Sta upisujete???

ЕТФ живи од старе славе. На болоњу су прешли јалово, раставивши раније основне студије на основне и дипломске. Дакле, да не поверује човек да неко од болоњског дипломца може да постане мастер након пет испита, који (макар мени) изгледају толико распршено, да не бих могао да кажем да заиста некога усмеравају ка одређеној тематици (што би био циљ екс магистратуре, данас мастера).

Ал` коме значи, из интеракције са једнима и другима јесам стекао утисак да је ФОН грђи од ЕТФ.

Назовите ме хејтером, ал` тек о Мегатренду не бих ни размишљао.

Eeee, da li kasnim. XD

Evo koji:
1) ETF
2) Pravo
3) Ekonomija
4) Medicina (ako ga završiš)

Ti imaju najveću perspektivu kod zapošljavnja. Ovo što se priča 2000 ekonmista na birou, 2000 pravnika, itd, znajte da je to većina onih (90%) koji su završili neku Megableju, Singiduduk, Orion i slično. :)

Ne kasnis,ima jos 4 godine :D
Ekonomija mi je najprivlacnija nekako,ali me stalno te price o broju zaposlenih teraju sto dalje od ekonomije...

Ekonomija je sve oko nas. Jednostavno, ko traži posao aktivno, taj će posao i naći. Diploma ekonomskog fakulteta nije osiguranje da ćeš ti dobiti posao, ali je neki vid prednosti. Ja sam na ekonomiji, istina tek sam prva godina, ali ne bih, za sad, menjao fax ni za koji drugi. Zaista, ne vidim ništa drugo perspektivno kao ekonomija, a da meni leži (da štrebam napamet ne volim - ode pravo, da znam matematiku, ne znam - ode ETF i slični). :D
Kad realno sagledaš, šta pored ovih 5-6 imaš da upišeš? Filozofski? Filološki? Kud s' tim sutra?

Da li se smer ISIT(Informacioni sistemi i tehnologije)na FONu moze smatrati za informaticki ili menadzerski? :confused:
Mn se jako svidja taj smer,ali ljudi mi kazu da se posle FONa samo oni koji su od nekoga ko ima firmu mogu da se zaposle :confused:
A nesto mi se ne svidja ETF,nije los faks,ali nameravam da imam neki zivot :D

Ekonomija je sve oko nas. Jednostavno, ko traži posao aktivno, taj će posao i naći. Diploma ekonomskog fakulteta nije osiguranje da ćeš ti dobiti posao, ali je neki vid prednosti. Ja sam na ekonomiji, istina tek sam prva godina, ali ne bih, za sad, menjao fax ni za koji drugi. Zaista, ne vidim ništa drugo perspektivno kao ekonomija, a da meni leži (da štrebam napamet ne volim - ode pravo, da znam matematiku, ne znam - ode ETF i slični). :D
Kad realno sagledaš, šta pored ovih 5-6 imaš da upišeš? Filozofski? Filološki? Kud s' tim sutra?
Uopste nije perspektivna kad se pogleda koliko ljudi ima na birou, sta vise, Filoloski je petsto puta perspektivniji od Ekonomskog.

Pročitaš ono malo naviše, što rekoh o tome kako su na birou mahom ljudi sa sumnjivim diplomama i oni koji ne traže aktivno posao (na birou ne znači samo biti ucveljen i gladan bez posla, to takođe znači imati zdravstvenu zaštitu iako nemaš stalni posao, već šetaš po honorarnim). :)
Profesori stranog jezika nisu traženi, to znam iz iskustva većine mog društva, jer su nekako svi filolozi. Ljudi koji su završili fakultete po starom programu nemaju posla, a oni koji su po novom moraju da volontiraju godinu dana. Naopako sve.

Pročitaš ono malo naviše, što rekoh o tome kako su na birou mahom ljudi sa sumnjivim diplomama i oni koji ne traže aktivno posao (na birou ne znači samo biti ucveljen i gladan bez posla, to takođe znači imati zdravstvenu zaštitu iako nemaš stalni posao, već šetaš po honorarnim). :)
Profesori stranog jezika nisu traženi, to znam iz iskustva većine mog društva, jer su nekako svi filolozi. Ljudi koji su završili fakultete po starom programu nemaju posla, a oni koji su po novom moraju da volontiraju godinu dana. Naopako sve.
Ovo boldovano mi uopste nije jasno, a cak i da ima smisla, potpuno je besmisleno.
To sto kazes za biroe je tacno i ja sam to vec imao na umu, ali opet ne mozes reci da je Ekonomski perspektivan, a uz to nije ni nimalo lak. Uostalom, u Srbiji se perspektivnima smatraju samo 2-3 fakulteta, a medju njima nije ni Filoloski koji 'zastupam', tako da nemoj misliti da sam pristrastan.

