stanovi i plate

Eh a mislio sam da cu nesto pametno naci ovde, kad ono:
- oni sto nisu vojsku ni videli vazda su pametniji od onih sto u njoj rade,
- oni sto u njoj rade vazda im nesto nije kako treba pa popljuju i ono sto je dobro,
Blago onima sto nista ne rade daj nek mi kazu gde to ima jer ja od pocetka svoje karijere nisam imao srecu da radim normalno radno vreme nego samo duze, bez mogucnosti i izgleda da ikada iskoristim slobodne dane.

Kakva drzava,takva i vojska a bogami i ova tema - CRKLA!!! Ne znam za UTS,ali ima li nekih inf.o navodnoj "pomoci"(to je umesto onog regresa i t.obroka koji su odlozeni zbog SEK-e :-) ) za N.Godinu,navodno oficiri 5000,podoficiri 7000 i ugovorci 10000?!

e bas su se obrukali da nam nista ne uplate za novu godinu :zimag: a na kolegijumu se dele velike pare generalima svaka cast al neka neko od gore gleda sve, aj pa sretna vam bila ova nova 2010. pa ko izdrzi pricace z:hi: odo da cepnem jos jedno pivo pa da zalegnem

Evo i prvih dobrih vjesti ove godine.

Beogradska štampa danas piše da je ministar odbrane Dragan Šutanovac 30. decembra potpisao predlog za penzionisanje Ponoša, pošto su se za to stekli uslovi.

http://www.smedia.rs/vesti/detalji.php?id=22851

Zašto ovo smatram dobrim vjestima?

Pa ako Ponoš ispunjava uslove za penzinosanje, onda barem 50% staršina ispunjava te uslove.

Samo da podsjetim, general Ponoš je smjenjen sa dužnosti i stavljen u stanje u službi "na raspolaganju". Prema Zakonu o Vojsci Srbije u stanju u službi "na raspolaganju" se može biti najduže 6 mjeseci. Nakon isteka 6 mjeseci prestaje služba i to na dva moguća načina - ostvarivanjem prava na penziju (ako ispunjava uslove za penziju, član 110 stav 3. Zakona o VS) i bez prava na penziju sa 24 bruto plate jednokratne novčane naknade (član 110. stav 4.Zakona o VS). Pošto su uslovi za penzionisanje prema posljednjim izmjenama i dopunama Zakona 40 godina staža i 57 godina života (penzija po sili zakona za general potpukovnika i ovo nikako ne može biti osnov za njegovo penzinisanje pošto je genral rođen 1962. godine).

Druga varjanta je prijevremena starosna penzija za koju su uslovi 35 godina staža i 55 godina života (član 243. zakona o VJ), s tim da se starosna granica smanjuje u zavisnosti od vremena provedenog na pojedinim dužnostima. Konkretno za svake 4 kalendarske godine na dužnosti gdje se staž računa kao 12/15 granica se smanjuje za jednu godinu (Član 268. Zakona o VJ). Inače ove odredbe zakona o Vojsci Jugoslavije se primjenjuju do donošenja novih propisa o socijalnom, zdravstvenom, penziskom i invalidskom osiguranju profesionalnih vojnih lica, a na osnovu člana 197. stav 2. zakona o Vojsci Srbije.

Na osnovu biografskih podataka koje sam uspjeo iskopati po internetu general Ponoš ne ispunjava niti jedan od navedenih uslova za penzinosanje. Grubom računicom dolazim da general može imati oko 35 godina staža samo ako je čitav tok službe proveo na dužnostima gdje se staž osiguranja računa kao 12/18 (padobranci, podmorničari, ronioci, diverzanti, piloti i oni koji rade u braro komorama - član 266. zakona o VJ). Ako je bio na tim dužnostima onda mu ni starosna granica nije problem. Međutim koliko je poznato on nikad nije bio ni na jednoj od tih dužnosti.

Postoji i treća mogućnost za penzionisanje, a to je na osnovu člana 192. Zakona o Vojsci Srbije koji kao uslove propisuje minimum 20 godina staža, da je od toga barem 10 godina zarađeno u svojstvu PVLi i da je to zbog potreba službe koje su posljedica organizacisko-mobilizaciskih promjena.

Na kraju ostaje čuveni član 192. kao mogući osnov za penzinisanje, a najvjerovatnije je da se ministar bas na taj osnov i poziva u ovom slučaju i upravo je to razlog zašto sve ovo smatram dobrom vješću. Pošto je prilično nedefinisano šta zanči treći uslov propisan u tom članu

"ako to zahtjevaju potrebe službe koje nastaju usljed organizacijsko-mobilizacijskih promena u Vojsci Srbije na osnovu ovog zakona"

ovdje imamo u praksi prikazano da stavljanje u stanje u službi "NA RASPOLAGANJU" predstavlja potrebe službe koje su nastale usljed organizacisko-mobilizacijskih promena.

Dakle. Svi vi profesionalni oficiri i podoficir koji imate 20 i više godina penziskog staža, a minimum 10 godina tog staža ste stekli kao profesionalna vojna lica ako želite u penziju krenite stopama generala Ponoša. Potrebno je da vas smjene sa dužnosti i da dođete u stanje u službi "NA RASPOLAGANJU" nakon šest mjeseci vi ste sretni mladi penzioner.

ma kod Borisa moze sve, a da budes na raspolaganju 6 meseci tesko da ce ko moci da ostvari, naci ce ti neki posao sigurno, osim ako nisi skolski drug sa Borisom. Ja na primer kao bivsi civil a sada neki vojni sluzbenik imam 40 godina penzijskog staza 49 godina zivot i opet ne mogu po civilnom zakonu pre 53 godina zivota u penziju. ( 27 godina imam 12/16 i nesto godina iz civilstva). ma ukaz je cudo, ali sta je tu je. mozda si trebao da otvoris kao novu temu, al nema veze koga interesuje VS cita sve :zelenko:

Moja zena je proslog meseca podigla subvencionisani kredit za novogradnju(u kome sam joj ja saduznik).Interesuje me sta se onda desava sa mojim UTS s obzirom da je ona nosilac kredita..Da li imam pravo na uvecanje za 10% ili sto je meni neverovatna opcija da mogu i dalje da cekam stan od vojske?

Moja zena je proslog meseca podigla subvencionisani kredit za novogradnju(u kome sam joj ja saduznik).Interesuje me sta se onda desava sa mojim UTS s obzirom da je ona nosilac kredita..Da li imam pravo na uvecanje za 10% ili sto je meni neverovatna opcija da mogu i dalje da cekam stan od vojske?

Важећи Закон сматра да имаш решено стамбено питање уколико ти или супружник ПОСЕДУЈЕТЕ УСЕЉИВ СТАН(кућу) У ВЛАСНИШТВУ,што значи да та невероватна опција отпада.Пошто у нашој фирми Марфијев закон лепо ради,ако постоји и најмања могућност да ти укину УТС,то ће се и десити!:idea:Уствари,најлакше ти је да се разведеш и дилема ће нестати!

Prosle godine je dodeljen 41 subvencionisani kredit,sto iznosi nekih 0.25% lica bez stana.Obzirom na stratesko opredeljenje vojnog vrha o resavanju stambene problematike putem kredita,ove brojke mi se ne cine preterano impresivnim,sto dalje implicira da ce stambeni problemi biti reseni cas posla do 2050. i neke!Tada ljudi verovatno vise nece ni ziveti u stanovima iliti kucama!

Back