Stalno se izvinjavam

Pogledajte prilog 1638126Ovo je drugi put da na forumu postavljam temu koja je moj lični problem.

O čemu se radi? Stalno se izvinjavam.

Potpuno je ok i pozitivno je da nam neko uputi izvinjenje zbog nečega. Ali nije ok ako preterujemo sa izvinjavanjem.

Nije dobro ići iz krajnosti u krajnost.

Izvinjavam se često i to po nekoliko puta. Uhvatila sam sebe da se izvinjavam i to ozbiljno i tetki i sestri, rođacima:

" Izvini, nadam se da te ne ometam" i posle ove rečenice pitaju me šta mi je, šta se izvinjavam i što sam toliko zvanična, bez potrebe.

Izvinjavam se uživo, izvinjavam se na netu, stalno, stalno se izvinjavam.

Ne mogu sama da procenim : Da li imam manjak samopouzdanja, samopoštovanja, ili sam preterano ljubazna, baš preterano?

Šta vi mislite? Da li se i vama događa nešto slično? Kako biste definisali ovaj problem preteranog izvinjavanja, čini mi se da je problem? Šta da radim?

Molim da se tema ne spamuje. Hvala unapred 🙂

Foto: Pixabay com

I ja se stalno izvinjavam.
I stalno se zahvaljujem.

Ne znam, rodila sam se tim da osetim ako drugome smetam ili mu nisam po volji, ako sam visak, ako mnogo radi, ako mi je lepo vratio kusur, ako mi je nesto dodao, ako mi je nesto fino ucinio...

Svesna sam da drugi ljudi zive oko mene i zahvalna za svaku sekundu koju su utrosili na mene, bilo da su morali, bilo da nisu morali.

Nije to osobina koju bih menjala. Misljenja sam da uvek sebe valja najiskrenije predstaviti drugima kako bismo nasli srodne ljude za neku radost.
Ta radost moze biti i ona minimalna, da se obradujemo kada radi bas nasa kasirka ili je danas bas nasa konobarica...

To radi moja najmlađa ćerka.
I ujedno najnesigurnija u sebe.
Eto i moja najmlađa kćerka to radi. Izvinjava se čak i za drugoga...izvini mama, nije tako mislila. Ja joj sugerišem da to ne radi u takvim situacijama. Ona kaže da to čini iz bojazni od osude ili da ne bude pogrešno shvaćena. Tako da ima razlike kad je iz kurtoazije, kad priznaješ pogrešku, al kad se koristi bespotrebno, mislim da je do neke nesigurnosti.

Back