Становиште Православне Цркве о човековом стању после смрти?

Шта се догађа после смрти?

• Душа наставља да живи (рај/пакао), док је тело у земљи

• Душа спава заједно са телом

• Човек васкрсава у духовном телу - улази у Есхатон

• Нешто четврто (описати)

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
За тумачење главе 2 је глава два...

Ово је глава 6, дај шта у њој пише, не објашњавај ми оно што нисам сам потегао као аргумент... то је твоја фрљока
:lol:
Pa, to jedino ako Pavla želiš da učiniš podvojenom ličnošću.
Dakle, ovo je poslanica podeljena u šest glava.
Pisao ih je isti čovek, namenjena je istim ljudima, misao je dosledna.

Nema cepanja konteksta, nema paranja poslanice.
Jedna poslanica, jedan autor, jedna grupa primalaca, jedinstvena misao.
To je to

https://svetosavlje.org/tumacenje-poslanice-efescima-svetog-apostola-pavla/7/

ТУМАЧЕЊЕ ПОСЛАНИЦЕ ЕФЕСЦИМА
СВЕТОГ АПОСТОЛА ПАВЛА

6,1-24

12 јер наш рат није с крвљу и с телом, него с поглаварствима, с властима, с управитељима таме овога света, с духовима зла испод неба.

Ајде за почлетак објасни:

Зашто чак и у овом трулом
СПЦ 2015 преводу, пише испод неба, а не пише НА ЗЕМЉИ?

Логично би било да је испод неба земља, ал у старим преводима, има још боља реч са грчког У ПОДНЕБЕСЈУ... (ТАЧНО ЈЕ ДАТ И МЕСНИ ПРИЛОГ ''У'' и тачно преведена сложена реч ПОД-НЕБЕСЈЕ...
Glavno mesto prebivanja demona je ispod neba, oni su bivsi andjeli mogu da lete.
Ali njihov delokrug je na zemlji ne na nebu.
Pavle jasno govori o nasoj borbi nas zivih ljudi sada za vreme ovog zivota ne o borbi umrlih.

Efežanima 6,12Nismo mi sučeljeni čovjeku, već Vlastima, Moćima, Gospodstvima ovoga *svijeta tmina, duhovima zla koji su u nebesima. Domognite se dakle oklopa Božjeg,

Efežanima 6,12Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.

Ali Petar kaze za te sto izvrcu Pavla.
2. Petrova 3,15I dugotrpnost Gospodina našega držite za spasenje, kao što vam je i ljubljeni naš brat Pavle po danoj mu mudrosti pisao;
2. Petrova 3,16Kao što i u svim poslanicama kada u njima govori o tom. U njima su neke stvari teško razumljive, koje neuki i neutvrdjeni iskrivljuju, kao i ostala Pisma na svoju vlastitu propast.

cekaj malo, jel ti pokrivas ovog zilota da ne odgovori na pitanje odakle mu da su mitarstva sfera koja okruzuje zemlju, jer ako je nesto u podnebesju, ne znaci da je sfera koja obuhvata celu zemlju i preci nam put na nebo

a sto se tice vaseg neznanja o nebu (nad nebesima, svrh nebesa, više svih nebesa (Filipljanima 2,7-9) i o Bogu koji se sagiba da vidi što je na nebesima i na zemlji (Psalam 113,6), zasto ne ptas zilota gde je on polagao dogmatiku o PODNEBESJU, i podnebesnim duhovima?
О сфери си сам закључио...

Небо је оно што видимо и налази се у саставу земље... небеса су пак нешто друго, ал ти много добро знаш догматику, читао си Сигурно светог Дионисија Небеску јерархију, па ће то да нам објасниш...

А кад објасниш разлику између речи небо и речи небеса, објасни нам онда и шта и коме припада реч поднебесје и зашто се у том простору налазе духови злобе?

Glavno mesto rpebivanja demona je ispod neba, oni su bivsi andjeli mogu da lete.
Ali njihov delokrug je na zemlji ne na nebu.
Pavle jasno govori o ansoj borbi nas zivih ljudi sada za vreme ovog zivota ne o borbi umrlih.

Efežanima 6,12Nismo mi sučeljeni čovjeku, već Vlastima, Moćima, Gospodstvima ovoga *svijeta tmina, duhovima zla koji su u nebesima. Domognite se dakle oklopa Božjeg,

Efežanima 6,12Jer nije nam se boriti protiv krvi i mesa, nego protiv Vrhovništava, protiv Vlasti, protiv upravljača ovoga mračnoga svijeta, protiv zlih duhova po nebesima.

