Stalno se izvinjavam

Džudi S

Domaćin
Moderator
Poruka
4.846
TEMA TEMA.jpg
Ovo je drugi put da na forumu postavljam temu koja je moj lični problem.

O čemu se radi? Stalno se izvinjavam.

Potpuno je ok i pozitivno je da nam neko uputi izvinjenje zbog nečega. Ali nije ok ako preterujemo sa izvinjavanjem.

Nije dobro ići iz krajnosti u krajnost.

Izvinjavam se često i to po nekoliko puta. Uhvatila sam sebe da se izvinjavam i to ozbiljno i tetki i sestri, rođacima:

" Izvini, nadam se da te ne ometam" i posle ove rečenice pitaju me šta mi je, šta se izvinjavam i što sam toliko zvanična, bez potrebe.

Izvinjavam se uživo, izvinjavam se na netu, stalno, stalno se izvinjavam.

Ne mogu sama da procenim : Da li imam manjak samopouzdanja, samopoštovanja, ili sam preterano ljubazna, baš preterano?

Šta vi mislite? Da li se i vama događa nešto slično? Kako biste definisali ovaj problem preteranog izvinjavanja, čini mi se da je problem? Šta da radim?

Molim da se tema ne spamuje. Hvala unapred 🙂

Foto: Pixabay com

Pogledajte prilog 1638126Ovo je drugi put da na forumu postavljam temu koja je moj lični problem.

Potpuno je ok i pozitivno je da nam neko uputi izvinjenje zbog nečega. Ali nije ok ako preterujemo sa izvinjavanjem.

Izvinjavam se često i to po nekoliko puta. Uhvatila sam sebe da se izvinjavam i to ozbiljno i tetki i sestri, rođacima:

" Izvini, nadam se da te ne ometam" i posle ove rečenice pitaju me šta mi je, šta se izvinjavam i što sam toliko zvanična, bez potrebe.

Ne mogu sama da procenim : Da li imam manjak samopouzdanja, samopoštovanja, ili sam preterano ljubazna, baš preterano?

Šta vi mislite? Da li se i vama događa nešto slično? Kako biste definisali ovaj problem preteranog izvinjavanja, čini mi se da je problem? Šta da radim?

Није мана стално се извињавати.
Наравно, ако постоји неки повод.
Не можемо увек да мислимо о томе како је неко нешто схватио
и о туђим тананим осећањима и живцима.
Веруј ми, не мисли нико ни о твојим.
Обична љубазност је више него довољна у животу...
нема потребе увек се извињавати.
Наравно, то је само моје скромно мишљење.
Свако добро !!!

Ja se isto stalno izvinjavam.
Kad se neko raskreci na putu ja se izvinjavam sto bih da prodjem.
Za obična pitanja se uvek izvinjavam u mejlovima na smetnji, zahvaljujem na vremenu.

I tako uvek se nesto sori-šem i ikskjuzmi-šem.

Исто радим са мејловима. И још нешто, али ми је сада глупо да пишем о томе.

Наишла сам на овај занимљив текст који има и свој наставак

https://easylife.rs/preterano-izvinjavanje-negativan-obrazac-ponasanja/ и наставак https://easylife.rs/prednosti-ljubaznosti/

Poslednja izmena:
Ja se isto stalno izvinjavam.
Kad se neko raskreci na putu ja se izvinjavam sto bih da prodjem.
Za obična pitanja se uvek izvinjavam u mejlovima na smetnji, zahvaljujem na vremenu.

I tako uvek se nesto sori-šem i ikskjuzmi-šem.
takico svi fini, dobri vaspitani i ljudi koji drze do elementarne kulture
izvinjavam se sto sam vaspitan i dajem sebi tu vrstu slobode da odaberem da tako ostane <3

Ja se cesto izvinjavam, nekad jer sam nesto uprskao nekad da se ne gnjavim s nekom budalom koja nije vredna gubljenja vremena.
U UK je to normalna pojava, desava se nekad da se i ja i druga strana izvinjava.

Meni kad se neko izvini ja osecam postovanje prema toj osobi.
Jajare se nikad ne izvinjavaju.
I misle sa su kul, al zapravo su egoisticni slabici.

Može biti nesigurnost i strah od konflikta, ali može biti i veoma izražena empatija pa čak i preosetljivost.

Doduše, mislim da tako nešto može biti i naučen obrazac ponašanja, nešto što se nosi iz detinjstva i nema preterano dublje značenje. Sve zavisi od ostalih osobina ličnosti, ne može se nešto posebno zaključiti samo na osnovu toga.

Ti najbolje znaš.

Pogledajte prilog 1638126Ovo je drugi put da na forumu postavljam temu koja je moj lični problem.

Moze biti kucno vaspitanje (sto nije tako lose), ali moze biti i posljedica prezivljenih trauma, pa se osoba oseca kao gubitnik (bez stvarnog razloga)

@Sizif u pravu si kada je strah od konflikta u pitanju. Imam razlog zbog koga ne volim svađe i konflikte.

