- Poruka
- 17.475
To da se vratio u Cro.Шта да ли је тачно?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
To da se vratio u Cro.Шта да ли је тачно?
da tacno jeNe znam da li je tacno ali je i pretpostavka jeziva.Pogledajte prilog 866424
Живот у емиграцијиTo da se vratio u Cro.
Нама су блиске комшије биле Мађари, баш сам писала неки дан. Сви су говорили српски одлично,, сем бабе и деде. Баба Ирма је увек причала више мађарски уз покушај исквареног српског.И ови, које ја знам, када причају телефоном причају словачки. И то ми је ОК.
Али не осетим никакву разлику, коју Мађари и вештачки праве. Или сам само такве људе сретала.
Село из ког је бака је мешано. Са Словацима исто све као са нашима. Носили једни другима крофне, куване кукукурузе, прве комшије ми увек сушиле кобасице и слале...
Са Мађарима не знам да је ико попио кафу. Они су се сами одвајали.
Мислим, то је моје искуство.
Ја знам само оно- Чо робиш?![]()
Zato sto je Vojvodina za njih i dalje deo Austrougarske, nesto sto im je oteto, tako da oni Srbiju i ne smatraju svojom drzavom, bar ne vecina.Meni je normalno da pricas,i bolje je sto znas vise jezika...ali mi nije normalno da znas,a pravis se da ne znas i ne zelis da pricas jezikom drzave u kojoj zivis.
Lako je kad nece, postoje mesta u Vojvodini gde ne znaju Srpski. Ozbiljno.Moja drugarica je nekad radila nekakve ankete po Vojvodini,i pricala je da u nekim mjestima Madjari nisu htjeli da govore srpski,iako su znali,pravili su se ludi.
Madjari su izuzetno vredni i radni i korektni ljudi. Imam jako lepo misljenje i saradnju sa njima.Meni je logično da će telefonom pričati na mađarskom.
Normalno mi je da među sobom pričaju na mađarskom.
Nije normalno da ti pričaš sa jednim na srpskom, a onda dođe drugi, prekine vaš razgovor i uleti na mađarskom. Ali to nije do toga što je Mađar, već što je nekulturno govedo.
nijeUvijek se pazilo da se necija tanana osjecanja ne povrijede. Mislim da je tu uzrok za 90-te.
i sta onda moze donijetiMoji su baba i deda starosedeoci, u školama su se tada ravnopravno, između dva rata, učili srpski, nemački i mađarski, oni su naučili na međusobno uvažavanje. Deda mi je bio oženjen Nemicom koju su proterali pre nego što je on stigao da sw vrati iz logora. Nikad se posle nisu videli, a iste te naše Švabe su spasile celo selo kada su hortijevci naišli, alarmilari su nemačku komandu koja je ove kerove zategnula na lancu.
Mojoj babi su brata ubili Mađari ali se više plašila Rusa kada su došli kao oslobodioci. Jedva se spasila bežeći na salaš. O tome je posle često pričala, o njihovoj surovosti, kako su silovali redom.
U Loku, tokom racije, komšije Mađari su sklanjali srpsku decu po podrumima, šupama i štalama, srećom Lok je prošao bolje od Šajkaša.
Rat nikom nije brat, osim profiterima, što se više priča o tome, nadam se da je sve manja šansa da se nešto slično ponovi.
Da, hvala Bogu.Ljudi olako shvataju znacaj drzave.Vjeruj,da ne znam kako bih sad mogla da zivim negdje u Federaciji BiH i da svakodnevno slusam price koje se pricaju.Код вас у тадашњем Балијаланду. Хвала богу па постоји РС.
A šta donese ćutanje o tome?i sta onda moze donijeti
neprestano prepricavanje svih mogucih zlocina
osim njegovanja medjusobne mrznje
Nije sve rascisceno i rijeseno '45, godinama poslije se zataskavalo. Za mantijase si u pravu.nije
uzrok 90 tih je u onoj casnoj sto upravlja logorom za djecu
i svim slicnim mantijasima, sve tri fele
a bilo ih je koliko oces i 5 decenija su proveli rovareci i trujuci
sto u zemlji, sto van zemlje
i u tome sto partizani u odnosu na kvislinske gubitnike i jesu bili zlato
jer ih nisu sve pobili
Pogotovo ako samo jedna strana cuti a druga to istice u svakoj mogucoj prilici.A šta donese ćutanje o tome?
nije
jer ih nisu sve pobili
Zato sto je Vojvodina za njih i dalje deo Austrougarske, nesto sto im je oteto, tako da oni Srbiju i ne smatraju svojom drzavom, bar ne vecina.
ne nijeУзрок деведесетих је недостатак памети из '45-те. Замисли да останеш да живиш у браку са властитим кољачем.
Тада је био задњи моменат да их се српски народ за вјеке цјеков ратосиља али не - партизанчићи су мислили друкчије па опет Србе у лудачку кошуљу а осталима награде у виду држава.