2. Petrova 3,15I dugotrpnost Gospodina našega držite za spasenje, kao što vam je i ljubljeni naš brat Pavle po danoj mu mudrosti pisao;
2. Petrova 3,16Kao što i u svim poslanicama kada u njima govori o tom. U njima su neke stvari teško razumljive, koje neuki i neutvrdjeni iskrivljuju, kao i ostala Pisma na svoju vlastitu propast.
Umrli ne postoje već samo upokojeni. Jer je Gospod "Bog živih a ne Bog mrtvih".

To je vrlo zanimljivo jer i gnostici zlo vezuju za tjelesno
Ovde ćemo se zaustaviti, da mi ne bi prišivao nešto što ne tvrdim.
Kad kažem "ovaj život", to je život celog čoveka, duhovno-telesnog bića.
Ja nikako ne "vezujem zlo za telesno", niti je smrt oslobođenje duše od tela.
Smrt je smrt celog čoveka. Ceo čovek se po ruža a u smrt.
Zato je Vaskrsenje lek za smrt

A što se tiče ovog
Smatraju da su duše bačene u "niže svjetove" da se kroz kušanje usavršavaju, te da je glavni cilj osloboditi se tijela.
Pa, pogledaj šta si nedavno pisao
Posle razlucenja od tijela, duse nisu nedjelatne, niti bez svijesti; ovo potvrdjuje jevandjelska prica o Lazaru i bogatasu (Lk. 16, 22-28)… Duse preminulih ne samo da nisu lisene svijesti, nego zadrzavaju i svoja raspolozenja – nadu i strah, radost i tugu, i nesto od onoga sto ocekuju za sebe na buducem Sudu one vec pocinju da predokusaju… One postaju jos zivlje i jos revnosnije proslavljaju Boga.
Saberi se i vidi : šta si pisao, a šta si meni hteo da pripišeš

Poslednja izmena:
Пријатељу, код кога си полагао догматику ?
evo ti samo ova jedna epizoda: avva justin vs sv j. zlatousti, ko je OSUDJEN I IZBACEN [jevandjelje po Jovanu], PA MI RECI DA VASI TEOLOZI NE UCE SUPROTNO najvecim crkvenim autoritetima, sta kaze dogmatika, ko je osudjen i izbacen [jevandjelje po Jovanu]? condemned and cast out. - omilija kod zlatoustog, ne znam sad tacno koja, ali klikni, pa vidi

Zrtva Gospoda Isusa Hrista iz poslusnosti, podredjenosti... ili neceg treceg?

...engleski nerazumljiva ljudima, ali vi ste sa ovim izmisljanjem knezova raznih samo sve dublje zaglibili u prelascenosti kad sveti Jovan Zlatousti kaze but now he is condemned and cast out." za koga kaze da je osudjen i izbacen? A za koga kaze Justin da je osudjen i izbacen?...
prijatelju, jel shvatas ti da ste zamenili Hrista sa luciferom [luconosom] kod kesariijskog andreja, a kod justina sa knezom ovoga sveta - to su kardinalne greske da bih ja tek tako isao kod vas da ista polazem

Poslednja izmena:
Ovde ćemo se zaustaviti, da mi ne bi prišivao nešto što ne tvrdim.
Kad kažem "ovaj život", to je život celog čoveka, duhovno-telesnog bića.
Ja nikako ne "vezujem zlo za telesno", niti je smrt oslobođenje duše od tela.
Smrt je smrt celog čoveka. Ceo čovek se po ruža a u smrt.
Zato je Vaskrsenje lek za smrt

A što se tiče ovog

Pa, pogledaj šta si nedavno pisao
U toj rečenici sam govorio o blaženim dušama a ne o dušama uopšte.

Umrli ne postoje već samo upokojeni. Jer je Gospod "Bog živih a ne Bog mrtvih".
A ne?
A koju si ti to bibliju citao?
Po svemu sudeci ocigledno nikakvu.
Otkrivenje 14,13I čuh glas s neba gdje mi govori: napiši: blago mrtvima koji umiru u Gospodu otsad. Da, govori Duh, da počinu od trudova svojijeh; jer djela njihova idu za njima.

Bog je Bog zivih jer ce ih vaskrsnuti.
Iako su trenutno mrtvi kao svi, ali on ce ih vskrnsuti za vecnost.

