Šta za Vas lično znači biti hrišćanin?

Ovo sto gore napisa se zove, cista religiozna ne upucenost.
Strasno...sramota...
Не знам на основу чега се згражаваш када је човек потпуно у праву. Ви сте се ухватили суботе као да Христос никада није васкрсао и предање допуњујете неким својим тумачењима јер га немате. Немате ни каноне ни апостолско прејемство. И неко треба сад да вама верује ?

Ово сваки православац и сваки протестант може да каже, и сад по чему се ти разлкујеш у уверењима од њих ?

Само ти сањај, тако су многи сањали овакве снове па су се пробудили и "чун се љуљну, оде санак пусти".
Ne sanjam.
Ja to ne zelim.
Ali to je cinjenica.
Pred nos vam menjaju crkvu.
Jer toboze ni vrata pakla?
To ce vas upropastiti...

Не знам на основу чега се згражаваш када је човек потпуно у праву. Ви сте се ухватили суботе као да Христос никада није васкрсао и предање допуњујете неким својим тумачењима јер га немате.
Ko je ovde od nas pomenuo subotu??
Nacin na koji je to objasnio nema vezu sa vezom.
Totalna religiozna ne upucenost...
Bruka...

Пошто ти је ad hominem начин разговора, нек је теби то на част и образ, а ако не одговарам на твоје поруке не значи да немам шта да кажем, већ да немам живаца да се расправљам у недоглед.

Ko je ovde od nas pomenuo subotu??
Nacin na koji je to objasnio nema vezu sa vezom.
Totalna religiozna ne upucenost...
Bruka...
Не знам ко смо то "ми" ? Ти си више пута помињао суботу. А о коме другом причаш ?

što forsiraš sedmi dan koji za hrišćane nije subota sem za subotare.
hrist je dao dve zapovesti i u tim zapovestima nema sedmog dana a još manje subote.
zašto bežite od centralne hristove zapovesti i bavite se perifernim jevrejskim zakonom.
jeste li vi judeo protestanti (subotari)?
Hajdemo proveriti prvu tvoju tvrdnju, daj da izbrojimo kolio sam puta ja pominjao subotu a koliko ti i ukoliko li utvrdimo da si to ti,neces se ljutiti ako ti modetator smeni ime i da ti novo bude DEZURNI PLUVAC SUBOTE a ako sam to ja onda mi daj kakav god hoces nick name, jel vazi ... ?

Te dve centralne Hristove poruke smo toliko puta pominjali i komentirali a ti opet ? Dobro,specijalno za tebe a u kontekst teme:
Reci mi,jel mozes tvrditi da zaista Ljubis Boga SVIM SRCEM SVOJIM I SVOM DUSOM SVOJOM a da ga ne priznajes za Stvoritelja koji je sest dana stvarao svet a u sedmi je obustavio rad ?
Jel mozes to isto tvrditi a da uzalud koristis Njegovo ime ili da se klanjas ikonama , svecima i t.d i tim mrtvacima pripisivati odlike koje pripadaju SAMO BOGU ? Pa naravno da ne,zato moras postovati prve cetiri zapovesti iz dekakoga.
A jel mozes tvrditi da ljubis bliznjega kao samog sebe ukoliko krades,svedocis lazno,cinis preljubu,ne postujes roditelje ili zazelkujes ono sto je tudge ? Pa naravno da ne,zato se trebaju postovati i ostale 6 zapovesti iz dekaloga !!!
Jel sad bar malo jasnije ? 😀

Reci mi,jel mozes tvrditi da zaista Ljubis Boga SVIM SRCEM SVOJIM I SVOM DUSOM SVOJOM a da ga ne priznajes za Stvoritelja koji je sest dana stvarao svet a u sedmi je obustavio rad ?
ne ja ne mogu, zato što nije jasno kako treba da se voli bog i da mu se klanja.
ali vi protestantske sekte imate odgovor na sve pa ćeš objasniti kako se to voli bog i kako mu se klanja ako u drugoj kaže da voliš bližnjeg kao samog sebe. znači dve ljubavi, boga i čoveka. ti ćeš što kraće da objasniš kako voliš boga i kako mu se klanjaš?