I bez lažne skromnosti, mislim da sam od detinjstva dobro vaspitana. A tu su i crte karaktera.
Pa sta.
Sta mislis da ostali nemaju strah od konflikta...
Samo iz svojih razloga...
Ja sam prvo izbegavao konflikte da se ne bi dzabe kacio sa ljudima , jer mora tri puta vise da ih rasturis da bi se smirili..
Posle sam izbegavao konflikte da uopste ne bi znali sta mogu da im uradim.a i nikad nisam ja imao potrebe za konfliktom..

Ali te nekad priteraju narocito nasilnici..
Onda razvijes tehnike za nasilnike, neke su i blefovi , lepo je ziveti sa blefovima..
Npr izbegavas tuce blefovima...bar 20 tuca sam izbegao blefovima..
U tih dvadeset bih mozda dobio 3,4 udarca...ali sto...mozda bih pocepao 5,6,7 kosulja, ali sto...mozda bih se zakacio sa nekima pa posle jos gore, pa sto..

Osnova dobrih odnosa je nekad da ljude upozoris na to sta moze biti negativna stranputica njihovog ponasanja a da se to ne desi..
Lici na blef , ali nije..
Bolje nego da robijam, a svako se moze naterati na robiju..

To su sve racionalne stavke, a iracionalne su ono sto je zeznuto , npr ja ne volim sukobe, a mz odnosi prosto vape za tim, narocito balkanke...a kod mene cim pocne da mi cedi dushu , ja odhebem...nisam ribo za tebe, ma jesi , ma nisam, ma jesi , budi musko , ma nateracute da me ostavis...i kraj..

A stvarno je mnogo neprimetan ali cest taj mod kod zena u Srbiji , bas mnogo...svadjalacki...ne dogovarajuci , nego kao da sam joj ja pajser pa da me ona nadvikne, a sine ja sam ti horski pevac, gde ces mene da nadviknes.....plus sve je to nasilje, i vika i ucena i fizicko i gadjanje tanjirima...i samari...glupo je to i sa muske i zenske strane...ona nek zavali meni samar, to je psihicki udar...a ja ako zavalim njoj, to je 10 min sigurno u nesvesti...mozda , ne znam, nisam probao , ali sam probao muskarcima, pa sam se cudio zasto ne ustaju....a nije bilo iz sve snage...

Dakle strah od sukoba nije neko opravdanje za izvinjavanje....
Samo tu moras da znas da li se izvinjavas ili zalis...tj da li je kurtoazno ili je zaljenje...
Uzmimo da je zaljenje...tj ispravljanje...to opet , kod mene ne znaci da mi je nesto lose , ne utice nista na lose, grese ljudi , osim utiska kod drugih, dakle nalikuje kurtoaznom, a nije..
To je zato sto u svakom trenutku vazi pravilo a predjes granicu , prelazim u drugi mod i onda se vrsi nova evaluacija i novo postavljanje...

Adekvatno...

Vidim na forumu a i ovako u realu , ljudi imaju te puritanske ili priproste algoritme sta je grubijan, sta je kulturan, sta je primitivac u onom njihovom smislu , ne u onom filozofskom...
Ljudi procenjuju na osnovu svoje svesti , ne moze da procenjuje tacno ili na osnovu necije tudje svesti...
To znaci moras da budes spreman da te seljak tumaci kao seljaka, to je cest slucaj, jer nisi njemu nalik a on umislio da je gradjanin, ili kulturiska...

Isto vazi i za glupe ljude, i oni na osnovu ushicenja procenjuju , kao vecina i onda slicno je inteligentno a neslicno je glupo , jer ne moze da ga ushiti...odusevi..

To ne znaci da je ova relativizacija dobra, jer je ne pravis ti...nego oni koji procenjuju...ti moras biti svestan te relativizacije da je obavezna, jer oni ne mogu drugacije..

Kad pricam sa nekom osobom koju svrbi , libidna je, ona ceo svoj zivot usmerava ka povecanju ispoljenosti svog libida, znaci seksualizuje skoro sve...i to onda prestavlja pristup ili percepciju takve osobe, pa ce i tebe sagledavati tako , narocito ako vidi da je citas....Sto moze dovesti do druzenja i postupnog razumevanja ali nikako da se odmah moze da razume da si razlicit od normale ili od njenog pristupa....

To bi trebalo sve ljudi da znaju ili da nauce ili da sami spoznaju..
To je deo socijalnog znanja i jedan od razloga zasto tvrdim da su u ovim predelima ljudi neobicno socijalno nepismeni....sto proistice iz mentaliteta...i nerazvijenih komunikacionih vestina i stereotipa..

To radi moja najmlađa ćerka.
I ujedno najnesigurnija u sebe.

Back