Kafić Šta trenutno radiš XIX

@Neda javi se, da čujemo kako si.
Mi smo od ponedeljka prešli na grejanje na pelet. Namestili smo da noću ne pada t ispod 19C. Kotao se svako jutro uključi oko pola 6, probudi me, i nema više spavanja. A realno, ne moram ni da se budim ni ustajem tako rano.
Navikneš se na taj zvuk. Imam kotao za gas i prvih par dana mi je smetao. Smetala mi je i mašina za suđe. Prvu noć kada smo se preselili pa mi je bila bliže, upalila se u toku noći, skočila sam iz kreveta kao oparena i ugasila je. Kasnije se navikneš.

A niste imali opciju na gas?
Ne. Gas imamo razveden kroz selo, ali ne može da se plati priključak. To su uradili pred neke izbore, i tako stoji još od pre korone.
Sada su nam iskopali kanalizaciju. Dve godine rade, buše, zatrpavaju, otrpavaju, i ovih dana završavaju radove. Ali nećemo moći da se priključimo, jer postojeći prečistač nema kapacitete za još otpadnih voda.

Ne. Gas imamo razveden kroz selo, ali ne može da se plati priključak. To su uradili pred neke izbore, i tako stoji još od pre korone.
Sada su nam iskopali kanalizaciju. Dve godine rade, buše, zatrpavaju, otrpavaju, i ovih dana završavaju radove. Ali nećemo moći da se priključimo, jer postojeći prečistač nema kapacitete za još otpadnih voda.
Pitam, jer smo mi imali na pelet, pa kad smo prešli na gas, nas je "ogrejalo sunce" i fizički i finansijski i toplotno.
Koju peć imate i koji pelet ste kupili ?

Klasika :lol:

J da izjavim da cu od devojcica da popizdim
Tri puta sam im bila u sobi i zamolila da se ponasaju
Glasne su
Cerekaju se golicaju
I ok
Al vec mi se komsinica ispod zalila da ih cuje stalno
I ne vredi
Dodjem i opomenem ali njih dve su kao gluve babe
Ne fermaju me uopste

A decak, njega kao da nemam
Ne zna covek da je ziv
Zavuce se u svoju sobu, cita, cuti

Pitam, jer smo mi imali na pelet, pa kad smo prešli na gas, nas je "ogrejalo sunce" i fizički i finansijski i toplotno.
Koju peć imate i koji pelet ste kupili ?
Mi smo tri zime odlagali prelazak sa čvrstog na pelet, jer smo se nadali da će početi priključivanje na gas. Kada smo videli da od toga nema ništa, rešili smo da pređemo na pelet.
Kotao je Termomontov, oni su nam najbliži, zbog servisne službe. Pelet je bukov, ne znam ko je proizvođač, uglavnom mnogi su nam baš taj preporučili.
Mi smo prezadovoljni, prestali smo svaki dan da smrdimo na dim kao odžačari. Rešili smo se unošenja ogreva, iznošenja pepela, svakodnevnog čišćenja kotla. Finansijski će biti povoljnije nego na čvrsto, ali i da ne bude, ovako je mnogo komfornije.
Problem je taj što se sada, za razliku od grejanja na čvrsto gorivo, radijatori potpuno ohlade, jer kotao radi automatski, pa sveki&sveki kukaju kako im je hladno. A hladno im je zato što pipaju radijatore i znaju da su hladni. To će nam cele zime biti zanimacija objašnjavati im da će se kotao sam upaliti kada bude bilo potrebno.

U bre nedo
Jasno ti je da je on posledica necega, moras uzrok toga da zauzdas
Drs se :zag:
Radila sam sve to pre nekih 30 godina i ništa nisu našli. Imala sreću i naletela na sjajnog neurologa na urgentnom, sad je šef na KC za glavobolje, istresla me je iz gaća. Od tada na ovamo sam imala infarkt, začepile se arterije na nogama i imam izrasline na obe nadbubrežne žlezde i dijabetes. Nešto od toga jeste, sem stresa pod kojim sam 24h. Sad sam se probudila, ceo dan sam prespavala. Skroz sam polomljena, jedva hodam, noge idu svaka svojim putem, mene niko ne pita. Razbila sam ekran, tri puta mi ispadao iz leve ruke u kojoj nisam imala nikakav osećaj. Radi al je ona zaštita prsla na sto mesta, ko u ratu da je bio. Loše sam, šta reći. @Zadovoljna domacica