Strašno,šta reći.I Andrija Artuković je umro u dubokoj starosti,mirno.Живот у емиграцији
Након рата, Шакић заједно са супругом пацовским каналима бјежи у Аргентину, гдје је у регистар држављана уписан под бројем 4.009.804 као Љубомир Шакић Билановић. Године 1947. у Росарију је отворио малу фабрику текстила. Супруга Нада родила му је троје дјеце, којима је крсни кум био Анте Павелић.
У Аргентини постаје ватрени перониста, и када је Хуан Перон смијењен с власти 1956. године одлази у Шпанију, гдје је био најближи сарадник Вјекослава Лубурића. У Аргентину се враћа три године касније и с породицом настањује у Сан Хусту.
Послије ће се, због болешљиве супруге, преселити у љетовалиште Санта Тересита. Године 1985, приликом посјете Фрање Туђмана хрватским исељеницима у Аргентини, новинарка Алекса Црњаковић направила је интервју с Динком Шакићем. Он се тада први пут хрватској јавности похвалио својим дјелима, изјавивши како би све то, ако треба, урадио и опет. Истом приликом сусрео се и са Туђманом, с којим се (како тврди Шакићева супруга Нада - данас Есперанза) задржао у разговору готово 45 минута, уз заједничку фотографију.[тражи се извор]
Хрватски председник Туђман је 1995. дошао код Шакића у посету.[2]
Судски процес
Поруке злочинца
Динка Шакића терете да је лично, из разоноде и садизма, убио двадесет логораша. А он каже: Са својих седамдесет, кад имам дјецу и унуке, понављам: Опет бих учинио исто...НДХ је била темељ на којем је изграђена данашња Хрватска.
Милан Ниоколић, Српско наслеђе 1998.
Три године касније (1998) истраживачима центра Симон Визентал запао је за око Шакићев интервју аргентинском Каналу 13. Недуго потом Динка Шакића аргентинска полиција лишила је слободе. Редовним летом њемачке авио-компаније Луфтханса 18. јуна 1998. године Шакић је из Буенос Ајреса у пратњи радника Интерпола допутовао у Франкфурт. Потом је авионом Кроација ерлајнса пребачен у Загреб. Смјештен је у загребачком затвору Реметинец. Већ сутрадан у Истражном центру загребачког Жупанијског суда одржано је прво рочиште, на коме се Динко Шакић бранио ћутањем.
Челник Хрватске странке права Мирослав Рожић прије изручења Шакића је изјавио: „Хрватска би требало да затражи изручење Динка Шакића, али само да би се на њега применио закон о опросту (амнестији).“
Због одговорности за геноцид над Србима, Динко Шакић је осуђен на затворску казну од 20 година због ратног злочина против цивилног становништва. Казну је почео да служи у највећем хрватском затвору - у Лепоглави. Дана 1. марта 2001. године превезен је у Болницу за особе лишене слободе у Загребу. Међутим у дневним новинама појавиле су се шпекулације како је љекарски налаз само покриће јер није у питању болест. Наиме, у лепоглавском затвору Шакић је почео да пише књигу мемоара (с радним насловом С Поглавником у Алпама 1946.), па је од управе затвора затражио да му се додијеле рачунар и телевизор. У затвору нису били у могућности да му изађу у сусрет, те је стога наводно премјештен у Болницу за особе лишене слободе у Загребу.[3]
Смрт и сахрана
Умро је у затворској болници Реметинец у 86. години 21. јула 2008. године у Загребу.[4]
Сахрањен је на загребачком крематоријуму 25. јула 2008. Његовој сахрани су присуствовали хрватски десничарски политичари, укључујући и Анту Ковачевића. Директор центара Симон Визентал Ефраим Зуроф се жалио хрватском председнику Стјепану Месићу због Шакићеве сахране. Динко је сахрањен у пуној усташкој униформи из Другог светског рата. На тој сахрани, хрватски Доминикански свештеник Отац Вјекослав Ласић одржао говор у коме је он рекао да „суд који оптужио Динка Шакића оптужио Хрватску и Хрвате" и да „сваки Хрват треба да буде поносан на име Шакића“. Он је такође тврдио да је Независна Држава Хрватска (НДХ) формирала темељ за успостављање модерне државе Хрватске.
Povrsno gledano da ali nije samo Vojvodina bila deo Austrougarske nego jos teritorija, pa bi bilo logicno da se taj revolt svugde ispoljava. A da ne pominjem uslove zivota koje imaju Madjari u Vojvodini a koje Srbi na Kosovu.I opet, nije li to u redu, ako je Kosovo srce Srbije?
ne nije
to ne mozes, niti trebas u mijesanim sredinama
al treba da odstranis lopove, ubice i koljace
pa makar bili u mantijama
i to nema veze samo sa srpskim narodom
jer nije to jedini narod koji ovdje zivi
ono sto se desilo partizanima je 48sma i peti kongres
tu su ispali budale
Nije za poredjenje .I opet, nije li to u redu, ako je Kosovo srce Srbije?
A šta donese ćutanje o tome?
Pa nije bas sve tri fele isto...ustase dominiraju,htjela ti to priznati ili ne.nije
jer ih nisu sve pobili
pa nijeNije sve rascisceno i rijeseno '45, godinama poslije se zataskavalo. Za mantijase si u pravu.