Sta Vama znaci ljubav?

"Ljubav izdržava ispod svega i svačega što dolazi, uvijek je spremna vjerovati u ono najbolje u svakoj osobi, njezine nade ne iščezavaju ni pod kakvim okolnostima, izdržava sve bez da slabi."
562342
 
U sitan sat, na treći sprat lagano, penjem se, kroz umornu glavu, sto mi misli prolazi... Čekaš li mog koraka bat da l' mi se raduješ ili ti druga u snove dolazi... Da li čuješ, da li osećaš, u dnu srca da l' predosećaš, kol'ko sam tvoja, hej, dušo moja, i s koliko treme idem sve ovo vreme... Nikad nikad ne odbacuj me, otvori vrata i nasmeši se, samo sam tvoja, hej, dušo moja, jutro stiže, hajde budi mi bliže... Napolju dan, a tvoj mi stan dalek izgleda, milujem zvono, u srcu malo nereda... Ovo je ko zna i koji put kako ti dolazim, al' uvek kroz iste, ali uvek kroz iste, iste misli prolazim... Da li čuješ, da li osećaš, u dnu srca da l' predosećaš, kol'ko sam tvoja, hej, dušo moja, i s koliko treme idem sve ovo vreme... Nikad nikad ne odbacuj me, otvori vrata i nasmeši se, samo sam tvoja, hej, dušo moja, jutro stiže, hajde budi mi bliže... Da li čuješ, da li osećaš, u dnu srca da l' predosećaš, kol'ko sam tvoja, hej, dušo moja, i s koliko treme idem sve ovo vreme... Nikad nikad ne odbacuj me, otvori vrata i nasmeši se, samo sam tvoja, hej, dušo moja, jutro stiže, hajde budi mi bliže...
 
Ljubav BOLI .i mora da boli ,moram da osecam opet tu bol i gorcinu .moram,
moja sudbina je takva da me nevole ,...sad se mirim sa tim .nisam vise ljuta jer za LJUBAV TREBA DVOJE .
Ljubav je za one druge ...za mene ne ..
vise necu da pisem sta je ljubav .jer ja i neznam .neznam jer ju nisam osetila kad mi je bila najpotrebnija
uvek sam ostala sama ...
 
Ljubav BOLI .i mora da boli ,moram da osecam opet tu bol i gorcinu .moram,
moja sudbina je takva da me nevole ,...sad se mirim sa tim .nisam vise ljuta jer za LJUBAV TREBA DVOJE .
Ljubav je za one druge ...za mene ne ..
vise necu da pisem sta je ljubav .jer ja i neznam .neznam jer ju nisam osetila kad mi je bila najpotrebnija
uvek sam ostala sama ...

Ljubav je kad voliš, a ne kad očekuješ da te vole.
Probaj tako, pa reci onda da li ljubav boli. :)
Ono, što jeste, lepše je kada je obostrano, ali ne boli ni ovako ni onako.
 
Ljubav je kad voliš, a ne kad očekuješ da te vole :)

Da volela mnogo ,mogo ,verovala .davala .zelela da verujem da osecamo isto....dok nije doslo do situacije .OKRENU SE I NA BOL MI DODODAO JOS JEDAN UDARAC ......nikada nije objasnio zasto iako je znao da mi bio potreban....
nikada ovo nebi pisala javno da nije zatvorio ,blojirao sve ulaze do sebe ........
 
Я - твоя вина. Твоя истина.
Я твои ошибки и смыслы.
Я - твоя стена, что от выстрелов
прячет твоё сердце и письма.

Я тебе и друг, и любовница,
Твой покой, твоё сумасшествие.
Я тебе - и сон, и бессонница.

Я - твоё второе пришествие.

Алёна Васильченко
 
Ovih četrdeset principa prevedeno je sa turskog jezika i bilo je jako teško postići isti smisao. U svakom slučaju, smisao zavisi od čitaoca. Šems od Tabriza, predstavnik Sufi tradicije, živeo je u 13. veku i bio najbolji prijatelj ili „srodna duša“ Mevlane Dželaludina Rumija, glavne figure u sufizmu. Dok sam čitala poslednju knjigu Elif Safak „Ask“ (Ljubav), naišla sam na ove principe i poželela da ih podelim sa vama. Unapred se izvinjavam zbog mogućih grešaka.
*
1. Reči koje koristimo za Stvaraoca ogledalo su nas samih. Ako mislimo o Bogu kao oličenju straha i stida, to znači da smo i sami plašljivi i da imamo čega da se stidimo… Ali ako vidimo ljubav, saosećanje i dobrotu, to je zbog toga što posedujemo iste te kvalitete.

