stan sa 2 vlasnika

baba cajka

Početnik
Poruka
3
brat i ja smo nasledili stan sa po jednom polovinom. u stanu vec godinama zivi brat i ja sam pomenula da zelim da se stan proda da bih i ja imala korist od njega. to je izazvalo revolt i pretnju da mogu da ga tuzim sudu, pa cu za 100 godina da dodjem do svog dela . nisam trenutno u situaciji da se konsultujem sa advokatom, pa vas pitam: da li je to zaista tako? da li neko od vas ima isto iskustvo i kako je resio problem? hvala.

brat i ja smo nasledili stan sa po jednom polovinom. u stanu vec godinama zivi brat i ja sam pomenula da zelim da se stan proda da bih i ja imala korist od njega. to je izazvalo revolt i pretnju da mogu da ga tuzim sudu, pa cu za 100 godina da dodjem do svog dela . nisam trenutno u situaciji da se konsultujem sa advokatom, pa vas pitam: da li je to zaista tako? da li neko od vas ima isto iskustvo i kako je resio problem? hvala.
pitaj ovde,brzo ces dobiti odgovor http://forum.mojepravo.net/viewforum.php?f=47&sid=422778e37faa6804608779a40e6636d9

Покрени извршни поступак продаје стана што пре. Траје неколико гоина, али и то је боље него да ти та имовина ничему не служи.

Da... sve je to tako, sa pravne strane :think:
A šta ako čovek nema gde drugo da živi? Šta on onda da radi sa parama dobijenim na taj način i od polovine stana? Šta da kupi za te pare, gde da stanuje? Kažem - ako mu je to jedina stambena opcija!
Postavljačica teme je bila dosta nejasna, ali deo koji glasi - "ja sam pomenula da zelim da se stan proda da bih i ja imala korist od njega", naveo me je da se naježim. Imamo i mi situaciju, pravno gledano sasvim ok, ali... jedan tu dobija svoje kvadrate, a ima stan, i ima sasvim pristojne uslove za život, a čak ni ne živi u Srbiji, već na Floridi, a drugi dobija klupu pod vedrim nebom, jer za iznos koji će dobiti od te prodaje, nije dovoljan ni za garsonjeru na periferiji grada.
Ako oboje nisu stambeno obezbedjeni, to je druga priča. U tom slučaju ni od tog brata nije fer, ni najmanje.
Rekoh, postavljačica je bila sasvim neodredjena i nedorečena.
Ipak, nije sve u pravnim stvarima, ima nešto malo i u srcu, osećanjima, saosećanjima... ja bih na primer, pustila da mi "propadne" moj deo nasledstva, ni u snu ne bih tražila neku korist da imam od toga, ako bi to nekom mom nanelo zlo...
Uopšteno govoreći, tako je, a kako je u konkretnom slučaju, znaćemo kada se postavljačica opet oglasi :)

A šta ako čovek nema gde drugo da živi? Šta on onda da radi sa parama dobijenim na taj način i od polovine stana? Šta da kupi za te pare, gde da stanuje? Kažem - ako mu je to jedina stambena opcija!
Postavljačica teme je bila dosta nejasna, ali deo koji glasi - "ja sam pomenula da zelim da se stan proda da bih i ja imala korist od njega", naveo me je da se naježim. Imamo i mi situaciju, pravno gledano sasvim ok, ali... jedan tu dobija svoje kvadrate, a ima stan, i ima sasvim pristojne uslove za život, a čak ni ne živi u Srbiji, već na Floridi, a drugi dobija klupu pod vedrim nebom, jer za iznos koji će dobiti od te prodaje, nije dovoljan ni za garsonjeru na periferiji grada.
Ako oboje nisu stambeno obezbedjeni, to je druga priča. U tom slučaju ni od tog brata nije fer, ni najmanje.
Ipak, nije sve u pravnim stvarima, ima nešto malo i u srcu, osećanjima, saosećanjima... ja bih na primer, pustila da mi "propadne" moj deo nasledstva, ni u snu ne bih tražila neku korist da imam od toga, ako bi to nekom mom nanelo zlo...
Uopšteno govoreći, tako je, a kako je u konkretnom slučaju, znaćemo kada se postavljačica opet oglasi :)

Ма да, најбоље да онај ко је радио и стицао, и стекао нешто у животу не добије ништа у наслеђе јер ето онај други који је цео живот џабалебарио нема где да живи, мо'ш мислити.
Најбоље је да сви имамо једнако, без обзира ко је колико труда уложио...

hvala svima koji su se javili sa odgovorom. Izvinjavam sa na nejasnoci. Radi se o tome da ja sa suprugom i dvoje dece zivim kao podstanar vec godinama, a roditelji su bili sa bratom u tom stanu. sada je samo brat u stanu, a on i ja smo suvlasnici na jednakim delovima. Nije u redu da u ova teska vremena kad se jedva sklapa kraj sa krajem ja placam, a on se siri u ogromnom stanu zato sto mu se ne seli. nema sanse da mi isplati moj deo, nema od cega. Ne mogu da pustim da propadne moj deo vlasnistva, zbog dece.

