Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Rekao ssm vec.
Tebi je to izgledami skroz strano?

Da bi mogao da vaakrsne verujuce da vecno zive.
Vratice ih na pocetku.
Kso Adama i Evu.
Zivece ponovo na ovoj zemlji.
Ako budes citao biböiju videces da je tako.
Ovako sada mislis da je to neki moj stav.

Kada covek unre, on ne zivi nigde.
Nena ga.
Mrtav je.

Mislim da je tvoj problem u razumevanju duse.
Sta je to.
Dao sam ti sve sta kaze biblija o dusi.

To moras da pogledas, inace me neces razumeti.

па васкрсао је Лазара, пре своје смрти и васкрсења. показао је да је то могуће. да Он то може. и ето, Лазар је спасен од смрти. или можда није?

da nije bilo isusovog vaskrsenja svi bi verovali u to njesra da je dusa besmrtna i jos ziva u nekom raju..a kako da zivi bez duha i tela koji je drze..ni malo realno..

Vazno je pogledati sta je dah zivota.

Ne mogu sada da stignem.
Da vam postavim pravoslavni stav o tome.
Isti je kao moj.
Mozda za vikend.
Vecina pravoslavni ne razumeju njihov stav.
Jer ne poznaju biblijski stav.

Covek se sastoji od daha zivota sto neki pogresno nazivaju dusa, i materije.
To dvoje daju zivo bice.
Zivu dusu.

Kada se to dvoje razdvoji, nema vise ziviäog i svesnog bica.

Treba oboje.

Dah zivota sto neki pogresno smatraju dusom.
Je nesto kao elektricna energija.

Koja recimo u spoju sa sijalicom, daje svetlo.

Dah zivota i telo.
Jednako jre dusa ziva.
Zivo bice.

Biblija kaze.
Nekim hriscanima, kada pomenes bibliju kao da im prstom gutnes u oko.
Dakle kaze:
Uznes im dah, umiru.
Vratis im dah, postaju.

Ona dusa koja zgresi, poginuce kate Gospod.
Nije besmrtna.

Dalje kaze.
Nece mrtvi tebe slaviti
Niti sta znaju niti imaju ikakvog uticaja pod suncem.
Itd.

вас двоје уопште ме можете да дате било какво уверљиво и логично објашњење зашто је Господ умро и васкрсао. у вашем погледу на спасење човека тај догађај је непотребна епизода. а уствари је суштина свега.

- - - - - - - - - -

аха, Господ је значи умро и васкрсао само из разлога да би доказао и показао да је то могуће? то је дакле била само представа, показна вежба. хит! :lol:

vaskrsenje je dar hristov,prvina i zalog naseg vaskrsenja iz smrti..e to tako kratko a slatko..:D

e ne bi onda stajalo u simbolu vere cekam vaskrsenje mrtvih nego bi stajalo verujem u besmrtnost duse..:D

ја уопште не говорим о бесмртности душе. човек је сав смртан. смрт гута целог човека, јер све што је створено тежи ништавилу из кога је призвано у постојање.

али ја тебе питам зашто је Господ умро и васкрсао?

- - - - - - - - - -

vaskrsenje je dar hristov,prvina i zalog naseg vaskrsenja iz smrti..e to tako kratko a slatko..:D

све су фразе кратке и слатке. проблеми настају кад их треба објаснити.

па васкрсао је Лазара, пре своје смрти и васкрсења. показао је да је то могуће. да Он то може. и ето, Лазар је спасен од смрти. или можда није?

spasen al je i umro zauvek..i sad se ljudi vade iz mrtvih al umru ebiga..ovo je drugo..ponovo ziv al nema mrenja..:D

ја уопште не говорим о бесмртности душе. човек је сав смртан. смрт гута целог човека, јер све што је створено тежи ништавилу из кога је призвано у постојање.

али ја тебе питам зашто је Господ умро и васкрсао?

- - - - - - - - - -

све су фразе кратке и слатке. проблеми настају кад их треба објаснити.

