Sta trenutno radis 6

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ma ima ih, ovde u mojoj zgradi je petoro, dve bebe ostali su poveći, aima ih i po kraju samo se vozikaju u kolicima, a ima i poveći broj stomaklija, nekako stičem utisak da se bez obzira na opšte stanje tu nešto promenilo, čak viđam porodice sa po troje, moji prijatelji imaju četvoro, čula sam i za dve u planu i već su me bezecovali za čuvanje :lol: mu dođem nekako kao neka baba-tetka u najavi, cirkus, smejale smo se danas drugarica i ja, rekoh sve ću ih mučki razmazim a vi se posle borite :D

...da to sam i ja primetila da se ipak deca radjaju i to je divno, meni kad je cerka rekla da hoce i trece, meni sreci nigde kraja, nego se drugacije odrasta, sve su vise pred
televizorima, tabletima, kompjuterima, a sve manje trce, skacu, penju se po drvecu....i sto bi hteli roditelji ih sputavaju, u strahu da ne padnu kao da ce pasti iz aviona.....to
mi je tuzno i nekako su bezvoljni tako mali.....

- - - - - - - - - -

...babe i jesu za mazenje i igru, a mame i tate neka vaspitavaju....svako svoj posao treba da radi :)

...mi bar imamo uspomene na ta nasa lepa razdragana detinjstva, kad vidim ovu danasnju decu dusa me zaboli...tuzno je kako im prolaze dani....kod mene u ovom
prelepom parku vise i brze hodaju starci nego deca :(

...da to sam i ja primetila da se ipak deca radjaju i to je divno, meni kad je cerka rekla da hoce i trece, meni sreci nigde kraja, nego se drugacije odrasta, sve su vise pred
televizorima, tabletima, kompjuterima, a sve manje trce, skacu, penju se po drvecu....i sto bi hteli roditelji ih sputavaju, u strahu da ne padnu kao da ce pasti iz aviona.....to
mi je tuzno i nekako su bezvoljni tako mali.....

- - - - - - - - - -

...babe i jesu za mazenje i igru, a mame i tate neka vaspitavaju....svako svoj posao treba da radi :)

Nisi u pravu Afro.
Sve zavisi od roditelja i onoga sto zele da im pruze.
Nisu sva deca pred tv, tabletima, telefonima... pogotovo deca u manjim sredinama i sa kreativnim roditeljima. A i u vecim gradovima, sve je vise aktivnosti za decu, i sve vise roditelja se vidja po parkovima, skolicama, bazenima, centrima osmisljenim za pravilan rast i razvoj dece... informacije su nam lako dostupne i ne moras biti izuzetno inteligentan da bi sa dva klika saznao vise o pravilnom rastu i razvoju dece...

Deca koja bulje u tablet nisu kriva, vec onaj ko im je tablet stavio u ruke. ;)
A posledice cemo videti... kroz xy godina

Sad na staroj planini gledam porodice sa decom do 5 godina, 90% ih daje deci telefon dok jedu ili dok oni pijuckaju kafu sa drustvom

Ma ok je ponekad, jedan dva crtana... ali svaki dan sate provoditi na tel ili tabletu je za decu pogubno...
RekOo ovo ja koja prva buljim satima dnevno... ali oni zavise od nas... i dok mozemo da uticemo treba da uticemo...
Mm hoce da im kupi tablet... ja sam rekla ne. I ne dozvoljavam ni tv non stop da je na decijim, dosadi im... nego po zasluzi, jesi dobar, evo crtanog na tv, jedan dva i cao...

Nisi u pravu Afro.
Sve zavisi od roditelja i onoga sto zele da im pruze.
Nisu sva deca pred tv, tabletima, telefonima... pogotovo deca u manjim sredinama i sa kreativnim roditeljima. A i u vecim gradovima, sve je vise aktivnosti za decu, i sve vise roditelja se vidja po parkovima, skolicama, bazenima, centrima osmisljenim za pravilan rast i razvoj dece... informacije su nam lako dostupne i ne moras biti izuzetno inteligentan da bi sa dva klika saznao vise o pravilnom rastu i razvoju dece...