hvala svima koji su se javili sa odgovorom. Izvinjavam sa na nejasnoci. Radi se o tome da ja sa suprugom i dvoje dece zivim kao podstanar vec godinama, a roditelji su bili sa bratom u tom stanu. sada je samo brat u stanu, a on i ja smo suvlasnici na jednakim delovima. Nije u redu da u ova teska vremena kad se jedva sklapa kraj sa krajem ja placam, a on se siri u ogromnom stanu zato sto mu se ne seli. nema sanse da mi isplati moj deo, nema od cega. Ne mogu da pustim da propadne moj deo vlasnistva, zbog dece.
Ма шта се правдаш, узми што је твоје.

Moja drugarica je nedavno kupila stan za 13.000 u Zaklopaci. Uz neka ulaganja ukupno za oko 18.000 ima solidnih 55m2. Znam da nije centar Beograda ali ima GSP na 5 minuta pesice. Dakle bolje je s parama od pola stana kupiti negde stan i putovati dok se ne dodje do nekih para nego svakog meseca placati kiriju.

Nemas razloga da se bilo kome pravdas,zakonski ti pripada kao i njemu...ako ne mozete mirnim putem da se dogovorite resicete sudski....Trazis razvrgnuce imovine i kraj...

A zasto se ti i tvoja porodica ne uselite u taj stan i zivite zajedno sa bratom ako je taj stan ogroman a ne da placate kiriju. Malo nagovoris decu da `skacu ujaku po glavi` , pa kad mu dosadi mozda i sam predlozi da se proda stan i kupe dva manja.

Koliko li sebicnih ljudi ima:eek:
Takve stvari me izludjuju.Pa nije samo on rodjen i Bogom dan da zivi u stanu vasih zajednickih roditelja.
U opstinu po besplatan pravni savet ili uzmi pravnika (daj mu procenat po zavrsenom postupku)...Ma snadji se:rtfm:
Ako on nije brat pa zasto bi ti bila sestra.:roll:
I tvoja deca treba da zive bez trzavica...:bye:

Zasto bi neko bio covek i odrekao se necega sto mu po pravu pripada zbog nekog ko se u tom stanu bahati i pri tom nema ni malo sluha za onog drugog??!

Koliko li sebicnih ljudi ima:eek:
Takve stvari me izludjuju.Pa nije samo on rodjen i Bogom dan da zivi u stanu vasih zajednickih roditelja.
U opstinu po besplatan pravni savet ili uzmi pravnika (daj mu procenat po zavrsenom postupku)...Ma snadji se:rtfm:
Ako on nije brat pa zasto bi ti bila sestra.:roll:
I tvoja deca treba da zive bez trzavica
...:bye:

Tako je! Svaka cast! :ok:

Priznajem da mi je tema digla pritisak.

Kad se samo setim koliko je (bar u mom okruzenju) takve "brace" koji sebe smatraju Bogom danim, a prema svojim sestrama se ponasaju kao da ne postoje.

Kao da su oni nekakvi hebeni prestolonaslednici, a sestre nisu deca svojih roditelja, vec nekakva niza bica. :evil:

Ebemti Balkan! :besan2:

@Tema:

Angazuj advokata i uzmi sta ti pripada.

Sve i da postavljacica teme ima svoj stan (a kasnije je dodala da je podstanar :) ), zasto bi se odrekla onoga sto joj pripada-koliko je ljudi kod nas dovoljno bogato da moze da obezbedi svom detetu stan? Ja bih prvo mislila na svoju decu, i na to da treba (hipoteticki gledano, kada bih imala decu) da zive negde za nekoliko godina, pa ne bi bilo fer prema njima da se odreknem stana.
Imali smo mi slucaj u porodici, gde se moja baba odrekla stana u korist sestre, zato sto sa muzem ima stan u vlasnistvu. A to sto babi sad veoma trebaju lekovi, banje, a nema od cega da finansira? Sama se dovela u tu situaciju, jer nije razmatrala sire posledice svoje odluke.
EDIT: ako se desi da moja sestra nema gde da zivi, a ja imam svoj stan i nemam potrebe za tim zajednickim, naravno da je ne bih izbacila na ulicu. Ali ne bih se ni odrekla, opet, zbog svoje dece. Niti bih od nje ocekivala da se bilo cega odrice zbog mene.

Poslednja izmena:
Tako je! Svaka cast! :ok:

Priznajem da mi je tema digla pritisak.

Kad se samo setim koliko je (bar u mom okruzenju) takve "brace" koji sebe smatraju Bogom danim, a prema svojim sestrama se ponasaju kao da ne postoje.