ne ja ne mogu, zato što nije jasno kako treba da se voli bog i da mu se klanja.
ali vi protestantske sekte imate odgovor na sve
Pa neke od njih zaista imaju ali je to ipak njihova stvar.Bitno je da bar nesto i ja znam da bi ti mogao odgovoriti a ako li ne znam,pitacemo njih...:)

pa ćeš objasniti kako se to voli bog i kako mu se klanja ako u drugoj kaže da voliš bližnjeg kao samog sebe. znači dve ljubavi, boga i čoveka. ti ćeš što kraće da objasniš kako voliš boga i kako mu se klanjaš?
A ko je pomenuo klanjanje ? Da me nisi pobrkao sa nekim drugim ?

Nego,pitas me kako se voli Bog,evo ti par Bibliskih tekstova o tome:

5 Mojs.11,1:
"... Ljubi dakle Gospoda Boga svojega, i izvršuj jednako što je zapovjedio da izvršuješ, i uredbe njegove, i zakone njegove i zapovijesti njegove."

1 Jov.2,4.5:
"...Koji govori: poznajem ga, a zapovijesti njegovijeh ne drži, laža je, i u njemu istine nema;
A koji drži riječ njegovu, u njemu je zaista ljubav Božija savršena ; po tom poznajemo da smo u njemu..."

Kao sto vidis,ljubav prema Bogu nije samo deklarativno izjasnjavanje nego ispunjenje Bozjeg zahteva u vezi nase verske prakse sto ce reci drzanje Bozjih zapovesti.

Zivimo u 21-om veku a neki ce reci sa izuzetno brzim tempom zivota,posao,skola,decu,vecernji izlasci, i t.d.
Dali je realno zivgeti u takvim uslovima i ujedno razmisljati o duhovnim stvarima,o Bogu ili mozda praktikovati neku formu poboznostosti ?
Ili jos direktnije ,posto zivimou takvom podneblju, sta za Vas licno znaci biti hriscanin ukoliko jeste ili ukoliko niste - koja su vasa ocekivanja od onih koji jesu ?
Namerno izbegavam upotrebiti prefiks koji ce oznaciti denominaciju pripadnosti jer mi pitanje nije usmereno u tom pravcu.
Hrišćanin je neko ko ima previše slobodnog vremena.
Uglavnom penzioneri.
Mladji za Boga ne znaju a još ako su i kakav privatni fakultet završili o pa to preko živih gazi...

...a posle "Pomoži me Bože, odmah"

Crkovna administracija nije baš po hrišćanskom duhu
Tu su neka druga pravila već...
A ni Bog ne reaguje pa zato - UDRI!

Hriscanin znaci pokajanje ,zrelost ,ljubav ,prastanje a to je najteze ,,,jer neke stvari se i ne mogu oprostiti ,puno toga moze …

Dusa je besmrtna i dusa ne spava i prestanite vise sa tim jeretickim ucenjima .

Пошто ти је ad hominem начин разговора, нек је теби то на част и образ, а ако не одговарам на твоје поруке не значи да немам шта да кажем, већ да немам живаца да се расправљам у недоглед.

Не знам ко смо то "ми" ? Ти си више пута помињао суботу. А о коме другом причаш ?
Forum je idealno mesto za vezbanje smirenja i trpljenja a pogotovo Religija.

Hriscanin znaci vezbanje u dobrocinstvu u vrlinama ,ali ne pripisavati sebi nista i cuvati se gordosti .

Poslednja izmena:
Hajdemo proveriti prvu tvoju tvrdnju, daj da izbrojimo kolio sam puta ja pominjao subotu a koliko ti i ukoliko li utvrdimo da si to ti,neces se ljutiti ako ti modetator smeni ime i da ti novo bude DEZURNI PLUVAC SUBOTE a ako sam to ja onda mi daj kakav god hoces nick name, jel vazi ... ?