2. Potragu za Istinom vodi srce a ne um. Koristite vaše srce kao vodiča, a ne glavu na vašim ramenima, budite jedan od onih koji poznaju svog demona, a ne onaj koji ga ubija.

3. Postoji 4 nivoa čitanja (Svete Knjige): prvi nivo je površan, čitamo ono što vidimo… Drugi nivo je unutarnji, interpretiramo ono što nam je poznato. Treći nivo je unutarnje čitanje unutarnjeg. Do četvrtog se teško stiže, ne može se objasniti rečima.

4. Ako pogledate oko sebe, možete uočiti lice Boga u svakoj stvari, jer On nije skriven u crkvi, u džamiji ili sinagogi, već se nalazi svuda. Kao što ne postoji biće koje živi nakon susreta sa Njim, isto tako ne postoji biće koje umire nakon tog susreta. Onaj ko Ga pronađe, večno ostaje sa Njim.

5. Hemija uma je drugačija od hemije ljubavi. Um je oprezan, sumnjičav, on napreduje malo po malo. Njegov savet je: „Budi oprezan, zaštiti se“. Dok ljubav govori: „Prepusti se, kreni!“ Um je snažan, nikada ne posustaje, dok ljubav samu sebe povređuje, raspada se. Ali zar najčešće ne nalazimo blago upravo u krhotinama? Slomljeno srce krije tolika blaga.

6. Najviše konflikata i napetosti nastaje zbog jezika. Ne pridajte mnogo važnosti rečima. U zemlji ljubavi nema mesta za govor. Ljubav je nema.

7. Mi ne možemo naći Istinu samo slušajući eho svog sopstvenog glasa. Možemo pronaći sebe jedino u nečijem ogledalu.

8. Šta god da vam se desi, ne upadajte u očajanje. Čak i ako su sva vrata zatvorena, On će otvoriti tajni put za vas za koji niko drugi ne zna. Još uvek ga ne možete videti, ali mnoštvo se rajskih vrtova nalazi za ovom putu. Hvala Bogu! Lako je zahvaliti se kada dobijete ono što ste poželeli, zahvalite se pre nego što dobijete to što želite.

9. Strpljenje ne sedi i ne čeka, to je predviđanje. Ono gleda u trn i vidi ružu, posmatra noć i vidi dan. Ljubavnici Boga su strpljivi, oni znaju da je mesecu potrebno vreme da postane pun.

10. Gde god da krenete, na istok, zapad, sever ili jug, shvatite to kao put u središte vas samih! Onaj ko putuje u samog sebe prelazi ceo svet.

11. Babica zna da je rođenje bolno, beba žuri da izađe. Morate da budete spremni na bol i teškoće ako želite da se ponovo rodite.

12. Ljubav je putovanje. Hteli to ili ne, svi putnici se menjaju. Niko ne može da se kreće prema ljubavi a da ostane isti.

13. Ima više lažnih vodiča i učitelja na svetu, nego što je zvezda na nebu. Istinski vodič je onaj ko vam omogućava da vidite svoju unutrašnju lepotu, a ne onaj koji želi divljenje i sledbenike.

14. Umesto da se opirete promenama, predajte se. Dozvolite da život bude uz vas, ne protiv vas. Ako mislite: „Moj život će biti pun uspona i padova“, ne brinite. Kako znate da padovi nisu bolji od uspona?

15. Bog je zauzet time da nas učini celovitim i iznutra i spolja. Mi smo nedovršeno umetničko delo. Sve što živimo je tu da ukloni nesavršenstva. Bog radi na svakom našem nesavršenstvu, jer je cilj postojanja savršenstvo.

16. Lako je voleti Boga kada znamo da je On savršenstvo. Teškoća je voleti čoveka sa svim njegovim vrlinama i manama. Mi najčešće znamo upravo onoliko koliko volimo. Voleći samo Boga a ne i njegova stvorenja, ne možete nikada zaista da znate, niti da stvarno volite.

17. Prava prljavština ne nalazi se spolja, već unutra, u našim srcima. Sve fleke možemo da operemo vodom. Jedine koje ne možemo da uklonimo su zloba i loše namere koje prianjaju za naše srce.