Kao da su oni nekakvi hebeni prestolonaslednici, a sestre nisu deca svojih roditelja, vec nekakva niza bica. :evil:

Ebemti Balkan! :besan2:

@Tema:

Angazuj advokata i uzmi sta ti pripada.
Stvarno strasno, i ja se grozim toga! To da bratu ide stan je jedino razumno ako ce taj isti brat posle da izdrzava sestru. A bas da vidim gde je to slucaj. :/
Ja cu, jednoga dana, podjednako ostaviti svakom detetu. A ne sad zato sto je neko lenj, ili je musko, da dobije na ustrb onog drugog.

Ako uzmemo u obzir takvu situaciju, da jedno dete ima brdo love, a ovo drugo zivi na racun svojih roditelja, opet se postavlja pitanje zasto da mu ostavi deo? Nije ona pare brala sa grane, vec ih je zaradila dok se on zajebavao i dok su ga izdrzavali mama i tata. Verovatno bi svako dao taj deo u tom slucaju, ali mu ovaj drugi sigurno ni hvala nece reci jer se to i ocekivalo da bas on dobije ceo stan. Koliko god da mu da, njemu nece biti dovoljno, uvek ce kukati kako nema i bice u fazonu: "jadan ja u ovom surovom svetu"... :roll:

Imali smo situaciju u zgardi. Sve je bilo gotovo za 3 godine.

mm je građevinski sudski veštak, mnogo takvih slučajeva je imao, uopšte ne mora dugo da traje, naravno zavisi i od suda i od sudije. Ona ima pravo da traži da joj se isplati polovina vrednosti pomenutog stana, ako brat nema novac za isplatu, ili pak ako ona nema da isplati brata, najbolje da se dogovore i stan stave na prodaju, ako se ne dogovore, pokreće se sudski postupak i kako rekoh od suda i sudije zavisi koliko će to trajati, a za svo vreme ona ima pravo na kiriju, brat mora da joj plaća određenu svotu mesečno, kao da je stan izdat trećem licu, naravno pola te sume.

Pre jedno 20 god moji roditelji su podelili imovinu na 4 dela..
Njima,sestri,bratu i meni s tim sto ce njihova cetvrtina pripasti bratu kada njih ne bude vise bilo.Jer su ocekivali da ce ih on i gledati:zcepanje:
Tada je moj otac rekao:Od sada sve sto sticemo sa vasim bratom(mi smo bile udate a on ozenjen)Pripada njemu:klap::klap::zcepanje:
Medjutim.....Moj brat ni da prica sa njima a ne da ih gleda:mrgreen::ljutko:
TOLIKO O PATRIJALHLNOM VASPITANJU:whistling:
Meni ne treba to sto su njemu namenili ali mi je krivo zbog ovih staraca koji su sve nade polagali u njega.Tuzno je to videti u njihovim godinama.:sad2:
Pogotovo za moju mamu koja je bolesna i pati.Tj. ne zna se ko pati vise.:cry:

Nema ni govora o useljenju u stan jer mi je brat vrlo nervozne prirode i ima neke ruzne navike koje nikako ne bih mogla da tolerisem da zivimo zajedno. Jednostavno- sve i svi mu smetaju. Meni licno jako smeta ocekivanje, cak i sire rodbine, da se odreknem svog dela jer sam udata pa muz treba sve da mi obezbedi :roll:, vec su me okarakterisali kao sebicnu i neuvidjavnu. Hvala vam, utesili ste me jer vidim da vecina vas misli kao ja. Posebno mi je Melita ulila nadu da cu docekati svoj krov nad glavom i da taj proces pred sudom nece voditi moja deca. :bye:

misljenja da je sin jedini naslednik bili su i moji baba i deda...
medjutim,nisu to resili za zivota pa je sud na ostavinskoj raspravi imovinu podelio na dva jednaka dela jedan za mog oca drugi za moju tetku
to je bilo onih us.ranih devedesetih godina kad je puno love trebalo za advokate i sudjenja..al moja tetka je isterala svoje...
sud je doneo odluku da imovinu proda po sluzbenoj duznosti za neke smesne pare
a onda su njih dvoje seli i nasli zajedno kupca i prodali imovinu i podelili na ravne casti

ne treba da vam pricam da smo brat i ja sve vreme navaljivali na oca da se dogovori sa sestrom
ne treba ni da vam pricam da je on jedva pristao na sve oko podele (a sve zato sto je shvatio da ce mnogo da izgubi ako sud bude prodavao imovinu )
ne treba da vam pricam ni da se moj otac sad potpuno isto ponasa prema meni kao i prema svojoj sestri iako ja vodim racuna o njemu a ne moj brat
...jedino pozitivno u celoj prici je sto ja imam normalnog brata :heart:za razliku od moje tetke koja je svoje pravo morala da ostvari preko suda :sad2:

Back