Te dve centralne Hristove poruke smo toliko puta pominjali i komentirali a ti opet ? Dobro,specijalno za tebe a u kontekst teme:
Jel mozes to isto tvrditi a da uzalud koristis Njegovo ime ili da se klanjas ikonama , svecima i t.d i tim mrtvacima pripisivati odlike koje pripadaju SAMO BOGU ? Pa naravno da ne,zato moras postovati prve cetiri zapovesti iz dekakoga.
A jel mozes tvrditi da ljubis bliznjega kao samog sebe ukoliko krades,svedocis lazno,cinis preljubu,ne postujes roditelje ili zazelkujes ono sto je tudge ? Pa naravno da ne,zato se trebaju postovati i ostale 6 zapovesti iz dekaloga !!!
Jel sad bar malo jasnije ? ?
Okaci subotu macku o rep ,Hriscanska vera nije toliko povrsna ,prava hriscanska vera je mnogo duhovnija .
Ne kaze se dzabe Stari Zavet je za decu sa svim tim pravilima i ogranicenjima a Novi Zavet je za zrele ljude ,mnogo vise duhovniji i jaci !

Sta ti vrede sve te subote i pranje zbanova i guzice ko sto muslimani rade ako jednu obicnu uvredu ne mozes da oprostis coveku?!

Okaci subotu macku o rep ,Hriscanska vera nije toliko povrsna ,prava hriscanska vera je mnogo duhovnija .
Ne kaze se dzabe Stari Zavet je za decu sa svim tim pravilima i ogranicenjima a Novi Zavet je za zrele ljude ,mnogo vise duhovniji i jaci !

Sta ti vrede sve te subote i pranje zbanova i guzice ko sto muslimani rade ako jednu obicnu uvredu ne mozes da oprostis coveku?!

U vezi ovog si potpuno u pravu,zaista djabe i subota ili bilo koja druga zapovest iz dekaloga ukoliko se drzi cisto pro-forme radi a ne sprovodis onosto je Isus jasno zapovedio konkretno o prastanju a isto vazi za bilo koju drugu zapovest koju je On dao.

Biti covek.Postovati 10 zapovesti.Moliti se Bogu
BOZE CUVAJ ME.jpg

Zivimo u 21-om veku a neki ce reci sa izuzetno brzim tempom zivota,posao,skola,decu,vecernji izlasci, i t.d.
Dali je realno zivgeti u takvim uslovima i ujedno razmisljati o duhovnim stvarima,o Bogu ili mozda praktikovati neku formu poboznostosti ?
Ili jos direktnije ,posto zivimou takvom podneblju, sta za Vas licno znaci biti hriscanin ukoliko jeste ili ukoliko niste - koja su vasa ocekivanja od onih koji jesu ?
Namerno izbegavam upotrebiti prefiks koji ce oznaciti denominaciju pripadnosti jer mi pitanje nije usmereno u tom pravcu.

Potrebno je pre svega poznavati Sveto pismo da bismo saznali kakav je Bog, njegove namere, njegova nacela, sta Bog trazi od nas, kakvi treba da budemo i poznavati Isusov primer, kako je on ziveo, sta je radio i kako je razmisljao i onda oponasati njegov primer
koji nam je ostavio.
U Jovanu 17:3 zapisane su Isusove reci :".. A da bi dobili vecni zivot, treba da dobro upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga i onoga koga si poslao, Isusa Hrista".
Takodje,
Isus je u Mateju 7:21 rekao: "Nece svako koji mi govori" Gospode, Gospode" uci u nebesko kraljevstvo, nego onaj ko vrsi volju mog Oca koji je na nebesima".
Dakle vrsenje Bozje volje u svakodnevnom zivotu je obelezje pravog hriscanina, dakle dela vere, a ne puko izjasnjavanje da smo hriscani ili da se ogleda u tome sta NE cinimo.
Jer cesto ljude cujemo da kazu "nikome ne cinim nista lose" i time misle da su dobri. Ali ovde u stihu se kaze da je nepohodno aktivno ciniti nesto dobro, a ne samo se uzdrzavati od toga da ne ucinimo nesto lose.
Ne ciniti zlo drugima je, naravno, nesto pohvalno, jer ima onih koji aktivno cine zlo, ali biti hriscanin znaci i biti aktivan u cinjenju dobra.

