Sta upisujete???

E ja sam se pre mesec dana otprilike dvoumila izmedju medicine i molekularne biologije,a odlucila sam da polazem prijemni za prvo i da konkurisem na oba pa sta bude.Mislim da je pred sve nas stavljena vazna dilema sta dalje,od toga nam zavisi ceo zivot.Meni svi govore da sam kreten sto zelim da se mucim studirajuci medicinu najmanje 6 god i da ceo zivot budem rezervisana za pacijente,da nemam slobodnog vremena...Ja medjutim ne gledam na to bas tako...prvenstveno bih se bavila time zato sto je to oblast koja me najvise zanima ia zato sto ne vidim sebe kao ogorcenu kancelarijsku osobu kojoj sablonski posao vremenom prelazi u dosadu.U medicini kao i u biologiji uvek postoji nesto novo,celog zivota ucis i usavrsavas se to je ono sto ja zelim.I svesna da cu ako upisem medicinu studirat desetak godina,ipak necu odustati...e samo da polozim prijemni i ceka me dugo toplo leto,sunce,more,prijatelji i priroda...POZDRAV

@zvrk89/13
Medicina je najhumaniji poziv I ona sama po sebi nosi mnoge prednosti i poteškoće.
Nije bitno šta ko govori bitno je kako ti gledaš sebe I kako posmatraš svet (tvoj stav). Nemoj tako ograničavajuće da posmatraš ostala zanimanja I osobe koje se tim zanimanjima bave ‘’ ogorcenu kancelarijsku osobu kojoj sablonski posao vremenom prelazi u dosadu’’.
Jer stvaraš nekome predrasudu koji želi time da se bavi isto kao što su tebi stavili predrasudu da si kreten ako se baviš medicinom.
I veruj mi u svakom poslu postoji nešto novo i dolazi do usavršavanje...
Bavljenjem medicinom naravno da ćeš imati slobodnog vremena. A sam tvoj položaj, ne važno da li radiš u bolnici ili na fakultetu ti otvara poprilično veliku komunikaciju sa ljudima. I ubeđen sam da te niko neće gledati kao kretena....

Ok,mozda sam preterala za kancelarijski posao,naravno da ne potcenjujem nikoga,nijedan posao nije lak,u to sam se vec uverila,rekla sam to misleci da sebe nikako ne vidim kao nekoga ko bi mogao da se bavi slicnim poslom,nije da me ekonomija,pravo i sl. ne zanimaju,to su tkodje zahetvna zanimanja,ali ja jednostavno obozavam sve sto ima veze sa prirodom,covekom kao zivim organizmom i osecam da je to jedino cime bih se mogla baviti.Razumes kada sam srecna kad saznam nesto novo o coveku,o nacinu lecenja i mozda je banalno ali uzivam gledajuci sve emisije koje se time bave,ne samo klasicnom vec i alternativnom medicinom.Takodje u novinama i casopisima nikad ne propustam clanke koji se ticu zdravlja a da ne pricam koliko pokusavam da objasnjam neke osnovne stvari o ljudkom telu i potrebama i svojim drugovima...Juce je jos jedna poznanica pokusavala da me odgovori lekarskog poziva govorci da je to lepa nauka ali kad pomisli da ce se muciti bar do 30. da ce kasnije volontirati i raditi specijalizaciju za dzabe,da nikada nece imati svoj zivot i da se nece "udati",medicina joj se smuci!E mene nije uspela da odgovori,meni novac nije sve u zivotu,pa sta i ako ne nadjem neko dobro placeno mesto,BICU MOCAN COVEK SAMO AKO ZAVRSIM TAJ FAX...tebi hvala na podrsci,svima zelim da uspesno izaberu svoj zivotni put!!!POZDRAV!