Oni su zapisani u knjizi zivota i kada se na rkaju ta knjiga otvori, oni ce oziveti:
Filibljanima 4,3Da, molim i tebe, druže pravi, pomaži njima koji se u jevanđelju trudiše sa mnom, i Klementom, i s ostalima pomagačima mojima, kojijeh su imena u knjizi života.

Evo kada se otavra kniga zivota i akda mrtvi postajhu zivi sta kaze apsotol Jovan, prilikom Hristovog dolaska.:
Otkrivenje 20,11I vidjeh veliki bijel prijestol, i onoga što sjeđaše na njemu, od čijega lica bježaše nebo i zemlja, i mjesta im se ne nađe.
Otkrivenje 20,12I vidjeh mrtvace male i velike gdje stoje pred Bogom, i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po dijelima svojima.
Otkrivenje 20,13I more dade svoje mrtvace, i smrt i pakao dadoše svoje mrtvace; i sud primiše po djelima svojima.

To jevandjelje koje ti propovedas niti je biblijsko niti apostolsko.

U toj rečenici sam govorio o blaženim dušama a ne o dušama uopšte.
Pa? Koliko ja vidim, ispada da tim "blaženim dušama" ide mnogo bolje bez tela.... Nešto, kao da ih je telo ograničavalo, što bi rekli gnostici?

Na osnovu mitarstava znamo da se demonske laži i optužbe prema nama ne završavaju trenutkom smrti.
Na osnovu svoje vere u mitarstva dokazuješ postojanje mitarstava? :think:
Zanimljivo :confused:

Nema mitarstva, to je drugo jevandjelje ne Hristovo i apostolsko.

Isus je dao sebe za nase grehe kaze Pavle i zavrsena prica.
Tu ne moze nikakav demon vise nista da ucini.

Galatima 1,4Koji dade sebe za grijehe naše da izbavi nas od sadašnjega svijeta zloga, po volji Boga i oca našega,
Galatima 1,5Kojemu slava vavijek vijeka. Amin.
Galatima 1,6Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od onoga koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Galatima 1,7Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Galatima 1,8Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drukčije nego što vam javismo, proklet da bude!
Galatima 1,9Kao što prije rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drukčije nego što primiste, proklet da bude!

О сфери си сам закључио...

Небо је оно што видимо и налази се у саставу земље... небеса су пак нешто друго, ал ти много добро знаш догматику, читао си Сигурно светог Дионисија Небеску јерархију, па ће то да нам објасниш...

А кад објасниш разлику између речи небо и речи небеса, објасни нам онда и шта и коме припада реч поднебесје и зашто се у том простору налазе духови злобе?
oces da kazes da podnebesje nije sfera, ili da sAD ODJEDNOM POVLACIS TEZU DA DUHOVI ZLOBE ZAUZIMAJU CELU TU SFERU I PRECE NAM PUT DO NEBA?

jel treba da potrazim tvoje replike od juce? pa ja tacno znam kako si se pazio,, i sada se igras, a ne izlazis posteno na debatu.

A ne?
A koju si ti to bibliju citao?
Po svemu sudeci ocigledno nikakvu.
Otkrivenje 14,13I čuh glas s neba gdje mi govori: napiši: blago mrtvima koji umiru u Gospodu otsad. Da, govori Duh, da počinu od trudova svojijeh; jer djela njihova idu za njima.

Bog je Bog zivih jer ce ih vaskrsnuti.
Iako su trenutno mrtvi kao svi, ali on ce ih vskrnsuti za vecnost.

Oni su zapisani u knjizi zivota i kada se na rkaju ta knjiga otvori, oni ce oziveti:
Filibljanima 4,3Da, molim i tebe, druže pravi, pomaži njima koji se u jevanđelju trudiše sa mnom, i Klementom, i s ostalima pomagačima mojima, kojijeh su imena u knjizi života.

Evo kada se otavra kniga zivota i akda mrtvi postajhu zivi sta kaze apsotol Jovan, prilikom Hristovog dolaska.:
Otkrivenje 20,11I vidjeh veliki bijel prijestol, i onoga što sjeđaše na njemu, od čijega lica bježaše nebo i zemlja, i mjesta im se ne nađe.
Otkrivenje 20,12I vidjeh mrtvace male i velike gdje stoje pred Bogom, i knjige se otvoriše; i druga se knjiga otvori, koja je knjiga života; i sud primiše mrtvaci kao što je napisano u knjigama, po dijelima svojima.
Otkrivenje 20,13I more dade svoje mrtvace, i smrt i pakao dadoše svoje mrtvace; i sud primiše po djelima svojima.