Potrebno je pre svega poznavati Sveto pismo da bismo saznali kakav je Bog, njegove namere, njegova nacela, sta Bog trazi od nas, kakvi treba da budemo i poznavati Isusov primer, kako je on ziveo, sta je radio i kako je razmisljao i onda oponasati njegov primer
koji nam je ostavio.
U Jovanu 17:3 zapisane su Isusove reci :".. A da bi dobili vecni zivot, treba da dobro upoznaju tebe, jedinog istinitog Boga i onoga koga si poslao, Isusa Hrista".
Takodje,
Isus je u Mateju 7:21 rekao: "Nece svako koji mi govori" Gospode, Gospode" uci u nebesko kraljevstvo, nego onaj ko vrsi volju mog Oca koji je na nebesima".
Dakle vrsenje Bozje volje u svakodnevnom zivotu je obelezje pravog hriscanina, dakle dela vere, a ne puko izjasnjavanje da smo hriscani ili da se ogleda u tome sta NE cinimo.
Jer cesto ljude cujemo da kazu "nikome ne cinim nista lose" i time misle da su dobri. Ali ovde u stihu se kaze da je nepohodno aktivno ciniti nesto dobro, a ne samo se uzdrzavati od toga da ne ucinimo nesto lose.
Ne ciniti zlo drugima je, naravno, nesto pohvalno, jer ima onih koji aktivno cine zlo, ali biti hriscanin znaci i biti aktivan u cinjenju dobra.
Ali kad ga niko ne razume. Pa ni bog ni Bog.

Zamuljeno je previše. Zasnovano na prevodima, transkripcijima i simbolima znaćenja iz perspektiva pojedinca ili grupe....

Buda. Konfučije. I onaj majmun iz Džungle, Tarzan/Zagor su mudriji od tih kombinacija istine i neistine....

A Točak ljudski je točak.

Obrišeš li nestaješ....letiš ko drugi.

koji nam je ostavio.
Takodje,

Zamuljeno je previše. Zasnovano na prevodima, transkripcijima i simbolima znaćenja iz perspektiva pojedinca ili grupe....

Buda. Konfučije. I onaj majmun iz Džungle, Tarzan/Zagor su mudriji od tih kombinacija istine i neistine....

koji nam je ostavio.
Takodje,
U potpunosti se slazem sa ovim sto si iznela.
Samo bih te pitao sta ukoliko neki ljudi uopste ne poznaju Sveto Pismo ili ga mozda poznaju sasvim malo i povrsno a cisto tradicionalno su deo neke hriscanske denominacije, dali postoji neki drugi,indirektan nacin kako bi dobili tacne informacije o Bogu i gde se tu uklapaju hriscani,ili jos preciznije - oni hriscani koji opravdano nose taj naziv, u skladu sa Bibliskom "definicijom" tog pojma ?
I kako bi to uopste trebalo funkcionirati danas u ovo vreme ?

Bez obizra u kom veku zivimo Bozji zakon se ne menja...
On je dat nama jos u 1 veku kada je zavrseno pisanje Bozje reci Biblije.
Bozja moralna nacela su nepromenjiva i ona su sazeta u Zakonu ljubavi sto i jeste hriscanstvo.
Realno je uvek ziveti duhovno jer smo tako stvoreni da imamo duhovne potrebe pored drugih.
I to nas cini ljudima nasa duhovnost.
Duhovnost podrazumeva da razvijamo osobine Tvorca koje su ljubav dobrota miroljubivost pravednost samosavladavanje itd..
Takodje moramo nauciti da razmisljamo kao Bog da usvojimo taj duhovni nacin razmisljanja.
To mozemo postici ako izucavamo Bozju rec Bibliju i primenjujemo je...
To za mene i znaci biti hriscanin, kao sto i jeste izvorno hriscanstvo,,,
primer nam je Isus koji kao Bozji Sin je odrazavao osobine Tvorca.