J da izjavim da cu od devojcica da popizdim
Tri puta sam im bila u sobi i zamolila da se ponasaju
Glasne su
Cerekaju se golicaju
I ok
Al vec mi se komsinica ispod zalila da ih cuje stalno
I ne vredi
Dodjem i opomenem ali njih dve su kao gluve babe
Ne fermaju me uopste

A decak, njega kao da nemam
Ne zna covek da je ziv
Zavuce se u svoju sobu, cita, cuti
pusti decu da se igraju na miru. a komšinici zapreti da ćeš da je prijaviš za uznemiravanje z:mrgreen:

Radila sam sve to pre nekih 30 godina i ništa nisu našli. Imala sreću i naletela na sjajnog neurologa na urgentnom, sad je šef na KC za glavobolje, istresla me je iz gaća. Od tada na ovamo sam imala infarkt, začepile se arterije na nogama i imam izrasline na obe nadbubrežne žlezde i dijabetes. Nešto od toga jeste, sem stresa pod kojim sam 24h. Sad sam se probudila, ceo dan sam prespavala. Skroz sam polomljena, jedva hodam, noge idu svaka svojim putem, mene niko ne pita. Razbila sam ekran, tri puta mi ispadao iz leve ruke u kojoj nisam imala nikakav osećaj. Radi al je ona zaštita prsla na sto mesta, ko u ratu da je bio. Loše sam, šta reći. @Zadovoljna domacica

Uh :(

Šta reći, nego ne daj se. 😘

@Zadovoljna domacica i mi smo taj problem godinu dana imali sa sveki i hladnim radijatorima. Inače i peć na pelet mora svakodnevno da se čisti i usisava a jednom nedeljno veliko čišćenje koje je obično trajalo sat vremena.
Koji termostat imate ? Spoljni ili unutrašnji? To je kod nas rešilo problem sa svekrvom.
Ne mora svakodnevno, bar ne ova naša. Serviser je rekao svaki drugi, treći dan gde je posuda za pelet, a jednom u 10 dana i tamo gde su turbulatori. Mi čistimo svaki drugi dan, i ne bude puna pepeljara koju smo dobili uz kotao.
Termostat imamo unutrašnji. Ne postoji stvar koja će kod nas rešiti problem hladnih radijatora. Kao ni toga što ne može da bude toplo ako ne naspeš pun kotao uglja i odgore baciš 10 cepanica. Kod njih nije problem u subjektivnom osećaju da li je toplo ili hladno, nego u tome šta su oni uvrteli sebi u glavu.
Dok smo se grejali na čvrsto gorivo, temperatura je u kući ujutru umela da bude 16°C. Sada je kotao podešen da se uključi ako u toku noći padne ispod 19°C. Uključio se juče ujutru, uključio se jutros. Moja sveki nam se danas svima na glavu popela sa pričom kako se noćas smrzla. Nije pomoglo ni to što se, pored jorganom kojim se inače pokriva, pokrila i ćebetom i prekrivačem kojim prekriva krevet. Ne vredi, hladno joj je bilo. Pritom, kod njih u kući je uvek za 1,5 - 2 stepena toplije nego kod nas, jer je takav položaj kuće.
Moramo nešto smisliti, inače će nam svima rogovi narasti ove zime.

Misa mu hebem. Stres radi svoje i jede organizam svake godine po malo.... Pojede nas nacisto....sve dijagnoze od njega najvise idu....
A jesi ti posle hitne bila na nekom sad ispitivanju, ipak ti i danas nije dobro, imas li neki nadzor lekara danas?