18. Čitav univerzum je sumiran u ljudskom biću. Đavo nije monstrum koji čeka da nas uhvati u zamku, on je unutrašnji glas. Potraži svog Đavola u sebi, ne u drugima. Ne zaboravi da onaj ko poznaje svog Đavola, poznaje svog Boga.

19. Ako očekujete poštovanje od drugih, prvo ga ispoljite prema sebi. Ne možete očekivati od drugih ono što sami sebi ne pružate.

20. Uzaludno je pokušavati shvatiti gde putevi vode. Mislite samo o vašem prvom koraku, ostali će uslediti.

21. Svi mi imamo različita lica, karaktere i imena. Da je Bog želeo da svi budemo isti, učinio bi to. Nepoštovanje razlika i optuživanje drugih za naše greške je nepoštovanje Boga.

22. Kada istinski ljubavnik Boga stupi u kafanu, on vidi sveto mesto. Kada pijanica uđe u kafanu, on vidi mesto za opijanje. U bilo čemu što radimo – namera čini razliku, a ne pojava ili etiketa.

23. Život koji živimo je samo poverena nam šarena igračka. Neki od nas je toliko ozbiljno shvataju da plaču i bore se za nju. Neki od nas je lome i bacaju. Ili joj pridajemo previše ili premalo važnosti. Bolje je da ostanemo daleko od ekstrema.

24. Ako je ljudsko biće ponosno i cenjeno Božje stvorenje, ono ne bi trebalo da zaboravi da se tako i ponaša, čak i ako padne, čak i ako je ceo svet protiv njega, čak i ako završi kao rob.

25. Ne tragajte za rajem i paklom u budućnosti. Oba su sada prisutna. Kad god nam uspe da volimo bez očekivanja, proračuna, pregovora, mi smo itekako u raju. Kad god se borimo, mrzimo, nalazimo se u paklu.

26. Univerzum je celovit, jedinstven entitet. Sve stvari i sva bića su povezani nekom nevidljivom niti. Nemojte slomiti ničije srce; ne gledajte snishodljivo na slabije od vas. Nečija tuga na drugom kraju sveta može učiniti da ceo svet pati; nečija sreća može da učini da se ceo svet smeši.

27. Ovaj svet je kao planina. Vaš eho zavisi od vas. Ako vrisnete dobre stvari, svet će vam to i vratiti. Ako vrisnete loše stvari, svet će vam upravo to vratiti. Čak i ako neko govori loše o vama, vi govorite dobro o njemu. Da biste promenili svet promenite svoje srce.

28. Prošlost je magla u našim umovima. Budućnost je potpuni san. Mi ne možemo ni da proreknemo budućnost niti da promenimo prošlost.

29. Sudbina ne znači da su naši životi već određeni. Glupo je prihvatiti sve i reći: „To je sudbina“. Sudbina ne razotkriva ceo život, već samo završetke nekih puteva. Mi nismo u potpunosti gospodari, ali sigurno nismo ni žrtve.

30. Ako su vas uvredili, ako su vas optužili, ako vas ogovaraju, ne izgovarajte ništa loše. Ne budite onaj ko uviđa sramotu, budite onaj koji je ispravlja.

31. Da bismo se približili Istini i Pravičnosti, potrebno nam je divno i meko srce. Svako ljudsko biće, pre ili kasnije, nauči kako da omekša. Nekima se to desi slučajno, nekima zbog bolesti, neki pate zbog gubitka bližnjeg, neki drugi zbog materijalnog gubitka… Svi se mi suočavamo sa ovakvim situacijama, ali možemo ili da vidimo dobro u njima i otvorimo naše srce, ili da, na žalost, vidimo to kao priliku da ga zauvek zaključamo.

32. Uklonite sve zidove i zavese kako biste prišli bliže vašem Stvaraocu i čistije Ga voleli. Imajte principe ali ih nemojte koristiti da biste isključivali ili osuđivali druge. Držite se podalje od idola, naročito od onih koje ste stvorili po svojim sopstvenim principima. Neka vam vera bude moćna, ali ne ispoljavajte moć.

33. Kada se svi trude da budu nešto, vi budite ništa. Ravnajte se sa prazninom. Čovek treba da bude kao ćup. Ko što ćup nalazi svoje uporište u unutrašnjoj praznini, tako i čovek ima uporište u svesnosti o svojoj ništenosti.

34. Predaja ne predstavlja slabost. Na protiv, to je snaga. Sa predajom prestaje život u kipućoj vodi i počinje život na sigurnom.