Poslednja izmena:

Ne kaže li prorok Danilo "biće teškog vremena kakvog nije bilo do tada". E pa na šta misli? Mnogi pomisle da kada se kaže "teško vreme" odmah asocijacija je na neke prirodne katastrofe, teško ekonomsko stanje ili neki progon vernika(teorje zavera su odlično tlo za forsiranje ovakvih narativa-no posebna tema). Međutim, iako je sve ovo zaista teško stanje u kome se čovek može naći, nije to "najteže". Teško je nešto drugo. A to je ono što nam staje kao iskušanje na putu ka Bogu. Danas je upravo to teško vreme, ne zbog ratova, progona ili katastrofa(jer Biblija to ne smatra teškoćom..već lakom mukom ako smo verni) već zbog umnoženja greha među ljudima, i što je verniku sve teže u tom smislu da ostane i opstane u svojim načelima. Okruženi smo svakodnevno uticajima-influence, tananim tako od strane neprijatelja duša, da ih više nismo ni svesni a kvare dušu. U tom smislu je ovo vreme najteže do sada po pitanju očuvanja unutarnjeg mira, duhovnosti i praktikovanja načela.

Dakle, teško jeste ali ne i nemoguće, daleko od toga. Bog je obećao da će čuvati vernog sebi, i da će dati posebnu pomoć kada se iskušenja umnožavaju. Tako da i pored toga nemamo izgovora da ne možemo ili da je to izvan naše moći. Itekako nije. Poenta je u tome da sadašnja iskušenja ako smo verni zapravo budu odlična "pomagala" u prepoznavanju naših greha i slabosti i da ih iskoristimo na našu korist. Uvidimo ih, prepoznajmo ih i umesto da nam budu prepreka biće sredstvo da doživimo obilnije blagoslove kroz pobedu nad istim.

Bozja rec Biblija se moze razumeti i mozemo shvatiti i upoznati Boga.
Sve ostalo nije Bozja rec.
Cista ljudska filozofija...

Poslednja izmena od moderatora:
ja
nisam
kako se klanjaš bogu?

pa pokušao ali očito svojim rečima ne umeš da objasniš.

a ono što si boldovao je bio sarkazam
Ja sam ti citirao Bibliske citate i ukratko rekao u cemu je sustina a kako vidim u drugi govore isto po tom pitanju ... gde ti vidis sarkazam u tom postu jer ja ponekad zaista koristim i tu formu izrazavanja ali u vecini slucajeva kao adekvata odgovor i gotovo nikad neisprovocirano istim stilom ?
Nego ako li smatras da su citati sarkasticni onda se obracas na pogrsnu adresu,ti to trebas rascistiti sa piscima Biblije.

Ja sam ti citirao Bibliske citate i ukratko rekao u cemu je sustina a kako vidim u drugi govore isto po tom pitanju ... gde ti vidis sarkazam u tom postu jer ja ponekad zaista koristim i tu formu izrazavanja ali u vecini slucajeva kao adekvata odgovor i gotovo nikad neisprovocirano istim stilom ?
Nego ako li smatras da su citati sarkasticni onda se obracas na pogrsnu adresu,ti to trebas rascistiti sa piscima Biblije.
ne
ja sam bio sarkastičan jer u suštini nemas odgovor.
na svako pitanje odgovara biblijskim citatima koje se vade iz konteksta.
pitanja su bila krajnje jednostavna
kako voliš boga svim srcem i kako mu se klanjaš?

ps nije ovo adventistička škola već ljudi koji razmenjuju mišljenja
kapiraš?

