stanovi i plate

Januar ima 19 radnih dana. Ja sam radio 20 od kojih je jedan bio 1.januar za koji ću dobiti dodatak za rad na dan praznika. Da li taj dodatak isključuje pravo na to da dobijem 1 slobodan dan koji sam prekovremeno radio?

@EiPeD, ali oni meni kažu da sam plaćen za tih 8 sati jer ću dobiti 2H i nešto dinara kao 'naknadu za rad na dan praznika'!
međutim, kad radim noću, dobijem 'naknadu za rad noću', i u tom slučaju mi ne odbijaju te sate kao plaćene!?

@EiPeD, ali oni meni kažu da sam plaćen za tih 8 sati jer ću dobiti 2H i nešto dinara kao 'naknadu za rad na dan praznika'!
međutim, kad radim noću, dobijem 'naknadu za rad noću', i u tom slučaju mi ne odbijaju te sate kao plaćene!?

ПРАВИЛНИК
О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НОВЧАНИМ ПРИМАЊИМА ПРОФЕСИОНАЛНИХ
ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

Члан 36.

Додатак за рад ноћу, додатак за рад на дан празника који није радни дан и додатак за додатно оптерећење на раду искључују додатак за прековремени рад.​

OK, to znači da se u te naknade ne uračunava (uključuje) naknada za prekovremeni rad ukoliko se istovremeno steklo pravo na obe naknade!
Tek ukoliko bi stajalo da te naknade isključuju PRAVO na naknadu za prekovremeni rad, onda bi to imalo sasvim drugo, po mene negativno, značenje.

Januar ima 19 radnih dana. Ja sam radio 20 od kojih je jedan bio 1.januar za koji ću dobiti dodatak za rad na dan praznika. Da li taj dodatak isključuje pravo na to da dobijem 1 slobodan dan koji sam prekovremeno radio?

Na radnim listama za januar piše da je mogući broj radnih sati 168 što nas prostom računicom dovodi do 21 radni dan iako je u januaru stvarno bilo 19 radnih dana što bi iznosilo 152 radna sata. Kao prekovremeni rad se računaju radni sati koji prelaze broj mogućih sati za neki mjesec (u ovom slučaju 168). Pošto kažeš da si radio 20 dana u januaru proizilazi da si ostvario 160 od mogućih 168 radnih sati.

Takođe pretpostavljam da ti je u radnu listu pisano svih 168 sati iako si stvarno kratak za 8 sati. Dakle 1. i 7. januar koji su državni praznici, a ove godine su padali u radne dane ti se računaju u ostvarene radne sate bez obzira dali si bio ili ne na poslu, a ako si u te dane i bio na poslu onda ti se za te dane pišu sati rada u dane državnih praznika.

Ukratko, u januaru nisi ostvario prekovremene sate zato što si radio 1. januara ali za sate ostvarene na taj dan ti pripada naknada u visini 110% vrednosi redovnog radnog sata.

Da si kojim slučajem radio 2. januara, koji je padao u subotu, tada bi mogao tražiti i prekovremene i preznične sate jer se taj dan ne računa u mogući broj radnih sati.

Problem je u terminu "mogući broj radnih sati". Nije moguće ostvariti "radne sate" u neradne dane, ali se tom matematikom i terminologijom služimo da bi lakše objasnili zašto dobijamo platu i za dane koji su neradni. Naime, neradni dan je posebna kategorija, i nedopustivo je pisati u liste da je neko taj dan ostvario RADNE sate ako NIJE RADIO, niti pisati "moguće radne sate" ako ih nije bilo moguće ostvariti radnim danima. Mislim da sam "žrtva" :-) te primenjene terminologije, pre nego nejasnoća i propusta u propisima.

Problem je u terminu "mogući broj radnih sati". Nije moguće ostvariti "radne sate" u neradne dane, ali se tom matematikom i terminologijom služimo da bi lakše objasnili zašto dobijamo platu i za dane koji su neradni. Naime, neradni dan je posebna kategorija, i nedopustivo je pisati u liste da je neko taj dan ostvario RADNE sate ako NIJE RADIO, niti pisati "moguće radne sate" ako ih nije bilo moguće ostvariti radnim danima. Mislim da sam "žrtva" :-) te primenjene terminologije, pre nego nejasnoća i propusta u propisima.