To jevandjelje koje ti propovedas niti je biblijsko niti apostolsko.
Uh, pa ti baš malo znaš. Umiranje u Gospodu je figurativno, to znači da umrtvljujemo sebe prema grijehu, tako učestvujemo u stradanju Hristovom.

Kad se otvori Knjiga oživjeće njihova tijela. A duše već predokusaju blaženstvo kao što je opisano u Otkrivenju 6,9-11 i 7,9-17.

:lol:
Pa, to jedino ako Pavla želiš da učiniš podvojenom ličnošću.
Dakle, ovo je poslanica podeljena u šest glava.
Pisao ih je isti čovek, namenjena je istim ljudima, misao je dosledna.

Nema cepanja konteksta, nema paranja poslanice.
Jedna poslanica, jedan autor, jedna grupa primalaca, jedinstvena misao.
To je to
Дакле, појама немаш да објасниш зашто је речено У ПОДНЕБЕСЈУ?

Па кажи лепо незнам, а не да мора да ''анализирамо твоју личност која не одговара'' тј. безразмишљање, па да се увредиш

Pa? Koliko ja vidim, ispada da tim "blaženim dušama" ide mnogo bolje bez tela.... Nešto, kao da ih je telo ograničavalo, što bi rekli gnostici?

Na osnovu svoje vere u mitarstva dokazuješ postojanje mitarstava? :think:
Zanimljivo :confused:
Nije im smetalo tijelo već su preseljenjem u raj okusili blaženstva što ih dodatno motiviše, so to speak.

oces da kazes da podnebesje nije sfera, ili da sAD ODJEDNOM POVLACIS TEZU DA DUHOVI ZLOBE ZAUZIMAJU CELU TU SFERU I PRECE NAM PUT DO NEBA?

jel treba da potrazim tvoje replike od juce? pa ja tacno znam kako si se pazio,, i sada se igras, a ne izlazis posteno na debatu.
Ето све си лепо обајснио како мислим, још само да схватиш чему МЕСНИ ПРИЛОГ ''у''

Uh, pa ti baš malo znaš. Umiranje u Gospodu je figurativno, to znači da umrtvljujemo sebe prema grijehu, tako učestvujemo u stradanju Hristovom.

Kad se otvori Knjiga oživjeće njihova tijela. A duše već predokusaju blaženstvo kao što je opisano u Otkrivenju 6,9-11 i 7,9-17.
A sada filozofiras malo.
Umiranje nije umiranje?
To sto ti pricas nema veze sa umiranjem kada covek umre grehu.
To je sasvim druga prica
Ti stavrno ne poznajes pismo? :eek:

Uzmes jednu rec i odbacis citav kontekst?

Halo covece pogledaj:
Oni su zapisani u knjizi zivota i kada se na kraju ta knjiga otvori, oni ce oziveti:

Ljudi su mrtvi, kakvo figurativno?
Kada je lazar umro to je bio smao figurativno i Isus je plakao samo zbog figurativnog?
Nemoj mene da zafrkavas...

A sada filozofiras malo.
Umiranje nije umiranje?
To sto ti pricas nema veze sa umiranjem kada covek umre grehu.
To je sasvim druga prica
Ti stavrno ne poznajes pismo? :eek:

Uzmes jednu rec i odbacis citav kontekst?

Halo covece pogledaj:
Oni su zapisani u knjizi zivota i kada se na kraju ta knjiga otvori, oni ce oziveti:

Ljudi su mrtvi, kakvo figurativno?
Kada je lazar umro to je bio smao figurativno i isus je plako samo zbog figurativnog?
Nemoj mene da zafrkavas...
Hristovim vaskrsenjem smrt je pobijedjena. Tako da ne možeš porediti Lazara sa nama danas. "Mrtvaci" mogu biti i živi ljudi kao fariseji, ogrezli u grijehu i licemjerju.

Evo, neka bude da "pojma nemam".
Hajde, objasni ti, koji ti imaš pojma :)
jel vidis kako se igra, a istvremeno se pazi da ne lupi nesto, jer je svestan da nema pojma i koja su mitarstva budalastina

nece da kaze zasto svi moramo kroz njih da li zato sto okruzuju zemlju i prece put na nebo, ili zato sto demona ima tusta i tma, giusto su rasporedjeni, neizbezni, ili zato sto niko od nas nije bez greha, ...jer bi se time samo otvorio za sledeca ptanja...

Back