Poslednja izmena od moderatora:
U potpunosti se slazem sa ovim sto si iznela.
Samo bih te pitao sta ukoliko neki ljudi uopste ne poznaju Sveto Pismo ili ga mozda poznaju sasvim malo i povrsno a cisto tradicionalno su deo neke hriscanske denominacije, dali postoji neki drugi,indirektan nacin kako bi dobili tacne informacije o Bogu i gde se tu uklapaju hriscani,ili jos preciznije - oni hriscani koji opravdano nose taj naziv, u skladu sa Bibliskom "definicijom" tog pojma ?
I kako bi to uopste trebalo funkcionirati danas u ovo vreme ?

Pa da bi neko ziveo u skladu sa Bozjom voljom i vrsio je, neophodno je zna sta je Bozja volja, tako da neophodno je poznavanje Svetog pisma. Neko ko zna nesto ili povrsno zna ili uopste ne zna, s toga ne moze vrsiti Bozju volju onako kako Bog to zeli. Moze svako po sopstvenom nahodjenju da se trudi da cini nesto dobro, ali to nije sve, tek sa poznavanjem Biblije dobijemo tacnu spoznaju.
Tako da pripadnost nekoj denominaciji ili zajednici ne znaci bas mnogo, kao sto si i to vec rekao, to je tradicija, ali prava vera je vise od tradicije.
Dakle tacne informacije o Bibliji su dostupne, neko ko ih zaista trazi, nacice ih.
Ali naravno, ne mogu sva tumacenja Biblije biti tacna, jer je istina samo jedna. A kazu da ko trazi istinu, nacice je.
Isus je rekao u Mateju 7: 13,14 "Udjite na uska vrata. Jer je sirok i prostran put koji vodi u unistenje i mnogo je onih koji njime idu. A uska su vrata i tesan put koji vodi u zivot i malo je onih koji ga nalaze". Isus ovde govori da samo jedan put vodi u zivot, dakle samo jedan je pravi put. Onda na svakom pojedincu je da ga pronadje.
Takodje Isus je rekao da neku religiju cemo prepoznati po plodovima koje donosi. I takodje Isus kaze u Jovanu 13 :35 " Po tome ce svi znati da ste moji ucenici, ako imate ljubav medju sobom". Dakle, treba prepoznati takve danas.

Pa da bi neko ziveo u skladu sa Bozjom voljom i vrsio je, neophodno je zna sta je Bozja volja, tako da neophodno je poznavanje Svetog pisma. Neko ko zna nesto ili povrsno zna ili uopste ne zna, s toga ne moze vrsiti Bozju volju onako kako Bog to zeli. Moze svako po sopstvenom nahodjenju da se trudi da cini nesto dobro, ali to nije sve, tek sa poznavanjem Biblije dobijemo tacnu spoznaju.
Tako da pripadnost nekoj denominaciji ili zajednici ne znaci bas mnogo, kao sto si i to vec rekao, to je tradicija, ali prava vera je vise od tradicije.
Dakle tacne informacije o Bibliji su dostupne, neko ko ih zaista trazi, nacice ih.
Ali naravno, ne mogu sva tumacenja Biblije biti tacna, jer je istina samo jedna. A kazu da ko trazi istinu, nacice je.
Isus je rekao u Mateju 7: 13,14 "Udjite na uska vrata. Jer je sirok i prostran put koji vodi u unistenje i mnogo je onih koji njime idu. A uska su vrata i tesan put koji vodi u zivot i malo je onih koji ga nalaze". Isus ovde govori da samo jedan put vodi u zivot, dakle samo jedan je pravi put. Onda na svakom pojedincu je da ga pronadje.
Takodje Isus je rekao da neku religiju cemo prepoznati po plodovima koje donosi. I takodje Isus kaze u Jovanu 13 :35 " Po tome ce svi znati da ste moji ucenici, ako imate ljubav medju sobom". Dakle, treba prepoznati takve danas.
U potpunosti se slazem sa svim sto si iznela.
... samo,iskreno,namece mi se dilema , a svakako u kontekst teme, koji je to profil ljubavi koji Hristovi ucenici trebaju imati i dali se to odnosi iskljucivo na ljude s kojima hriscani dele svoje verovanje ili je to format sirih ili nizda globalnih dimenzija ( usmereno k svakom ljudskom bicu) ?

Back