Deca koja bulje u tablet nisu kriva, vec onaj ko im je tablet stavio u ruke. ;)
A posledice cemo videti... kroz xy godina

...jaooo Čičak molim te....znas li ti koliko kostaju te aktivnosti za decu po tim raznoraznim centrima, klubovima i ostalim mestima....to treba da plati neko ko radi za minimalac
i recimo je podstanar i zamisli recimo ima dva ili tri deteta...pa nema sanse....roditelji otplacuju rekreativne nastave po 5-6-7 meseci...

...a gde je odvesti i dovesti, prevozom jer ne mogu svi kolima i nemaju svi kola ispred kuce....deci teba samo zelena povrsina i lopta pa da se animiraju, a za to treba volje
koju veicna roditelja bar ovde ne vidim da imaju, ili su umorni od posla ili deprimirani sto im se taj posao klima....ili su ostali bez njega....ja se nekad bas pitam gde ti to
zivis kad nemas dodirnih tacaa sa realnim svetom i zivotom....po selima dece najmanje ima....na zalost...

E moj Čičak, najpametnija si na svetu unapred, a pitaću te za par godina...
Smešno je da pametuješ o nečemu što nisi još ni iskusila.

Kako nisam iskusila... nisu moja deca vise bebe... 3 i 5 godina...
Dave me kao zmija zabu, bar ovaj mali, mama mama zasto ja nemam tablet a svi ga imaju? :roll:
Pa muza maltretiraju da im daje telefon, ja ne dam... itd... sta ce im... siznem bre kad vidim da im muz da telefon, to samo bulji cuti i lista... padne mi mrak na oci... samo uzmem i nastavim...

I nisu oni krivi... ja uvek mm kazem Zasto oni meni ne traze telefon? jer znaju da nece dobiti. ;)

Svesna sam ja da njih to sve ceka... i komp, i tablet i telefon... ali sada Ne!

...jaooo Čičak molim te....znas li ti koliko kostaju te aktivnosti za decu po tim raznoraznim centrima, klubovima i ostalim mestima....to treba da plati neko ko radi za minimalac
i recimo je podstanar i zamisli recimo ima dva ili tri deteta...pa nema sanse....roditelji otplacuju rekreativne nastave po 5-6-7 meseci...

...a gde je odvesti i dovesti, prevozom jer ne mogu svi kolima i nemaju svi kola ispred kuce....deci teba samo zelena povrsina i lopta pa da se animiraju, a za to treba volje
koju veicna roditelja bar ovde ne vidim da imaju, ili su umorni od posla ili deprimirani sto im se taj posao klima....ili su ostali bez njega....ja se nekad bas pitam gde ti to
zivis kad nemas dodirnih tacaa sa realnim svetom i zivotom....po selima dece najmanje ima....na zalost...

Afro ne gledaju svi tako crno na zivot.
Onaj ko hoce da detetu pruzi zdrav razvoj to moze da uradi i bez skupih klubova i centara...
Kao sto je najjeftinije hraniti se zdravo, tako je i najjeftinije biti kreativan.
A dete ne zanima i ne treba da zanima roditeljski problem posla stresa itd...

Dete treba da bude dete... da ga volite i razumete... :heart:

- - - - - - - - - -

3 i 5 godina su bebe. Kao što rekoh, pitaću te za par godina...

Pitaj... jos bolje daj savet...
Ja sam licno zadovoljna sto ovaj mali ima 5 godina i nema tablet... sto prve dve godine nije gledao ni tv ni crtace...

Da se razumemo nisam ja savrsen roditelj, niti savrsen postoji...
Ja samo mislim da nije sve tako crno kao sto afro misli... jer ja vidim roditelje koji se trude

Afro ne gledaju svi tako crno na zivot.
Onaj ko hoce da detetu pruzi zdrav razvoj to moze da uradi i bez skupih klubova i centara...
Kao sto je najjeftinije hraniti se zdravo, tako je i najjeftinije biti kreativan.
A dete ne zanima i ne treba da zanima roditeljski problem posla stresa itd...