Ne mora svakodnevno, bar ne ova naša. Serviser je rekao svaki drugi, treći dan gde je posuda za pelet, a jednom u 10 dana i tamo gde su turbulatori. Mi čistimo svaki drugi dan, i ne bude puna pepeljara koju smo dobili uz kotao.
Termostat imamo unutrašnji. Ne postoji stvar koja će kod nas rešiti problem hladnih radijatora. Kao ni toga što ne može da bude toplo ako ne naspeš pun kotao uglja i odgore baciš 10 cepanica. Kod njih nije problem u subjektivnom osećaju da li je toplo ili hladno, nego u tome šta su oni uvrteli sebi u glavu.
Dok smo se grejali na čvrsto gorivo, temperatura je u kući ujutru umela da bude 16°C. Sada je kotao podešen da se uključi ako u toku noći padne ispod 19°C. Uključio se juče ujutru, uključio se jutros. Moja sveki nam se danas svima na glavu popela sa pričom kako se noćas smrzla. Nije pomoglo ni to što se, pored jorganom kojim se inače pokriva, pokrila i ćebetom i prekrivačem kojim prekriva krevet. Ne vredi, hladno joj je bilo. Pritom, kod njih u kući je uvek za 1,5 - 2 stepena toplije nego kod nas, jer je takav položaj kuće.
Mi cistimo svaki dan
Ja se slabo razumem u te rabote
Dobra je ova stvar sa peletom, mnogo je bolje nego drva ili ugalj, ono je pakao
Ovo lepo odrzava temp, pali kad god padne ispod podesene temp....
Mana je sto ako je pelet los ili lose secen oce da zaglavi pa se jjebavas da to otpusis, i sto mora se cisti svaki dan

Mislim da se razumemo, ne postoji nista bolje od dobre toplane i parnog grejanja. Nista ne mislis, ceo prostor ravnomerno topao, nocu cim padne ispod nule greju ne gase, kad je iznad nule gase oko 10 ali radijatori su topli do 1 a pale u 4, tako da ti i ne osetis to znacajno.
Sve ove ostale zajebancije su za mene losija alternativa toplani, i nikad mi nece biti tako dobre....hbg...

Misa mu hebem. Stres radi svoje i jede organizam svake godine po malo.... Pojede nas nacisto....sve dijagnoze od njega najvise idu....
A jesi ti posle hitne bila na nekom sad ispitivanju, ipak ti i danas nije dobro, imas li neki nadzor lekara danas?
Ne, pa spavala sam ceo dan. Sad sam merila, 120/70 što je ok, sem tih naglih skokova, tako se najlakše šlogne. Šta onda da radim, ko da me gleda a ne možeš ni da se ubiješ. Zanosim se u levo kad hodam, išla napolje, jedva se vratila.

Daj joj lorazepam uvece 😂 i resen problem

Mi cistimo svaki dan
Ja se slabo razumem u te rabote
Dobra je ova stvar sa peletom, mnogo je bolje nego drva ili ugalj, ono je pakao
Ovo lepo odrzava temp, pali kad god padne ispod podesene temp....
Mana je sto ako je pelet los ili lose secen oce da zaglavi pa se jjebavas da to otpusis, i sto mora se cisti svaki dan

Mislim da se razumemo, ne postoji nista bolje od dobre toplane i parnog grejanja. Nista ne mislis, ceo prostor ravnomerno topao, nocu cim padne ispod nule greju ne gase, kad je iznad nule gase oko 10 ali radijatori su topli do 1 a pale u 4, tako da ti i ne osetis to znacajno.
Sve ove ostale zajebancije su za mene losija alternativa toplani, i nikad mi nece biti tako dobre....hbg...
Ovo je ono što je njima neobjašnjivo.
Nikada se nisam grejala na toplanu, ali mi se sviđa kao ideja. No ni ne razmišljam o tome, nego gledam kako da se najmanje napatimo zimi.

Nikada se nisam grejala na toplanu, ali mi se sviđa kao ideja. No ni ne razmišljam o tome, nego gledam kako da se najmanje napatimo zimi.
Ne znam kako da im utuvis u glavu, to je cisto psiholoski problem, a ti nisi psihijatar hbt. Kako objasniti a da i sama ne poludis od njih.
Imam isti problem, samo za druge stvari....

Naravno da im je neobjašnjivo, navikli su na drva i ugal, loženje, vatru. Plus imaju godina koliko imaju.
Ni ne pokušavaj da im objasniš. Kaži nešto tipa "da, u pravu si idem da vidim šta se dešava". Ili okreni na "obuci rukavice".
Objašnjavati se sa matorcima koji inače menjaju svest kad pređu određene godine (ne mislim da Alchajmera i demenciju, nego jednostavno počnu drugačije da razmišljaju) je besmisleno.
Ja mojoj majci ne mogu da objasnim kako funkcioniše pametni telefon, ima neku nokiju od pre hrista, a i za taj telefon bude čuveno "šta sam sad kliknula :lol: " A zdrava, pametna žena.

Back