Brate, ovo je neko moje...mišljenje, da tako napišem. Ne teži sve što je stvoreno ništavilu. Kad čovek dospe do ljubavi, onda više ne teži tome. Onda je zainteresovan, a ljubav, to je jedna fina zainteresovanost, možda može tako da se kaže. To je već život. Simbol krsta, simbol srca, tako nešto razmišljam. Ipak, da bi stigao do ljubavi, treba ti vera. To nije lako steći, pravu veru. Mora pre toga da ti se smuči puno stvari i laži.

Poslednja izmena:

Pa vaskrsao je jednu devojcicu pre lazara i vratiio je roditeljima.
Samo je nastavila da zivi do starosti.

Jednog mladica je vaskrsao, kaze vratio ga majci.

Samo je nastavii da zivi do starosti.
Nije ih vaskrsao za vecnost.
Tako Lazara.
Petar je vaskrsao mladica.
Nastavio je da zivi.
Imamo i vaskrsenja u starom zavetu.
Ali vaskrsenje za vecnost je kada Isus dodje.

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

Brate, ovo je neko moje...mišljenje, da tako napišem. Ne teži sve što je stvoreno ništavilu. Kad čovek dospe do ljubavi, onda više ne teži tome. Onda je zainteresovan, a ljubav, to je jedna fina zainteresovanost, možda može tako da se kaže. To je već život. Simbol krsta, simbol srca, tako nešto razmišljam. Ipak, da bi stigao do ljubavi, treba ti vera. To nije lako steći, pravu veru. Mora pre toga da ti se smuči puno stvari i laži. Idem malo da odmorim, pozz.

istinska ljubav se i zasniva na veri..priznanje bezuslovnog znacaja drugom bicu..

1. Solunjanima 4,15 Jer vam ovo kazujemo riječju Gospodnjom da mi koji živimo i ostanemo za dolazak Gospodnji, nećemo preteći onijeh koji su pomrli.
1. Solunjanima 4,16 Jer će sam Gospod sa zapoviješću, sa glasom arhanđelovijem, i s trubom Božijom sići s neba; i mrtvi u Hristu vaskrsnuće najprije;
1. Solunjanima 4,17 A potom mi živi koji smo ostali, zajedno s njima bićemo uzeti u oblake na susret Gospodu na nebo, i tako ćemo svagda s Gospodom biti.

lazar je dignut iz mrtvih al kasnije pobogu umro prirodnom smrcu il ga zgazio kamion to ne znam..

значи није спасен.

то даље значи да нико није спасен. и да нам спасење долази са Другим доласком Христовим. то даље значи да су Христова смрт и васкрсење били само представа за апостоле и ученике- да им се покаже шта ће се десити и њима на Старшном суду. то даље значи да је Причешће суштински непотребно, јер то није лек бесмитрности. то даље значи да си ти, Виларет, јеретик.

значи није спасен.

то даље значи да нико није спасен. и да нам спасење долази са Другим доласком Христовим. то даље значи да су Христова смрт и васкрсење били само представа за апостоле и ученике- да им се покаже шта ће се десити и њима на Старшном суду. то даље значи да је Причешће суштински непотребно, јер то није лек бесмитрности. то даље значи да си ти, Виларет, јеретик.

Ne.
Sve pogresno kazes.
Sve.
Ne mogu da verujem.

Poslednja izmena:
значи није спасен.

a sta bi ja trebala za tebe da kazem koji ceka da bude besmrtan cim gekne..

Postoji saglasnost o tome da je čovek ta "duša živa", te da se ne prihvata koncept besmrtnih duša koje egzistiraju slobodno i potpuno neopterećene činjenicom da više nemaju veze sa telom.
Starozavetna vera je jasna, telesna smrt guta čoveka kao biće, čovek se pogružava tj. zaranja u smrt.
Ali ni ta smrt nije ulazak u potpuno nepostojanje.
Već da ljudsko biće egzistira na vrlo ograničen način, poput dubokog sna.
S tim da su pravednici bivstvovali u stanju nekakve nade, a loši ljudi u stanju bojazni za sud loših dela, a svi u Šeolu.
I verovalo se da će mrtvi ustati u poslednji dan.