Dete treba da bude dete... da ga volite i razumete... :heart:

- - - - - - - - - -

Pitaj... jos bolje daj savet...
Ja sam licno zadovoljna sto ovaj mali ima 5 godina i nema tablet... sto prve dve godine nije gledao ni tv ni crtace...

Da se razumemo nisam ja savrsen roditelj, niti savrsen postoji...
Ja samo mislim da nije sve tako crno kao sto afro misli... jer ja vidim roditelje koji se trude

...ja u opste ne mislim da je crno, samo znam i vidim da deca ne odrastaju kako bi trebala....i moj zakljucak je da je to tuzno i to su cinjenice....a idealizovati je
najlakse, ako i mastati sta bi bilo kad bi bilo, i sta ce biti jednog lepog dana...ahaaa...kad bi zivot bio mastanje sve bi bilo lakse, ali nije....zivot je stvarnost, sad
i danas i sutra i odma, jer zivot i odrastanje dece ne ceka.....to je svakodnevnica....a ja vidis imam u blizini veliku skolu, i vrtic i park velicine skoro Tasmajdana i
znam koliko dece tamo vidim dnevno i sad i u prolece, i koliko te dece trci i skace i juri za loptom, a koliko se eventualno popne na penjalicu ili tobogan....malo....

...ja u opste ne mislim da je crno, samo znam i vidim da deca ne odrastaju kako bi trebala....i moj zakljucak je da je to tuzno i to su cinjenice....a idealizovati je
najlakse, ako i mastati sta bi bilo kad bi bilo, i sta ce biti jednog lepog dana...ahaaa...kad bi zivot bio mastanje sve bi bilo lakse, ali nije....zivot je stvarnost, sad
i danas i sutra i odma, jer zivot i odrastanje dece ne ceka.....to je svakodnevnica....a ja vidis imam u blizini veliku skolu, i vrtic i park velicine skoro Tasmajdana i
znam koliko dece tamo vidim dnevno i sad i u prolece, i koliko te dece trci i skace i juri za loptom, a koliko se eventualno popne na penjalicu ili tobogan....malo....

lepo ti sve napisa i objasni... samo kad bi ljudi jos primenili... umesto da jure ka kavezima za ptice... da se prosire...

Umetnicko klizanje egzibicije danas cu da gledam...

Sad eto malo listam forum.

Drago mi je zbog Havijera,naslednik Pluscenka i vec je postigao da se upise u istoriju umetnickog klizanja.Zadovoljstvo gledati ga,ima ludu harizmu.

Poslednja izmena:
Sad na staroj planini gledam porodice sa decom do 5 godina, 90% ih daje deci telefon dok jedu ili dok oni pijuckaju kafu sa drustvom

Potpuno podrzavam potrebu roditelja da se opuste i druze. I malo iskljuce, na sat vremena otaljaju :lol: dete. Nisu nista manje roditelji zbog toga. I sama sam svoje dete vodila i u kafic, i leti u izlazak u basti... Ali se ponese slikovnica, kutija sa otvorima u koje se ubacuju adekvatni oblici, kocke,...
Problem je sto roditelji nemaju volje da decu zainteresuju za to. Nego im tutnu telefon ili puste TV.

- - - - - - - - - -

Ima nacina, Afro... U biblioteci se, bar dok je moj sin isao u vrtic, organizovala jednom nedeljno radionica u vecernjim satima. Redovno smo isli. Nekada ostanem sa njim, nekada ga ostavim i odem na kafu za to vreme. Svake nedelje su imali za temu jednu knjigu i zemlju z koju je ona vezana. I onda pricaju o njoj i posle je ilustruju. Pred kraj im zadaju drugu za sledecu nedelju. Verujes li mi da nikada nije bilo vise od petoro dece. E, to je tuga... A nista ne kosta. Samo, treba se posvetiti detetu koje ne cita i sa njim preci tu knjigu. To je problem ;)

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back