Ajde da i ja ostavim jednu poruku,super je ideja za jednu ovakvu temu gde misljenja razmenjuju jednaki....ipak je to zajednicka buducnost...na neki nacin...citam razne savete,dugacke poruke i svaka cast za trud da se iznese sopstveno misljenje...imam i ja par saveta za sve zbunjene,neodlucne,mozda ce nekome pomoci!
Naime,vec od letnjeg raspusta se informisem na internentu o fakultetima,studentskom zivotu i prijemnom ispitu da bih potvrdila svoju odluku koju sam osmislila prilicno davno! Odlucila sam se za psihologiju koju cu pokusati da upisem u Beogradu iako je to,po svima,nemoguca misija! Dacu sve od sebe,valjda ce 40 maximalnih iz skole malo pomoci! :)))
Ljudi,postoji prilicno korisna stvar,ne znam koliko ste upuceni,a to je test opste informisanosti koji svako moze da uradi! Ja sam se raspitala kod skolskog psihologa,ona me je uputila kog psihologa u gradu koji to radi i ja sam testic uradila jos na pocetku skolske godine. Kako mi je pomogao? Nije odlucio umesto mene,nikako,ali resenja skupa testova te nekako usmere ka tome sta odgovara tvojoj licnosti! Meni je npr. pokazao da imam potencijala za rad sa ljudima i posao koji podrazumeva komunikaciju sa njima...to mi odgovara zbog samog mog izbora! Jos vise od toga mi je pomogao razgovor sa psihologom koji mi je dao smernice na koji nacin bi trebalo da donesem odluku...sto vise izvora,nikako samo internet,prica sa ljudima koji su to zavrsili,ako je moguce sa onima koji to studiraju,a sto je najvaznije,razgovor sa samim sobom! Nikako se ne vezati sa zanimanje koje donosi novac po svaku cenu jer je cak i to promenljivo,potraznja zanimanja se menja iz godine u godinu,nemojte da vam to bude kriterijum! Najvaznije je sto vise informacija na osnovu kojih se donosi odluka,jer niko od nas ne moze biti siguran da ce sa 18 godina sigurno doneti pravu odluku,vazno je kasnije moci kazati sebi da smo u datom trenutku dali sve od sebe da ispravno odlucimo! I naravno,na vreme da krenemo sa spremanjem prijemnog i to je to ! Razmisljajte,informiste se,pisite o svojim odlukama,veliki pozdrav!

Hey generacijooooo....delimo istu muku =( ja bih na arhitekturu, al mi frka oko svega toga, pripreme, prijemni i to...a cula sam da se moze konkurisati samo na jedan fax, kao ne mogu da se predaju fotokopije dokumenata, to vazi od nase generacije....tako da...SRECNO svima =)

Odakle ti ta informacija da moze samo na jedan fax da se konkurise?:confused: Ja se inace spremam za arhitekturu (planiram bg), ali definitivno moram da imam nesto kao alternativu, ako ne upisem Arhitektonski (ne daj boze), jer ne zelim da zavrsim kao besposlicar na godinu dana...:):):)
POZDRAV ZA GENERACIJU!!!!!!!!

e ja ne znam da li iam neko kome politicki nije opcija :)
i svi su tu negde na medjunarodnom ili novinarstvo :D
znaci jaoj nama :lol:
salim se.... :D
a fax za bezbednost?zna neko nesto o tome?
ja sledece nedelje idem u zavod za trziste rada(valjda se tako zove :) ) i tamo cu da pricam s njima jer imaju neke profile i svasta nesto...pa da vidim sta ce mi oni kazati :D

Nemoj da slusas profesore!Sta oni znaju,oni su samo ogorceni ljudi sa malim platama koji misle da su mnogo pametni!Pa i meni su isto rekli za novinarstvo!Imam osecaj da to govore svakom od nas ko ne zeli da sledi njihov put i postane profesor,a takvih je malo!

E pa ovako!Sta da vam kazem?Jos se nisam odlucila,dvoumim se izmedju zurnalistike i diplomatije na politickim naukama........
Bas ne znam sta da radim!
Pozz za najbolju generaciju!!!!!!!!!!!

Meni je zurnalistika prva ljubav, da upisujem ono sto stvarno najvise volim upisala bih to, ali ovako nisam ni na trenutak pomislila da cu da upisem novinarstvo. Mozda ne razmisljam dobro, ali smatram da je pametnije upisati bilo sta drugo, jer je to ipak posao koji se moze raditi sa bilo kojim fakultetom, pa i bez njega, vise je potreban talenat, ljubav, zelja...

Meni je zurnalistika prva ljubav, da upisujem ono sto stvarno najvise volim upisala bih to, ali ovako nisam ni na trenutak pomislila da cu da upisem novinarstvo. Mozda ne razmisljam dobro, ali smatram da je pametnije upisati bilo sta drugo, jer je to ipak posao koji se moze raditi sa bilo kojim fakultetom, pa i bez njega, vise je potreban talenat, ljubav, zelja...
Meni je zurnalistika prva i jedina ljubav tako da stvarno ne znam sta bih drugo mogla da upisem!Pa sta ces onda da upises?

Back