Nadam se da o tome ne moramo dodatno diskutovati.

I onda dolazi Hristos.
Fizička smrt i dalje postoji u ovom svetu.
Ali, Hristos je govorio o vaskrsenju i životu večnom. I Sam je vaskrsao

Šta on donosi novo za ljude koji i dalje umiru u ovom svetu?
- Smrt kao san? Šta je onda tu novo u odnosu na Stari Zavet?

- Bivstvovanje u formi duše? Čemu onda uopšte čin vaskrsenja celog čoveka?

- Vaskrsenje za sve, vaskrsenjem u Njemu? Ovo je suštinski dosledno Njegovoj propovedi

a sta bi ja trebala za tebe da kazem koji ceka da bude besmrtan cim gekne..

ја сам онај грешни разбојник на крсту који вапи ка Христу- сети ме се Господе у Царству своме. а Он, пружајући ми Чашу Спасења, одговара- још данас ћеш бити са мном у рају.

- Vaskrsenje za sve, vaskrsenjem u Njemu? Ovo je suštinski dosledno Njegovoj propovedi

зар је тако тешко рећи- са Христовим Телом и Крвљу једемо и пијемо Његову смрт, и Његово славно Васкрсење. то је истинска Чаша Спасења, кроз коју умиремо с Њим на Крсту, и Васкрсавамо с Њим у Есхатону.

ја сам онај грешни разбојник на крсту који вапи ка Христу- сети ме се Господе у Царству своме. а Он, пружајући ми Чашу Спасења, одговара- још данас ћеш бити са мном у рају.

pa dobro tebi ce delovati kad vaskrsnes da je to danas..a proslo ljudskih milion godina haha..

зар је тако тешко рећи- са Христовим Телом и Крвљу једемо и пијемо Његову смрт, и Његово славно Васкрсење. то је истинска Чаша Спасења, кроз коју умиремо с Њим на Крсту, и Васкрсавамо с Њим у Есхатону.

Pa ako casa i hleb spasava, cemu Hristova smrt?
Zar nije mogao da nam kaze da to radimo i spaseni smo.

A ne da dodje i umre

pa dobro tebi ce delovati kad vaskrsnes da je to danas..a proslo ljudskih milion godina haha..

ти просто не можеш да објасниш значај Христове Жртве и Васкрсења. уопште ниси у стању да схватиш колика је то пректетница целокупног људског постојања. вододелница историје. па теби и пре и после Христа, све је исто.

- - - - - - - - - -

Pa ako casa i hleb spasava, cemu Hristova smrt?
Zar nije mogao da nam kaze da to radimo i spaseni smo.

A ne da dodje i umre

да Он није умро, онда не би ни било Жртве. да Он није победио смрт онда Његово Тело и Крв не би били лек бесмртности.

ти просто не можеш да објасниш значај Христове Жртве и Васкрсења. уопште ниси у стању да схватиш колика је то пректетница целокупног људског постојања. вододелница историје. па теби и пре и после Христа, све је исто.

pa objasnjavaj ti sta cekas..ja cu ti samo upadnem ko sokratica i da ti se obratim sa sumnjicavim i ispitivackim pitanjima ne bi li te nekako pokolebala u tvom sveznalastvu i podstakla na pravi put .od mene vala dosta..:D

Starozavetna vera je jasna, telesna smrt guta čoveka kao biće, čovek se pogružava tj. zaranja u smrt.
Ali ni ta smrt nije ulazak u potpuno nepostojanje.
Već da ljudsko biće egzistira na vrlo ograničen način, poput dubokog sna.
S tim da su pravednici bivstvovali u stanju nekakve nade, a loši ljudi u stanju bojazni za sud loših dela, a svi u Šeolu.

смрт гута целог човека, и то није никакав сан. то је претња потпуног (а не делимичног) ишчезнућа и повратка у ништавило. смрт је апсолутна негација човека. једини траг који остаје од човека је то што га се Господ сећа. то је смрт пре Христовог Васкрсења. после Христовог Васкрсења више ништа није исто.

Back