Kad pominjemo duhovno/fizičko telo, dodao bih još nešto, ovaj put iz tekst "Vaskrsenje tela - središte hrišćanskog učenja o smrti"
Vaskrsenje tela – šta je to? Gde je telo, ono koje se raspalo u zemlji i vratilo u to tajanstveno kruženje prirode? Šta, zar će te kosti vaskrsnuti? Šta će nam uopšte telo u tom tajanstvenom za nas, onostranom duhovnom životu? Zar nas filosofi i mističari svih vremena nisu naučili da je pozitivni smisao smrti upravo u tome što nas ona oslobađa od te, kako su oni govorili, “tamnice tela”, od te stalne zavisnosti od matarijalnoga, fizičkoga i tele- snoga, čineći našu dušu potpuno lakom, lepršavom, slobodnom i duhovnom?
No, možda će nam se sva ova pitanja pojaviti u novom svetlu ako se malo dublje zamislimo nad samim pojmom tela. Ne apstraktno, ne spekulativno–filosofski, već, da tako kažemo, opitno, ako se, drugim rečima, zamislimo nad pitanjem učešća i mesta tela u našem životu, u mome životu. S jedne strane, naravno, potpuno je očigledno da je telo svakoga od nas ono što je promenivo i nepostojano. Naučnici–biolozi su izračunali da se sve ćelije koje čine naše telo, bez izuzetka, menjaju svakih sedam godina, te da, na taj način, u fiziološkom smislu, mi svakih sedam godina imamo novo telo. Prema tome, ono telo koje se na kraju moga života polaže u grob, nije ništa više “moje” telo od svih onih mojih [sedam] “prethodnih” tela. U krajnjem ishodu, telo svakoga čoveka nije ništa drugo do njegovo vaploćenje u svetu: telo je, s jedne strane, oblik moje zavisnosti od sveta, a sa druge, oblik moga života, moga delanja u svetu.
Telo je, u suštini, moj odnos prema svetu, prema drugome: moje telo je telo kao opštenje i kao uzajamnost. Sve, potpuno sve u telu, u čovekovom organizmu sazdano je radi te uzajamnosti, radi tog opštenja, radi toga “izlaženja iz sebe”. Nije slučajno, naravno, što ljubav kao najviši oblik opštenja upravo u telu nahodi svoje vaploćenje. Telo je ono što vidi, što sluša, što oseća i, na taj način, što me izvodi iz samoće moga “Ja”. Ali, onda se, možda, mora reći i obrnuto: nije telo tamnica duše, već je telo – sloboda duše, jer telo je duša kao ljubav, duša kao opštenje, duša kao život, duša kao kretanje. I zato duša, gubeći telo, odvajajući se od tela, u suštini, gubi život, umire, čak, i ako to umiranje duše nije potpuno iščeznuće, već uspenje ili san. No, zaista, svaki san, a ne samo san smrti, jeste izvesno umiranje organizma, jer u snu spava i ne dejstvuje upravo telo i tada [za čoveka] nema života, osim onog prizračnog i nestvarnog, nema ničega, osim sna.
Ako je tako, onda Hrišćanstvo – kada govori o oživljenju tela – ne govori o oživljenju kostiju i mišića kao takvih, jer su i kosti, i mišići, i sva materija, i sve tkivo našega sveta sas tavljeni tek od nekoliko osnovnih elemenata i, u krajnjem ishodu, od atoma, a u atomima nema ničeg specifično ličnoga, ničega večno moga.
Hrišćanstvo govori o obnovljenju života kao opštenja, ono govori o onom telu duhovnom koje smo mi sami tokom čitavog svog života sazdali sebi ljubavlju, brigom za drugoga, opštenjem, izlaženjem iz sebe. Hrišćanstvo ne govori o večnosti materije, već o njenom konačnom oduhovljenju, o svetu koji će potpuno postati telo čovekovo, a to znači – život i ljubav čovekova; o svetu koji će potpuno postati priopštenje Životu. Kult grobalja i spomenikâ nije hrišćanski kult, jer se u hrišćanskoj Blagovesti ne radi o rastvaranju u prirodi dela materije koja je nekada bila telo, već o vaskrsenju života u svoj njegovoj punoti i celovitosti, koji su ostvareni ljubavlju.
U tome je smisao Vaskrsa, u tome je konačna sila i radost Hrišćanstva: Pobeda proguta smrt (1. Kor. 15, 54).