ПРАВИЛНИК
О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НОВЧАНИМ ПРИМАЊИМА ПРОФЕСИОНАЛНИХ
ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ

IV. НАКНАДА ПЛАТЕ

Члан 39.

Накнада плате у истом износу као да је радио професиокалном припаднику Војске припада и ако није радио на дан празника који није радни дан.​

Iz napred navedenog clana proizilazi da nam za dan praznika koji nije radni dan pripada plata bez obzira da li smo radili na taj dan ili ne. Zato se taj dan i racuna u moguce casove rada. Iz tog razloga rad u dane praznika koji nisu radni dani ne mogu se racunati u prekovremeni rad i placaju se kroz uvecanje plate za rad u dane praznika (110%).

Ako gresim neka me neko ispravi.

aj kad vec raspravljamo da li se vojnom sluzbeniku to jest bivsem civilnom licu koji daje dezurstvo kao pmocnik dezurnog prijavnice placa praznicni rad drugog januara. po pravilu kazu da mi ne sleduje ali ja neprimam dodatak na unutrasnju sluzbu (straza i dezurstva) od 25% :dontunderstand:

@miroo jel imas ovaj pravilnik u celosti u pdf

ПРАВИЛНИК О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НОВЧАНИМ ПРИМАЊИМА ПРОФЕСИОНАЛНИХ
ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ :hvala:

Poslednja izmena:
aj kad vec raspravljamo da li se vojnom sluzbeniku to jest bivsem civilnom licu koji daje dezurstvo kao pmocnik dezurnog prijavnice placa praznicni rad drugog januara. po pravilu kazu da mi ne sleduje ali ja neprimam dodatak na unutrasnju sluzbu (straza i dezurstva) od 25% :dontunderstand:

ПРАВИЛНИК О ПЛАТАМА И ДРУГИМ НОВЧАНИМ ПРИМАЊИМА ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ u clanu 24. stav 2. kaze "Цивилном лицу због посебних услова под којима врши службу у ВОЈСЦИ (члан 83. ст. 1. и 2. Закона) коефицијент из става 1. овог члана узећава се за 20%".

Stav 1. nisam u mogucnosti da citiram jer je to tabela o obracunu kooficijenata za radna mesta.

Clan 83. st. 1 i 2. Zakona o Vojsci
" Због посебних услова под којима врши службу у Војсци Србије, а нарочито због учешћа на вежбама, логоровањима, маневрима и узбунама, рада дужег од пуног радног времена, вршења службе дежурства и других облика унутрашње службе, немогућности избора радног места и места службовања, премештаја, вршења службе у свим условима, као и због других ванредних ситуација проузрокованих потребама оперативне способности, професионалном војном лицу утврђује се коефицијент за обрачун плате који је од 20 % до 50 % већи од коефицијента који се утврђује на основу положаја и чина, а у оквиру средстава за плате обезбеђених у буџету Републике Србије намењеном за финансирање одбране.
Под радом дужим од пуног радног времена из става 1. овог члана сматра се рад у случају предузимања мера приправности, рад у случају узбуне у јединици, односно установи, за време војних вежби, за време борбе против елементарних непогода, за време дежурства или сличне дужности у команди, јединици или установи Војске Србије и у приликама које захтевају да се продужи започети рад чије би обустављање или прекидање имало штетне последице за оперативну способност команде, јединице, односно установе или би нанело знатну материјалну штету или угрозило живот и здравље војних лица и других грађана."

Po ovome i civilna lica primaju dodatak zbog posebnih uslova pod kojima vrse sluzbu, ukljucujuci i dezurstva, te im za vreme dezurstva u dane praznika ne pripada uvecanje plate.

to je trupni dodadatak a zavisi u kom si rangu ceta bataljon brigada. meni nije nista leglo jer kazu da vojni sluzbenici nemaju pravo na trupni dodatak, katastrofa. jel neko moze da objasni zasto. :dontunderstand: :dash:

Back