начин?
- да ли је творевина присутна у вечности? ако јесте, на који начин?

Back