Zašto ne mogu reći da je Ekonomski perspektivan kad studenti koji ga završe u proseku za pola godine nađu posao? :/

A ne razumem šta ti tu nije jasno, družim se sa ljudima koji su završili Filološki fakultet (pa su filolozi). Možda sam se loše izrazio?

EDIT: A da, ajd i imenuj ta 2-3 faksa? Normalno, ETF spada u jedan od njih, that's given, ali koji su ostali?

Poslednja izmena:
Zašto ne mogu reći da je Ekonomski perspektivan kad studenti koji ga završe u proseku za pola godine nađu posao? :/

A ne razumem šta ti tu nije jasno, družim se sa ljudima koji su završili Filološki fakultet (pa su filolozi). Možda sam se loše izrazio?

EDIT: A da, ajd i imenuj ta 2-3 faksa? Normalno, ETF spada u jedan od njih, that's given, ali koji su ostali?
To za filologe si rekao kao da mislis da svaka susa zna dobro jezike i da moze sebe nazvati filologom, pa samim tim i svaka susa raditi taj posao. Recenica ti je malo dvosmislena.
Ti fakulteti su ETF i FON, ostali manje-vise mlate praznu slamu - tako kazu mnogi, ali ja se bas i ne slazem. Ta cinjenica da se ti fakulteti stalno spominju i vrte u krug mi je mucna i dosadna.
Ta prva konstatacija ti je netacna i sva iz vedra neba. Otkud ti to?

A ne, ja pod "Filolozi" podrazumevam osobe koje su završile Filološki fakultet. :) Ne one koji znaju da pričaju strane jezike. Trebao sam da napomenem, moja greška. :)

To je sasvim normalno, u skladu sa tražnjom na tržištu. A pa ne znam baš, logikom čistom da ideš, ekonomija (i pravo) su oblasti koje uvek imaju otvorena radna mesta, a ekonomski u BGu i pravni u istom daju provereno dobre kadrove. Normalno je da su i ti fakulteti perspektivni. :)

Prema istraživanjima marketing workshop radionice. :) Studenti koji završe EKOF u roku u proseku za oko 5-10 meseci nađu posao. :)

Medicinski sledece godine...u septembru/oktobru planiram da krenem sa pripremama (bar sto se hemije tice jer je slozenija,a bios cu malo kasnije,od januara/februara)...dacu sve od sebe jer mi je to velika zelja... medicina <3

I niko nece meni kolega da bude? :dontunderstand:

ETF jeste tezak, ali ko ima toliko klikera za matematiku da moze da ima cetvorku iz iste u nekoj normalnoj skoli a pri tome ima volje da uci redovno, vjerujem da moze veoma dobro da prodje. Ima u ovoj generaciji prilican broj ljudi koji su u februaru ocistili prvi semestar, koji imaju zavidan prosjek... Samo ono sto je tesko je sto kad napravis vise kikseva, ne ucis na vrijeme, nagomila ti se a ovakav tip gradiva ne mozes da nabubas na brzinu... Zbirka se nece sama preci za 2 dana, a ima se, hvala Bogu, 14 predmeta u prvoj godini. Doduse, od toga 4 izborna, koji mogu biti vrlo laki (tipa Engleski) ili teski ako uzimate strucne izborne... :per:

Mislim da je puno toga u vasoj glavi i u pogresnom nacinu ucenja, nerviranju i prihvatanju onoga "nikad ovo necu razumjeti"... Iako je upitanju fax, treba sebi nametnuti redovno ucenje kao u srednjoj i sve ok. Ako neko zeli da se pridruzi armiji nas, slinavih strebera, neka mi se javi u inbox, uvijek se ima brdo savjeta oko ucenja za one koji tek dolaze, da ne bi ponavljali nase greske. :rumenko:

Sta mislite dal ce na FONu IT doci do zasicenja narednih godina pa onda bas kad treba da se zapolsim - nema posla?? :( Mada meni je cilj inostranstvo ako ovde nema nista :D
I kakvo je stanje sa farmacijom, da li je i dalje jedan od perspektivnijih sto se tice posla? Ili i farmaceuta pocinje da se nakuplja? :D

I koji su faksovi najbolje povezani sa inostranstvom, odnosno da pruzaju kakvu takvu mogucnost zaposljavanja ovde ali i u inostranstvu? :)

Poslednja izmena:

Back