35. Mi možemo učiti i napredovati jedino sa protivrečnostima. Unutrašnje poverenje bi trebalo da se sretne sa sumnjom. Sumnja treba da se sretne sa poverenjem. Čovek polako napreduje i sazreva kada prihvati svoje protivrečnosti.

36. Ne brinite zbog podvala i prevara. Ako neki ljudi pokušavaju da vam smeste i da vas povrede, Bog takođe smešta njima. Ko drugome jamu kopa, sam u nju upada. Nijedno zlo ne ostaje nekažnjeno, niti dobro ostaje nenagrađeno. Imajte poverenja u pravdu i dozvolite svemu da bude.

37. Bog je veoma tačan, precizan radnik. Postoji vreme za voljenje i za umiranje za svakoga.

38. Nikada nije kasno da se zapitate: „Jesam li spreman da promenim svoj život, jesam li spreman da se promenim?“ Bez obzira na to koliko smo stari, bez obzira na to kroz šta smo sve prošli, uvek je moguće ponovo se roditi. Ako je svaki dan samo kopija onog prethodnog, kakva šteta! Svaki udah predstavlja šansu za ponovno rođenje. Ali da biste se ponovo rodili u novom životu, morate da umrete pre nego što umrete.

39. Ako se delovi uvek menjaju, celina ostaje ista. Mrtav dobar čovek biva zamenjen dobrim čovekom, mrtav loš čovek biva zamenjen lošim čovekom. Dok celina ostaje ista, svaki dan je različit.

40. Život bez ljubavi je promašaj. „Da li bi trebalo da tragam za duhovnom ljubavlju, ili materijalnom, ili fizičkom?“, ne postavljajte ovo pitanje. Rasuđivanje vodi rasuđivanju. Ljubavi nije potrebno nikakvo ime, kategorija ili definicija. Ljubav je sam svet. Ili ste unutra, u centru… ili ste napolju, puni čežnje.
 
“Vetar se ne može vezati”..
I desi se..Zavoliš Vetar..
Zavoliš njegovu slobodu,
snagu,
nežnost dok ti miluje obraze..
Zavoliš kako ti se u kosu zapliće..
Zavoliš i ne pitaš čiju je kosu pre tvoje mrsio..
Čiju će, posle tebe mrsiti..
Kome će, posle tebe otići..
Zavoliš i ne pitaš kada i da li će doći..
Živiš za dodire..
Zamršenu kosu..
Sjaj u očima…
Bez reči ispraćaš odlaske..
Bez reči gledaš u daljinu čekajući dolaske…
A oni sve ređi..
I desi se..
Duša ti se umori..
Od čekanja..
Od nadanja.
Pustiš kišu da spere sve njegove tragove..
I zakoračiš u stvarnost…
”Vetar se ne može vezati”
 
Иван В. Лалић: ЉУБАВ

Већ годинама учим твоје црте, у које дани
Утискују своје мале ватре; годинама памтим
Њихову светлуцаву непоновљивост, и решеткасту лакоћу

Твојих покрета, иза провидних завеса поподнева;
Тако те више не препознајем изван памћења
Које те предаје мени, и тако све теже кротим
Струју времена што не прође кроз тебе, кроз благи метал

Твоје крви; ако се мењаш, мењам се сигурно и ја,
И с нама тај свет саграђен око једног тренутка
Као плод око коштице, саткан од нестварног меса
Што има укус муње, укус прашине, укус година,
Укус снега растопљеног на пламену твоје коже.

Већ годинама знам да нестајемо заједно;
Ти прогорена звездом мога сећања, изван које
Све мање те има, ја лепо растурен у теби,
У свим поподневима, у свим собама, у свим данима,
У свему што пуни те полако, као песак
Постељу реке; и тај наш тренутак
Траје дуже од туђе смрти.
 
"... Ne možeš biti isti pred svima.

Naiđe "ta" osoba pred kojom usne zašute, a srce priča.

Naiđe "ta" osoba pred kojom ne moraš biti jak, a učini te jačim nego pre.

Naiđe "ta" osoba pred kojom ne moraš biti lep, a učini te najlepšim.

Naiđe "ta" osoba pred kojom ne moraš da se smeješ, a nacrta ti osmeh samo svojim mirisom.... "
TO JE LJUBAV ......AKO MOZES CUVAJ TU OSOBU .....
 

Back
Top